اول هفته جاری با یک سورپرایز آغاز شد؛ مدیرعامل خبرگزاری فارس از بازگشت خبرگزاری تحت مسئولیتش به تلگرام خبر داد. واپسین روزهای فروردین ماه امسال بود که این خبرگزاری با موج خروج مسئولان و نهادهای رسمی و دولتی از تلگرام، از این شبکه اجتماعی به پیامرسانهای داخلی کوچ کرد.
هر چند دل کندن از بیش از نیم میلیون ممبر برای این خبرگزاری، چندان کار راحتی نبود اما نظر به دستور قضایی مسدودسازی تلگرام، این رسانه اطلاعرسانی خود را به پیامرسانهای داخلی محدود کرد؛ هر چند که صفحه خود در توئیتر را با حدود ۵۰ هزار دنبال کننده محفوظ داشت.
حال بعد از گذشت ۷ ماه پیام تیرانداز خبر داده که این رسانه به نسخه ایرانی تلگرام یعنی طلاگرام و هاتگرام باز میگردد؛ با این استدلال که «وزارت ارتباطات و قوه قضائیه، ۲ پیامرسان طلاگرام و هاتگرام را قانونی میدانند و فیلتر نکردهاند، بنابراین برای فعالیت در این پیامرسانها، منعی برای خبرگزاری فارس نیست.»
هر چند که محمد مهاجری، فعال سیاسی و رسانهای اصولگرا تمایز قائل بودن میان تلگرام و نسخه وطنی آن را به کنایه نگریست و نوشت: «اینکه فلان رسانه اصولگرا اعلام کرده به جای تلگرام که فیلتر است از هاتگرام و تلگرام طلایی استفاده میکند، بدجوری شبیه است به قصه قوم بنیاسرائیل که وقتی از ماهیگیری در روز شنبه منع شدند، برکهای ساختند و ماهی از نیل وارد آن کردند و سپس ماهیهای برکه را یکشنبه شکار کردند!»
اما آنچه مهمتر از فرق میان نسخه اصلی و بومی تلگرام خودنمایی میکرد، واگویه استدلال مخالفان فیلترینگ از سوی رئیس رسانه اصولگرای فارس بود: «با وجود همه تهدیدات، رسانه باید بتواند از تمام ظرفیتهای قانونی برای ارتباط با مخاطبان استفاده کند و چه بسا در بستری که فضای عمومی را پر از شایعه و فضای روانی میکند، نقش روشنگری خود را فعالانهتر ایفا نماید؛
بنابراین خبرگزاری فارس همچنان در همه پیامرسانهای قانونی از جمله هاتگرام و طلاگرام که بیش از ۳۰ میلیون کاربر دارد، فعالیتش را ادامه میدهد.» تیرانداز در عین حال عنوان داشت: «هیچ برنامهای برای بازگشت به تلگرام نداریم اما با توجه درخواستهای متعدد مخاطبان و فعالیت قانونی و بدون مشکل هاتگرام و طلاگرام، در کنار فعالیت در سایر پیامرسانهای داخلی، در این دو پیامرسان نیز فعالیت خواهیم کرد.».
اگرچه برخی ناظران به درستی این بازگشت را تأییدی دیگر بر شکست پروژه فیلترینگ دانستند و به سخنان مدیرعامل خبرگزاری فارس استناد کردند که تأیید میکرد این شبکه اجتماعی هنوز دستکم ۳۰ میلیون کاربری دارد که یا به کمک فیلترشکن یا با هاتگرام و طلاگرام حضور خود در این شبکه اجتماعی را حفظ کردهاند، اما نکته قابل تأمل، استدلال مدیرعامل فارس در عدم وا نهادن میدانِ اطلاعرسانی به دیگران و خودتحریمی از فضاهای تأثیرگذار است. استدلالی که پیش از این بارها و بارها از سوی مخالفان فیلترینگ مطرح شده است. به اعتقاد ناظران، فارغ از پیامهای بازگشت فارس به تلگرام، درک مشترک این نکته است که نباید میدان را برای رقیب خالی کرد؛ همان استدلالی که باعث شد شماری از وزرای دولت خواستار رفع فیلتر توئیتر نیز بشوند.
اردیبهشت امسال بود که ۶ وزیر و دو نفر از نمایندگان مجلس عضو کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه با ارسال نامهای برای دادستان کل کشور خواستار طرح موضوع رفع فیلتر توئیتر در این کارگروه شدند.
این نامه که به تأیید و امضای جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، بطحایی وزیر آموزش و پرورش، علوی وزیر اطلاعات، آوایی وزیر دادگستری، غلامی وزیر علوم، صالحی وزیر ارشاد، سبحانیفر نماینده مردم سبزوار (رئیس کمیته مخابرات مجلس) و کاظمی نماینده مردم ملایر در مجلس رسیده بود، خواستار رفع فیلتر توئیتر برای تأثیرگذاری در جامعه جهانی شده بود. همان استدلالی که سبب شد محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان به صراحت از سفرای کشورمان بخواهد تا برای تنویر افکار عمومی در فضای توئیتر فعال شوند.
علی رضایی
- 15
- 6