در سال ۲۰۱۲ از سوی اتحاديه نويسندگان مسکو، فاضل اسکندر، نويسنده ايرانيتبار اهل روسيه بهعنوان نامزد نهايي اين کشور براي معرفي به آکادمي نوبل در سوئد بهمنظور رقابت در جايزه نوبل ادبي ۲۰۱۲ انتخاب شد.
به گزارش مهر به نقل از PNA، پروفسور يوگني سيدوروف، دبير اول اتحاديه نويسندگان مسکو در آن سال، اعلام کرد که فاضل اسکندر به نمايندگي از نويسندگان روس براي دريافت اين جايزه معتبر، به آکادمي نوبل در سوئد معرفي شده است .
اين نويسنده روس ايرانيتبار يکي از معروفترين فعالان عرصه طنز در اين کشور است که فعاليت مطبوعات خود را دراينزمينه در سال ۱۹۴۵ آغاز کرد. فاضل اسکندر پس از انتشار نخستين مجموعه شعر خود در سال ۱۹۵۲ به فعاليت در هر دو ژانر داستان کوتاه و رمان نيز ورود کرد.
اسکندر در سال ۱۹۲۹ در يک خانواده ايراني در سوخومي، مرکز ايالت آبخازيا در روسيه به دنيا آمد و چندين جايزه ادبي روسيه ازجمله «ياسنايا پاليانا» و جوايزي را در ساير نقاط جهان کسب کرده است. پدر فاضل اسکندر، کارخانه آجرسازي داشت و در سال ۱۹۳۸ از اتحاد جماهير شوروي تبعيد شد و پرورش اسکندر را خويشاوندان مادرش برعهده گرفتند. اسکندر، مدرسه را در آبخازيا به پايان برد و سپس وارد انستيتوي کتابداري مسکو شد اما در سال ۱۹۵۱ تغيير رشته داد و در انستيتوي ادبيات به نام ماکسيم گورکي به تحصيلات خود ادامه داد.
از او اشعار، داستانهاي کوتاه و بلند، رمانها و سناريوهاي متعددي به چاپ رسیده است. پيرمرد و پيرزن، مهمان ناخوانده، آدمها و کرم ابريشم، چراغ قرمز، نگاه و زني با شمعي در دست و سري افکنده ازجمله آثار اوست اما معروفترين اثر فاضل اسکندر، رمان «زاشيتا چيکا» نام دارد.
اگر روزی یكی از ایرانیان برنده جایزه نوبل ادبیات شود میتواند راهی را برای دیگر نویسندگان در سطح جهانی باز كند. بنابراین دریافت این جایزه از سوی یك نویسنده یا شاعر ایرانی به معرفی ادبیات ایران خیلی كمك میكند. اما اینكه چه تاثیری روی نویسنده یا شاعر بگذارد، مشخص نیست.
- 11
- 4