زرد شدن دندان ها:
همانگونه که تمامی قسمت های بدن با افزایش سن، شرایط و موقعیت ها دچار تغییر می شوند دندان ها نیز از این قائده مستثنی نیستند و خصوصیات اولیه خود را از دست می دهند. دندان ها با گذشت زمان به تغییرات مختلفی در رنگ و استحکام دچار می شوند اما اینکه چه عاملی منجر به تغییر رنگ زودتر با شدت بیشتر می شود شامل موارد زیر می باشد:
- عدم انجام نظافت مناسب برای دندان ها
- مصرف بی رویه مواد غذایی نامناسب و رنگی، مانند چای، نوشابه، شربت های صنعتی و آماده و...
- استعمال دخانیات در انواع مختلف از جمله سیگار، قلیان و...
- وجود ترکیبات کلرهگزیدین و ستیل پیریدینیوم کلراید در دهانشویه ها
انواع تغییر رنگ دندان:
در حالت کلی باید گفت تغییر رنگ تنها در از نظر ظاهری ایجاد نمی شود که به آن توجهی نداشته باشید، بلکه باید اشاره کرد تغییر رنگ انواع مختلفی دارند و همواره فقط یک زرد شدن ساده در سطح ایجاد نمی شود. از طرفی بسته به تغییر ایجاد شده روی دندان از چه نوعی است؛ روش درمانی متفاوتی هم خواهد داشت، به همین دلیل است که برخی اوقات هرکاری انجام می دهید تغییر رنگ از بین نمی رود و از برطرف شدن آن ناامید می شوید، زیرا دلیل ایجاد شدن آن را نمی دانید.
درصورتی که بخواهیم تغییر رنگ دندان را تقسیم بندی کنیم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
تغییر رنگ خارجی:
این نوع تغییر رنگ در سطح خارجی دندان ایجاد می شود و همان زردی یا کدری است که در میان افراد جامعه به عنوان یک معضل مطرح شناخته می شود و بیان می کنند که دندان هایشان زرد شده است. تغییر رنگ خارجی تنها سطح دندان را هدف می گیرد و آسیبی به بافت دندان وارد نمی کند زیرا توانایی عبور از مینای دندان را ندارند.
روش هایی که برای سفید کردن دندان متداول است بسیاری کاربردی خواهند بود و می توانند به راحتی مشکل را برطرف کنند. عنوان روش های درمان خانگی تغییر رنگ نیز معرفی می کنند مربوط به تغییر رنگ خارجی دندان است.
تغییر رنگ داخلی:
عامل ایجاد این تغییر رنگ با عامل تغییر قبلی متفاوت است و بیشترین ناحیه درگیری مربوط به مشکل داخلی است که عاج دندان و لایه داخلی را درگیر می کند. در برخی از موارد تغییر رنگ همراه با ساییدن مینای دندان است که نشان دهنده مشکلات جدی برای دندان فرد خواهد بود. برای رفع کردن این تغییر رنگ نمی توان از روش هایی مانند بلیچینگ استفاده کرد زیرا بلیچینگ مربوط به تغییر رنگ خارجی است. متخصصان روش هایی مانند ونیر لمینت، لومینرز و باندینگ را در مورد تغییر رنگ داخلی استفاده می کنند.
تغییر رنگ بر اثر افزایش سن:
افزایش سن موجب کاهش کیفیت سطح دندان در نواحی مختلف از جمله ناحیه داخلی و خارجی می شود. این موضوع موجب می شود که با تغییر رنگ ناشی از سن همراه باشد. به بیانی دیگر می توان گفت این نوع تغییر رنگ ترکیبی از دو دسته تغییر رنگ قبلی است که با ایجاد لکه های زرد و کدر بر روی دندان ها مشاهده می شود. برای درمان مناسب این روش می توان از روش هایی مانند ونیر و باندینگ استفاده کرد.
انواع روش های دندانپزشکی سفید کردن دندان:
برای سفید کردن دندان می توان از روش های مختلفی استفاده کرد که باتوجه به نوع تغییر رنگ دندان بهترین نتیجه زمانی فراهم می شود که دلیل ایجاد آن مشخص شود. به طورکلی می توان گفت روش های تخصصی برای سفید کردن دندان از روش های خانگی و دندانپزشکی استفاده می شود، که هر کدام از این دسته بندی ها چندین راه برای سفید کردن دندان فراهم می کنند. مهمترین اینها عبارتند از:
سفید کردن دندان با روش بلیچینگ:
یکی از بهترین روش هایی که برای سفید کردن دندان استفاده می شود بلیچینگ دندان است که دندانپزشک با استفاده از یک ژل مخصوص دارای پراکسید در ترکیب خود، برای سفید کردن دندان اقدام می کند. برای افزایش تاثیرگذاری همچنین سرعت فرایند عملکردی ژل از پرتوهای لیزری استفاده می شود. پرتوهای لیزری کمک خواهند کرد که میزان نفوذ ژل بیشتری صورت بگیرد و باعث حل شدن سریعتر ژل در لکه ها می شود. از زمان مشخصی دندانپزشک لایه ژل قبلی را از سطح دندان بر می دارد و لایه دیگری از ژل را روی آنها قرار می دهد.
فرآیند سفید کردن دندان با روش بلیچینگ به صورت چند مرحله ای صورت می گیرد اما چند مرحله کمتر از یک ساعت و تنها با یکبار حضور در مطب صورت می گیرد.
از ویژگی های بسیار خوب برای بلیچینگ سریع بودن و میزان سفیدی بالای دندان است. البته باید بدانید که در این مدت استفاده از بلچینگ از تمام موارد ایجاد کننده زردی دوری کنید، همچنین باید بدانید که میزان حساسیت دندان ها بعد از بلیچینگ به زرد شدن بیشتر است.
تفاوتی که میان بلیچینگ بدون لیزر و با لیزر وجود دارد مربوط به سرعت انجام و ایجاد درجه سفیدی بالاتر است. افرادی که از ژل پراکسید در خانه خود استفاده می کنند بدون اینکه میزان حساسیت دندان را در نظر بگیرند، کار اشتباهی خواهد بود. باید توجه داشت بلیچینگ با لیزر به هیچ وجه در منزل قابل اجرا نخواهد بود. اینکه برای انجام بلیچینگ با لیزر، از چه نوع لیزری استفاده شود، توسط دندانپزشک و با توجه به شرایط دندان فرد تعیین می شود.
بلیچینگ بدون خطر است و به زمانی کمی نیاز دارد، ماندگاری خوبی خواهد داشت و در صورت رعایت مراقبت های لازم دندان دچار حساسیت نمی شود و به مینای دندان آسیبی وارد نمی گردد.
سفید کردن دندان با روش ونیر لمینت:
در روش لمینت دندان با استفاده از لایه نازکی از سرامیک به صورت تخصصی و با روش های دندانپزشکی انجام می شود. سطح جلویی دندان پوشیده شده و در حقیقت لایه سرامیکی به سطح روبرویی دندان چسبانده می شود تا عیوب موجود بر دندان مانند تغییر رنگ، تیرگی، ترک خوردگی، لب پریدگی و... را می پوشاند.
این روش توانایی از بین بردن زردی دندان را ندارد بلکه تنها آن را مخفی خواهد کرد. برخی افراد از درون دندان با عفونت مواجه می شوند و بعد از پوشش سطح دندان متوجه این موضوع نمی شوند. هزینه این روش بالا می باشد و اینکه بیشتر مناسب تغییر رنگ داخلی دندان است.
سفید کردن دندان با روش باندینگ دندان:
این روش مانند لمینت است که پوششی بر روی سطح دندان ایجاد می کند و موجب مخفی کردن رنگ و عیوب دندان می شود. در روش باندینگ کامپوزیت به جای لایه سرامیکی از رزین کامپوزیتی که دارای رنگی مشابه دندان است استفاده می شود. این روش منجر خواهد شد تا دندان ها به صورت همرنگ و سفید دربیایند. تغییر رنگ داخلی، خارجی و تغییر رنگ بر اثر افزایش سن استفاده از روش باندینگ مناسب است و می توانید با کمک آن دندان های خود را سفید کنید.
از جمله مزایایی که برای باندینگ دندان اشاره می شود کم هزینه بودن و انجام یک مرحله ای آن با مراجعه به دندانپزشکی است.
از معایب این روش می توان به طول عمر کوتاه مدت، آسیب پذیر بیشتر همچنین تغییر رنگ سریعتر نسبت به سایر روش ها اشاره کرد.
استفاده از روکش دندان:
یکی دیگر از روش هایی که برای سفید کردن دندان استفاده می شود روکش دندان است. برای اینکه نقص ها و عیوب دندان، مانند ترک خوردگی، تغییر رنگ و لب پریدگی پوشانده شود از روکش دندان استفاده می شود. این روش یکی از مناسب ترین روش های پوششی دندان است که از طریق یک محافظ و روکش سرامیکی به رنگ دندان ساخته می شود.
نسبت به روش های ونیر لمینت و باندینگ، روکش های دندانی عملکرد بهتری خواهند داشت اما هزینه ای که دارد نسبت به روش باندینگ بیشتر است. سرامیک های روکش دندان آسیب پذیر هستند و باید مراقبت بیشتری از آنها شود. از طرفی باید از خوردن غذاهای سفت هم خودداری شود.
غالبا زمانی از روکش دندان استفاده می شود که ترمیم دندان مانند عصب کشی انجام شود، زیرا بعد از عصب کشی، دندان ضعیف شده و برای افزایش عمر نیاز به روکش دارد همچنین باعث تغییر رنگ داخلی دندان شده است.
روش های خانگی سفید کردن دندان:
برای سفید شدن دندانها از روغن های گیاهی استفاده کنید:
یکی از روش های رهایی دندان از زردی استفاده کردن از روغن گیاهی است. روغن کشیدن به دندان یکی از روش های سنتی برای شستن دهان و دندان است.
در این روش برای از بین بردن کثیفی، باکتری و باقی مانده غذا در لابلای دندان از روغن های قوی گیاهی استفاده می شود. البته باید اشاره کرد؛ روغن کشیدن دندان به هیچ عنوان جایگزین مناسبی برای مسواک و نخ دندان نخواهد بود.
برخی از مطالعات نشان می دهند که شستن دهان با استفاده از روغن های خاص موجب سفید شدن دندان می شود. هیچ شواهدی مبنی بر ناکارآمد بودن این روش در دسترس نیست، پس استفاده از روغن ها جهت سفید کردن دندان ضرری نخواهد داشت.
برای استفاده از این روش ده دقیقه بعد از مسواک زدن دهان را با روغن شسته و سپس آن را از دهان خارج کنید. روغن هایی که می توانید برای این روش استفاده کنید عبارتند از:
- روغن نارگیل
- روغن آفتابگردان
- روغن کنجد
سفید کردن دندان با سرکه سیب و جوش شیرین:
برای سفید کردن دندان ها می توانید سرکه سیب را داخل دهان ریخته و به مدت ۲ دقیقه آن را بچرخانید، بعد از آن مسواک را به سیب آغشته کنید و دندان ها را بشویید. برای از بین بردن سرکه سیب از دهانتان، کافی است یکبار دیگر با خمیر دندان مسواک بزنید.
سفید کردن دندان ها با ریحان:
برای جلوگیری از خونریزی لثه می توانید از ریحان استفاده کنید. برای این کار می توانید از چند برگ ریحان ریز استفاده کرده و با پوست پرتقال مخلوط کنید. پوست پرتقال سرشار از ویتامین سی است که به سفید دندان بسیار کمک می کند. سپس باید با مسواک و خمیر خانگی ریحان برای ۵ دقیقه دندان های خود را بشویید. شما میتوانید این کار را هفته ای دو مرتبه انجام دهید.
سفید شدن دندان ها با جوش شیرین:
جوش شیرین می تواند لکه ها را به آرامی از سطح دندان از بین ببرد و زردی دندان را به سفیدی تبدیل کند. برخی افراد نگران می شوند که جوش شیرین زننده خواهند بود و ممکن است مینای دندان را خرد کرده و آسیب بزنند.
تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۷ انجام شد مشخص کرد؛ جوش شیرین راهی ایمن برای سفید کردن دندان است و برای از بین بردن لکه و زردی دندان استفاده می شود.
جوش شیرین ممکن است به مبارزه با باکتری ها کمک می کند. تحقیقات نشان می دهد که جوش شیرین پلاک را کاهش می دهد و علاوه بر سفیدی از پوسیدگی دندان هم جلوگیری می کند.
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 17
- 3