هر جايزه شامل يک مدال، يک ديپلم افتخار و جايزه نقدي است که در طول سالهاي مختلف مقدار آن متفاوت بوده است. در سال ۱۹۰۱، مقدار جايزه سولي پرودوم، ۱۵۰۷۸۲ کرون سوئد بود که در دسامبر ۲۰۰۸ برابر با ۷,۷۳۱,۰۰۴ کرون است. از سال ۲۰۰۱ تا سال ۲۰۱۱ مقدار جايزه به ۱۰ ميليون کرون افزايش يافت. سال ۲۰۰۸ جايزه ۱۰ میلیون کروني به ژان- ماري گوستاو لو کلزيو رسيد که ارزش آن معادل ۱,۴ ميليون دلار آمريکا يا اندکي بيش از یک ميليون يورو بود. اين مقدار از سال ۲۰۱۲ به هشت ميليون کرون کاهش پيدا کرده است.
اين جايزه سالانه در استکهلم در تاريخ ۱۰ دسامبر برابر با سالگرد مرگ نوبل به برندگان اهدا ميشود و از سال ۱۹۰۱ تا سال ۲۰۱۵ به ۱۱۲ نفر تعلق گرفته است.
در سال ۱۹۵۸ بوريس پاسترناک ابتدا جايزه را پذيرفت اما سپس تحت فشار کشور خود (اتحاد جماهير شوروي) از پذيرفتن آن سر باز زد. ژان پل سارتر نيز در سال ۱۹۶۴ از قبول جايزه نوبل خودداري کرد زيرا هيچيک از افتخارات رسمي را نپذيرفته بود.
تاکنون ۱۳ زن موفق به کسب جايزه نوبل ادبيات شدهاند که بهجز درزمينه صلح از ساير زمينههاي جايزه نوبل بيشتر بوده است. سلما لاگرلوف (برنده جايزه در سال ۱۹۰۹) اولين زني بود که موفق به دريافت جايزه نوبل ادبيات شد.
اين جايزه در سالهاي ۱۹۰۴، ۱۹۱۷، ۱۹۶۶ و ۱۹۷۴ فقط به دو نفر اهدا شده و در سالهاي ۱۹۱۴، ۱۹۱۸، ۱۹۳۵، ۱۹۴۰-۱۹۴۳ اين جايزه به هيچکس اهدا نشد. طبق اساسنامه بنياد نوبل، هرگاه هيچيک از آثار مورد نظر اهميت لازم را نداشتند، مبلغ جايزه بايد براي سال آينده آن ذخيره شود و اگر در سال بعد نيز نتوانستند اثري شايسته بيابند، مبلغ جايزه به بودجه محدود بنياد نوبل اضافه ميشود. در طول جنگهاي جهاني اول و دوم، کمترين جايزه نوبل اهدا شد.
ميانگين سني برندگان نوبل ادبيات، ۶۵ سال است که پس از برندگان نوبل اقتصاد با ميانگين سني ۶۷ سال، بيشترين ميانگين سني را در بين برندگان شاخههاي مختلف دارند. دهه ۱۹۱۱-۱۹۲۰ با ميانگين سني ۵۷ سال، جوانترين دهه برندگان نوبل ادبيات است.
جوانترين برنده جايزه نوبل ادبيات روديارد کيپلينگ (برنده جايزه در سال ۱۹۰۷) است که در هنگام دريافت جايزه ۴۲ سال داشت. پيرترين دريافتکننده اين جايزه نيز دوريس لسينگ (برنده جايزه در سال ۲۰۰۷) است که در هنگام دريافت جايزه ۸۸ سال داشت.
هيچکس تابهحال موفق به دريافت دو جايزه نوبل ادبيات يا يک جايزه نوبل ادبيات و يک جايزه نوبل ديگر نشده و تنها کسي که پس از مرگش موفق به دريافت جايزه نوبل شده، اريک اکسل کارلفلدت است. طبق اساسنامه بنياد نوبل، هيچکس نميتواند جايزه نوبل را پس از مرگش دريافت کند اما کارلفلدت پس از اعلام خبر برندهشدنش درگذشت.
۶ نفر از هفت برنده سوئدي جايزه نوبل ادبيات، سابقه عضويت در آکادمي سلطنتي سوئد را داشتند و فرانسه با دريافت ۱۵ جايزه نوبل ادبيات، بيشترين سهم را در نوبل ادبيات دارد. ايالاتمتحده آمريکا با ۱۰ و بريتانيا با ۹ جايزه بعد از فرانسه، بيشترين برنده را دارند و ۳۰ برنده نوبل ادبيات داراي آثاري به زبان انگليسي هستند؛ رابيندرانات تاگور، ساموئل بکت و جوزف برودسکي علاوهبر زبان انگليسي بهترتيب، آثارشان را به زبانهای بنگالي، فرانسوي و روسي منتشر ميکردند.
آثار منثور با ۷۶ جايزه، بيشترين سهم را در ميان ژانرها دارد. پس از نثر، شعر با ۳۳ جايزه، نمايشنامه با ۱۴ جايزه، فلسفه و تاريخنويسي هرکدام با سه جايزه قرار دارند.
درحاليکه اکثر مردم فکر ميکردند وينستون چرچيل براي نوبل صلح کانديد ميشود، او برنده جايزه نوبل ادبيات شد و ۲۱ بار براي نوبل ادبيات و دوبار براي نوبل صلح کانديد شده بود.
مدال نوبل ادبيات توسط مجسمهساز و قلمزن سوئدي، اريک ليندبرگ طراحي شد که مرد جواني را زير درخت غار در حالي نشان ميدهد که يک آهنگ از ماس، الهه شعر و موسيقي مسحورانه گوش ميدهد و مينويسد.
ديپلم نوبل ادبيات هر سال خاص است و توسط خوشنويسان سوئدي و نروژي نوشته ميشود. نامزدهاي دريافت جايزه نوبل هم پس از ۵۰ سال اعلام ميشوند که از سال ۱۹۰۱-۱۹۵۰، سال ۱۹۵۰ با ۵۴ نامزد دريافت جايزه نوبل، بيشترين سهم را داشته است.
- 9
- 1