پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۰۰:۴۰ - ۲۱ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۶۱۶۷
کتاب، شعر و ادب

رئیس کتابخانه ملی خبر داد؛

«مثنوی» مولانا ثبت جهانی می‌شود

اشرف بروجردی و شاه عظیم منوراف,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: به دنبال ثبت جهانی کتاب «مثنوی» مولانا هستیم تا این اثر ارزشمند در سطح دنیا به عنوان یک منبع در حافظه مردم جهان ثبت شود.

به گزارش  ایسنا به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، اشرف بروجردی امروز با شاه عظیم منوراف رییس مرکز تمدن اسلامی ازبکستان در محل کتابخانه ملی ایران دیدار و تفاهم‌نامه همکاری امضا کرد.

 

بروجردی  در این دیدار با بیان این‌که کتابخانه ملی ایران در مجموع دو فعالیت نگهداری از آثار مکتوب از جمله کتاب‌ها و مجلات، همچنین نگهداری و مرمت اسناد تاریخی را بر عهده دارد، گفت: بخش اسناد کتابخانه ملی در ساختمان دیگری متمرکز است که اسناد مرتبط با تاریخ ایران از جمله عکس‌ها، نقشه‌ها، فایل‌های صوتی و نامه‌های تاریخی در آن‌جا نگهداری و مرمت می‌شود.

 

او  افزود: حدود ۹ میلیون سند در بخش اسناد کتابخانه نگهداری می‌شوند و برای‌ این‌که این‌ آثار  از بین نروند همواره نیاز به نگهداری و مرمت دارند.

 

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در ادامه  با اشاره به سه طرح عمده سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اظهار کرد: ما در بخش اول تمامی منابع فارسی منتشرشده در ایران را در ۴۵ جلد فهرست‌نویسی کرده‌ایم و در بخش دوم نیز تمام منابع فارسی موجود را در کشور عراق که آن هم سه مجلد شده فهرست‌نویسی کرده‌ایم. طرح سومی که در حال حاضر در دست داریم فهرست کردن تمام منابع فارسی موجود در کل دنیاست که برای این کار حتما به سراغ شما دوستان ازبکستانی نیز خواهیم آمد.

 

بروجردی تاکید کرد: همه آن‌چه به عنوان حافظه ملی در ایران باید ثبت شود در این کتابخانه وجود دارد و یک نفر از سازمان یونسکو که با حافظه جهانی در ارتباط است با ما نیز ارتباط دارد و منابع خطی که باید جنبه جهانی پیدا کند از طریق این دوستان به یونسکو معرفی می‌شود.

 

او  افزود: در حال حاضر نسخه «جامع التواریخ» یا تاریخ رشیدی نوشته رشیدالدین فضل‌الله همدانی در یونسکو ثبت جهانی شده است و به دنبال ثبت «مثنوی» مولانا نیز هستیم که در سطح دنیا به عنوان یک منبع در حافظه مردم جهان ثبت شود.

 

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران این کتابخانه را به عنوان یک پایگاه علمی برای تمامی محققان، دانشجویان و پژوهشگران دانست و گفت: محل رجوع تمام این اندیشمندان به کتابخانه ملی است چون منابع در اینجا متمرکز شده است و ما آثار را یا به صورت دیجیتال‌شده و یا به صورت نسخه خطی فیزیکی در اختیار آنها قرار می‌دهیم.

 

تعامل با مرکز کتابخانه‌ای و فرهنگی کشورهای دنیا از دیگر مواردی بود که بروجردی به آن اشاره کرد و گفت: کتابخانه ملی ایران فضایی را برای دیگر کشورها در نظر گرفته است تا نمادهای تاریخی و ملی خود را در معرض دیدم مردم ایران قرار دهند و این امکان برای شما نیز وجود دارد.

 

بروجردی اعلام آمادگی کرد تا دانشمندان ایرانی و ازبکستانی بتوانند  از طریق فناوری‌های روز دنیا مانند «اسکایپ» با یکدیگر درباره اتفاقات و مناسبات روز دنیا گفت‌وگو کنند.

 

 او همچنین افزود: محلی به نام «اندیشگاه» مخصوص این کار (استفاده از اسکایپ) در کتابخانه ملی ایران وجود دارد و ما می‌توانیم از آن استفاده کنیم.

 

در ادامه این نشست شاه عظیم منوراف، رییس مرکز تمدن اسلامی ازبکستان با ابراز خوشحالی از حضور در فضایی که از امکانات مجهز و خوبی در حوزه کتاب و اسناد برخوردار است، اظهار کرد: کتابخانه همواره و در طول تاریخ جایگاه مهمی در میان اقوام مختلف داشته  که نمونه آن کتابخانه مجهز امیر بخارا در ازبکستان است.

 

رییس مرکز تمدن اسلامی ازبکستان با اشاره به این‌که به تازگی نیز مرکز تمدن اسلامی را در کتابخانه ملی ازبکستان راه اندازی  شده است که کتابخانه بسیار بزرگی هم خواهد داشت، افزود: حدود ۱۰۰ هزار کتاب در آن‌جا نگهداری می‌شود که تقریبا نیمی از این آثار نسخ خطی فارسی هستند. حضور این همه کتاب خطی در کتابخانه ازبکستان دلیل محکمی برای همکاری بیشتر ما با کتابخانه ملی ایران است.

 

منوراف سپس بیان کرد: ما به دلیل مشترکات تاریخی و فرهنگی می‌توانیم تعاملات خوبی با یکدیگر داشته باشیم. همچنین در حوزه فهرست‌نویسی نیاز به کمک و همکاری با کتابخانه ایران داریم. در کتابخانه ملی ازبکستان نیز حدود شش میلیون نسخه کتاب وجود دارد و در بخش نسخ خطی ما به نام ابوریحان بیرونی نیز نزدیک به ۲۵ هزار نسخه خطی موجود است.

 

رییس مرکز تمدن اسلامی ازبکستان تاکید کرد: در بین این آثار خطی از اندشمندان بزرگ ایرانی چون سعدی، ابن سینا و خیام نیز آثاری وجود دارد.  به تازگی نیز یک نسخه خطی از اشعار سعدی مربوط به قرن پنج را خریداری کرده‌ایم.

 

او در ادامه اظهار کرد: ما نیز در کتابخانه ملی ازبکستان آثار خطی در حال تخریب داریم که نیاز به حفاظت جدی دارند بنابراین مایلم از بخش اسناد کتابخانه ملی ایران بازدید و از تجربیات شما استفاده کنیم.

 

منوراف در پایان از اشرف بروجردی برای حضور و بازدید از کتابخانه ملی ازبکستان دعوت کرد و گفت: نه تنها از کتابخانه بلکه مایلیم میزبان شما در شهرهای تاریخی سمرقند و بخارا نیز باشیم.

 

در بخش پایانی این نشست تفاهنامه همکاری به امضای دو طرف رسید.

 

 

  • 19
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش