طرز تهیه خورش قیمه:
در کنار قورمه سبزی، زرشک پلو و فسنجون خورش قیمه نیز از غذاهای اصیل ایرانی محسوب می شود که در بسیاری از مراسمات، مهمانی ها و وعده های معمولی غذایی سرو می شود. این غذا هرچه جا افتاده تر باشد بهتر و خوشمزه تر شود، در ادامه به یکسری نکات پخت اشاره می شود که اگر آنها را رعایت کنید، می توانید بهترین طعم این خورش را برای خود بسازید.
مواد اولیه برای تهیه این خورش به شرح زیر است که برای ۴ نفر مناسب هستند، در صورتی که تعداد نفرات مدنظرتان بیشتر است می توانید مقادیر را به نسبت افزایش دهید:
مواد لازم برای تهیه خورش قیمه:
گوشت خورشتی | ۳۰۰ گرم |
لپه | ۱۵۰ گرم |
پیاز | ۲ عدد متوسط |
سیب زمینی | ۲ عدد متوسط |
رب گوجه فرنگی | ۲ قاشق غذاخوری |
لیموعمانی | ۴ عدد |
زردچوبه و روغن | به مقدار کافی |
نمک و فلفل سیاه | به مقدار کافی |
زعفران دم کرده | ۱ قاشق غذاخوری |
طرز تهیه خورش قیمه:
برای پختن خورش قیمه با طعم غذاهای نذری یا قیمه مجلسی می توانید مراحل زیر را انجام دهید:
مرحله اول:
برای تهیه خورش قیمه مجلسی با روش سنتی بهتر است چند ساعت قبل از شروع آشپزی لپه ها را برای چند ساعت در آب خیس کنید تا علاوه بر اینکه نفخ آنها گرفته می شود فرایند پختشان هم سرعت بیشتری بگیرد.
مرحله دوم:
توصیه می شود خیساندن لپه ها را یک شب قبل از تهیه خورش انجام دهید، اگر امکان دارد آب داخل کاسه را چندبار عوض کنید تا نفخ لپه ها کاملا گرفته شود. در این مرحله باید پیازها را به شکل نگینی و ریز خرد کنید.
مرحله سوم:
پیازهای خرد شده را با مقداری روغن در قابلمه ای که برای پختن خورش در نظر گرفته اید تفت دهید تا زمانی که نرم و شفاف شوند، در ادامه باید مقداری زردچوبه به پیازها اضافه کنید و تفت دادن را تا زمانی که زردچوبه کامل به خورد پیاها برود ادامه دهید.
مرحله چهارم:
در این مرحله باید گوشت گوسفندی یا گوساله شسته و با ابعاد خورشی ( مانند خورش قورمه سبزی ) تکه تکه کنید، نکته ای که باید در این مرحله به آن توجه کرد این است که گوشت حتما باید با اندازه متوسط خرد شود، زیرا اگر گوشت خورشتی خیلی ریز باشد بر ظاهر غذا تاثیر منفی می گذارد و یا اگر گوشت ها خیلی بزرگ باشد علاوه بر تاثیر منفی بر ظاهر خورش باعث دیر پختن گوشت هم می شود در نتیجه غذا به خوبی جا نمی افتد. اگر برای خورشتتان از گوشت گوسفندی استفاده می کنید، قطعات را کمی بزرگتر در نظر بگیرید زیرا گوشت گوسفند بعد از پختن مقداری کوچک خواهد شد، بعد از اینکه گوشت را خرد کردید داخل قابلمه ای که پیاز را تفت دادید بریزید.
مرحله پنجم:
مقداری گوشت را تفت دهید تا رنگش تغییر پیدا کند و کمی سرخ شود، زمانی که نیاز است تا گوشت تفت داده شود دو دقیقه است، در صورتی که گوشت را در این مرحله سرخ کنید در پایان خورش خوشمزه تری خواهید داشت.
مرحله ششم:
توجه داشته باشید نباید گوشت را زیاد از حد تفت دهید، زیرا باعث می شود گوشت سفت شود و دیر بپزد، در انتهای پخت گوشت درون دهان به آسانی آب نشود. بعد از اینکه گوشت کمی سرخ شد رب گوجه فرنگی را به مواد اضافه کنید.
مرحله هفتم:
رب را به خوبی تفت دهید تا کاملا سرخ شود و رنگش مقداری تیر تر شود، این کار علاوه بر اینکه طعم خورش را بهتر می کند، در انتها نیز خورش خوشرنگ تری خواهید داشت، البته باید مراقب بود رب گوجه فرنگی نسوزد زیرا در طعم خورش تاثیر منفی خواهد گذاشت. بعد از اینکه رب را تفت دادید ۴ لیوان آب به قابلمه اضافه کنید و حرارت را افزایش دهید تا آب سریع تر به جوش بیاید.
مرحله هشتم:
بعد از اینکه آب داخل قابلمه به جوش آمد حرارت را کم کرده تا گوشت ۱/۵ تا ۲ ساعت بپزد، زمانی که گوشت ها در حال پختن هستند لپه ها را در یک قابلمه دیگر به همراه نصف پیاز و مقداری آب ریخته و اجازه دهید تا به شکل کامل یپزد. بعد از اینکه لپه پخت آب آن را دور بریزید. نکته ای که در این مرحله باید به آن توجه کرد پختن جدای لپه خورش قیمه است و باید در مراحل آخر به آن اضافه شود تا رنگ و طعم خورش های نذری ایجاد شود. یکی از دلایلی که قیمه های نذری طعم بسیار خوبی دارند این است که شکل جداگانه لپه ها را می پزند و به خورش اضافه می کنند، در صورتی که لپه ها به همراه گوشت پخته شوند، خورش طعم آبگوشت به خود خواهد گرفت.
مرحله نهم:
در این مرحله باید لیموعمانی ها را از وسط به دو نیم کرده و بعد از آن تخمه های داخلش را خالی کنید، از مهمترین دلایل تلخی خورش لیموهای عمانی هستند. بعد از اینکه گوشت به شکل کامل پخته شد لیمو و لپه را به خورش اضافه کنید.
مرحله دهم:
زعفران دم کرده را بعد از اضافه کردن لیمو عمانی به همراه مقداری نمک و فلفل سیاه به خورش اضافه کنید، در صورتی که می خواهید طعم خورش های نذری را داشته باشید می توانید ۱ قاشق غذاخوری دارچین به خورش اضافه کنید. در صورتی که دارچین را در ابتدای دستور پخت به خورش اضافه کنید؛ رنگ خورش تیره تر خواهد شد، بنابراین بهتر است دارچین را در مراحل پایانی اضافه کنید، البته اگر از چوب دارچین استفاده می کنید می توانید از اواسط پخت خورش چوب را اضافه کنید.
مرحله یازدهم:
بعد از اینکه طعم دهنده ها و چاشنی ها را به خورش اضافه کردید؛ حرارت زیر خورش را کم کنید تا غذای شما به حرارات ملایم جا بیوفتد، سپس سیب زمینی ها را پوست گرفته و به شل خلال نازک و یکدست خرد کنید، سیب زمینی ها را چندبار با آب سرد بشویید و با زیر و رو کردن آنها اضافه نشاسته را بگیرید، می توانید سیب زمینی ها را به مدت ۱۵ دقیقه درون آب سرد قرار دهید.
نشاسته اضافی سیب زمینی می تواند بر روی طعم سیب زمینی تاثیر منفی خواهد گذاشت همچنین می تواند باعث به هم چسبیدن سیب زمینی در زمان سرخ کردن شود، بعد از اینکه سیب زمینی ها را با آب سرد آبکشی کردید آنها دستمال تمیز خشک کنید، سپس سیب ها را در روغن سرخ کنید و کنار بگذارید.
برای بهتر پخته شدن سیب زمینی ها می توانید در زمان سرخ شدن مقداری زردچوبه به آنها اضافه کنید.
مرحله دوازدهم:
بعد از اینکه غلظت خورش به حد مورد انتظار رسید آن را از روی حرارت برداشته و سپس در ظرف خورش خوری بریزید. خورش قیمه باید مقداری آبدار باشد اما باید حد وسط رعایت شود، نه اجازه دهید خورش شما خیلی سفت شود و نه خیلی آبکی. برای سرو کردن خورش می توانید از سیب زمین های سرخ شده استفاده کنید و بعد با برنج زعفرانی میل کنید.
گردآوری: بخش مهارتهای زندگی سرپوش
- 17
- 1