چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۲:۲۸ - ۲۸ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۶۵۷۹
میراث فرهنگی و صنایع دستی

شهر «دقیانوس» در خطر ویرانی

شهر دقیانوس,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

شهر تاریخی و کهن جیرفت که به شهر«دقیانوس» نامدار است، به دست فراموشی سپرده شده و نزدیک به یک دهه است که کاوش‌های باستان‌شناسی در آن انجام نشده و کارهای پژوهشی آن متوقف شده است.

 

سرچشمه‌های تاریخی و جغرافیای تاریخی از جیرفت با نام یکی از شهرها در بخش‌بندی‌های کشوری آن روزگار چیزی برابر با شهرستان امروزی و مهم کرمان یاد کرده‌اند. به نظر می‌رسد که شهر جیرفت در سده پنجم قمری به درستی، نیمه جنوبی شهرستان کرمان تا دریا را در برمی‌گرفته و دارای همه شهرهای کنونی جنوب استان و نیز میناب و بندرعباس می‌شده است. در واقع، تا سال ۱۳۵۵ خورشیدی نیز، چنین بخش بندی‌ای، منهای شهرهای جای گرفته در استان هرمزگان، همچنان وجود داشته و در همین سال با جدا شدن کهنوج از جیرفت و تبدیل آن به یک شهر نوین، منطقه جنوب استان به دو شهر بخش‌بندی شد.

 

بر پایه کاوش‌های باستان شناسی، مرکز این شهر یک محوطه باستانی است که نزد بومیان به «شهر دقیانوس» یا « کَلِنگي» نامدار است. این محوطه در فاصله اندکی از شهر امروزی جیرفت، در روستای «بهجرد پایین» جای گرفته است.

 

ماجراي جيرفت قديم

 

نخستین فصل کاوش‌های باستان‌شناسی در محوطه باستانی شهر کهن جیرفت نامدار به شهر دقیانوس، در اِسپند سال ۱۳۸۱ خورشیدی به سرپرستی بانو حمیده چوبک آغاز شد. این کاوش‌ها تا سال ۱۳۸۸ به درازا كشيد. اما در این زمان چهار فصل کاوش‌های باستان شناختی بیشتر انجام نگرفت. کاوش‌ها در پنج منطقه از شهر به همراه گورستان شهر در پایان بخش باختری آن انجام گرفت. این بخش‌ها در برگیرنده : بازار و گرمابه، ارگ در سمت جنوب خاوری بازار، مسجد در سمت خاور بازار و منطقه صنعتی در سمت جنوب باختری بازار (یک سازه با حوض و نقشه شگفت انگیز که کاربرد آن روشن نشد و یک کوره سفال‌پزی).

 

به گونه کلی شهرهای قدیمی ایران در گذشته به چندین کوی بخش‌بندی می‌شده‌اند. هر شهر دارای یک مرکز و هر کوی دارای یک یا چند مرکز کوچک بود. سازمان کالبدی شهرهای قدیمی ایران بر بُنیادهایی استوار بوده است که براین پایه‌اند، پیوند میان عنصرهای مجموعه در برگیرنده مرکز شهر و مرکز کوی‌ها به وسیله یک رشته فضاها و عنصرهای پیوند دهنده.

 

در نتیجه کاوش‌های باستان شناسی بخشی از شهر از زیر خاک بیرون آمد که از اتاق‌های کوچکی با پستوها و انباری‌ها و دکان‌هایی رو به فضای باز، فضای باز سنگ فرش شده‌ای در سمت جنوب این اتاق‌ها وجود دارد که درست بخشی از یک میدان گاه کوچک است. به دست آمدن گذرگاه های شمالی – جنوبی و خاوری – باختری در آن بخش، این فرضیه را پیش می‌کشد که شهر دارای کوی‌های به هم پیوسته با بافت متراکم بوده است. همچنین در سمت شمال این بخش، مانده‌های یک گرمابه به دست آمده که دارای بخش‌های گوناگونی همانند بینه، سربینه، تون، خزینه و اتاق پاک سازی بوده است.

 

ارگ کهن شهر جیرفت : در بازه نزدیک ۲۰۰ متری جنوب خاوری گرمابه و بازارچه یک گستره مستطیل شکل وجود دارد که باستان‌شناسان گمان می‌برند این بخش وابسته به ارگ شهر است که اندازه‌ای نزدیک به ۴۰۰ در ۴۵۰ متر داشته است. این بارو در نگاره‌های ماهواره‌ای به خوبی دیده می‌شود. در این بخش، سه کارگاه کاوش باز شد که نتیجه کاوش در آن‌ها نیز، نشان دهنده کاربرد نظامی است که از جمله یک اتاقک کوچک نگهبانی با دیواری کمانی‌دار و دیواری ستبر با پی سنگی بسیار استوار که چه بسا بلندای زیادی داشته است. آثار سفالی این کارگاه‌ها بیش‌تر وابسته به خمره‌های نگهداری آب و خوراک و ظروف پخت و پز است و از گونه اشیای خانگی و روزانه نیستند.

 

کوره سفال‌پزی : وازده‌ها، جوش‌های کوره، توپی‌ها و سه‌پایه‌های در پیوند با فعالیت تولید و پخت سفال، در گستره‌ای بیش از یک کیلومتر در نیمه باختری محوطه پراکنده است. این شواهد به همراه بسترهای آب، لایه‌های رسوبی گِل مناسب برای سفال‌گری که نشانه‌هایی از برداشت در آن‌ها دیده می‌شود، همه و همه بیانگر وجود کوره‌های ساخت سفال در این بخش از محوطه دارد. در بازه نزدیک به یک کیلومتری جنوب باختری بخش بازارچه و گرمابه، دو چاله کَندوکاوهای غیرمجاز کَنده شده که با نگرش به دیوارهای ذوب شده آن، در جایگاه کوره هایی جای گرفته است.

 

گورستان : گورستان شهر دقیانوس در پایان بخش باختری شهر جای گرفته است. آرمان از کاوش در گورستان، نجات بخشی آن از عواملی همانند کَندوکاوهای غیرمجاز و هموارسازی مکان گورستان برای پدیداری باغ‌ها و زمین‌های کشاورزی بوده است که آن را تهدید می کند. از همین‌روی، در بازه سه کیلومتری باختر گرمابه، یک کارگاه باز شد. هفت گور در نتیجه کاوش در این کارگاه به دست آمدند که می‌توان آن‌ها را بر بنیاد جنس مصالح به‌کار رفته در ساخت و مِهرازی آن‌ها به دو دسته بخش کرد، گورهایی که با آجر و به گونه بسامان ساخته شده‌اند و گورهایی که با قلوه سنگ‌های بزرگ و به گونه نابسامان ساخته شده‌اند. روی سطح یکی از این گورها با سنگ‌ریزه‌های ریز سپید رنگ دیده شده که به نگر می‌رسد سطح این گور با آن سنگ‌ریزه‌ها فرش شده است.

 

مزگت یا مسجد : مسجد در بازه ۳۴۰ متری شمال خاوری بازارچه و گرمابه جای گرفته است. با آن که هنوز کاوش این مسجد به پایان نرسیده است، ولی با دقت در شواهد به دست آمده، می‌توان نقشه و کارشیو کمابیش کاملی از آن به دست داد. بخش‌های این مسجد دارای ایوان یا گنبدخانه‌ای در سمت سوی قبله که در آن محراب ساخته شده، یک فضای رواق مانند با جوی آب کوچکی در میان آن، یک کف آجرفرش، فضاهای اتاق مانندی در سمت شمال رواق که به دليل پایان گرفتن فصل کاوش چیستی آن‌ها روشن نشد و به فصل‌هایی در آینده واگذار شد، یک صحن میانی با کف آجرفرش در سمت خاوری ایوان محراب، یک صحن روباز با کف آجرفرش در سمت جنوب صحن میانی و گلدسته‌ای در بازه ۱۰ متری جنوب ایوان محراب. همچنین کارگاهی در بازه ی ۴۰ متری جنوب باختری شبستان گشوده شد که به پیدایش گلدسته مسجد انجامید. باختر این گلدسته یک گذرگاه سنگ فرش با سوی شمال – خاور – جنوب باختر و پشت این گذرگاه، یک فضای مِهرازی دیگر به دست آمد که شاید فضای مسکونی بوده است.

 

بانو دکتر چوبک، سرپرست کاوش‌ها، ستون‌های این شبستان را با پایه مستطیلی، بدنه نیم بیضی، چیدمان آجرهای دوتایی و اندود ساروج و گچ، وابسته به سده سوم مَهی می‌داند و گمان می‌برد این مسجد همان مسجدی باشد که بر پایه نوشته‌های تاریخی، عمرولیث صفاری در جیرفت ساخته است و می‌افزاید : «در دوره‌های گوناگون، دگرگونی‌ها و بازسازی‌هایی در کف و ستون‌های آن پدیدار شده است به گونه‌ای که بی‌گمان از این مسجد در دوره سلجوقی نیز، بهره‌برداری شده است».

 

مارکوپولو، جهانگرد نامدار ایتالیایی نیز در سفرنامه خود از شهر تاریخی دقیانوس با نام یک شهر پرشکوه یاد کرده است. با این همه، به اَنگیزه دنباله‌دار نبودن کاوش‌های باستان‌شناسی، این شهر شکوهمند رو به فراموشی نهاده و بخش‌هایی از آن زیر باد و باران رو به نابودی است که جا دارد سرپرستان سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و پژوهشکده باستان شناسی کشور هرچه زودتر چاره‌ای برای آن بیندیشند.

 

سیاوش آریا

 

ghanoondaily.ir
  • 15
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش