پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳
۰۹:۵۷ - ۰۶ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۱۲۳۷
فرهنگ و رسانه

گزارشی از جشنواره‌های بهاری شینتویی؛

تطهیر شهر و گردش روح خدایان در یک آئین ژاپنی

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه,جشنواره‌های بهاری شینتویی
ایزدکده اووکونیتاما- جین جا در ژاپن از روز ۳۰ آوریل تا ۶ می (۱۰ تا ۱۶ اردیبهشت)، میزبان دسته‌ها و گروه‌هایی بود که مراسم آیینی جشن بهار را برگزار می‌کردند.

به گزارش مهر، رایزنی فرهنگی سفارت ایران در ژاپن گزارشی از جشنواره‌های بهاری شینتویی، تهیه کرده و آن را برای انتشار در اختیار مهر قرار داده است. بر اساس جشن بهاره منطقه یا ایزدکده شهر فوچو، این جشن به ترتیب زیر برگزار می‌شود:

 

مراسم ۳۰ آوریل موسوم به شیوکومی Shiokumi از ۹:۳۰ صبح تا ۳:۳۰ بعد از ظهر ادامه داشت، در این مراسم آب رودخانه شیناگاوا را در سطل‌هایی می‌ریزند و آواز خوانان آن را تا ایزدکده حمل می‌کنند، سپس با آن آب اعمال تطهیر را انجام می‌دهند.

 

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه,جشنواره‌های بهاری شینتویی

دعا برای حفظ مراسم از هر نوع آسیب حتی نباریدن باران برای اختلال ایجاد نکردن در آن، در روز ۱ می انجام می‌شود. مراسم پاک کردن آیینه که هدف از آن صیقل دادن قلب و دور کردن ارواح و اشباح است، به روز ۲ می‌ برگزار می‌شود.

 

در روز ۳ می؛ دواندن اسب‌های سفید که نمادگر آمدن خدایان (کامی) به جهان آدمی است انجام می‌شود. چهارم و پنجم می؛ عمدتا اختصاص به گرداندن میکوشی، تایکا و داشی دارد این دو روز در حقیقت بدنه مراسم را تشکیل می‌دهد که گزارش مبسوط آن در ادامه خواهد آمد. ۶ می روز اختتامیه جشن است و طی مراسم آئینی میکوشی‌ها به درون ایزدکده/ نیایشگاه شینتویی بازمی‌گردند.

 

به طور کلی مراسم آیینی یا دینی بخش جدایی ناپذیر یک فرهنگ‌اند، در ژاپن نیز روال بر همین است، مراسم آیینی و دینی دو دین شینتو و بودا قوام بخش سنت و فرهنگ ژاپن‌اند. مراسم بودائی معمولاً محدوداند به حوزه یک معبد یا یک مکتب خاص. البته جشن‌هایی هم مانند جشن «اوبُن» - جشنی برای تطهیر و شادی مردگان - وجود دارند که اختصاص به تمامی معابد بودائی داشته و اکثر شرکت‌ها کار را در این روز تعطیل می‌کنند.

 

برخلاف جشن‌های بودائی که بیشتر درون معابد برگزار می‌شوند و اکثراً با روح نیاکان و درگذشتگان ارتباط دارند، جشن‌های شینتویی، جشن‌هایی است با پایکوبی و حرکات موزون، و مردم را در قالب دسته‌ها و گروه‌های مختلف به خیابان‌ها می‌آورد.

 

در این نوع جشن معمولاً چند ایزدکده شینتویی مرکز قرار می‌گیرند و دسته‌ها و گروه‌های مختلف با علامت‌های خاص خود، که توضیح داده خواهد شد، به سوی آنها حرکت می‌کنند. وجه ممیز دیگر مراسم آیینی شینتو با مراسم بودائی در این است که در هنگامه برگزاری مراسم اطراف ایزدکده شینتویی پر از دستفروشان می‌شود که غذاها و نوشیدنی‌ها و خوراکی‌های مورد علاقه ژاپنی‌ها را به فروش می‌رسانند. این غذاها و نوشیدنی‌ها و خوارکی‌ها هم معمولا به صورت سرپایی خورده می‌شوند. دلیل این امر را می‌توان در علاقه ژاپنی به خوردن و قدم زدن در حین جشن جستجو کرد.

 

اصلی‌ترین بخش هر جشن شینتویی را میکوشی (Mikoshi)  تشکیل می‌دهد. میکوشی از نظر شکل شبیه به ساختمان یک نیایشگاه کوچک است که بر روی دو الوار بلند افقی قرار گرفته است. دو الوار در حقیقت برای حمل میکوشی بر روی شانه است. در هر نیایشگاه / ایزدکده یک یا چند میکوشی قرار دارد.

 

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه,جشنواره‌های بهاری شینتویی

در هر جشن بهاری ساکنان هر منطقه به طور فردی یا خانوادگی میکوشی را بر روی شانه قرار می‌دهند و شادی کنان و رقص کنان، میکوشی را به سمت سوی مناطق دیگر به حرکت درمی‌آورند. بر تن افراد هر دسته لباسی است که نشان از تعلق آنان به یک گروه یا دسته مرتبط با منطقه یا نیایشگاه خاص دارد. علاوه بر لباس، نوشتن نام منطقه یا ایزدکده و بیرق‌هایی مزین به نام آن منطقه یا نیایشگاه/ایزدکده از دیگر وجوه تمایز یک دسته از دسته دیگر است. هدف از گرداندن میکوشی در شهر تطهیر شهر و گردش روح خدایان (کامی) در شهر یا کشور است.

 

وسیله دیگری که در جشن‌های شینتویی استفاده می‌شود، تایکا یا طبل است. دلایل استفاده از آن مختلف است. عقیده‌ای افسانه‌ای وجود دارد مبنی بر اینکه: آماتراسو اومی کامی (الهه خورشید، کامی حافظ ژاپن و نیای امپراتوران ژاپن) بر اثر آزاری که از برادرش دیده بود به غاری پناه برد و جهان را تاریکی فرا گرفت.

 

از این رو دیگر خدایان برای اینکه او را غار بیرون بکشند، بر طبل کوبیدند و شادی کردند تا حس کنجکاوی او را بر انگیزند، در نتیجه آماتراسو برای فهم ماجرا و علت پایکوبی از غار بیرون می‌آید و روشنی دوباره به جهان برمی‌گردد. یکی از دلایل استفاده از طبل در جشن‌های شینتویی به این اسطوره بازمی‌گردد.

 

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه,جشنواره‌های بهاری شینتویی

در استفاده از طبل، طبل را بر روی ارابه‌ای می‌گذارند، در بالا و در دو سوی طبل دو نفر می‌ایستند، در قسمت جلو و عقب ارابه هم معمولاً سه نفر می‌ایستند. در جلوی ارابه طبل افرادی راه می‌روند و بیرق گروه را حمل کنند، نفرات پشتی ارابه را می‌کشند و مابقی گروه ارابه را تعقیب می‌کنند.

 

دو نفری که بالای طبل هستند چراغی را با فاصله زمانی منظم بالا و پایین می‌برند و بلند می‌گویند Arai. «آرای» به معنی تطهیر و شستن است.  بعد از هر بار گفتن کسانی که در دو سوی طبل و روی زمین هستند، محکم بر طبل می‌کوبند.

 

وسیله دیگری که مورد استفاده قرار می‌گیرد، داشی یا ارابه است. ارابه توسط نفرات گروه حمل می‌شود. در درون هر ارابه گروهی موسیقی سنتی می‌نوازند و نفراتی که معمولاً ماسک روباه یا آدم احمق را بر چهره دارند حرکاتی نمایشی اجرا می‌کنند. هر ارابه مزین به نام گروه و فانوس است.

 

تمامی گروه‌ها به دلیل اینکه مسافت طولانی‌ای را طی می‌کنند، نیاز به استراحت دارند. برای همین در جایگاه‌های مشخصی استراحت گاه‌هایی برای گروه‌ها در نظر گرفته شده است.

 

 

  • 12
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش