عفونت قارچی چیست؟
عفونت قارچی یکی از موارد شایع در جهان است که با حمله یک قارچ مهاجم به بدن زمانی که یک ناحیه تحت شعاع قرار بگیرد و سیستم بدن برای مقابله با این قارچ ضعیف باشد اتفاق می افتد. مانند بسیاری از میکروب ها قارچ ها نیز نقش های مفید یا مضری در بدن دارند، زمانی که یک قارچ مضر به بدن حمله کند از بین بردن آن مقداری سخت خواهد بود زیرا می تواند در محیط بدن زنده بماند و افراد سالم دیگری را آلوده کند.
انواع عفونت های قارچی:
برای تشخیص انواع عفونت های قارچی اقداماتی صورت می گیرند به طوریکه بعد از انجام معاینات اولیه توسط مختصص فرد برای تشخیص نهایی به آزمایشگاه ارجاع داده می شود.
در ادامه به انواع قارچ های عفونی اشاره خواهد شد:
قارچ پای ورزشکاران:
قارچ پای ورزشکاران به نام علمی Tinea pedis یکی از عفونت های قارچی شایع می باشد که پاها را تحت تاثیر قرار می دهد. پای ورزشکاران معمولا به ورزش و سایر افراد در ارتباط است و از آنجایی که قارچ می تواند در محیط های گرم و مرطوب به راحتی رشد کند جوراب، کفش، تجهیزات ورزشی و محیط های کاملا بسته ورزشی را تحت تاثیر قرار می دهد و امکان رشد به صورت کامل فراهم خواهد بود. به طوریکه می توان گفت هر فردی ممکن است تحت تاثیر این عفونت قارچی قرار بگیرد. این بیماری در آب و هوای گرم و ماه های تابستان رواج بیشتری پیدا می کند. جایی که می تواند به سرعت تکثیر شود. این چنین محیط هاست که در روند رشد این بیماری های مفید است.
علائم قارچ پای ورزشکاران:
همانطور که اشاره شد این بیماری ممکن است افراد مختلفی را درگیر کند به همین دلیل اختلالی شایع محسوب می شود. به طورکلی قارچ پای ورزشکاران در محیط های گرم و مرطوب رشد می کند و علائم آن در افراد مختلف ممکن است متفاوت باشند اما می توان گفا شایع ترین علائم آن شامل موارد زیر خواهند بود:
- قرمزی یا تاول در ناحیه آسیب دیده (بیشتر در بین انگشتان دیده می شود)
- ممکن است پوست آلوده نرم شود، یا لایه های پوست شروع به تجزیه شدن، کنند.
- پوسته پوسته شدن یا ترک خوردن پوست
- خارش، سوزش یا احساس سوزش در ناحیه آلوده پاها و به خصوص ناحیه انگشتان
درمان و پیشگیری از قارچ پای ورزشکاران:
نشانه هایی که پیش از این به آنها اشاره شد صرفا به دنبال تنیا پدیس رخ نمی دهند بلکه ممکن است دلایل مختلفی داشته باشند. پزشکان غالبا برای تشخیص هرچه بهتر بیماری و عفونت قارچی فرد را به آزمایشگاه ارجاع می دهند تا دلیل بروز بیماری مشخص شود. چند نوع قارچ مختلف وجود دارند که می توانند منجر به قارچ پای ورزشکاران شوند و بسته به نوع آن درمان های مختلفی برای فرد درنظر گرفته می شود.
عفونت قارچی واژن:
یکی از انواع متدوال مخمر عفونت زا در زنان عفونت های قارچی واژینال است که غالبا به دنبال قارچ کاندیدا آلبیکنس Candida albicans ایجاد خواهد شد. رشد بیش از اندازه این نوع قارچ تعادل طبیعی باکتری و مخمرها را در واژن با اختلال روبرو می کند. این برهم خوردگی یا عدم تعادل می تواند دراثر مصرف آنتی بیوتیک، اختلالات هورمونی، استرس یا عادات تغذیه ای نامناسب ایجاد شود. از طرفی عفونت های کاندیدا آلبیکنس می توانند منجر به عفونت قارچ ناخن پا و بثورات پوشک شوند.
علائم عفونت قارچی واژن:
علائم ناشی از عفونت قارچی واژن شامل موارد زیر خواهد بود:
- خارش و تورم در اطراف واژن
- احساس سوزش یا درد هنگام ادرار یا مقاربت
- قرمزی و درد در واژن و اطراف آن
- به طورکلی ممکن است ترشحات واژن غیرمعمول شوند برای مثال توده های خاکستری که شبیه به لخته خون هستند و یا ترشحات بسیار آبکی از واژن خارج شوند.
- در برخی از افراد ممکن است بثورات به مرور زمان ایجاد شوند.
- عفونت های قارچی نیاز به درمان سریع دارند در غیر این صورت با علائم شدیدتری برمی گردند.
درمان و پیشگیری عفونت قارچی واژن:
علائمی شایعی که عفونت های قارچی ایجاد می کنند تشخیص را ساده تر خواهند کرد. پزشک ممکن است درخصوص سابقه بیماری و درمان فرد یا وجود عفونت های قارچی یا مقاربتی قبلی فرد از وی سوالاتی بپرسد، مثلا آیا بیمار آنتی بیوتیک مصرف کرده یا خیر.
پزشک متخصص دیواره واژن و دهانه رحم را مورد بررسی قرار می دهد، سپس سلول و مخاط واژن را برداشته و برای تشخیص نهایی به آزمایشگاه ارسال می کند یا فرد به آزمایشگاه تخصصی ارجاع داده می شود.
خارش ژوک:
این عفونت قارچی که با نام خارش ژوک یا Tineacruris شناخته می شود نوعی اختلال پوستی ایجاد خواهد کرد که بیشتر در ران، باسن و ران های داخلی عارضه ایجاد می کند. این عفونت قارچی ممکن است در تابستان یا مناطق گرم و مرطوب شایع تر باشد که نسبتا مسری است و می تواند با تماس مستقیم فرد به فرد یا فرد به اشیاء آلوده منتشر شود.
علائم خارش ژوک:
این اختلال می تواند ناحیه تناسلی زنان و مردان را تحت تاثیر قرار دهد. که به صورت خارش و بثورات قرمز رنگ در بدن افراد ظاهر می شود، غالبا دارای اشکال دایره ای است و علائمی نظیر موارد زیر ایجاد می کند:
- قرمزی در کشاله ران ، باسن یا ران ها
- عفونت، تحریک، خارش یا سوزش در ناحیه آلوده
- بثورات قرمز با شکل دایره ای و برجسته
- ترک خوردگی، پوسته پوسته شدن یا خشک شدن پوست در منطقه آلوده
درمان و پیشگیری خارش ژوک:
این عفونت قارچی شکلی خاص دارد و غالبا با استفاده از ظاهر قابل شناسایی خواهد بود. در صورتی که از آن اطمینان ندارید به پزشک مراجعه کنید تا یک نمونه پوستی تهیه شده و برای معاینه و تشخیص قطعی به آزمایشگاه فرستاده شود. برای تشخیص قطعی پزشک فرد را به آزمایشگاه معتبر ارجاع می دهند تا نمونه برداری به صورت صحیح انجام شده و درمان هم متناسب با آن انجام شود.
کچلی قارچی یا ringworm:
کچلی قارچی که با نام علمی Tinea corporis یا ringworm نیز شناخته می شود نوعی عفونت قارچی محسوب می شود که بافت های مرده مانند پوست، مو و ناخن را تحت تاثیر قرار می دهد. این قارچ می تواند سبب عفونت پای ورزشکاران هم شود، اما به صورت کلی در بخش مختلفی از بدن دیده می شود.
علائم کچلی قارچی:
از آنجایی که این قارچ روی پوست شکل و فرم دارد به راحتی قابل تشخیص خواهد بود. این قارچ لکه قرمزی است که دارای خارش و پوسته پوسته شدن خواهد بود. معمولا این لکه پوستی به مرور زمان گسترش پیدا کرده و به صورت حلقه تبدیل می شود که حتی ممکن است در چندین حلقه مشاهده شود.
قسمت بیرونی یا ظاهری این حلقه قرمز است و امکان دارد به صورت برجسته و یا برآمده خود را نشان دهد، این درحالی است که قسمت داخلی حلقه روشن و پوسته پوسته است.
این قارچ بسیار مسری است و می تواند با تماس پوست به پوست یا تماس با حیوانات خانگی آلوده منتشر شود. البته اثرات این قارچ روی اشیاء مانند حوله، لباس و برس به راحتی دیده می شود.
قارچ های حلقوی می توانند گل و خاک را نیز آلوده کنند پس افرادی که خاک بازی می کنند یا شغل آنها با خاک تماس دارد باید احتمال ابتلا به خارش ژوک را درنظر داشته باشند.
درمان و پیشگیری کچلی قارچی:
علائم خارش ژوک ممکن است با گورهی از شرایط پوستی یکسان باشند به همین دلیل پزشک درخواست نمونه پوستی خواهد کرد تا درمان را براساس تشخیص درست آغاز کند، به همین دلیل بیمار برای نمونه برداری و دستیابی به نتایج بهتر به آزمایشگاه تشخیصی ارجاع داده می شود.
بعد از تایید قارچ های حلقوی بسته به میزان علائم از درمان های مختلفی استفاده می شود.
عفونت مخمر چیست؟
کاندیدا آلبیکانس نوعی قارچ می باشد که می تواند دهان، پوست، ناحیه ادراری و تناسلی همچنین برخی قسمت های روده و معده را درگیرد کند. وجود مقداری از قارچ روی پوست یا داخل بدن امری طبیعی است اما اگر این قارچ بیش از اندازه تکثیر شود علائم عفونت مخمر را ایجاد خواهد کرد.
علائم عفونت مخمر:
برخی از عفونت های دهان یا گلوی افراد تحت عنوان برفک دهانی شناخته می شوند. درحقیقت این عفونت قارچی که به صورت تکه های سفیدرنگ در دهان و گلو ایجاد می شوند برای افرادی متحمل است که برای مدت طولانی از آنتی بیوتیک استفاده می کنند. در زنان عفونت واژن نسبتا رایج است و باعث این موارد می شود:
- درد
- خارش
- ترشح زیاد
- ورم
- قرمزی
درمان عفونت مخمر:
درمان این عفونت بسته به نوع آن و دوره ابتلا که به صورت منظم یا دوره است، متفاوت خواهد بود. برفک می تواند با آنتی بیوتیک درمان شود که به صورت لوزی، دانه یا دهان شویه تجویز می شود. درصورتی که سریع متوجه عفونت واژن شدید ممکن است با استفاده از محصولات OTC قابل درمان باشد درغیر این صورت پزشک می تواند از داروهای ضدقارچ کرمی، دانه ای یا شیاف استفاده می کند.
عفونت قارچی ناخن انگشت پا:
این عفونت قارچی در میان مردم رایج است که روی ناخن انگشت دست، پا یا کف ناخن ایجاد می شود.
علائم عفونت قارچی ناخن انگشت پا:
این قارچ معمولا با یک لکه کوچک قرمز روشن روی پا ایجاد می شود و به صورت همزمان گسترش پیدا کرده و دچار تغییر می شود همچنین همزمان رنگ ناخن را تغییر می دهد. با گذشت زمان ناخن بیمار ضخیم تر اما بی دوام می شود.
علائم رایج، این موارد را شامل می شود:
- ناهمواری یا پولک دار شدن زیر ناخن
- رگه های زرد یا سفید زیر ناخن
- پوسته یا خرد شدن ناخن
- ضخیم یا بی دوام شدن ناخن
- جدا شدن ناخن
درمان عفونت قارچی ناخن انگشت پا:
برای درمان عفونت قارچی ناخن پا به ماه ها و برای درمان ناخن انگشت دست به هفته ها نیاز است. داروهایی که به صورت OTC باشند برای درمان این اختلال موثر نیستند. اما پزشک ممکن است برای شما لاک ناخن دارویی یا آنتی بیوتیک تجویز کند، درمان این عفونت بسیار سخت است به همین دلیل باید بسیار مراقب انتقال آن به دیگران باشید.
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 19
- 4