سرپوش فرهنگی - نويسنده و داستانسراي نامدار روسي ۱۷ ژانويه سال ۱۸۶۰ در خانوادهاي فقير در روسيه بهدنيا آمد. وي تحصيلات خود را در رشته پزشكي به پايان رساند و مدت كوتاهي نيز به طبابت پرداخت. ولي با استعداد و علاقهاي كه به نوشتن داشت، از حرفه خود دست كشيد و كار نويسندگي را دنبال كرد. چخوف در مدت كوتاهي، آثار متعددي به نگارش درآورد و به شهرت دست يافت.
او در جواني به مرض سل دچار شد و تا پايان عمر، از اين بيماري در رنج بود. از اينرو به توصيه پزشكان، به جنوب فرانسه رفت و به نوشتن نمايشنامه و داستانهاي كوتاه پرداخت. در مورد آثار چخوف بايد گفت، نوآوريهاي صوري و موضوعي او در هنر داستانپردازي، اصول و سنتهای ادبي را دگرگون كرد. با آنكه قسمت اعظم آثار چخوف بهصورت داستانهاي منثور است، با اين حال وي نمايشنامهنويس چيرهدستي بود و مهمترين داستان كوتاهنويس همه اعصار بهشمار ميرفت.
چخوف در صنعت ايجاز و هنر داستاننويسي داراي قدرتي شگرف بود و در خلق شخصيتهاي جالب، مهارتي بسزا داشت. او بشردوستي، نيك نفسي و خدمت به مردم را نيز وظيفه هر انسان شرافتمندی ميدانست و بهطرزي گيرا و دلانگيز، اين علاقه شديد انساندوستي در آثارش به چشم ميخورد. آثار متعدد و متنوع اين نويسنده بزرگ روس، پر از لطف و زيبايى و نيز آميخته با هزل و طنز است.
چخوف خواننده را در عين حال كه ميخنداند، به فكر و دقت نيز وا ميدارد و معايب اجتماعي را در نظرش جلوهگر ميسازد. «فاجعه در شكارگاه»، «دهقانان»، «دكتر بيمريض»، «مرد زودرنج»، «باغ آلبالو» و «سه خواهر» از جمله آثار مشهور اوست. آنتوان چخوف سرانجام دوم ژوئيه ۱۹۰۴ درحالي كه بيش از ۴۴ سال از عمرش نميگذشت، در اوج شهرت و محبوبيت بر اثر مرض سل درگذشت.
- 9
- 1