چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۲۲:۵۲ - ۰۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۲۰۰۸۷۵
کتاب، شعر و ادب

مجوزدارها پشت درهای بسته نمایشگاه؛ چه کسی اجازه عرضه نمی‌دهد؟

نمایشگاه کتاب تهران,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات
از فردا، چهارشنبه، نمایشگاه بین‌المللی کتاب فعالیت رسمی خود را آغاز می‌کند حال آنکه، در چند روز گذشته برخی نویسندگان و ناشران، از منع ورود کتاب‌های مجوزدارشان به این نمایشگاه خبر داده‌اند.

اردیبهشت‌ماه برای اهالی کتاب، ماه ویژه‌ای است؛ ماهی که دوستداران کتاب و کتابخوانی همگی در یک محفل بزرگ دور هم گرد می‌آیند و ناشران، آثار نشر خود را برای معرفی و فروش عرضه می‌کنند. اما این اتفاق مهم فرهنگی همیشه با مسائل حاشیه‌ای همراه بوده است. امسال و در آستانه سی و دومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب، حواشی زودتر از آغاز برگزاری این رویداد خودنمایی کرد. عمادالدین باقی، نویسنده، با انتشار مطلبی در صفحه اینستاگرام خود خبر جلوگیری از حضور دو جلد از کتاب‌های نشر سرایی را رسانه‌ای کرد.

 

باقی در این‌باره نوشت:

«امروز شنبه سی و یکم فروردین از وزارت ارشاد با مدیر نشر سرایی تماس گرفته و گفتند به فرموده دادستانی تهران کتاب‌های «اعدام و قصاص» از عمادالدین باقی و «دین دولتی و دولت دینی» از محمد قوچانی که هر دو قدیمی و به لحاظ قانونی دارای مجوز انتشار هستند در نمایشگاه نباید عرضه شوند. ظاهراً لیستی از کتاب‌های ناشران دیگر هم به وزارت ارشاد ابلاغ شده است که نباید در نمایشگاه بین‌المللی کتاب عرضه شوند. یکم اینکه این کار نقض تفکیک قوا و مداخله قوه‌ای در کار قوه دیگر است و مانند این است که یک وزارتخانه حکم صادره یک دادگاه را باطل کند یا برای قوه‌قضاییه تعیین تکلیف نماید. دوم اینکه این کار‌ها نتیجه عکس دارد و همه آن کتاب‌ها را پرفروش‌تر می‌کند، در حالی که این کتاب‌ها اصولاً به دلیل تاریخ انتشارشان به‌ندرت به نمایش درمی‌آیند و طبق تجربه سال‌های گذشته، عرضه و فروش آن‌ها در شمار محدودی انجام شده است، ولی اکنون افکار عمومی را کنجکاو می‌کند که مگر در این کتاب‌های دارای مجوز چه سخنی است که نباید در نمایشگاه بین‌المللی کتاب عرضه شوند. سوم اینکه در دنیای بدون مرز و کنترل اینترنت که هر کتاب ممنوعه‌ای به‌سادگی در دسترس عموم است، منطق عقلایی ایجاب می‌کند که از نشر کاغذی در چارچوب مقررات استقبال می‌شود.»

 

ممنوعیت بعد از چهار بار تجدید چاپ

سه کتاب از انتشارات کویر نیز در لیست کتاب‌های ممنوعه نمایشگاه قرار گرفته است؛ کتاب‌هایی که از تاریخ انتشار برخی از آن‌ها بیش از ۱۰ سال می‌گذرد. محمدجواد مظفر مدیر انتشارات کویر درباره جلوگیری از حضور برخی از کتاب‌های این نشر در نمایشگاه کتاب امسال به ایرنا گفت: هفته قبل، از اداره کتاب با ما تماس گرفتند و گفتند نامه‌ای از معاون دادستانی تهران آمده است که سه عنوان کتاب را نمی‌توانید در نمایشگاه عرضه کنید. یکی از این کتاب‌ها چاپ چهارم است، یکی دیگر چاپ سوم و دیگری چاپ دوم است. نمی‌دانم بعد از این همه مدت، توزیع این کتاب‌ها در نمایشگاه چه مشکلی ایجاد می‌کند؟

 

کدام کتاب‌ها؟

این ناشر در پاسخ به این پرسش که آیا سال گذشته این کتاب‌ها در نمایشگاه عرضه شده‌اند یا خیر، گفت: بله «روشنفکری دین و چالش‌های جدید» کتاب مرحوم ابراهیم یزدی که ۱۲ سال قبل مجوز گرفته در نمایشگاه توزیع شده است. متأسفانه ما در کشوری زندگی می‌کنیم که با شگفتی‌ها مواجه می‌شویم. دو اثر هم از سیدهادی طباطبایی با عناوین «فقیهان و انقلاب ایران» و «حدیث نواندیشان دینی» که اولی چاپ چهارم و دومی هم چاپ دومش است، از حضور در نمایشگاه منع شده‌اند.

 

نامه‌ای که از دادستانی آمد

مظفر درباره منشأ این ابلاغیه اعلام کرد: رئیس دبیرخانه هیأت نظارت بر نشر کتاب اداره کل کتاب و کتابخوانی، تماس گرفتند و گفتند نامه‌ای از دادستانی آمده است. وقتی هم با مدیرکل صحبت کردم گفتند یک نامه از دادستانی و دادسرای رسانه ارسال شده است. البته این اتفاق نه‌فقط برای کتاب‌های ما بوده، بلکه حدود ۲۰ عنوان کتاب هم در این لیست وجود داشته که می‌توانید از خود دبیرخانه اداره کتاب جویا شوید.

 

فقط دستور می‌دهند

مظفر در پاسخ به این سؤال که غیر از نشر شما، کدام ناشران در این لیست قرار داشته‌اند، بیان کرد: به خود ما که ابلاغ نمی‌کنند، فقط دستور می‌دهند؛ یعنی می‌گویند این نامه به اسم شماست و این سه کتاب را شامل می‌شود و اصل نامه را به ما نمی‌دهند. فقط شنیده‌ام که حدود ۲۰ عنوان کتاب بوده است. من با اعتراض آقای باقی در فضای مجازی متوجه شدم که حضور دو کتاب از نشر سرایی را هم منع کرده‎اند. اگر آقای باقی ننوشته بود، آن را هم متوجه نمی‌شدم.

 

اقدام قبل از برگزاری

مدیر انتشارات کویر می‌گوید سال‌های گذشته این‌گونه بود که به نمایشگاه می‌آمدند و مثلاً می‌گفتند کتاب «حق‌الناس؛ اسلام و حقوق بشر» آقای محسن کدیور را ارائه نکنید و ما هم ناگزیر به اجرا بودیم. اما امسال هنوز نمایشگاه کتاب شروع نشده و حدود هشت، نُه روز قبل از نمایشگاه این کار را کرده‌اند.

 

کی بود، کی بود؟ من نبودم!

در روز‌های گذشته محمدجواد مرادی‌نیا، مدیرکل اداره دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بدون تکذیب برقراری چنین تماس‌هایی با ناشران اعلام کرد که از سوی اداره تحت مدیریت او در این‌باره با ناشران تماسی گرفته نشده است و تنها در یک مورد که آن هم سوءتفاهم بود، با ناشر صحبت شده و موضوع در حال پیگیری است.

 

سیدمحمد طباطبایی، مدیر روابط عمومی سی و دومین نمایشگاه کتاب درباره این ماجرا به ایرنا گفت: این روال در همه دوره‌های نمایشگاه بوده و تعداد کتاب‌ها ابتدا خیلی زیاد بوده و با رایزنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با نهاد‌های نظارتی، گاهی این تعداد به یک دهم می‌رسید.

 

هنگامه ملکی

 

 

  • 16
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش