شنبه ۲۲ دی ۱۴۰۳
۱۳:۰۶ - ۱۳ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۳۱۲۹
میراث فرهنگی و صنایع دستی

سازمان ميراث‌فرهنگي کجا ايستاده است؟

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,سازمان ميراث‌فرهنگي

رضا دبيري‌نژاد: سازمان ميراث‌فرهنگي سال‌هاست بدون مقصد است و معلوم نيست به کجا مي‌رود يا قرار است به کجا برود. نه آنکه متولي مي‌شود، مقصدي پيش‌روي مي‌گذارد و نه مقصدي پيش‌رويش گذاشته مي‌شود. در سال‌هاي گذشته شاهد بوده‌ايم سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري بيش از هر نهاد و سازمان ديگري مدام رئيس عوض کرده اما جداي از نگاه و بازي سياسي با جايگاه اين سازمان (معاون رئيس‌جمهوری) اين تغييرات پيوسته، گوياي بلاتکليفي يا بحران ساماندهي اين سازمان است و بيش از آنکه مسئله رئيس سازمان باشد، مسئله نگاه و شناخت سازمان است.

 

به‌طور مثال در دولت يازدهم، سه رئيس مختلف که مي‌توان هرکدام را در يک وادي تلقي کرد، بر مسند رياست اين سازمان نشسته‌اند اما باز همه ناراضي‌اند يا تصور مي‌شود آن ظهور و بروزي که لازم بوده، اين سازمان از خود نشان نداده است. با تغيير رأس هرم سازمان اما شاهد بوده‌ايم که زيرمجموعه اين رأس چندان تغييري نکرده و دچار ثبات بوده و شايد مسئله را بايد در همين‌جا جست‌وجو کرد؛ همه به‌دنبال رئيسي هستند که منجي و متخصص و طراح همه امور يا همه‌دان سازمان باشد اما بايد در نظر داشت که مسئله اصلي اين سازمان در ساختار و قاعده اجرايي آن است. براي بحران عملکردي سازمان فوق مي‌توان چند مجوز يا گلوگاه مديريتي برشمرد که در ادامه به برخي از آنها اشاره مي‌کنيم: 

 

گسست  درون‌سازماني

سازمان فعلي از وصله‌کردن چند سازمان در دو نوبت شکل گرفته اما اين ادغام ظاهري فقط در سطح بالاي مديريتي يا به‌عبارت‌ديگر در جابه‌جايي سازمان‌ها انجام پذيرفته و ادغام در بدنه و براساس برنامه نبوده و مي‌توان هرکدام از معاونت‌هاي اين سازمان را وارث يکي از سازمان‌هاي پيشين دانست. ازاين‌رو سازمان براساس يک چشم‌انداز، فرايند و برنامه اجرايي همکارانه و پيش‌برنده ادغام نشده است. اين عدم ادغام، يک گسست دروني ايجاد کرده و سبب شده سه حوزه ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري در ساختار و عمل هيچ نسبتي نداشته باشند. 

 

گسست  برون‌سازماني

نگاه تخصصي افراطي که از روزگار دور به حوزه‌اي همچون ميراث‌فرهنگي وجود داشته و همچنين درگيري‌هاي اجرايي و حساسيت موضوعي همگي باعث شده رويکرد سازمان و بدنه آن، رويکردي گسسته از جامعه باشد و کمتر توانسته با بدنه اجتماعي يا نهادهاي ديگر رابطه‌اي منطقي، تعاملي، اثرگذار و رضايت‌بخش را فراهم آورد. ازاين‌رو، تغييرات اجتماعي چندان تأثيري بر رفتار سازمان مزبور و برنامه‌ريزي‌هاي آن ندارد و سازمان هم کمتر توانسته در جهت پيشبرد اهداف جامعه و نيازهاي آن گام بردارد و خود را به‌مثابه يک حوزه اثرگذار به جامعه نشان دهد. اين گسست حتی بر ادبيات و برنامه‌ريزي‌هاي زمانمند سازمان اثر گذاشته است. 

 

گسست  نسلي

سازمان مزبور، داراي چندين حوزه تخصصي است که اين تخصص‌ها بر مبناي تجربه به تعالي و پختگي مي‌رسند.

ازسوي‌ديگر، به ‌دليل تأثير اين تخصص‌ها بر سرمايه‌هاي فرهنگي، وجود نيروهاي متخصص زبده و پويا نقش مهمي در عملکرد سازمان دارد. عدم توجه به جايگاه نيروهاي انساني متخصص باعث درجازدگي و فاصله بسيار بدنه با نسل‌هاي متخصصان بعدي و تداوم پيوند نسل‌هاي کارشناسي مرتبط و انتقال تجربيات شده که اين را به‌طور مشخص مي‌توان در انقطاع رابطه مراکز آموزش عالي مرتبط دريافت. گسست نسلي حتی باعث شده اين حوزه کمتر بتواند چهره‌سازي ملي کند و بتواند حوزه انساني اثرگذار خود را توسعه دهد. 

 

عادت‌زدگي

آنچه رفتار امروز اين سازمان را مي‌سازد، يک رفتار عادت‌زده است؛ اين عادت‌زدگي را مي‌توان از سطوح پاييني سازمان مشاهده کرد. ازاين‌رو، ساختار فعلي فقط به رتق‌وفتق امور مي‌پردازد و کمتر انگيزه تحول و رويکردي تازه را دارد. اين عادت‌زدگي، سطح کيفي فعاليت‌ها را کاهش داده و آنها را به يک عملکرد کمي ساده تبديل کرده و حتی ديگر کمتر کسي در همين عملکردهاي عادت‌زده، چون‌وچرا مي‌کند. از‌سوي‌ديگر، اين عادت‌زدگي، مسئوليت‌ها را در سطح تکرار نگه داشته و مفاهيم ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري را در قالب تجسم و شکل آن مي‌بيند و نتوانسته آنها را به سطح مفهومي ارتقا بخشد؛ البته ساختار موجود هم گستره شکلي دارد و همين ساختار شکلي‌نگر، خود باعث عادت‌زدگي شده است. 

 

وجود‌نداشتن منافع سازماني

معضل ديگر را مي‌توان نبود منافع سازماني تعريف کرد؛ منافعي که بين همه حوزه‌ها و همه سطوح مشترک باشد و حتی اين منافع سازماني بتواند تصويري پيش‌برنده را بسازد. نبود اين منافع مشترک حتی گاهی باعث تضاد درون‌سازماني يا سهم‌خواهي بين حوزه‌ها مي‌شود که اين سهم‌خواهي نيز ناشي از همان عدم ادغام موضوعي و نگاهي است که به آنها پيوند خانوادگي دهد. 

 

نبود چشم‌انداز و برنامه‌اي هدفمند و فراگير

اين سازمان سال‌هاست بدون مقصد است و معلوم نيست به کجا مي‌رود يا قرار است به کجا برود. نه آنکه متولي مي‌شود، مقصدي پيش‌روي مي‌گذارد و نه مقصدي پيش‌رويش گذاشته مي‌شود. نتيجه نبود چنين چشم‌انداز و راهبردي روزمرگي مي‌شود. ازاين‌رو، در يک نگاه بلندمدت نمي‌توان تمايزي در پيشرفت کيفي در ادوار مختلف فعاليت سازمان مشخص يا حتی تعيين کرد که هرکدام از بخش‌ها و حوزه‌هاي سازمان قرار است کدام بخش از چشم‌انداز سازمان را تحقق بخشند. وقتي چشم‌انداز سازماني وجود نداشته باشد برنامه‌ها و حتی افق‌ها فردي مي‌شوند.

 

 حتی اين برنامه‌ها گذرا و بسيار کوتاه‌مدت مي‌شوند و اتفاقات بزرگ و بالارونده‌اي پديد نمي‌آيند. پیامد اين کمبود، رفتن به سمت برنامه‌هاي نمايشي و ظاهري خواهد بود که فقط گزارش‌هاي سازماني را انبوه مي‌‌کنند. 

 

کاهش جريان‌سازي فرهنگي و اجتماعي

آنچه بر اثر همه مسائل گفته ‌شده، آن است که اين سازمان در حوزه‌هاي مسئوليت خود کمتر توانسته جريان‌سازي کند. وقتي صحبت از ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري مي‌شود، بايد در نظر داشت که اين حوزه‌ها، حوزه‌هايي گسترده هستند که هرروز گسترده‌تر نيز مي‌شوند و انواع جديدي را ظهور و بروز مي‌دهند. از‌سوي‌ديگر، بخش بسيار عمده‌اي از اين حوزه‌ها در تصدي‌گري مردم و بدنه جامعه است و بايد پيوندي بين اين گسترش گونه‌ها و جامعه برقرار کرد؛ اين پيوند فقط از مسير جريان‌سازي فرهنگي تحقق مي‌يابد اما در اين سال‌هاي پساادغام، اين سازمان جريان‌سازي را فراموش کرده يا توانش را براي اين امر از دست داده است. 

 

 

 

  • 17
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش