جمعه ۰۵ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۳۰۱۰۵

حقایقی جالب درمورد تمدن بابل

تمدن بابل,درباره تمدن بابل,تمدن بابل چیستباغ‌های معلق بابل توسط زمین‌لرزه‌ای در قرن دوم تخریب شده‌اند
یکی از تمدن های باستانی حوزهٔ میان رودان به نام بابل می باشد. موقعیت اصلی بابل در میان رودان در حوضهٔ رود فرات است. شهر بابل به عنوان مرکز این تمدن باستانی محسوب میشد که امروزه در ۸۸ کیلومتری جنوب بغداد امروزی و نزدیک شهر حله عراق می توان بقایا و آواره های بجامانده از این شهر را دید. در این مطلب از سرپوش درباره تمدن بابل توضیحاتی داده شده است.

تمدن بابل

از قدیمی ترین و اصیل ترین تمدن های باستانی می توان به تمدن بابل اشاره کرد که در پیشرفت حوزه های مختلف در سطح جهانی، تأثير بسزایی داشته است. این کشور باستانی، تمدنی کهن و دیرینه دارد و زبان مردم این کشور، آکدی است. عراق امروزی، پس از سقوط سلسله ی آکدیان بمدت ۲۳۰۰ سال پیش از میلاد مسیح، شکل گرفت و در این ناحیه بوجود آمد. وقتی که امپراطوری آکدی سقوط کرد به دو ناحیه ی مجزای آشور( ناحیه ی شمالی) و بابل( ناحیه ی جنوبی) تقسیم شد. مرکز تمدن بین النهرین بمدت بیش از دو هزار سال، بابل بود. آموریان، نخستین سلسله ی بوجود آمده در بابل بود که توانست بر این ناحیه بمدت سیصد سال سلطنت کند.

این منطقه در نیمه ی اول قرن هجدهم میلادی که حمورابی، بزرگترین و جاه طلب ترین حاکم بابل بود؛ در بهترین وضعیتش در تاریخ خود، قرار گرفت. همچنین تغيير و تحولات و پیشرفت های زیادی در دوران حکومت حمورابی در بابل ایجاد شد.

حمورابی به حدی قدرت طلب و زیاده خواه بود که نتوانست با حکومت بر بابل، قانع شود؛ به همین علت در طول یک سال توانست حاکم تمامی مناطق بین النهرین از جمله مناطق شمالی یا همان آشور شود. همچنین جمعیت بابل با دویست هزار نفر توانست لقب بزرگترین شهر باستانی دنیا را بگیرد.

سلسله اول بابل، پس از مرگ حمورابی تجزیه شد. در ابتدا بابل با از دست دادن کنترل دولت شهرهای جنوبی، تبدیل به شهری کوچک و ضعیف گردید ولیکن همچنان تاثیر گذار بود. آخرین حاکم آموری بابل، سامسو دیتانا نام داشت که در ابتدای سلطنتش، تحت فشار کاسیته_ مردم عشایری در کوه های شرق بابل_ قرار گرفتند. ارتش هیتی ها در سال ۱۵۹۵ ق.م، به بابل حمله کردند و به غارت آن جا پرداختند. کاسیته ها به خاطر ویرانی شهر، قادر به کنترل راحت شهر شدند و به این ترتیب امپراطوری بابل باستان، تمام شد.

نامگذاری بابل

معنی کلمه بابل در زبان اکدی، دروازه الهه است که قوم فارس آن زمان به آن بابروش میگفتند. در گذشته به نام دولت سومر شناخته میشد و سومر بین دورود دجله وفرات، جنوب شهر بغداد واقع بود.

لوح حمورابی

شهرت حمورابی به دلیل قوانین و دستوراتیست که وضع کرده است. این دستورات، نخستین مجموعه قوانین مکتوب است که بر سنگی از بازالت سیاه به ارتفاع تقریبی دو متر، حکاکی شده است. یکی از این سنگ ها که عیلامی ها آنرا به شوش بردند؛ سنگ یاد بود پیروزی" نارامسین" بود. دمورگان این سنگ نگاره را از منطقه شوش در اوایل قرن بیستم کشف کرد و سپس آن را به موزه لور منتقل کرد و امروزه در موزه ایران باستان تهران، واقع در خیابان ۳۰ تیر میتوان کپی این اثر شگفت انگیز را مشاهده کرد.

۳۵۰۰ خط از حروف خط میخی اکدی در لوح حمورابی می باشد و با شرحی آغاز می شود که از معابد بازسازی شده ی" حمورابی" است. سپس قسمت اعظم متن نوشته شده با ۲۷۸ ماده، مربوط به قوانینیست که تعیین کننده ی مجازات خاطی است و از آن ها می توان به تجارت و مالکیت، موضوعات داخلی و ضرب و جرح بدنی اشاره کرد.

اصل" چشم دربرابر چشم" در این لوح، یکی از نکات مهم می باشد. با ستایش حمورابی در خاتمه متن بعنوان بانی صلح، تمام میشود. تصویر حمورابی در بالای این سنگ، به صورت نقش برجسته در حالت ایستاده کار شده است که دستانش دربرابر شمشی قرار دارد که بر تخت نشسته است.

تمدن بابل باستان,تمدن بابل چیست,تمدن بابل کجا شکل گرفتهنر بابلی‌ها به زیبایی و خاص بودن در دنیا زبانزد است

مهم ترین آثار تمدن بابل

یک پژوهشگر بریتانیایی به نام کلودیوس جیمس ریچ بهمراه همکارش اوستن هنری لایارد توانستند در نخستین عملیات حفاری سال( ۱۸۱۱ تا ۱۸۱۷)، آثار شهر بابل را کشف کردند، بعد آن پژوهشگرانی از جمله مشرق شناس فرانسوی فولجانس فریسنیل، متخصص آشوری جول اوبرت و ... در طی چندین سال به فعالیت در این منطقه پرداختند. روبرت کولدوی که یک دانشمند آلمانی بود؛ عملیات اکتشاف را در سال ۱۸۹۹م تا سال ۱۹۱۷ بدون وقفه ادامه داد و موفق به کشف آثار قدیمی بسیاری نظیر بقایای قصر نبوکد نصر دوم در زاویه شمال بابل، معبد إماخ، قصر ودروازه عشتار، معبد إیزاجلا، منطقه مسکونی در نزدیکی معبد إیزاکیلا، بعلاوه نقش های میخی و مجسمه ها و جواهرات و… گردید.

جامعه ای لیبرال برای زنان در تمدن بابل

در جوامع بابل با بانوان به خوبی و با احترام رفتار می شد. همچنین زنان میتواستند در آن دوران، کشیش و راهبه شوند و آزادانه به راه اندازی مشاغل شخصی خود بپردازند. زنان شاغل می توانستند درآمدی را در بابل بدست آورند که در زمینه حقوق آن ها یک قدم بسیار مهم تلقی می شد. البته بهتر است بدانید که زنان هم چنان نقش اصلی را در امور خانه اجرا می کردند و می توانستند به کار خود در کنار وظایفشان در منزل، مشغول شوند.

یکی دیگر از نکات جالب توجه اینست که زنان بابلی میتوانستند از والدینشان درخواست جهیزیه کنند و حقوقی مساوی در زمان فوت همسرشان در تقسیم املاک وی داشتند.

علم در تمدن بابل

بابلی ها در زمینه ی علم و نجوم از تبحر خاصی برخوردار بودند. کاهنان بابلی به مطالعه و یادگیری دقیق علم ستاره شناسی، سیارات، ماه و خورشید پرداختند و از طریق آن آینده را پیش بینی کردند. همچنین این افراد برای آگاهی از زمان، از ساعت های آبی استفاده کرده و از تقویم قمری همانند سومریان استفاده می کردند. این تقویم، ۱۲ ماه داشت که هر ماهش متشکل از۳۰ روز بود. علاوه‌براین بابلی ها مهارت خاصی در ثبت وقایع داشته و به ترتیب زمانی به یادداشت آنها می پرداختند.

اعتقادات مذهبی

بابلی ها معتقد به بت پرستی و پرستش خدایان متعدد بودند؛ به این صورت که به پرستش چندین خدا و الهه می پرداختند. مردوک به عنوان خدای اصلی این مردم محسوب میشد و درواقع خالق جهان هستی آن ها بود. خداوند خورشید، ساماس بود و پروردگار زراعت و کشاورزی، دوموزید نام داشت. همچنین در این فرهنگ، از ایشتار به عنوان الهه ی مادر، یاد می کردند.

این خدایان از نظر بابلی ها مشابه انسان های روی زمین متولد شده و تجربه ی احساسات فانی نظیر غم و شادی را داشته اند. زیگورات، عبادتگاه مردم معبد به شمار می رفت و محل زندگی کشیشان در طبقه ی آخر ساختمان این معبد بود. این کشیش ها موظف بودند که مردم را به عبادت، هدایت کنند و علاوه‌براین حوادث آینده را پیش بینی کنند. شما می توانید بر روی قطعات لوح سفالی مربوط به دوران نئو- بابل، شواهدی از اعتقادات مردم بابل و مذهبشان را ببینید.

مقاله در مورد تمدن بابل,دیواره های بابل,باغ های معلق تمدن بابل,مهم ترین آثار بابلبابل یک شهر تاریخی است که به تمدن بین النهرین باز میگردد

باغ های معلق تمدن بابل

زمان ساخت باغ های معلق تمدن بابل، به زمان نبوکد نصر برمی گردد و این باغها با هدف ابراز عشق وعلاقه پادشاه به همسرش، ساخته شده بود اما به دلیل گل و گیاهان زینتی که بر پله و بالکن های قصر پادشاهی روییده بود؛ نام باغ های معلق را برایش انتخاب کردند. آبیاری این گل و گیاهان که از عجایب هفتگانه محسوب میشد؛ با دقت زیادی انجام میشد. با استفاده از سنگ های کمیابی که به پادشاه، هدیه میدادند؛ این باغها را ساختند.

وجود درختان و گیاهان و آب در طبقه های فوق در میان حکومت های آن زمان ، امری عجیب در جهت آبیاری درختان وگیاهان محسوب میشد. در فصل بهار وتابستان، زیبایی و شکوه این باغ ها با پیچیدن عطر گل ها و منظره فوق العاده بر ارتفاعات نمایان میشود. این باغها در دوره ی خود، از عظیم ترین بناهای معماری ساخته شده به شمار می رفت.

دیواره های بابل

حمورابی در، دور تا دور شهر بابل، دیواره های بلندی را ساخت و پس از او، سه حلقه دیوار دیگر توسط بخت النصر دوم به آن اضافه شد که ۴۰ متر طول داشت؛ به طوریکه اظهارات تاریخ نگار معروف یونانی به نام هرودت، درباره عرض این دیوار به این شرح است که عرابه ها به راحتی در بالای آن رفت وآمد می کردند. همچنین در مرکز این دیوارهای سر به فلک کشیده، شهر بابل خودنمایی میکرد که ۵۱۷ کیلومتر مربع، وسعت داشت.

برج بابل

زبان تمام مردم زمین برطبق عهد عتیق، یکسان بود. مردمی جاه طلب در سرزمین بابل، زندگی می کردند که قصد ساخت برج بلندی را داشتند؛ بحدی که به بهشت برسند. هدف آن ها از انجام چنین کاری، ثبت نامشان در تاریخ بود و دستور خدایشان این بود که در زمین پراکنده شوند درحالیکه آن میخواستند در یکجا جمع شوند.

پس از شروع پروژه ساخت این برج، ذات الهی از چنین کاری ناخشنود شد و به آن ها دستور داده شد تا در زمین پراکنده شوند و به زبان هایی متفاوت از هم‌دیگر، حرف بزنند و زبان هیچ کس برای دیگری، قابل فهم نباشد. پس از اجرا شدن حکم الهی بر آنان، زبان های مختلف جهان شکل گرفت و مردم در کل زمین، پراکنده شدند.

تمدن بابل چگونه نابود شد,لوح حمورابی در تمدن بابل,شهر افسانه ای بابلحمورابی یکی از بزرگ‌ترین و جاه‌طلب‌ترین رهبرهایی بود که در بابل حکومت کرد

گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش

  • 14
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۹
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
تمدن بابل یک تمدن کاملا تورکی که توسط تورکان کاسی پایه گذاری شده و دنیایی باستان را به سمت ترقی و پیشرفت هدایت کرد.از طرف خسرو تورک قشقایی از نوادگان اغوزخان بزرگ و فرزند طاهرخان ایل بیگی از محققان تورک شناس و استاد دانشگاه های معتبر جهانی استانبول
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش