جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳
۰۹:۰۹ - ۰۹ تير ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۴۰۲۱۶۵
میراث فرهنگی و صنایع دستی

بررسی هویت ساکنان محوطه باستانی «لیارسنگ بُن املش»

محوطه باستانی لیارسنگ بن املش,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
سومین فصل کاوش اضطراری محوطه باستانی لیارسنگ‌ بُن املش آغاز شده و باستان شناسان در این فصل در کارگاه‌های ایجاد شده در بخش شرقی و غربی محوطه به دنبال دستیابی به اطلاعات تکمیلی بیشتری از مردمان باستانی ساکن این منطقه هستند.

به گزارش ایسنا، محوطه باستانی «لیارسنگ بُن املش» برای نخستین بار در سال ۹۱ شناسایی شد و نخستین فصل از پژوهش‌های میدانی آن در تابستان ۹۳ و با هدف تعیین حریم مجموعه باستانی انجام شد. با انجام این اتفاق رسیدگی به این محوطه‌ی باستانی با وقفه مواجه شد تا سال ۱۳۹۵ محوطه به شدت توسط عتیقه جویان مورد دستبرد قرار گرفت، از سوی دیگر هرچند به دلیل فاصله ۳کیلومتری از نزدیک‌ترین روستا و صعب‌العبور بودن مسیر دسترسی به محوطه کار حفاظت از این گورستان باستانی ارزشمند بسیار دشوار به نظر می‌رسید، اما کاوش اضطراری در این محوطه باستانی در دستور کار قرار گرفت و به کمک باستان‌شناسان استان گیلان در دو فصل، در سال‌های ۹۵ و ۹۶ انجام شد.

 

بنابراین تیمی از کارشناسان باستان‌شناسی، انسان‌شناسی زیستی، گیاه‌باستان‌شناسی، جانورشناسی و زمین‌شناسی کار مطالعات علمی در این مجموعه باستانی را در دستور کار خود دادند.

 

فصل دوم این پژوهش‌ها در سال ۱۳۹۵، با ایجاد هشت ترانشه با هدف نجات بخشی این گورستان باستانی انجام شد، که نتیجه آن شناسایی ۲۴ گور از انواع دخمه‌ها و چاله‌های متعلق به ادوار اشکانی و ساسانی بود.

 

تا اواسط سال گذشته و در سومین فصل کاوش اعلام شد، تدفین‌شدگان در این محوطه کمتر از ۴۰ سال سن داشته‌اند، اما نکته‌ی جالب توجه در کاوش‌های علمی روی این محوطه‌ی تاریخی نشان می‌داد که «برای نخستین بار پس از ۱۱۳ سال کاوش‌های علمی در گورستان روی گورهای چاله تدفینی به همان صورت که ۱۷۰۰ سال قبل انجام شده، صورت گرفته است.

 

در این فصل ۴۸ گور شناسایی شد و  یکی از کارگاه‌ها بقایای یک تدفین خمره‌ای متعلق به فرد خردسال به دست آمد که به دلیل ظرافت اندام‌ها و سن کم متوفی، آسیب زیادی به اسکلت وارد شده؛ اما گونه شناسی اشیاء دفن شده در داخل چاله گور قدمت آن را همزمان با دوره اشکانی نشان می‌دهد.

 

چند ماه بعد از پایان سومین فصل کاوش در این محوطه‌ی باستانی و جهانی، سرپرست هیئت باستان‌شناسی گورستان لیارسنگ‌بن از انجام مطالعات ژنتیک ‌باستان‌شناسی بر روی بقایای انسانی این گورستان توسط متخصصان ایرانی برای نخستین بار در شمال کشور خبر داد و افزود: به دلیل ‌اهمیت ژئواستراتژیک و همچنین فقدان اطلاعات تاریخی و باستان‌شناختی کافی از وضعیت این ناحیه و نیز نقش این منطقه در معادلات سیاسی ایران در ادوار اشکانی و ساسانی، در این فصل از کاوش‌های باستان‌شناسی، با همکاری مرکز مطالعات ژنتیک نور، پژوهش‌های ژنتیک باستان‌شناسی صورت گرفت.

 

وی در آن زمان با بیان این‌که در این راستا مطالعات آزمایشگاهی بر روی دی. ان.ای میتوکندریایی (mtDNA) و کروموزوم Y انجام شد، هدف از انجام پژوهش‌های ژنتیک باستان‌شناسی را پاسخ‌گویی به پرسش‌هایی از قبیل تعیین سن و جنسیت اشخاص، شناخت بیماری‌های رایج، تعیین منشأ جمعیتی و تخمین میزان و نحوه ارتباطات و مراودات جوامع ساکن در این ناحیه با مناطق هم‌جوار اعلام کرد.

 

اکنون جهانی - سرپرست هیأت کاوش محوطه باستانی لیارسنگ‌ بُن املش گیلان - برای سومین سال پیاپی کاوش اضطراری این محوطه‌ی تاریخی را در دستور کار دارد، توضیح می‌دهد: در کاوش‌هایی که تا کنون در این محوطه انجام شده داده‌های فرهنگی باارزشی به‌دست آمده و مطالعات زیادی توسط متخصصان باستان‌شناس، انسان‌شناس و دیرین گیاه‌شناس روی این داده‌های باستانی انجام شده است.

 

به گفته این باستان‌شناس، بسیاری از نتایج این مطالعات در قالب گزارش، پایان نامه، مقاله و ارائه شفاهی در اختیار متخصصان قرار گرفته و بسیاری دیگر نیز در دست نگارش است.

 

سرپرست هیأت باستان شناسی بیان کرد :مطالعات گاه‌نگاری مطلق انجام شده روی دندان‌های متوفیان این گورستان باستانی، قدمت این محوطه را به ۱۹۵۰ سال پیش یعنی همزمان با دوران اشکانی بازمی‌گرداند.

 

او گفت: سومین فصل کاوش اضطراری محوطه باستانی لیارسنگ‌بن آغاز شده و به‌نظر می‌رسد در این فصل، با توجه به کارگاه‌های ایجاد شده در بخش شرقی و غربی محوطه، اطلاعات تکمیلی بیشتری از مردمان باستانی ساکن این منطقه به‌دست آید.

 

 وی با اشاره به آغاز سومین فصل کاوش اضطراری محوطه باستانی لیارسنگ‌بن املش اظهار کرد: باستان شناسان در این فصل در کارگاه‌های ایجاد شده در بخش شرقی و غربی محوطه به دنبال دستیابی به اطلاعات تکمیلی بیشتری از مردمان باستانی ساکن این منطقه هستند.

 

براساس اظهار نظرهای باستان‌شناسان، تا پیش از کشف این محوطه‌ی باستانی، نزدیکترین حوزه جغرافیایی به گیلان که تدفین‌های نوع خمره‌ای از آن گزارش شده، گِرمی دشت مغان بوده، به همین دلیل داده‌های مکشوفه از کاوش در گورستان باستانی لیارسنگ بن به لحاظ پژوهش‌های باستان شناختی کرانه‌های شمالی حوزه فرهنگی البرز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

 

 

  • 18
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش