هر ساله میتوان کتابهایی با مضمون دفاعمقدس را در صدر بازار فروش محصولات فرهنگی مشاهده کرد. به نظر میرسد به هر میزان که از سالهای مربوط به دفاعمقدس فاصله میگیریم بر جذابیت و اهمیت آن افزوده میشود و گنجینه روایتها و خاطرات آن دوران تبدیل به مضامین ناب در قلم نویسندگان شده و توانسته خیل عظیمی از مخاطبان را با خود همدل کند. به گزارش «وطن امروز»، با قدری تامل در آثار تقدیر شده از جانب مقام معظم رهبری به وضوح قابل مشاهده است که ایشان تاکید بسیار زیادی بر کتابهای دفاعمقدس و به طور کلی فرهنگ پایداری دارند. ایشان در سالهای اخیر تقریظهای متعدد و متنوعی بر کتابهای دفاعمقدس نگاشتهاند و در میان سخنرانیهای مهمشان رد پررنگی از اشاره به این کتابها قابل مشاهده است. تا جایی که در یکی از تقریظهایشان مینویسند: «آیا نباید با هوشمندی و زیرکی جویبار رحمت را که هرگز منقطع نیست و هرگاه به گونهای و در مجرایی، بشناسیم و با گذشت و مجاهدت، توفیق الهی را جلب و خود را از آن سیراب سازیم؟» مخاطبان هر ساله در نمایشگاه کتاب سبد مطالعاتی یکساله خود را تهیه میکنند و بیشک مضامین ادبیات مقاومت و پایداری میتواند یکی از گزینههای مطلوب آنها در این سبد یکساله باشد. در سومین سری بسته پیشنهادی برای نمایشگاه کتاب سراغ ۳ ناشر مطرح و تخصصی در زمینه مقاومت و ادبیات پایداری رفتهایم. در ادامه میتوانید کتابهای تازه منتشر شده از نشر «شهید کاظمی»، «یازهرا» و «فاتحان» را مشاهده کنید.
«چشمروشنی»، کوثر لک،انتشارات شهید کاظمی
این کتاب با زبان داستان حال و روز همسران جانباز را روایت میکند و تصویری متفاوت از این افراد را به تصویر میکشد. در این کتاب میخوانید: «همان اول زندگی فهمیدم به اندازه فامیلهایم او دوست و آشنا دارد. با اینکه آن زمان ۲۵-۲۴ سال بیشتر نداشت، هر شب میهمان داشتیم. برایمان کادوی عروسی میآوردند. یک شب که مادرم آنجا بود گفت زشته میهمانها شام نخورده بروند، نگهشان دارید. مادر رفت سراغ مرغ پختن، من هم با اعتماد به نفس رفتم سراغ برنج و قابلمه. پلویی پختم که توی تاریخ ثبت شد. دانههای برنج طوری به هم چسبیده بود که مثل کیک قالبی از قابلمه بیرون آمد. وقتی دیس پلو را سر سفره گذاشتیم، سیدجواد مثل قطعههای کیک پلوی شفته شده را میگذاشت توی بشقاب میهمانها و با خنده میگفت: به هر نیتی دوست دارید این پلو را بخورید، به نیت کیک یا... همه خندیدند. خودم خندهام گرفته بود. به خاطر این قضیه هیچ وقت سرزنش نشدم از بس که با همه خرابکاریهایم تشویقم میکرد. حرف یکی دو روز نبود، ماجرای یک عمر بود. فکرش را هم نکن که سید جواد یک جا بشیند و دست روی دست بگذارد. انگار ساخته بودنش، برای اینکه چشم همه را روشن کند. از بس که دلش روشن بود».
«پاسداران جوان»، غلامحسین فرحی یزدی
نویسنده در مقدمه کتاب نوشته است: «نوشتههای پراکنده بسیار دارم که از همان ابتدای سالهای ۵۸ - ۵۷ آنها را به مناسبتها نوشتهام و حال، سالها و سالها میگذرد و جز گرد و غبار، هیچ فردی نگاهی به آنها نکرده است. این نوشتهها و عکسها و خاطرات ۹-۸ سال جنگ است. جنگی که سال ۶۷ به پایان میرسد ولی آثار و پیامدهای مثبت و منفی آن، پس از سالها هنوز بر جان و جسم مردم جامعه ما حضور دارد. این یادداشتها و عکسها و نوشتهها هر کدام نشانی از حادثهای، دوستی و شهادتی میداد. نشانی از سرمای ۲۰- درجه کردستان در شبهای تاریک و سرد زمستان سال ۶۰ و ۶۱، میان کوههای سرد و منجمد کانیمانگا- سورن- سورکوه و قوچ سلطان که کنارم، برادر مجروحم در سن و سال ۲۱ و ۲۲ ساله از شدت سرما یخ میزد و همانجا غریبانه و مظلومانه جان به جان آفرین تسلیم میکرد. این پارهنوشتهها همه و همه نشان بودند و حجت و راهنما. راهم را پیدا کرده بودم! حیات دادن به این پارهنوشتهها و احیا و زنده کردن حضور جوانان ۲۰ و ۲۲ ساله آن سالها که با یک ساک دستی کوچک از آغوش گرم خانواده بیرون میآمدند و راهی جبهههای بیبازگشت میشدند».
«از حاجابراهیم تا خانطومان»، سید عبدالرضا هاشمی
این کتاب حاوی خاطراتی خواندنی به صورت داستانی- روایی از رشادت شهدای لشکر ۲۵ کربلا در ارتفاعات حاج ابراهیم و مبارزه با ضد انقلاب و سپس شرکت در جنگ سوریه و دفاع از حرم اهلبیت سلامالله علیها است. این شهدا را فقط یک کلمه و آن هم دفاع از اسلام گردهم آورد و با این صمیمیت و قول و قرارهایی که با هم گذاشتند پس از ماهها دفاع در ارتفاعات سخت حاجابراهیم همگی با هم عزم سفر کردند و در جنگ سوریه شرکت و همگی در کنار هم به فیض شهادت نائل شدند. در بخشی از کتاب آمده است: «نفربر زیر آتش سنگین برگشت. درِ نفربر را که باز کردم خشکم زد. رو به کاوه گفتم: پس سالخورده کو؟! گفت: نیامد، بین زخمیها ماند. توی بیسیم با حرص گفتم: چرا برنگشتی؟ مرد حسابی، شرطم که نشنیدی و رفتی همین بود که حتما برگردی. خیلی خونسرد گفت: یعنی من برگردم، ولی نیروهایم برنگردند؟! اگر این کار را بکنیم، از این پس چگونه باید توقع داشت به ایرانی بودنمان شک نکنند؟ زبانم بند آمد. باید کاری میکردم».
«سکوت آرامم نمیکند»، نسرین یحییبیگی
کتاب حاضر از مجموعه کتابهای اوج بندگی است که به طرح خاطرات کوتاه از زندگی شهدا میپردازد و تصاویری از روایات مطروحه در آن، ضمیمه هر خاطره میشود. این کتاب نیز برگهایی از زندگی شهید محسن فرجاللهی را ورق میزند. شهید محسن فرجاللهی در تاریخ ۱۳۶۵ در خرمآباد متولد میشود. سالهای تحصیل را با نمرات ممتاز طی کرده و فعالیتهای چشمگیری در تشکلها را سپری میکند. این بسیجی فعال نهایتا در تاریخ ۱۳۸۴ وارد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی میشود. ۲۰ مهر ۱۳۸۹ آخرین پگاه زندگی دنیایی محسن و عروج او در اوج بندگی است. گفتم: «برو بابا! حالا فکر کردی الکیه؟ حالا کو تا شهادت؟! شهادت راه پر پیچ و خمیه که به سادگی به دست نمیاد!» اما داداشم حرف خودش رو زده بود و عکسالعملش فقط سکوت بود. خیلی از سکوتهای محسن عجیب و غریب بود. الان که گوشهای از اون سکوتها رو معنا میکنم، میفهمم که میخواسته به من بگه دارم تو این راه پر پیچ و خم ذوب میشم و تو هنوز... .
«روایتنامه»
این کتاب شامل روایات رهبر معظم انقلاب اسلامی از دفاعمقدس به شکل فرهنگ الفبایی است. روایت نامه شامل صدها موضوع متناسب با دفاعمقدس در قالب الفبایی است که از کلام ولی امر مسلمین، حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای استخراج شده است. این کتاب توسط معاونت پژوهش مؤسسه روایت سیره شهدا قم و حجتالاسلام والمسلمین روحالله ولیابرقویی تدوین شده است. برخی موضوعات مهم «روایتنامه» عبارت است از: استقامت، آمریکا، آتشبس، ایمان، بصیرت، جانباز، جهاد، دشمن، سنت الهی، شهادت، شهید، قطعنامه و... . که ذیل هر کدام از این عناوین، نمایه و ریز موضوعات متعددی درج شده است. با مطالعه «روایتنامه» جوانب مختلف جهاد و دشمنشناسی و نیز شهید و شهادت و دیگر موضوعات مربوط به جنگ تحمیلی در کلام معظمله روشن میشود. خواننده کتاب براحتی نظام گفتمانی ایشان پیرامون تاثیر بسزای عوامل معنوی، ابتکارات و شکوفایی استعداد جوانان نخبه در جنگ را خواهد شناخت. تأکید ایشان بر عوامل پیروزی ایران در جنگ مثل ایمان و استقامت و معنویت نشاندهنده این است که راویان این عرصه باید ابلاغ معارف جنگ را در اولویت رسالت خطیر خود قرار دهند.
«سه شهید»، حمید داوودآبادی
این کتاب حاوی خاطراتی منتشر نشده از شهیدان طیب حاجرضایی، سیدعلی اندرزگو و محمدعلی رجایی است. در این اثر گفتوگویی صریح و منتشر نشده با خانواده این ۳ شهید شاخص انقلاب منتشر شده و نکاتی را پیرامون این شخصیتهای انقلاب اسلامی بیان کردهاند. یکی از این اشخاص شهید سیدعلی اندرزگو، روحانی مبارز و انقلابی است که ۱۴ سال تحت تعقیب خبیثترین سرسپردگان رژیم طاغوت شاهنشاهی بود. ساواک که تشکیلات دورهدیدهای با دستگاهی عریض و طویل بود، در آن زمان چیزی حدود ۶ میلیون تومان جایزه برای یافتن او تعیین کرده بود. در تاریخ مبارزه مردم مسلمان و انقلاب اسلامی، کمتر کسی را میتوان یافت که اینگونه مزدوران امنیتی را به خود مشغول کرده باشد. شهید محمدعلی رجایی نیز دومین رئیسجمهوری اسلامی ایران بود که در انفجار دفتر نخستوزیری به شهادت رسید. همچنین طیب حاجرضایی دیگر شخصیتی است که در این کتاب به او پرداخته شده است.
«درمان دردم آرزوست»، زهرا شکری
این کتاب در بردارنده ۶۳ داستان کوتاه از اردوهای جهادی دانشجویانی است که برای رسیدگی به وضعیت بهداشتی، فرهنگی و معیشتی مردم عزم سفر به مناطق محروم میکنند. نویسنده در این کتاب ۱۱۲ صفحهای مصور تلاش کرده با روایتی ملموس، خواندنی و گاه طنز همت جوانان دانشجوی کشور را در رفع برخی محرومیتهای بهداشتی- درمانی و فرهنگی- آموزشی و همچنین نقاط ضعف مدیریتی به تصویر بکشد و به نوعی قصهای مستند از پشت پرده حضور جهادگران در اردوهای جهادی را روایت کند. در بخشی از این کتاب میخوانیم: «دچار افسردگی ناشی از سقطهای مکرر شده بود. علت سقط آخر بیماری تب مالت بود، به دلیل اینکه بموقع تشخیص داده نشده بود تا درمان شود، دچار این عارضه شده بود! میگفتند کل زندگیشان هم همین یک گاو بوده که بعد از آلوده شدن میمیرد. تصمیم گرفتم بروم او را از نزدیک ببینم».
انتشارات یازهرا
این انتشارات چندین مجموعه را طرحریزی کرده و کتابهای منتشر شده ذیل یکی از این مجموعهها قرار میگیرد: مجموعه ولایت، خاطرات، سلوک ابرار، یاران ناب، یادداشتهای خاکی، فرزندان روحالله، کتاب عکس، روزی روزگاری قاسم سلیمانی و لبیک یا زینب از جمله این مجموعهها هستند.
«روزی روزگاری سلیمانی»، عباس میرزایی
مجموعه خاطرات سردار سلیمانی از دوران دفاعمقدس «روزی روزگاری سلیمانی» نام گرفته که کتاب اول با عنوان «هجوم به تهاجم» خاطرات بهمن سال ۱۳۶۰ تا اردیبهشت سال ۱۳۶۱ را از زبان فرمانده وقت لشکر ۴۱ ثارالله روایت میکند. کتاب دوم با عنوان «نبرد سید جابر» روایتگر خاطرات این سرباز دلاور اسلام از اردیبهشت تا تیر ماه سال ۱۳۶۱ است که هر دو کتاب به صورت تکرنگ و در قطع رقعی و هر یک در حجم ۳۰۰ صفحه به چاپ رسیدهاند. مجموعه روزی روزگاری سلیمانی قرار است تمام خاطرات سردار سلیمانی را از ابتدای جنگ تحمیلی تا انتها در ۱۶ مجلد روایت کند.
«لبیک یا زینب»
لبیک مجموعه روایتهای زندگی مدافعان حرم تحت عنوان «لبیک یا زینب» به زندگی مدافعان حرم میپردازد. «لبیک یا زینب۱» نخستین کتاب از این مجموعه بوده که حاوی وصیتنامه پنجاه شهید مدافع حرم است که به کوشش عباس مرعشی منتشر شده است. «دویدن زیرباران» دومین جلد از مجموعه «لبیک یا زینب» است. این کتاب، خاطرات زندگی ۵ ساله فاطمه ایزدینامقی با شهید مدافع حرم «سیداحسان حاجی حتم لو» نخستین شهید مدافع حرم گرگان است. زندگی سراسر عاشقانه که طعم شیرینش بعد از ۲ سال هنوز در کام خانم ایزدی باقی است.
«خاطرات یک تکفیری»، لقمان امینی
این کتاب به شرح زندگی و فعالیتهای یکی از اعضای گروه تروریستی«توحید و جهاد» در غرب کشور میپردازد. لقمان امینی نویسنده این کتاب از اعضای ارشد این گروه بوده و کتاب شامل تغییر روند زندگی یک جوان اهل سنت به سمت تکفیر و وهابیت است همچنین شرح ترورها و مناظراتی با علمای اهل سنت نیز از مسائل پرداخته شده در این کتاب است.
«به سوی قربانگاه»، غلامعلی نسائی
این کتاب خاطرات ۱۴ مرد جنگ و عناوین مقابل است: «شهربانو خدا نگهدارت»، «هزار شهید را دیدم»، «عزتالله نبود»، «جلو میام... شربت نمیخورم»، «گلوله عصر هشتمین روز»، «در راه به بچههای یخزده متبرک شدیم»، «تو پاسدار خمینی هستی»، «السلام علیک یا اباعبدالله»، «به سوی قربانگاه»، «گروه نمونه کتکخور».
«تنهای تنها»، مرتضی قاضی
این کتاب به خاطرات شهید علی (مهران) بلورچی میپردازد در بخشی از این کتاب آمده است: «آخرین سفر علی بود. زنگ زد به خانهمان و گفت: «سید! میخوام برم جبهه» گفتم: «علی جون! دست بردار. مگه قبلا چکار میکردی؟» گفت: «نه! خدایی این دفعه دیگه فقط و فقط برای خدا میخوام برم جبهه. دیگه هیچی توی ذهنم نیست، فقط و فقط برای خدا میخوام برم. » گفتم: «یا حضرت عباس! اینم رفت.» اینقدر از این حرفها شنیده و دیده بودم که میفهمیدم وقتی کسی از این حرفها میزند بوی الرحمانش بلند شده ولی پیش خودم نگه داشتم و به کسی حرفی نزدم». همچنین «مادر»، «به سوی قربانگاه»، «تنهای تنها»، «مردان رستگار»، «من شهید میشوم» و «سید عزیز» از جمله کتابهای دیگری است که نشر یازهرا در ماههای اخیر به چاپ رسانده است.
انتشارات فاتحان،«بچههای مَمّد گِره»، حمید حسام
این کتاب تازهترین اثر حمید حسام، نویسنده کتابهای پرمخاطب «آب هرگز نمیمیرد» و «وقتی مهتاب گم شد» است. این کتاب حاوی خاطرات کوتاه و مستند از رشادتهای قهرمانان سپاه همدان در سالهای ابتدایی جنگ تحمیلی است. موضوع اصلی کتاب خاطرات دیدهبانهای دفاعمقدس است. حمید حسام، نویسنده کتاب خود از جانبازان و دیدهبانهای قهرمان جنگ و از شاگردان و آموزش دیدههای شهید محمد منوچهری معروف به ممد گره (گرا) در ارتفاعات قصر شیرین و جبهه میانی است. این کتاب به احترام این اسطوره دیدهبانی که معلم بسیاری از دیدهبانهای مطرح همدان و جبهه میانی بوده عنوان «بچههای ممدگره» را بر پیشانی دارد.
دهگانه «شهدای دانشجو»
این انتشارات ۱۰ کتاب با محوریت شهدای دانشجو را روانه بازار کرده است. «وعده» به قلم فرزاد نوزاد ماسوله، «گل باغ روشنایی»، «به افق چلچله» و «طنین نور» به قلم تیمور غلامی، «فلاکی زمینی» و «عاشقانهای برای خدا» به قلم فاطمه دهکردی، «یک قطار فشنگ برای آقای دکتر» به قلم منیرسادات موسوی، «آخرین نگاه» و «از ارس تا اروند» سعید اسدیفر، «حنظله کرمانی» به قلم محبوبه جاننثاری.
سهگانه «مریوان، سقز، پاوه»
این مجموعه ۳ جلدی حاوی کتابهای روایتگری شمال غرب«ایستاده در حصار (پاوه)»، «نبرد در باران (سقز)» و «نزدیکتر از برادر (مریوان)» است.
«ایستاده در حصار»، آیت معروفی
این کتاب به حوادث شهر پاوه در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی میپردازد. در این کتاب درگیریها، سقوط و آزادسازیهای شهر روایت شده است. پاوه جنوبیترین شهر کردنشین ایران است که مردمش خیلی زودتر از دیگر شهرهای کردنشین ایران با انقلاب همراه شدند. در آشوبهای پس از پیروزی انقلاب در کردستان، پاوه ۲ بار محاصره شد اما هیچ وقت اشغال نشد. هر ۲ بار کردهای انقلابیش در حصار ایستادند، مقاومت کردند و با کمک نیروهای انقلابی اعزامی از دیگر شهرها نگذاشتند پاوه سقوط کند.
«نبرد در باران»، مریم صالحی
سقز راه مواصلاتی بین کردستان، آذربایجان غربی و عراق بود. کمبود نیروی بومی سپاهی در سقز، برقراری امنیت کامل در این شهر را سخت کرده بود. بیشتر نیروها غیربومی بودند برای همین خیلی به منطقه مسلط نبودند. روزهای زیادی نیروهای سپاه، ارتش و پیشمرگان مسلمان کرد زیر برف و باران سقز جنگیدند و خدماترسانی کردند تا سرانجام فروردین ۶۳ سقز برای همیشه امن شد. این کتاب دربر دارنده همه اتفاقاتی است که در این خطه از خاک ایران روی داد.
«نزدیکتر از برادر»، مریم صالحی- مریم لطفی
اوضاع شهر آشفته بود تا آنکه احمد متوسلیان خود را به مریوان رساند و پاکسازی شهر را شروع کرد. او خیلی زود با کمک کردها مریوان را امن کرد. چه پیشمرگان مسلمان کردی که در بیشتر عملیاتها نیروهایش بودند، چه مردم کرد مناطق مختلف که به وقت نیاز با او همراهی میکردند. کردها به احمد کمک میکردند چون او را از برادر به خودشان نزدیکتر میدیدند. چون احمد مثل آنها زندگی میکرد و برای امنیت شهر و دیار آنها میجنگید. این کتاب روایتی است از همراهی و مجاهدت ایرانیهای مریوانی و ایرانیهای غیر مریوانی برای ایجاد امنیت در شهر مریوان.
- 18
- 2