پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳
۱۵:۳۴ - ۱۲ دي ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۰۰۳۱۵۵
میراث فرهنگی و صنایع دستی

چرا جهان به دنبال احیا دوباره به شاهراه آسیا است؟

جاده ابریشم,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

در سال‌های اخیر موج بازگشت به گذشته، توجه و احیای میراث تاریخی در میان مسئولان و دولتمردان جهان و حتی ایران بسیار دیده می‌شود. از جاده ابریشم جدید یا طرح یک کمربند و یک جاده که دولت چین در سال ۲۰۱۳ ارائه کرد تا احیای جاده ابریشم از مسیر شمال به پیشنهاد چین و استقبال ایران از آن برای توسعه اقتصاد ترانزیتی ایران. میراثی که حالا مورد توجه سازمان میراث کشور قرار گرفته و درصدد برآمده تا آن را در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دهد. 

 

«جاده ابریشم»، این شاهراه مهم بازرگانی در قاره آسیا که ملل و تمدن‌های مختلف سر راه خود را به هم پیوند می‌داد، گرچه حالا شکوه و رونق افسانه‌ای گذشته‌اش را ندارد اما همچنان مورد توجه کشورهای آسیایی است. چین در سال‌های اخیر یکی از مهم‌ترین کشورهایی است که توجه بی‌شائبه‌ای را به این جاده افسانه‌ای نشان داده و با طرح راه ابریشمی جدید ۶۰ کشور جهان را نیز با خود همراه کرده است. گرچه هدف اصلی از طرح این راه برای چین اقتصادی است اما از راه ابریشم کهن وام ‌گرفته و هویتی کسب کرده است.

 

ایران اما چه در جاده ابریشمی که تا سده پانزدهم میلادی عمر کرد و چه در جاده ابریشم جدیدی که قرار است در سال‌های آینده شکل بگیرد نقش مهمی دارد. مالکوم کالج، مورخ و تاریخ‌نگار معروف انگلیسی، به وجود آمدن جاده ابریشم را به اوایل دوران مهرداد دوم، یکی از شاهان سلسله اشکانیان مرتبط دانسته است.

 

گرچه این نظریه مخالفانی دارد که می‌گویند شواهدی در مکان‌هایی پیش از تاریخ در ایران همچون تپه چخماق شاهرود، تپه حصار دامغان، چشمه علی ‌ری و یا تپه‌های سراب و سرآسیاب کرمانشاه وجود دارد که بر صحت این ادعا شک و شبه وارد می‌کند. با این حال ایران یکی از کشورهای کلیدی در مسیر راه ابریشم باستان بوده است. کشوری که نفوذ فراوانی داشته و حتی در حدود سال ۵۳۱ میلادی که یوستی نیانوس یکم، امپراتور روم شرقی کوشید تا از راه اقیانوس هند و به وسیله ملوانان حبشی ابریشم را مستقیم به دست آورد، ایرانیان به خاطر نفوذ فراوان در بندرهای هند مانع آن شدند. ایران در مسیر جاده ابریشم جدید نیز اهمیت ویژه‌ای دارد. اگرچه خبرهای تازه‌ای به گوش می‌رسد که تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا علیه ایران منجر به آن شده تا پکن برای مصون ماندن از تبعات نقض این تحریم‌ها به‌دنبال راه‌های جایگزین بدون حضور ایران باشد. با این حال اما این نقش کلیدی چه در حال و چه آینده سبب شده تا مسئولان و متولیان گردشگری سعی دارند تا اهمیت ایران در این مسیر بازرگانی را به جهانیان بفهمانند. در این راستا سازمان میراث فرهنگی اعلام کرده که آماده پیگیری ثبت جهانی مسیر جاده ابریشم در ایران است. اقدامی که سبب می‌شود تا هم این میراث را حفظ کند و هم به توسعه گردشگری ایران کمک کند. 

 

ابوالفضل مکرمی‌فر مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی در نشست خبری تشریح برنامه‌های شورای سیاست‌گذاری همایش بین‌المللی شاهنامه در گذرگاه جاده ابریشم گفت: در صورت همکاری اساتید و پژوهشگران و نهادهایی مثل شهرداری مشهد، آماده پیگیری ثبت جهانی مسیر جاده ابریشم در ایران هستیم. او گفت: به دنبال ثبت جهانی گذرگاه جاده ابریشم در ایران با استناد به شاهنامه هستیم اقدامی که در صورت همکاری شهرداری و اساتید دانشگاه فردوسی می‌توان پرونده‌اش را به جریان انداخت.

 

وی ادامه داد: باید قدردان شهرداری و شورای شهر بود که دست به برگزاری این رویداد مهم زدند و برای احیای توس و فرهنگ شاهنامه گام‌های بلندی برداشته‌اند. مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی تصریح کرد: جاده ابریشم از ایران شروع می‌شود و ابریشمی که در ایران تولید می‌شده است به چین می‌رفته است و حتی ملکه چین لباس خود را از این ابریشم تهیه می‌کرده است. مکرمی‌فر گفت: یکی از مباحثی که در این خصوص وجود دارد این است که نه تنها در جاده ابریشم بلکه در خود ایران برخی از داستان‌های شاهنامه به مناطق خاصی برمی‌گردد. مثل نبرد دوازده رخ که به یکی از روستاهای گناباد برمی‌گردد. وی اضافه کرد: ما از شاهنامه کم بهره برده‌ایم و کم کار کرده‌ایم در حالی که برای مولوی در قونیه کارهای بزرگی انجام می‌شود و من فکر می‌کنم ما هنوز می‌توانیم کارهای خوبی را انجام دهیم و از این میراث گران‌بها بهره ببریم.

 

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی با بیان اینکه از اداره ارشاد کمک می‌خواهیم، گفت: می‌توان با کمک انجمن هنرهای نمایشی کار بزرگی را برای فردوسی با عنایت به گذرگاه جاده ابریشم در مشهد تهیه کنیم تا بتوانیم حرکت خوبی را آغاز کرده و ادامه بدهیم.

 

در ادامه این نشست، مسعود ریاضی عضو شورای شهر اظهار کرد: اولین بار که نام این همایش را شنیدم از خودم پرسیدم که فردوسی و شاهنامه چگونه به جاده ابریشم مربوط می‌شود و به همین دلیل کنجکاوی من برانگیخته شد و فکر می‌کنم امروز این گذرگاه از یک مسیر تجاری به یک فرهنگ و گذرگاه فرهنگی تبدیل شده است. 

وی ادامه داد: مدیریت شهری در خصوص فردوسی و توس مشغول فعالیت است و نگاه‌ها را معطوف به این قسمت کرده است و ما در همین راستا مسابقه‌ای را برگزار می‌کنیم که شرکت‌کنندگان آن رو به افزایش است.

 

ریاضی تصریح کرد: شهرداری تصمیم گرفته تا یکی از فضاهای اصلی فضاآرایی شهری مشهد در نوروز سال آینده فضای شاهنامه و فردوسی باشد که کم‌سابقه است.

 

عضو شورای شهر مشهد گفت: فضای جلوخان آرامگاه فردوسی در حال احیا است و دسترسی جلوخان به کهن‌دژ نیز در حال اجراست و در پل کشف رود نیز مشاور در حال برنامه‌ریزی برای طرح یک رود پارک است که طراحی اولیه آن اجرا شده و ما اسم آن را رودباره گذاشته‌ایم. وی افزود: در بولوار شاهنامه طراحی‌های خوبی صورت گرفته است و برای ورودی سه راه فردوسی یک دروازه معاصر طراحی خواهد شد و ما امیدواریم که بتوانیم بخش عمده این طرح‌ها را تا پیش از پایان دوره شورا اجرایی کنیم.

 

 

 

  • 19
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش