دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۲۹ - ۲۳ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۵۹۶۱
میراث فرهنگی و صنایع دستی

رشدغیرقابل کنترلِ گلسنگ‌ها در تخت‌جمشید

تخت جمشید,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
تا امروز پژوهش جامعی درباره‌ گلسنگ‌های تخت‌جمشید انجام نشده به همین خاطر اعداد و ارقامی که تاکنون اعلام شده، صحت ندارد. همچنین برآورد دقیقی درخصوص میزان خسارت گلسنگ‌ها در دست نیست.

به گزارش ایلنا، مسعود رضایی‌منفرد در گفتگو با ایلنا گفت: بحث گلسنگ‌ها بحث تازه‌ای نیست. این پدیده به نحوی نیست که ما بتوانیم به یکباره آن را حل کنیم. بعضی از گلسنگ‌ها در دنیا تا حدود ۴ هزار سال عمر دارند. ما در تخت جمشید بعد از آنکه از محل سکونت خارج شد (یعنی از ۲۰۰۰ سال پیش)، گلسنگ‌ داشته‌ایم.

 

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید درخصوص انواع این گلسنگ‌ها توضیح داد و افزود: بیش از ۱۲۰ نوع گلسنگ شناسایی شده است. این گلسنگ‌ها به روش‌های مختلف از بین می‌روند. بعضی‌ از آن‌ها به صورت فیزیکی، بعضی از آن‌ها به‌صورت شیمیایی، بعضی با لیزر و بعضی هم به انحای دیگری از بین می‌روند. 

 

وی از انعقاد دو تفاهم‌نامه‌ی بین‌المللی در این باره خبر داد و گفت: برای از بین بردن گلسنگ‌ها دو تفاهم‌نامه امضا شده است. یکی تفاهم‌نامه‌ی سه‌جانبه‌ بینِ مرمت‌کاران بدون مرز ایتالیا، پژوهشکده حفاظت و مرمت و پایگاه تخت جمشید که به زودی اجرایی خواهد شد. قبلاً نیز روی گلسنگ‌های هَدیش به سرپرستی آقای پاسترلو مطالعاتی انجام شده است.

 

وی ادامه داد: تفاهم‌نامه‌ی دیگری نیز بین سازمان علمی صنعتی ایران و پایگاه تخت جمشید و کشور اسپانیا امضا شده که این گروه نیز فروردین ماه به ایران می‌آید و مطالعاتش را به‌طور رسمی آغاز می‌کند.

 

با توجه به اینکه از دو سال پیش، انعقاد قرارداد بین کشورهای مذکور و ایران اعلام شده بود؛ رضایی منفرد به این سؤال که چرا این تفاهم‌نامه‌ها به مرحله‌ی اجرایی نمی‌رسند؛ اینطور پاسخ داد: این تفاهم‌نامه‌ها تقریباً یک ماه پیش بالاخره امضا شده و تا این افراد کارهای ویزای‌شان را انجام دهند این پروسه زمان برده است و به طور قطع فروردین ماه این عملیات آغاز خواهد شد.

 

تخت جمشید,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

وی گفت: در تمام سایت‌های دنیا، آثار تاریخیِ سنگیِ روباز، با چنین مشکلی مواجه هستند و ریشه‌کن کردن این معضل امری محال است. این معضلی است که باید خیلی با ملایمت، با مطالعه و با پژوهش با آن روبه‌رو شد تا به یک نتیجه‌ی قطعی برسد. اگرچه ممکن است بعضی از گلسنگ‌ها مفید باشند ولی اغلب گلسنگ‌ها مخرب هستند. بیشتر گلسنگ‌ها رطوبت‌دوست هستند و بعضی‌ها خشکی‌دوست.

 

وی در توضیحِ عوامل رشد گلسنگ‌ها گفت: از عوامل‌ِ رشد گلسنگ‌ها می‌توان به تغییر اقلیم، ریزگردها، رطوبت، تغییر دما و ... اشاره کرد. این‌ها باعث می‌شود که گلسنگ‌ها رشد کنند. در تخت جمشید اقلیم‌ها به نحوی بوده که گلسنگ‌های تخت جمشید از رطوبت‌دوست به خشکی‌دوست تغییر کرده‌اند و این‌ها تماماً مسائل علمی است که باید روی آن‌ها بحث صورت بگیرد. درواقع چون در تمام دنیا با پدیده‌ی تغییر اقلیم مواجه هستیم در تخت‌جمشید نیز شاهد چنین پدیده‌ای هستیم. شاید قبلاً بعضی از گلسنگ‌ها با رطوبت رشد می‌کردند ولی الان یکسری گلسنگ‌ها هستند که با خشکی رشد می‌کنند.

 

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید درخصوصِ‌ عدمِ امکانِ مسقف کردن تخت‌جمشید برای مقابله با رشد گلسنگ‌ها گفت: سقف زدن مشکلی را حل نمی‌کند. در موزه نیز که دارای سقف است باز یک‌سری گلسنگ‌ها را می‌بینیم. از طرفی مسقف کردن تخت جمشید منطقی نیست. ما الان روی پلکان شرقی آپادانا را مسقف کرده‌ایم که یک عده موافقند و یک عده مخالف. مخالفین ما را متهم می‌کنند که اِکوسیستم طبیعی را از بین برده‌ایم. از طرفی وقتی بخواهیم ۱۲.۵ هکتار را سقف بزنیم آیا واقعاً عملی‌ست یا خیر؟

 

وی با اعلام اینکه بودجه‌ی دقیقی را نمی‌توان برای این امر درنظر گرفت، اظهار داشت: من به‌طور دقیق نمی‌توانم بگویم چقدر بودجه برای این عملیات نیاز است. بودجه‌های تخت جمشید چون محدود است ما نهایتاً می‌توانیم یک پروژه مطالعاتی بگذاریم و تنها ۳ درصد از بودجه‌ی کل مجموعه را که مربوط به بودجه‌های پژوهشی است به آن اختصاص دهیم.

 

وی افزود: یک وقت هست که ما از طریق فاینانس خارجی می‌توانیم عمل کنیم. اما به هر حال به‌طور دقیق نمی‌توان بودجه مشخصی را اعلام کرد. این پروژه یک عملیات مهم و ضروری است که امیدواریم سازمان میراث فرهنگی بودجه خوبی را برای آن در نظر بگیرد.

 

وی با ذکر اینکه تاکنون عملیات پژوهشی منسجمی درباره‌ی گلسنگ‌ها صورت نگرفته، و اعداد و ارقامی هم که گفته می‌شود صحت ندارد، گفت: عده‌ای در فضای مجازی منتشر کرد‌ه‌اند که گلسنگ‌ها تا ۶۰ سال آینده تخت جمشید را به‌طور کامل از بین می‌برند که یک حرف کاملاً غیرکاشناسانه است. ما از دو هزار سال قبل گلسنگ داریم و تخت جمشید هم هنوز پابرجاست. گلسنگ‌ها بین ۵ تا ۶۰ سال رشد می‌کنند و نمی‌شود جلوی رشد آن‌ها را گرفت. تا امروز پژوهشی درباره‌ی گلسنگ‌های تخت‌جمشید انجام نشده است، به همین خاطر اعداد و ارقامی که اعلام می‌شود صحت ندارد. هنوز برآورد دقیقی درخصوص میزان خسارت گلسنگ‌ها انجام نشده چراکه این یک عملیات تحقیقاتی منسجمی را می‌طلبد و به این راحتی‌ها نیست.

 

تخت جمشید,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

وی از انتشار کتاب اطلس‌ گلسنگ‌ها خبر داد و گفت: نکته‌ای که خیلی مهم است این است که امروز گلسنگ‌هایی که در تخت‌جمشید موجود است به‌طور کامل، مانیتور و پایش می‌شوند. ما یک گروه پایش در تخت‌جمشید داریم که هم از نظر رطوبت و هم از نظر دما گلسنگ‌ها را پایش کرده، و سپس عکس‌برداری می‌کنند. اطلس گلسنگ‌ها نیز به‌زودی منتشر خواهد شد که انواع گلسنگ‌های ایران و تخت‌جمشید و نوع برخورد و رفتارشان در آن خواهد آمد.

 

وی هم‌چنین در پایان گفت: درمورد گلسنگ‌ها شما با پدیده‌ی خیلی عجیبی روبه‌رو هستید. بعضی از گلسنگ‌ها با لیزر هم از بین نمی‌روند. در تمام فصول سال می‌رویند و کاملاً با یک پدیده‌ی نسبی مواجه هستید.

 

 

 

  • 11
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش