تب چیست؟
یکی از موثرترین روش های بدن برای مبارزه با عفونت تب می باشد به همین دلیل افزایش موقتی آن بعد از یک بیماری اتفاق می افتد. میانگین دمای بدن ۳۷ درجه سانتی گراد می باشد البته دمای بدن در طول روز و افراد مختلف ممکن است متفاوت باشد و مقداری پایین تر یا بالاتر برود.
اما آنچه در تعریف تب عنوان می شود به دمای بیشتر از ۳۸ درجه سانتی گراد بدن تب می گویند که دلایل مختلفی مانند آنفولانزا و عفونت دارد. سایر شرایط نیز منجر به تب خواهد شد برای مثال ابتلا به بیماری هایی نظیر آرتریت روماتوئید، واکنش به داروها یا واکسن ها یا حتی ابتلا به برخی از سرطان ها مواردی خواهند بود که منجر به التهاب می شوند.
انواع مختلف دماسنج می تواند نتایج متفاوتی به همراه بیاورد، درصورتی که دماسنج دهانی، رکتال، گوش یا پیشانی دمای ۳۸ درجه سانتی گراد یا بالاتر را ثبت کند شما تب خواهدی داشت. درصورتی که از دماسنج زیربغل استفاده کنید درجه حرارت حدود ۱ درجه پایین تر خواهد بود.
علائم و نشانه های تب:
افرادی که دچار تب میشوند ممکن است علائم زیر را داشته باشند:
- تعریق زیاد
- لرز
- سردرد
- دردهای ماهیچه ای
- بی اشتهایی
- احساس ضعف
- بی قراری
- تب بسیار بالا می تواند باعث گیجی ، خواب آلودگی شدید، کج خلقی و تشنج شود.
پایین آوردن تب در بزرگسالان:
همانطور که اشاره شد تب یکی از مشخصه های دفاعی بدن در برابر عوامل عفونی و میکروب ها است که بیشتر آنها در طی چند روز بهبود پیدا می کنند. با این وجود رعایت کردن مراحل ذیل می تواند به شما احساس بهتری منتقل کند:
نوشیدن مایعات فراوان به بدن شما احساس خنکی خواهد داد همچنین از کم آب شدن بدن جلوگیری خواهد کرد. باید از نوشیدن الکل اجتناب کنید زیرا کم آبی را تشدید کرده و وضعیت را وخیم خواهد کرد.
غذاهای سبک میل کنید زیرا هضم آنها آسان تر خواهد بود، هضم غذاهای سنگین انرژي زیادی از بدن دریافت می کند و دمای بدن را هم بالاتر خواهد برد.
داشتن استراحت کافی.
ایبوپروفن، ناپروکسن، استامینوفن یا آسپرین را برای تسکین دردهای سر و بدن و کاهش دمای بدن خود مصرف کنید.
دوش آب ولرم بگیرد با با استفاده از دستمال مرطوب قسمت پیشانی و مچ دست را مالش دهید.
بیشتر از مقدار موردنیاز لباس نپوشید، از لباس های راحت و گشاد استفاده کرده و سعی کنید در اتاقی قرار بگیرید که خیلی گرم نباشد.
زمان تب لباس های سبک و خنک تن کنید.
درصورتی که تب بیشتر زا ۴۰ درجه دارید که همراه با علائمی نظیر؛ تشنج، از هوش رفتن یا غش کردن، احساس گیجی،
مشکل در تنفس، درد شدید در هر نقطه از بدن، تورم یا التهاب در قسمتی از بدن، احساس درد هنگام دفع ادرار می باشد باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
پایین آوردن تب در کودکان:
بسیاری از کودکان زمان ابتلا به بیماری دچار تب می شوند، درصورتی که حرارت بدن کودک بیش از اندازه بالا رفت باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. دمای بدن هر کودک ممکن است به صورت طبیعی تغییر کند، به همین دلیل هیچ عدد واحدی وجود نندارد که بتوان آن را به عنوان تعریف تب درنظر داشت. به همین دلیل عنوا می شود دمای بالاتر از ۳۸ درجه می تواند تب باشد.
تب پاسخ طبیعی بدن به انواع بیماریهاست که شایعترین آنها عفونت است. بسیاری از کودکان هنگام بروز انواع بیماریها دچار تب میشوند. چنانچه حرارت بدن کودک بیش از حد بالا رفت، سریعا باید به پزشک مراجعه کنید. دمای بدن هر فرد و کودکی ممکن است به طور طبیعی تغییر کند. به همین دلیل هیچ عدد واحدی وجود ندارد که بتوان آن را به عنوان تب تعریف کنیم. از این رو دمای بالاتر از ۳۸ درجه سانتیگراد معمولا نشانه تب است.
علل تب در کودکان چیست؟
باید توجه داشت که تب به خودی خود بیماری نیست تنها نشانه یا علامتی از بیماری خواهد بود، به همین دلیل برای درمان تب کودک باید پیش از هرچیزی دلیل آن را بررسی کنید.
بیشتر تب ها دراثر عفونت یا سایر بیماری های کودکان ایجاد می شوند، درحقیقت تب اصلا چیز بدی محسوب نمی شود زیرا با تحریک مکانیسم دفاعی طبیعی به بدن کمک خواهد کرد تا با عامل عفونی مبارزه کند.
مادرانی که عادت دارند به کودک خود به ویژ نوزادان تازه متولد شده، لباس های بیش از حد بپوشانند با افزایش دمای بدن مواجه خواهند شد. لباس های بیش از حد و قرارگیری کودک در یک محیط گرم می تواند منجر به تب شود. این دلیل در نوزدان شایع تر خواهد بود زیرا بدن نوزادان به خوبی بدن بزرگترها نمی تواند دمای بدن را تنظیم کند. اما از آنجایی که تب در نوزادان نشاندهنده یک عفونت جدی است، باید معاینات پزشکی انجام شود.
بسیاری از کودکان و نوزادان بعد از واکسیناسیون تبی خفیف دارند که تب در حد قابل کنترل جای نگرانی ندارد اما با افزایش دمای بدن بایستی مراقبت های اولیه لازم انجام شود.
دندان درآوردن می تواند دمای بدن را به صورت جزئی افزایش دهد، درصورتی که دمای کودک بالاتر از ۳۷/۸ سانتی گراد باشد احتمالا دلیل آن دندان نیست.
ویروس ها از جمله مواردی هستند که منجر به تب شدید یا خفیف در بدن کودک خواهند شد. برخی از کودکان تب های ناشی از ویروس ها را تاچندین روز دارند و قطع نمی شود. میزان تب ویروسی با توجه به نوع عامل آن می تواند از ۳۷/۵ تا ۳۹ درجه متغیر باشد.
اما نشانههای تب در کودکان چیست؟
تب در کودکان علائم مختلفی ایج اد می کند که باید پیش از هرچیزی نشانه های آن بررسی شود. تب در کودکان علائم مختلفی مانند تعریق و لرز سردرد دردهای عضلانی بیاشتهایی تحریکپذیری کمآبی بدن ضعف عمومی بیحالی و مشکل در راه رفتن ایجاد جوشهای قرمز رنگ روی پوست (قبل از بیمار شدن کودک) کبود شدن لبها، زبان یا ناخنها مشکل در تنفس که بعد از تمیز کردن و پاک کردن بینی هم بهتر نشود سرگیجه درد شکم گریه مداوم و تسلیناپذیر دارد.
پایین آوردن تب کودکان:
کودکان نیز شبیه به بزرگسالان زمان ابتلا به بیماری دچار کاهش اشتها خواهند شد، این درحالی است که موادغذایی مقدی می توانند روند بهبودی را تسریع کنند. موادغذایی مختلفی وجود دارند که برای بیماری های خاصی مورد استفاده قرار می گیرند. به عنوان مثال برای درمان سرفه کودکان بستنی یخی مناسب است. این درحالی است که برای آبریزش بینی شان توصیه نمی شود.
استفاده از موادغذایی:
افزایش مصرف مایعات می تواند بدن را هیدراته کند و عوامل بیماری زا را از بدن خارج می کند. به طورکلی هرچقدر که بیمار بیشتر به دسشویی برود، تب او زودتر کاهش می یابد. برای افزایش میل بیمار به مایعات می توان از مواردی نظیر آب کشمش چای کمرنگ آب سیب آب کاهو سایر آب میوههای طبیعی استفاده کرد همچنین درکنار مایعات توصیه می شود رژیم غذایی مقوی و پر از پروتئینی داشته باشند.
سوپ مرغ برای درمان تب کودکان مفید خواهد بود همچنین برای بزرگسالانی که به آنفولانزا یا سرماخوردگی مبتلا هستند نیز، کارایی بسیار زیادی خواهد داشت. این غذا پروتئین، موادمعدنی و ویتامین های زیادی دارد و می تواند با تقویت سیستم ایمنی و تسریع روند بهبود بیماری به فرد کمک کند. برای افزایش اشتهای بیمار به خوردن سوپ میتوانید از موادی مانند هویج، جعفری، نخود فرنگی و آبلیمو استفاده کنید.
عسل ماده ای با خاصیت ضدباکرتیال و ضدعفونی کننده است که می تواند منجر به تقویت سیستم ایمنی بدن شود. در کاهش تب کودکان و بزرگسالان نیز بسیار کارایی خواهد داشت. برای تسکین گلو درد و کاهش سرفه می توانید روزانه یک قاشق غذاخوری عسل میل کنید.
نارگیل سرشار از الکترولیت است و می تواند تب را سریعا کاهش دهد. همچنین برای درمان اسهال و استفراغ همراه تب نیز بسیار کارایی دارد. این میوه مقدار قند دارد که برای تقویت سریع بدن استفاده می شود.
سیر دارای خاصیت ضد باکتریایی، ضد ویروسی و ضد قارچی است که می تواند برای کاهش تب اورژانسی بسیار مناسب باشد. همچنین منجر به تقویت سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با عوامل بیماری زا نیز خواهد شد.
حمام آب ولرم:
حمام با آب ولرم برای کاهش تب کودکان و بزرگسالان مفید است. باید توجه داشت که بعد از خروج از حمام بدن را زیادی گرم یا بدون لباس رها نکنید، این کار منجر به لرز و تشدید بیماری خواهد شد.
داروها:
تب بر ها برای کاهش تب اورژانسی کودک یا بزرگسال استفاده می شوند، داروهایی مانند استامینوفن و بروفن می توانند تب را کاهش دهند. باید توجه کرد که مصرف این داروها برای کودکان زیر ۶ ماه یا افرادی که بیماری زمینه ای دارند باید تحت نظر پزشک صورت بگیرد. میزان دوز مصرفی این داروها بستگی به وزن و سن دارد. پس هنگام استفاده حتما طبق دستور مصرف کنید.
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 13
- 1