چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۲۱۱۰۰۴۸

موزه هنرهای معاصر تهران گنجینه ارزشمند ایران نوین

موزه هنرهای معاصر تهرانموزه هنرهای معاصر تهران
در این مقاله از سرپوش به معرفی و بررسی موزه هنرهای معاصر تهران می‌پردازیم. این موزه به عنوان یکی از مهمترین مراکز فرهنگی و هنری در شهر تهران شناخته می‌شود و مجموعه‌ای از اثار هنری معاصر ایران و جهان را به نمایش می‌گذارد. در این مقاله به تاریخچه، مجموعه‌ها و برنامه‌های موزه هنرهای معاصر تهران پرداخته خواهد شد.

درباره موزه هنرهای معاصر تهران

موزه هنرهای معاصر تهران، یکی از مشهورترین موزه‌های ایران و خاورمیانه، در سال ۱۳۵۶ با ابتکار فرح پهلوی و با پشتیبانی دفتر مخصوص شهبانو در خیابان کارگر شمالی تهران بنا شد. این موزه با معماری منحصر به فرد خود که توسط کامران دیبا طراحی شده، به عنوان یکی از نمادهای معماری مدرن ایران شناخته می‌شود.

موزه هنرهای معاصر تهران، با دارا بودن بیش از ۳۰۰۰ اثر هنری از هنرمندان ایرانی و خارجی، یکی از غنی‌ترین گنجینه‌های هنر مدرن و معاصر در جهان را به خود اختصاص داده است.

عکس قدیمی از موزه هنرهای معاصر تهرانعکس قدیمی از ساختمان موزه هنرهای معاصر تهران

معماری موزه هنرهای معاصر تهران

موزه هنرهای معاصر تهران از سنگ و بتون ساخته شده و دارای ابعاد ۸۵۰۰ مترمربع است. سطح کلی دیوارهای موزه نزدیک ۲۵۰۰ متر مربع است. خود موزه ۵۰۰۰ متر مربع مساخت دارد و ساخت این بنا ۹ سال طول کشید. دو ورودی در محوطه موزه قرار دارد که یکی در سمت پارک لاله که خدماتی است و ورودی اصلی که در سمت خیابان کارگرد در قسمت غربی ساختمان است. ساختمان موزه در بخش طرح و باغ مجسمه می باشد و کل محوطه چمن کاری شده در شمال ساختمان است. نمای بیرونی ساختمان با الهام از بادگیرهای مناطق حاشیه کویر ایران ساخته شده است.

ساختمان موزه از دو بخش اصلی تشکیل شده است که شامل فضای بسته و حیاط میانی می شود. داخل ساختمان و فضای بسته مسیری مارپیچ وجود دارد که به صورت چرخشی ساخته شده و بازدیدکنندگان با طی کردن مسیری با شیب کم می توانند به قسمت پایینی دسترسی پیدا کنند. همین طراحی مارپیچی فضا با نمای بیرونی تضاد مدرنی ایجاد می کند. هفت گالری اصلی در قسمت مارپیچ قرار می گیرند. 

گالری شماره یک فضای نخست سرسرای اصلی ساختمان است که به گالری پس از خود وصل می شوند و بازدیدکنندگان را در قسمت درونی تر می برد. گالری های مجموعه طرح های تقریبا یکسانی دارند، البته گالری های ۱ و ۵ که محور اصلی موزه هستند با سایر گالری ها متفاوت اند. 

هر گالری به گالری بعدی خود به وسیله شیب راهه هایی با شیب ملایم وصل می شوند که همین موضوع هماهنگی کاملی با گالری ساخته شده دارد. 

سرسرا از یک هشت ضعلی منتظم ایجاد شده طاق بلندی دارد، همچنین بالای آن نورگیر سقفی بزرگ همراه با چهار بادگیر دیده می شود. دیبا برای طراحی این سرسرا اهمیت زیادی به فضای میانی و ارتباط با ورودی و زنجیره های گالری های دیگر، همچنین کتاب فروشی و رستوران قائل بود. ارتباط سرسرای اصلی با پایین‌ترین سطح موزه از فضای تهیِ میانی و شیب‌راهه مارپیچ به وجود آمده‌ است. در قسمت پایینی مارپیچ و در دل هشتی، یک اثر مدرن از نوریوکی هاراگوچی قرار گرفته که ترکیبی از روغن و پولاد است. 

این اثر در ایران ساخته شد و مانند حوضخانه های کشورمان خاصیت انعکاسی دارد به همین دلیل بازدیدکنندگان آن را به صورت آیینه ای بزرگ می بینند. فضا به گونه ای طراحی شده است که گالری شماره یک یا همان سرسرای اصلی، نقطه آغاز و پایان بازدیدکننده خواهد بود.

این موزه اگرچه در طول حیات خود در فراز و نشیب بسیاری قرار گرفته و متاثر از حوادث تاریخی و سیاسی زیادی بوده است، همواره آثار بسیاری از هنرمندان ایرانی و خارجی را به نمایش می گذارد. بنابراین حضور در این موزه و چرخیدن در فضاهای گالری‌ها خالی از لطف نبوده و احساس خوبی را به بازدیدکننده منتقل می‌کند.

ساختمان موزه هنرهای معاصر تهرانمعماری موزه هنرهای معاصر تهران

آثار برجسته موزه هنرهای معاصر تهران

در این موزه، آثاری از بزرگان هنر مدرن و معاصر جهان مانند پابلو پیکاسو، ونسان و گوگ، اندی وارهول، مارک شاگال، و جاکومتی به چشم می‌خورد. همچنین، مجموعه‌ای ارزشمند از آثار هنرمندان ایرانی نظیر کمال‌الملک، سهراب سپهری، پرویز تناولی، و حسین زنده‌رودی در این موزه نگهداری می‌شود.

بخش های مختلف موزه

گالری های موقت و دائمی:

موزه هنرهای معاصر تهران ۹ گالری متفاوت دارد که سه عدد از آنها مربوط به نقاشان و هنرمندان بین المللی است و در بخش گنجینه دائمی موزه قرار دارند. کلود مونه، ونسان ون گوگ، پابلو پیکاسو، رنه ماگریت، اندی وارهول از جمله آثار ارزشمند در این بخش هستند. 

نمایشگاه های موقتی یا فصلی نیز در شش گالری باقی مانده هستند، گالری ها یکی یکی در راه بازدیدکنندگان قرار می گیرند به همین دلیل تماشای همه کارها راحت خواهد بود. 

کتابخانهٔ تخصصی:

در پایان شیب راهی که به بخش های امور اداری و هنری منتهی می شود، کتابخانه تخصصی قرار می گیرد. در این کتابخانه نزدیک به ۵۰۰۰ کتاب فارسی و غیرفارسی قرار دارد که موضوعات هنری مخنلفی مانند معماری، نقاشی، طراحی، ارتباط تصویری، عکاسی، سینما را نمایش می دهند. 

سامانه رده بندی این کتاب ها به صورت  LC است و تنها اعضا می توانند از آنها استفاده کنند، عضویت در کتابخانه برای دانشجویان و پژوهشگران هنر امکان پذیر خواهد بود. 

در بخش نشریات ادواری نیز نشریات فرهنگی و هنری داخلی و برخی نشریات خارجی در موضوع‌های مرتبط نگهداری می‌شود، از دیگر امکانات تخصصی موزه می‌توان به کانون‌های معماری و نیو مدیا اشاره کرد.

بخش‌های جنبی:

چندین بخش جنبی در موزه هنرهای معاصر تهران وجود دارد که از جمله آنها می توان به سینماتک، کتابفروشی تخصصی و رستوران اشاره کرد. بخش سینماتیک از مهر ۱۳۷۷ فعالیت خود را آغاز کرد و هدف آن نمایش کارهای سینمای ایران و جهان و سنجش فیلم های نمایش یافته برای ارتقای کیفیت نگاه مخاطبان می باشد. در این بخش جلسه های نقد، مراسم آغاز و پایان نمایشگاه‌ها و سمینارها نیز برپا می شوند. ۲۰۰ صندلی گنجایش ثابت بخش سینماتیک است و دارای پرده نمایشی با ابعاد آن ۶ × ۸ متر می باشد، درنتیجه امکان نمایش فیلم و اسلاید در آن وجود دارد. سینماتیک اعضای ثابتی دارد و در روزهای آغاز هرسال نیز عضو جدید قبول می کند، اعضا می توانند از برنامه این بخش همچنین کتابخانه نیز استفاده کنند. 

کتابخانه تخصصی یکی دیگر از بخش های موزه هنرهای معاصر تهران است که در سمت چپ ورودی به گالری ها قرار دارد و در آن نشریه های هنری ایرانی،  نمونه‌هایی از کارهای نویسندگان ایرانی، گاهشمار، کارت‌پستال‌های هنری و آثار قرار گرفته اند. 

در طبقه همکف ورودی رستوران و کافی شاپ موزه قرار دارند تا بازدیدکنندگان بتوانند پیش از تماشای موزه در آنجا استراحت کنند و از فضای حیاط میانی موزه لذت ببرند. دیواری شیشه‌ای آن را از باغ تندیس جدا کرده‌است و می‌شود چهار تندیسِ اسب و سوارکار اثر مارینو مارینی، درمانگر اثر رنه ماگریت، زن ایستادهٔ ۱ و مرد در حال قدم‌زدن ۱ از آثار آلبرتو جاکومتی را از داخل رستوران تماشا کرد.

مسیر مارپیچ موزه هنرهای معاصر تهرانآثار نوین موزه هنرهای معاصر تهران

اهمیت موزه هنرهای معاصر تهران

معرفی هنر مدرن و معاصر به جامعه:

این موزه با برگزاری نمایشگاه‌ها و برنامه‌های آموزشی، نقشی مهم در معرفی هنر مدرن و معاصر به جامعه ایران ایفا می‌کند.

حفظ و نگهداری آثار هنری:

موزه هنرهای معاصر تهران با حفظ و نگهداری اصولی آثار هنری، گامی مهم در حفظ میراث فرهنگی کشور برمی‌دارد.

جذب گردشگران:

این موزه به عنوان یکی از جاذبه‌های گردشگری مهم تهران، سالانه پذیرای گردشگران داخلی و خارجی بسیاری است.

ارتقای سطح دانش و بینش هنری:

موزه هنرهای معاصر تهران با برگزاری برنامه‌های فرهنگی و آموزشی، به ارتقای سطح دانش و بینش هنری جامعه کمک می‌کند.

ایجاد فرصت‌های شغلی:

این موزه با ایجاد فرصت‌های شغلی برای هنرمندان و متخصصان حوزه هنر، به رونق اقتصاد هنر کمک می‌کند.

تقویت دیپلماسی فرهنگی:

موزه هنرهای معاصر تهران با تبادل آثار هنری و برگزاری نمایشگاه‌های مشترک با سایر کشورها، به تقویت دیپلماسی فرهنگی ایران کمک می‌کند.

آثار موزه هنرهای معاصر تهرانگالری آثار خاص موزه هنرهای معاصر تهران

بازدید از موزه هنرهای معاصر تهران

شش ماه اول سال: ۱۰ تا ۱۹ (فروش بلیط تا ساعت ۱۸)

شش ماه دوم سال: ۱۰ تا ۱۸ (فروش بلیط تا ساعت ۱۷)

روزهای تعطیل:

- ۱ فروردین

- ۱۲ و ۱۳ فروردین

- ۲۱ ماه رمضان

- عید فطر

- ۱۴ و ۱۵ خرداد

- تاسوعا و عاشورا و اربعین حسینی

- ۲۸ و ۳۰ صفر

- ۲۹ اسفند

قیمت بلیط: ۱۰,۰۰۰ تومان

آدرس: تهران، خیابان کارگر شمالی، حد فاصل بلوار کشاورز تا خیابان فاطمی، جنب پارک لاله

نقاشی های خاص موزه هنرهای معاصر تهراننقاشی های معروف موزه هنرهای معاصر تهران

مسیر دسترسی به موزه هنرهای معاصر تهران

مترو:

یکی از راه های دسترسی به موزه مترو است، شما می توانید در متروی میدان انقلاب در خط ۴ مترو از قطار پیاده شوید و ادامه مسیر در خیابان کارگر شمالی تا پارک لاله را با استفاده از تاکسی طی کنید. 

اتوبوس:

اتوبوس هایی که در مسیر میدان آزادی هستند در ضلع جنوبی پارک لاله ایستگاه دارند و از آنجا می توانید با پنج دقیقه پیاده روی به موزه برسید. 

تاکسی:

اگر می خواهید از تاکسی استفاده کنید می توانید در ایستگاه های بلوار کشاورز، خیابان فاطمی و خیابان کارگر شمالی بایستید. از میدان ولیعصر، میدان دکتر فاطمی، میدان هفت تیر و انقلاب اسلامی به ورودی‌های مختلف اطراف پارک لاله تاکسی تردد می‌کند و می‌توانید پس از پیاده شده شدن از تاکسی به‌سمت موزه هنرهای معاصر بروید.

گالری نقاشی موزه هنرهای معاصر تهرانگالری نقاشی های موزه هنرهای معاصر تهران

سخن پایانی درباره موزه هنرهای معاصر تهران

موزه هنرهای معاصر تهران، با گنجینه‌ای بی‌نظیر از آثار هنری و فعالیت‌های فرهنگی گسترده، نقشی مهم در ارتقای سطح فرهنگ و هنر جامعه ایفا می‌کند. این موزه به عنوان یک سرمایه ملی، باید مورد حمایت و توجه قرار گیرد تا بتواند به رسالت خود در حفظ و نشر هنر مدرن و معاصر ادامه دهد.

گردآوری: بخش میراث فرهنگی سرپوش

  • 19
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش