کمتر از پنج ماه دیگر تا برگزاری سی و یکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران باقی مانده است؛ اما بحثها درباره مکان نمایشگاه کتاب همچنان ادامه دارد و ناشران و تشکلهای نشرخواستهاند که مکان نمایشگاه از «شهر آفتاب» به «مصلی» منتقل شود. سال ۹۴ که نمایشگاه کتاب به شهر آفتاب نقل مکان کرد، طبق قرارداد وزارت ارشاد و شهرداری تهران قرار شد به مدت پنج سال شهر آفتاب به صورت رایگان در اختیار نمایشگاه کتاب باشد. سال اول برگزاری نمایشگاه کتاب در شهر آفتاب، بعد از بارش باران مشکلاتی برای ناشران پیش آمد و همان مشکلات باعث شد اعتراضها شروع شود. برای سال ۹۵ وزارت ارشاد و شهرداری دوباره جلساتی را برگزار کردند تا مشکلات سال قبل تکرار نشود؛ اما بارش دوباره باران باز هم در شهر آفتاب مشکلاتی ایجاد کرد و ناشران را به دردسر انداخت.
شاید همین مشکل قطعی برق و بارشهای باران علت اصلی مخالفت ناشران برای ادامه حضور در شهر آفتاب باشد درحالی که ساختار نمایشگاهی شهر آفتاب بسیار مناسب است. همچنین وزارت ارشاد لازم نیست برای برگزاری نمایشگاه پولی پرداخت کند و میتواند از تبلیغات محیطی کسب درآمد کند اما با وجود همه حسنها و فقط به خاطر چند مشکل کوچک ناشران خواستار برگشت به مصلی یا گزینههای دیگری هستند که راهشان به سمت شهر آفتاب کج نشود.
وعدههای وسوسهانگیز مصلی
سال ۹۳ آخرین سال برگزاری نمایشگاه کتاب تهران در مصلی بود؛ سالی که ناشران بسیار اعتراض کردند و از تشکلهای نشر و وزیر وقت ارشاد خواستند مکان نمایشگاه تغییر کند. از جمله اعتراضهایی که ناشران به مصلی داشتند این بود که مصلی محل برگزاری نماز یا نمایشگاههای محدود است و اینکه نمایشگاه کتاب با آن عظمت بخواهد در این مکان برگزار شود مشکلات زیادی را برای ناشران در پی دارد. همه این مسائل باعث شد محل نمایشگاه از مصلی به شهر آفتاب تغییر پیدا کند اما باز همان ناشرانی که دو سال پیش اعتراض میکردند امروز دوباره دم از اعتراض میزنند و میخواهند محل نمایشگاه به مصلی انتقال پیدا کند.
کریم دولتی قائممقام بهرهبرداری و امور فرهنگی مصلای امام خمینی(ره) میگوید وزارت ارشاد صحبتی برای بازگشت نمایشگاه به این مکان نداشته است اما آمادگی برای برگزاری نمایشگاه کتاب را داریم. به غیر از این مسائل مصلی پیشنهاد وسوسهکننده دیگری هم برای ارشادیها داشته و آن هم سهم ارشاد از تبلیغات محیطی است که تا قبل از این سهم خود مصلاییها بود اما حالا قرار است که نصف این سهم به ارشاد برسد.
باید دید نمایشگاه کتاب تهران که دو سال است با همکاری تشکلهای نشر در راستای سیاست وزارت ارشاد برای واگذاری امور نمایشگاه به بخش خصوصی برگزار میشود، قرار است در کدام مکان برگزار شود. اینکه اگر نمایشگاه بعد از دو سال برگزاری در شهر آفتاب توسط تشکلها دوباره به مصلی تهران برگردد، نشان از آن دارد که تشکلهای نشر نمیتوانند مشکلات زیرساختی شهر آفتاب را حل کنند و به دنبال راه فرار هستند.
امیرزاده سخنگوی شورای سیاستگذاری سیویکمین نمایشگاه کتاب تهران حدود ۱۵ روز قبل از فرصت ۱۰ روزه به مسئولان شهر آفتاب خبر داده بود؛ فرصتی که اوایل این هفته به پایان رسیده و دوباره وزارت ارشاد آن را با یک فرصت پنج روزه تمدید کرد. اما با تمام شدن این فرصت پنج روزه هم در جلسه شورای سیاستگذاری روز گذشته نمایشگاه کتاب درباره این موضوع صحبت نشد. این به تعویق افتادنها نشان از آن دارد که مسئولان ارشاد در بین یک دوراهی بین ناشران مخالف برای حضور در شهر آفتاب و امکانات رایگان شهرداری تهران در شهر آفتاب قرار گرفتهاند.
زهرا جعفری
- 10
- 2