جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۰۹۰۰۰۱۳

چرا انقلاب ۱۹۰۵ در روسیه ناکام ماند؟

روسیه,انقلاب روسیه,ناکامی انقلاب روسیه

زمینه تاریخی انقلاب روسیه را باید در یکی از خودکامه‌ترین رژیم‌های قاره اروپا، رژیم مستبد تزاری دانست. روسیه به‌عنوان عقب‌مانده‌ترین کشور اروپایی، فاقد ساختار صنعتی پیشرفته بود. اصول ظالمانه سرواژ(ارباب-رعیتی)و وضعیت فلاکت‌بار و عقب نگه داشته شده دهقانان وابسته به زمین، تا آن حد بود که اگر زارعی زارع دیگر را به قتل می‌رساند در مقابل باید زارع دیگری تحویل می‌داد.

 

فقر و بدبختی مردم منجر به قیام استفان رازین در ١٦٦٧‌م و صد سال بعد شدیدترین قیام روستایی در تاریخ روسیه تزاری قبل از سده بیستم توسط بوگاچف شد که هر دو قیام‌ به‌دلیل مناسب نبودن شرایط و زمینه‌های اقتدار تزار به‌شدت سرکوب شد. هر چند خاطره آن تا سال‌ها بعد در اذهان مردم باقی ماند.

 

پس از شکست روسیه در جنگ کریمه، از زمان الکساندر دوم که مایل به انتشار تمدن غرب و تغییر وضع اجتماعی روسیه بود، اصلاحاتی انجام شد که موجب ورود سرمایه‌داران خارجی و ایجاد صنایع جدید شد که با الغای اصول سرواژ به‌دست الکساندر دوم در  ١٨٦١ نیروی کار فراوان و ارزان سرمایه‌داری روسیه به‌دست آمد و به تدریج با افزایش سرمایه‌گذاری خارجی و داخلی بر تعداد کارخانه‌ها افزوده شد و از طرفی دهقانان از فشار مالکان، روستاها را رها کرده و به شهرها آمده بودند تا در صنعت رو به رشد فعالیت کنند. با افزایش کارگران، دستمزد آنان روزبه‌روز کمتر و ساعات کار بیشتر می‌شد.

 

در ١٨٨٥ اولین اعتصاب در صنایع ماروزوف رخ داد. این تجربه خوبی برای کارگران بود که پی ببرند با مبارزه متشکل می‌توانند امتیازاتی به‌دست آورند.

 

در ١٨٩٥ برای نخستین‌بار آمیختگی سوسیالیسم و جنبش کارگری به رهبری لنین عملی شد و بنا به گفته لنین نخستین نطفه جدی حزب انقلابی بود که به جنبش کارگری اتکا داشت. الکساندر سوم، پس از ترور پدرش سیاست سرکوب شدیدی را اعمال کرد که منجر به فرار عده زیادی از روشنفکران روسیه به اروپا شد. در زمان تزار نیکلای دوم آخرین تزار روس که با انبوهی از مشکلات، فقر و اعتصابات پی‌درپی روبه‌رو بود، برای رهایی از مشکلات، گزینه پیروزی در یک جنگ آسان را انتخاب کرد  تا هم برای خود کسب افتخار کند و هم از فشار طبقه روشنفکر نجات یابد و بتواند به راحتی به‌عنوان یک تزار فاتح تمام انقلابی‌ها را سرکوب کند.

 

جنگ روس و ژاپن به طمع منچوری و به بهانه حراست از خط‌آهن با تبدیل پُرت آرتور به بندری نظامی و گسیل کشتی‌های جنگی به دریای ژاپن آغاز شد. تزار که می‌خواست انقلاب را خفه کند با جنگ آن را شعله‌ور کرد، چراکه با شکست خفت‌بار روسیه از یک  کشور کوچک آسیایی که تازه قدم به مرحله امپریالیستی گذاشته بودند موقعیت برای تزار به‌شدت وخیم شد. با اجازه پلیس تزار، کشیشی به نام گاپون، به میان کارگران سن‌پترزبورگ رفته تا ضمن دعا برای جان تزار و کسب وجهه برای او درخواست‌های خود را به گوش پدر تاجدار برسانند.  گروه کثیری از مرد و زن و بچه با کمال احترام و شعار «خداوند تزار را در پناه خود نگهدارد» در برابر  کاخ زمستانی گرد آمدند، اما تزار و دربار که به‌شدت از این جماعت کثیر ترسیده بودند به سربازان دستور شلیک دادند و سربازان نیز طبق دستور به طرف مردم شلیک کردند.

 

 این واقعه مهم در ۹ ژانویه ١٩٠٥ رخ داد و کلیه علایق معنوی که برای ثبات حکومت لازم است را از هم گسیخت. این واقعه به یکشنبه خونین معروف است و همان روزی است که تمام رشته‌ها و پیوندهای میان مردم و حکومت را پاره کرد و بنا به گفته لنین در این روز ایمان مردم به تزار تیرباران شد. کارگران از این به بعد با شعار « نیست باد استبداد » به خیابان‌ها ریختند.

 

اعتصابات سیاسی مانند موجی گسترده همه‌جا را فرا گرفت. سوسیال دموکرات‌ها که در این زمان بیشتر از منشویک‌ها بودند تا بلشویک‌ها از اختفا بیرون آمدند و رهبری نهضت را به عهده گرفتند. «سوویت‌ها» یا شوراهای کارگری در مسکو و سن‌پترزبورگ برپا شد. تزار به اجبار تسلیم شد و بیانیه اکتبر خود را منتشر کرد و در آن وعده آزادی سیاسی و آزادی‌های مدنی و تشکیل مجلس دوما که عموم  طبقات به‌طور مساوی بتوانند نماینده بفرستند را داد.

 

البته، نقش بورژوازی نیز در این انقلاب قابل بررسی است، چراکه منافع و سرمایه بورژوازی در انقلاب به‌خطر می‌افتد و هراس از انقلاب گسترده باعث شد که تزار را بترسانند و تقاضای مختصر اصلاحاتی برای ملت کنند تا از شور و شوق اولیه کاسته و مردم را تا حدی آرام کنند و با ایجاد شکاف در قوای انقلاب، زمامداری را با تزار شریک شوند، اما پس از فروکش کردن آتش هیجانات و اعتصابات و تشکیل مجلس دوما، رژیم مستبد تزاری دوباره کنترل اوضاع را به‌دست آورد و دستگیری‌ها و تبعیدها آغاز شد.

 

به‌دنبالشورش رزمناو پوتمکین، به‌عنوان اولین تظاهرات انقلابی ارتش تزار در۱۹۰۵۵ و بروز انقلاب، لنین به پترزبورگ برگشت، اما با واکنش شدید پلیس؛ بلشویک‌ها بازداشت شدند و با شکست انقلاب، لنین؛ با نام مستعار به فنلاند و سپس سوئد پناهنده شد. با این حال هیچ‌یک از دلایل نارضایتی از میان نرفت و با آغاز جنگ‌جهانی اول و حضور فعال روسیه در جنگ بر گستره نارضایتی‌ها افزوده شد تا در نهایت به انقلاب اکتبر ۱۹۱۷۷ انجامید.

 

donya​-e-eqtesad.‎​com
  • 11
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش