جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳
۱۴:۱۶ - ۱۷ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۴۲۶۴
فرهنگ و رسانه

حوادث ایجاد شده پس از پیروزی انقلاب اسلامی برای ارتش

ارتش ایران,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه
با اعلام بی‌طرفی از سوی ارتش، گروه‌های مسلح مغرض فرصت‌طلب، به غارت انبارهای اسلحه و مهمات و تجهیزات پادگان‌ها پرداختند. تا غروب روز ۲۲ بهمن ۱۳۵۷، تمام کلانتری‌ها، پادگان‌ها، پاسگاه‌ها و مراکز نظامی به دست مردم افتاد.

به گزارش ایسنا، سرهنگ پیاده ستاد محمد مطواعی در رابطه با بررسی علل تضعیف ارتش در حوادث انقلاب و بعد از پیروزی آن تا شروع جنگ تحمیلی توضیح می‌دهد: حدود چهل سال پیش ایران هم‌پیمان و وابسته‌ی شدید به آمریکا بود، تجهیز ارتش شاهنشاهی با نظر کارشناسان آمریکایی و به‌منظور تأمین اهداف آن‌ها انجام می‌شد.

 

خرید تجهیزات نظامی سبب شده بود تا ارتش ایران خود را ازنظر نظامی به قدرت اول غرب آسیا و قدرت پنجم جهان تبدیل کند. خرید تعداد بسیار زیادی بالگرد جنگی، ایران را سومین قدرت هوانیروز جهان کرده بود. ارتشی که از نظر نیروی انسانی ۴۰۰ هزار نفر نیرو داشت و جزو قوی‌ترین ارتش‌های خاورمیانه محسوب می‌‏شد و ژاندارم خلیج‌فارس شده بود.

 

با اوج‌گیری ندای انقلاب اسلامی ایران از شهریور ۱۳۵۷ مخالفت‌های داخلی با رژیم شاهنشاهی در ایران سرعت گرفت. پس از گسترش اعتصابات در سطح کشور، دامنه‌ی آن به صنعت نفت نیز کشیده شد. سخنرانی‌های روحانیت علیه حکومت پهلوی با سرعت بیشتری ادامه داشت و با حضور میلیون‌ها نفر در خیابان‌ها امکان هرگونه تصمیم‌گیری مناسب را از حکومت شاه سلب کرده بود. مدارس نیز تعطیل شدند و کارمندان و کارگران از حضور بر سرکارهای دولتی خودداری می‌کردند.

 

با پیوستن ارتش به انقلاب و بازگشت نظامیان از خیابان‌ها به پادگان‌ها، انقلاب پیروز شد. فرمانداری نظامی در آخرین اطلاعیه‌ی خود از نظامیان خواسته بود برای اجرای تصمیم شورای عالی ارتش به پادگان‌های خود برگردند و اعلام کردند: «ارتش ایران همواره پشتیبان ملت شریف و نجیب و وطن‌پرست ایران بوده و خواهد بود و از خواسته‌های ملت شریف با تمام قدرت پشتیبانی می‌نماید» این اعلامیه زمانی از رادیوپخش شد که شهر پُر بود از مردم مسلحی که سوار بر خودروهای نظامی بودند.

 

حوادث ایجاد شده پس از پیروزی انقلاب اسلامی برای ارتش

با نگرش به اعلام بی‌طرفی از سوی ارتش گروه‌های مسلح مغرض فرصت‌طلب، به غارت انبارهای اسلحه و مهمات و تجهیزات پادگان‌ها پرداختند. تا غروب روز ۲۲ بهمن ۱۳۵۷، تمام کلانتری‌ها، پادگان‌ها، پاسگاه‌ها و مراکز نظامی به دست مردم افتاد. ارتش موجود به‌منظور همگام شدن با انقلاب اسلامی، جهت تغییر ساختار خود و همگامی با مردم، نیاز به تغییرات اساسی و بنیادی داشت؛ اما حوادثی اتفاق افتاد که مشکلات فراوانی برای ارتش ایجاد کرد و آمادگی رزمی یگان‌ها را به‌شدت کاهش داد.

 

از جمله حوادث ایجادشده، غارت اسلحه و تجهیزات پاسگاه‌های ژاندارمری منطقه کردستان، پادگان‌های تهران، پادگان تیپ ۳ مهاباد، ورود انواع و اقسام سلاح از طریق کردستان و جنوب عراق به کشور و حوادث ترکمن‌صحرا، گنبد و کردستان و … حکایت از دخالت بیگانگان در ایجاد آشوب‌ها داشت. مشارکت یک‌سوم نیروهای ارتش به‌منظور تأمین امنیت و پاک‌سازی مناطق آلوده به ضدانقلاب در کردستان و آذربایجان غربی، سبب شد که نه‌تنها ارتش نتواند به ساختار جدید، شکل عملیاتی ببخشد، بلکه با حضور نیروهای نظامی در درگیری‌های داخلی در استان‌های خوزستان، کرمانشاه و به‌ویژه کردستان با دادن تلفات و ضایعاتی که جایگزین نشد، بخشی از توان رزمی‌اش نیز تحلیل برود.

 

دلایل تضعیف ارتش پس از انقلاب اسلامی

در خصوص علل تضعیف ارتش در حوادث انقلاب و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و شرکت صادقانه نیروهای ارتشی در غائله‌ها و آشوب‌ها به‌ویژه در منطقه‌ی کردستان لازم است به حوادث به وجود آمده دقتی داشته باشیم تا بتوانیم قضاوت کنیم، چرا در شروع جنگ تحمیلی توسط کشور عراق علیه مردم و جمهوری اسلامی ایران، ارتش آمادگی دفاع و حضور در یک جنگ تمام‌عیار را نداشت؟ وضعیت موجود ارتش در شروع جنگ، این واقعیت را می‌رساند که قبل از آغاز تجاوز ارتش عراق، آمادگی رزمی یگان‌های نیروی زمینی ارتش به کم‌تر از ۵۰ درصد تقلیل یافته بود.

 

چون علاوه بر رها کردن کلیه امرای ارتش از خدمت و کاهش مدت خدمت سربازی کارکنان وظیفه، تعداد قابل‌توجهی از کارکنان پایور نیز بنا به درخواست شخصی یا اعمال‌نظر اشخاص مغرض از خدمت رهاشده بودند و سازمان یگان‌ها به جهت نقل و انتقالات بی‌رویه کارکنان به‌هم‌خورده بود. آموزش‌های مصوبه نظامی تعطیل‌شده بود. درزمینه‌یتجهیزات، به سبب عدم نگهداری و سرویس، بیشتر تجهیزات از حالت آماده خارج‌شده بود. با توجه به تشکیل شوراها و شعار ارتش بی طبقه‌ی توحیدی در ارتش و عدم اطاعت از سلسله‌مراتب فرماندهی، انضباط به‌شدت کاهش‌یافته بود.

 

لغو قراردادهای تسلیحاتی و محاصره اقتصادی و عدم پشتیبانی قطعات حساس هواپیماها و تانک‌ها هم از مشکلات واحدهای ذی‌ربط بود و به‌رغم این‌همه ضعف، یگان‌هایی از نیروی زمینی در نقاط آشوب‌زده به‌منظور جلوگیری از تجزیه کشور و برقراری امنیت و آرامش، ظرف چند روز بعد از پیروزی انقلاب اسلامی درگیر مبارزه با ضدانقلاب داخلی شده بودند، به نحوی که لشکرهای ۲۸ پیاده کردستان و ۶۴ پیاده ارومیه به‌طور کامل، بیش از دوسوم لشکر ۱۶ زرهی قزوین، بیش از یک سوم لشکر ۸۱ زرهی کرمانشاه، واحدهایی از تیپ ۵۵ هوابرد و تیپ ۲۳ نوهد (کلاه سبزها) و … در غرب کشور درگیر بودند. در خلال این درگیری‌ها تلفاتی به نیروی انسانی و تجهیزات رزمندگان وارد آمد که جایگزین نشد.

 

  • 12
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش