در بحبوحه بحران کتاب و کتابخواني، تزهاي مختلفي از طرف اهالي ادب و فرهنگ مبنيبر علتالعلل مصايب فرهنگيمان صادر ميشود. بعضي بر اين گمان هستند که کتاب خوب، کم است. بعضي معتقدند مردم ما به اندازه پفک و تنقلات فرزندانشان بودجه براي خريد کتاب کنار نميگذارند يا بعضي بر اين گمان هستند که کتابها گاهی قيمتهايي دارند که مخاطب را پس ميزنند. آيا واقعا اينطور است؟
يکي از مهمترين و معتبرترين ناشران ايراني بعد از اينکه ديده يکسري از کتابهايش به هيچ شکلي فروش نميروند چوب حراج به آنها گذاشته... البته چوب حراج که نه، تقريبا دارد کتابهايش را به رايگان در اختيار خوانندگان(!) قرار ميدهد.
اثر داستاني حسن محمودي با عنوان «يکي از زنها دارد ميميرد» فقط ۵۰۰ تومان، گزينگفتار شمس تبريزي به انتخاب و تدوين هيوا مسيح، ۳۰۰۰ تومان، سي و دو قصه اساطيري به ترجمه سيروس شاملو، ۱۴۰۰ تومان يا مثلا لايم لايت اثر روژه گرنيه به ترجمه مرحوم رضا سيدحسيني، ۷۰۰ تومان.
در معرفي اين کتاب ناشر نوشته: لايم لايت، داستان زوال و انزواي کمديني مشهور است که با زندگي دست و پنجه نرم ميکند. کمديني با نام «کالوِرو» که افکار و مشاهدات روزانهاش و همچنين کابوسهاي شبانهاش همه او را به ياد ايام شهرت و محبوبيتش مياندازد؛ آن زمان که در مشهورترين تالارهاي شهر، انبوهي از تماشاگران به احترام او ميايستادند و او را با تشويقهاي پياپي و طولاني بدرقه ميکنند.
اما خواننده در طول داستان با اشخاص ديگري که هرکدام در زندگي خود بهنوعي دچار اين زوال و سقوط شدهاند مواجه ميشود. از دوست و همکار او در دوران جواني بگيريد تا صاحبخانهاش و همچنين دختري که پس از اقدام به خودکشي توسط کالورو نجات داده ميشود.
لايم لايت را روژه گرنيه نويسنده فرانسوي از روي فيلمنامهای با همین نام، آخرين فيلم چارلي چاپلين نوشته است. اين کتاب قصه پشت پرده بازيگران سينما و تئاتر از جمله خود چاپلين را به تصوير ميکشد.
اما گويا اين کتاب ۷۰۰ توماني هنوز فروش خوبي نداشته. «ماه عسل آفتابي» داستانهايي است از: راجبان خانا، راجه رائو، آکوتا گاوا، فرانتس کافکا، آلبرتو موراويا، توماس مان، آيزاک بابل، آلن پيتون و جان اشتاینبک از کشورهاي: هند، ژاپن، چکسلواکي، ايتاليا، آلمان، روسيه، آفريقايجنوبي و آمريکا که سيمين دانشور آن را ترجمه کرده است؛ قيمت ۱۸۰۰ تومان.
«رودين» ايوان تورگينف به ترجمه آلک قازاريان، ۲۷۰۰ تومان. ناشر نوشته است: ايوان تورگنيف، نويسنده بزرگ روس، کاشف ناگفتههاي روح آدمي است. سبک و شيوه نگارش اين هنرمند خلاق که مورد ستايش بزرگاني چون تولستوي و داستايفسکي بوده هنوز هم بعد از حدود يک قرن و اندي در نوع خود بديع و جذاب است. «رودين» داستان دانشجويي جوان، انقلابي و پرحرارت است افکار راديکال او موجب ميشود تا دل دختر جواني دلباخته او گردد اما هنگام اثبات عشق ترسهاي رودين آشکار ميشود و... مطالعه اين اثر زيبا به همه علاقهمندان ادبيات کلاسيک توصيه ميشود.
رودين (Rudin) رماني از ايوان سرگيويچ تورگينيف (۱۸۱۸-۱۸۸۳) ، نويسنده روس، که در ۱۸۵۶ منتشر شده است. اين نخستين رمان تورگنيف است که از نظر هنري نقص دارد. کل ماجراي رمان بسيار ساده و عاري از عناصر نمايشي واقعي است. در اين رمان، آنچه بيش از هرچيز در آدمي اثر ميکند مردِ حرف بودن قهرمان داستان است.
تورگنيف بر آن است که در شخص رودين، نسل جوان آرمانپرست سالهاي ۱۸۳۰-۱۸۴۰ را به نمايش درآورد؛ نسلي که دلبسته فلسفهاي نسبتا ميانتهي است. گفتار پاياني، که بعدا افزوده شد و نويسنده در آن به تمام معني از رودين دفاع و ستايش کرده است، شاهد نسبتا صادق اين امر است. با اين همه، رودين همچنان يکي از بارزترين نمايندگان افراد «عاطل» و «سربار جامعه» است.
کتاب معروف عباس پژمان هم در ميان اين حراجي است. کتاب «من و بوف کور»، قيمت ۳۰۰۰ تومان.
و البته کتابهاي ديگري هم هست اما آیا حالا که اين کتابها قيمتهايي خندهدار دارند، خريده ميشوند؟ اکنون که اين آثار به فروش نرفتهاند... دستکم از هر کدام هنوز چند نسخه موجود هست که سايت اين نشر دارد آنها را براي فروش نمايش ميدهد.
- 9
- 4