به گزارش ایسنا، حجتالاسلام و المسلمین جواد محدثی نویسنده و پژوهشگر مذهبی است که به سال ۱۳۳۱ در شهرستان سراب آذربایجان شرقی متولد شد، پدرش روحانی بود و بدین سبب از کودکی در قم بسر برد، تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در این شهر گذراند و از سال ۱۳۴۴ هم تحصیلات حوزوی را آغاز کرد؛ پیش از انقلاب به دلیل مبارزات سیاسی و سخنرانی دو بار دستگیر و زندانی شد، بعد از پیروزی انقلاب نیز به تلاشهای فرهنگی و تبلیغی در شهرستانها پرداخت، همزمان با دهه اول ماه محرم و ایام سوگواری امام حسین(ع) سراغی از این نویسنده و پژوهشگر مذهبی گرفتهایم و آنچه میخوانید مشروح گفتوگو با وی است.
- در ابتدا از محتوا و مضمون دو مجموعه ۱۴ جلدی «چراغ راه» و «راه زندگی» برایمان بگویید.
این دو مجموعه در خصوص حکمت و سیره تمام معصومان(ع) از جمله امام حسین(ع) نوشته شده است. با توجه به اینکه امام حسین(ع) در تمامی ابعاد زندگی یک الگو و اسوه تمام عیار برای تمام ما به حساب میآید و در مباحث اخلاقی بسیار حائز اهمیت است، در یکی از جلدهای هر دو مجموعه چراغ راه و راه زندگی، ۴۰ حدیث از ایشان به همراه ترجمه و توضیح آمده است؛ در نگارش کتاب سعی شده تا مطالب جوانپسند و عامهفهم باشد چرا که در حوزه معرفتی عامه مردم و به ویژه جوانان و نوجوانان به شعور حسینی نیاز دارند.
- به نظر شما ادبیات عاشورایی چه اندازه در توسعه معرفت و شعور حسینی کوشیده است؟
اگر شاخههای ادبی را داستان، زندگینامه، شعر، مداحی و ... بدانیم، پس از انقلاب تحول فکری عمیقی در این زمینه ایجاد شده است و چشمانداز و نگاه جدیدی در حوزه شعر، داستان و ... با موضوعیت امام حسین(ع) به وجود آمده که مجموعه اینها قابل تقدیر و ارزشمند است اما ما هیچگاه نباید به جایگاه فعلی خود قانع باشیم و از طرف دیگر ادبیات عاشورایی باید از هر نوع ضعفی مبرا باشد.
- به لزوم مبرا بودن ادبیات عاشورایی از هر نوع ضعفی اشاره کردید؛ از منظر شما در حال حاضر چه ضعفهایی این ادبیات را تحتالشعاع قرار داده است؟
متأسفانه در مداحیها و اشعار و گزارشهای ادبی گاهی شاهد بزرگنمایی هستیم و دستمایه مخالفان اهل بیت(ع) را خودمان فراهم میکنیم؛ افراط و مبالغه مسألهای است که ادبیات عاشورایی را تهدید میکند؛ از سوی دیگر نیز شاهد سطحینگری و نگاههای عوامانه و غیر عقلایی هستیم که باعث میشود مفاهیم حسینی برای مردم غیرقابل قبول شود، بین افراط و تفریط باید حد وسطی نگاه داشته شود که در کنار ارائه دیدی مستند، از خیالپردازی، سطحینگری و مبالغهگویی جلوگیری شود.
- ادبیات عاشورایی چه میزان توانسته شعور حسینی را در عامه مردم و به خصوص جوانان و نوجوانان ایجاد کند؟
ما مخاطبان زیادی داریم که به عاشورا علاقهمند هستند و بخش زیادی از این مخاطبان نیز جوانان و نوجوانان هستند و همواره در مراسم و جلسات مذهبی و حسینی حضور چشمگیری دارند اما شعور حسینی در مقابل شور آن در حد مطلوب نیست، به عبارت دیگر ممکن است فرد از عزاداری اشباع شده باشد اما معرفتافزایی مجالس ضعیف است و متأسفانه از این ظرفیت استفاده مناسب نشده است.
- ادبیات عاشورایی چه کمکی میتواند به رفع این نقیصه و ایجاد شعور حسینی بکند؟
آنها که اهل قلم هستند باید قشر نوجوان و جوان را به صورت خاص مورد توجه قرار داده و صرفاً بخش سنتی جامعه را مدنظر قرار ندهند، البته ادبیات از لحاظ ادای وظیفه کار خود را به خوبی انجام داده است، اما جنبههای اجرایی برنامه دچار اشکال است، برخی به سینهزنی قناعت میکنند و کمتر سراغ شعور حسینی میروند و گاهی حتی از آن گریزانند و هنگامی که پای مجالس معرفتی به میان میآید، استقبال چندانی ندارند، در این زمینه باید مداحان بیش از پیش افراد را به سمت شعور حسینی تشویق کنند.
- 15
- 2