سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۸:۴۲ - ۲۰ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۵۵۲۸
میراث فرهنگی و صنایع دستی

کتله خور  شگفتی بی نقاب زمین

غار کتله خور,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
 غار 'کتله خور'، طولانی ترین غار خشکی و آهکی دنیا، جایی است که در آن، نقاب از چهره شگفتی های نهفته در دل زمین کنار رفته و طبیعت زیر حجاب کوه های به هم پیوسته چنان جلوه گری می کند که دیده هیچ بیننده ای از تماشایش سیر نمی شود.

به گزارش ایرنا،کیفیت بلورها و قندیل‌ها، زیبایی و تعدد طبقات، غار کتله‌خور را جزو شگفت انگیزترین نمونه های غارهای آهکی شناخته شده در دنیا مطرح ساخته است. 

 

تا کنون حدود ۳۰ کیلومتر از این غار آهکی شناسایی و نقشه برداری ۲۲ کیلومتر از این محدوده انجام شده است، ولی در زمان حاضر فقط یک مسیر یک هزار و ۲۵۰متری، آن هم در طبقه اول غار برای بازدید گردشگران مهیا است. 

 

این مسیر بیش از یک کیلومتری نیز چنان نظر هر بیینده ای را مجذوب خود می کند که طی کردن آن نیاز به چند ساعت زمان دارد چرا که با هر قدمی که بر می داری، منظره تازه ای از زیبایی های غار پیش چشم رخ نمایی کرده و هر بیننده ای را برای تماشا و نظر بیشتر، مجبور به توقف می کند. 

 

مدیر غار کتله خور گفت: در سال ۱۳۶۵ گروهی مجهز از غارنوردان زبده کشور بازدید مفصلی از محدوده هایی از غار انجام دادند؛ در سال های ۸۲ و ۸۳ تیم های غارنوردی از سوئیس و آلمان توانستند تا ۱۲ کیلومتر در غار پیشروی کنند. 

 

مجید یوزباشی با بیان اینکه تا کنون پنج طبقه از این غار شناسایی شده ولی عملیات اکتشاف هنوز به پایان نرسیده است، افزود: اکنون به همت غار نوردان کشور، ۳۰ کیلومتر از غار کتله خور کشف شده است. 

 

وی گفت: بر اساس یافته های به دست آمده؛ قدمت غار کتله خور به ۲۷ تا ۳۰ میلیون سال پیش ( دوره سوم زمین شناسی) می رسد. 

 

یوزباشی اظهار کرد: این غار از جهت قدمت، وسعت و تعداد طبقات و تنوع در تشکیل قندیل ها، از غار های منحصر بفرد دنیا است و علاوه بر کارکرد گردشگری، ارزش فوق العاده ای در مطالعات زمین شناسی شامل سنگ شناسی، چینه شناسی و فسیل شناسی را در خود دارد. 

 

وی گفت: در عملیات اکتشافی اخیر، اسکلت حیواناتی از گونه سگ سانان در طبقات دوم و سوم غار کشف شد که شباهتی به انواع حیوانات موجود ندارند. 

 

به گزارش ایرنا، ساختمان غار در زیر کوه‌ 'کتله خور' قرار گرفته و از پائین دست دهانه آن رود شور که از شعبات فرعی قزل‌اوزن است جاری می‌شود. 

 

در بعضی ازمناطق غربی ایران به کوههای کم ارتفاع ' کتله' می‌گویند و به احتمال وجه تسمیه غار نیز به همین علت باشد که غار در یکی از این کوه ها قرارگرفته‌است. 

 

غار 'کتله خور' دارای تونل های فرعی و استلاکتیت ها( قندیل های آویزان) و استلاکمیت ها( رسوبات مخروطی کف غار) و ستون های متعدد در گذرگاه های اصلی است. 

 

قندیل های مخروطی آویزان از سقف ها در اثر داشتن ناخالصی ها، رنگ های متنوع به خود گرفته اند و آنها که ترکیبات به همراه نداشته و یا کمتر دارند به صورت بلورهای شیشه ای بسیار شفاف مشاهده می شوند. 

ورودی غار یک دهلیز چهار هزار متری با سقفی کوتاه و فاقد غار سنگ و چند دهلیز فرعی است. 

 

پس از دهلیز فرعی یک دالان وسیع ۹۵۰ متری با سربالایی‌هایی به ارتفاع ۲ متر و گودال های خشک قرار دارد که با دو شاخه ۵۰ متری ادامه پیدا می‌کند و پس از عبور از یک سربالایی به تالار وسیعی پوشیده از چکنده و چکیده و ستون های آهکی می‌رسد. 

 

غار کتله خور در ۱۵۵ کیلومتری جنوب زنجان، ۸۰ کیلومتری جنوب شهرستان خدابنده و ۱۷۳ کیلومتری شمال همدان، در نزدیکی شهر گرماب واقع شده است. 

 

مسیر متداول برای بازدید از این جاذبه طبیعی جاده زنجان به خدابنده (قیدار) در امتداد زرین آباد به گرماب است. 

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان می گوید: غار کتله خور به واسطه ویژگی های منحصربفردش، کارکردی بین المللی به عنوان یک جاذبه گردشگری دارد. 

 

یحیی رحمتی با بیان اینکه در شرایط حاضر مشکل این جاذبه گردشگری، راههای دسترسی به آن است، می افزاید: امسال نزدیک ۳۰ تابلو کیلومتر شمار در مسیرهای منتهی به غار 'کتله خور' نصب شد. 

 

وی به اقدامات انجام شده پیرامون تامین زیرساخت های مورد نیاز در محوطه غار کتله خور اشاره کرده و اظهار می کند: سال گذشته بالغ بر ۳ میلیارد و ۵۰۰میلیون ریال برای تامین و تجهیز زیرساخت های گردشگردی از قبیل محوطه سازی، اماکن استراحتگاهی و مجموعه های پذیرایی در محدوده غار هزینه شد. 

 

غار ' کتله خور' از زمان کشف تا کنون چنان که باید شناخته نشده است در حالی که این غار در کنار جاذبه خیره کننده اش برای گردشگران، رازها و زیبایی های زیادی را در دل خود جای داده است در حالی که به دلیل ناشناس ماندن، بسیاری از مردم در داخل کشور نیز اسم این غار را هم نشنیده‌اند. 

 

 

 

 

 

  • 14
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش