سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۱:۱۴ - ۱۰ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۲۱۱۹
میراث فرهنگی و صنایع دستی

کشف شواهدی از 'فرقه جمجمه' عصر نوسنگی در کهن‌ترین معبد جهان

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,فرقه جمجمه

قطعاتی از استخوان‌های حکاکی شده‌ای که در ترکیه کشف شده‌اند، شواهدی از فرقه جمجمه نوسنگی را در خود دارند. فرقه جمجمه، گروهی بوده‌اند که در مراسم‌های آیینی مذهبی خود از سرهای مردگان استفاده می‌کردند.

 

این بقایای استخوانی در تپه گوبکلی در جنوب شرقی ترکیه پیدا شده‌اند که هزاران قطعه استخوان انسان از جمله، بخش‌هایی از جمجمه‌هایی که دارای شیارها و سوراخ‌ها را در بر می‌گیرند. بخش‌هایی از سه جمجمه کشف شده در این محل باستانی نشان می‌دهد که پس از کندن پوست سر، به وسیله سنگ چخماق حکاکی شده‌اند. تصور می‌شود که تپه گوبکلی، قدیمی‌ترین عبادتگاه جهان است. قدمت این عبادتگاه به ۹۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح باز می‌گردد، در همین حال، قدمت بنای باستانی استون هنج حدود ۶۰۰۰ سال است.

 

جولیا گرسکی باستان‌شناسی محققی از موسسه باستان‌شناسی آلمان در برلین گفت: “این حکاکی‌ها در استخوان‌ها بسیار عمیق هستند و قطعا به عمده کنده شده‌اند. این اولین شواهدی است که از حکاکی جمجمه در هر جایی پیدا کرده‌ایم.”

 

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,فرقه جمجمهیکی از جمجمه‌هایی که در این محل پیدا شد، دارای سوراخ‌هایی در موقعیت مناسبی است که احتمالا برای آویختن استفاده می‌شده است. همچنین شیارهایی هم وجود دارند که احتمالا برای گره زدن فک پایین استفاده می‌شدند. گرسکی می‌گوید، چنین سوراخ‌هایی امکان آویختن را فراهم می‌کرده‌اند

تپه گوبکلی در حدود ۳۰ کیلومتری شمال مرز سوریه واقع است. مجموعه حفاری‌های این محل از اواسط دهه ۱۹۹۰ آغاز شده‌اند که حاصل آن تاکنون کشف هشت ساختمان بزرگ بیضی شکل بوده است. شیارها و حفره‌هایی که در جمجمه‌ها کنده شده‌اند، نشان می‌دهند که احتمالا برای متصل کردن جمجمه‌ها به وسیله ریسمان ایجاد شده‌اند. با توجه به شواهدی که وجود دارد، به نظر نمی‌رسد، این سایت باستانی، محل زندگی بوده باشد، بلکه ممکن است جایی برای آویختن جمجمه‌ها و یا نمایش جمجمه دشمنان بوده است. گرسکی گفت: “آن‌ها فکر می‌کردند که قدرت از مردگان به زندگان منتقل می‌شود.”

 

آثار و شواهدی که از تپه گوبکلی کشف شده‌اند، نشان از رابطه ویژه مردمانی که در این محل می‌زیسته‌اند، با جمجمه‌ها دارند. برخی نقوشی که روی ستونی در این سایت باستانی وجود دارد، تصویر فرد بدون سری را نشان می‌دهند. یکی از جمجمه‌هایی که در این محل پیدا شد، دارای سوراخ‌هایی در موقعیت مناسبی است که احتمالا برای آویختن استفاده می‌شده است. همچنین شیارهایی هم وجود دارند که احتمالا برای گره زدن فک پایین استفاده می‌شدند. گرسکی می‌گوید، چنین سوراخ‌هایی امکان آویختن را فراهم می‌کرده‌اند.

 

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,فرقه جمجمه آثار و شواهدی که از تپه گوبکلی کشف شده‌اند، نشان از رابطه ویژه مردمانی که در این محل می‌زیسته‌اند، با جمجمه‌ها دارند. برخی نقوشی که روی ستونی در این سایت باستانی وجود دارد، تصویر فرد بدون سری را نشان می‌دهند

قدمت تپه کوبگلی به زمانی بازمی‌گردد که اقوام شکارچیان عشایری به کشاورزی روی آورده‌اند. مردمان تپه کوبگلی گیاهان و حیوانات اهلی نداشته‌اند، اما در این منطقه سکونت داشته‌اند و از منابع موجود در آن استفاده می‌کردند. محققان ماه مارس هم خبر کشف شواهدی از ثبت اولین سوابق برخورد یک شهاب سنگ را در تپه گوبکلی دادند. محققان با بررسی کنده‌کاری‌های نقوش حیوانی ستون کرکسِ تپه گوبکلی دریافته بودند که این نقوش حیوانی در واقع علامت‌های نجومی بوده‌اند که صور فلکی و شهاب‌سنگ‌ها را نشان می‌داده‌اند.

 

آن‌ها با استفاده از مدل‌سازی‌های کامپیوتری موفق با تعیین محل ظهور این برخورد بر فراز آسمان ترکیه در هزاران سال قبل، قادر به تخمین زمان برخورد شهاب‌سنگ تا ۱۰.۹۵۰ سال قبل شدند، یعنی زمانی که با توجه به داده‌های موجود از هسته یخی گرینلند، با دوره یانگر درایاس همزمان بوده است. دوره یانگر درایاس دوره حیاتی برای بشریت محسوب می‌شود، این دوره تقریبا با ظهور کشاورزی و اولین تمدن نوسنگی همزمان بوده است.

 

پیش از برخورد شهاب سنگ، وجود گندم وحشی و جو در نواحی وسیعی به شکارچیان عشایری در شرق میانه، اجازه ساخت اردوگاه‌های ثابت را می‌داد. اما شرایط آب و هوایی دشوار بعد از برخورد، موجب شد این جوامع انسانی گرد هم آیند و با آبیاری و پرورش انتخابی به دنبال روش‌های جدیدی برای حفظ محصولات کشاورزی باشند. بنابراین در این دوره، کشاورزی آغاز شد و پس از آن اولین شهرها پدید آمدند.

 

محققان می‌گویند، به نظر می‌رسد، این نقوش سنگی برای مردم تپه گوبکلی تا هزاران سال مهم بوده‌اند که نشان می‌دهد، این رویداد برخوردی و آب‌وهوای سردی که به دنبال آن رخ داده، تأثیر بسیار زیادی داشته است. آن‌ها تصور می‌کنند که تپه گوبکلی به جز یک عبادتگاه، رصدخانه‌ای برای مشاهده آسمان شب بوده است. به نظر می‌رسد، یکی از ستون‌های این بنا، حکم ستون یادبود این رویداد مهیب را داشته که احتمالا بدترین روز پس از پایان عصر یخبندان را رغم زده است.

 

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,فرقه جمجمه با توجه به شواهدی که وجود دارد، به نظر نمی‌رسد، این سایت باستانی، محل زندگی بوده باشد، بلکه ممکن است جایی برای آویختن جمجمه‌ها و یا نمایش جمجمه دشمنان بوده است. مردمان باستانی ساکن اینجا، به این باور داشتند که قدرت از مردگان به زندگان منتقل می‌شود

لی کلری محققی است که در این مطالعه حضور داشته، می‌گوید، تغییر به یکجانشینی، با افزایش جمعیت چالش‌های جدیدی را به همراه داشته است. این سایت باستانی هم هویت جمعی این مردمان را نشان می‌دهد که می‌توانسته‌اند، مراسم‌هایی فرقه جمجمه را اجرا کرده باشند.

 

گرسکی می‌گوید: “متأسفانه ما هرگز نخواهیم دانست که آیا این عمل برای یادبود انجام شده یا تحقیر، یا اینکه آن‌ها قصد داشته‌اند با این کار آرامش بگیرند و یا بترسانند.”

 

 

techera.ir
  • 15
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش