سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۱۱۰۰۱۰۳

آیا دیابت با طب سنتی درمان می‌شود؟

بیماری قند,طب سنتی ایران,انواع دیابت در طب سنتی ایران

متاسفانه فرهنگ‌سازی دیرهنگام در خصوص ارائه راهكارها و اقدامات موثر در پیشگیری و كنترل بیماری قند باعث شد تعداد زیادی از افراد جامعه دیابتی شوند. با توجه به این‌كه در طب رایج، طول درمان بیماری دیابت طولانی است، در بسیاری از افراد این باور كه با طب سنتی و مصرف داروهای گیاهی در كوتاه‌مدت می‌توانند بیماری‌شان را كنترل و درمان كنند وجود دارد. برای دستیابی به صحت و سقم این باور با دكتر یحیی زینالپور فتاحی، پزشك و دستیار طب سنتی دانشكده علوم پزشكی تهران گفت‌وگویی انجام دادیم.

 

بیماری دیابت در منابع طب سنتی به نام دیابیطس یا دولاب یا زلق الكلیه نامیده شده و علامت شایع آن تشنگی مداوم بیمار و در پی آن پرنوشی و پرادراری است. خصوصیت این ادرار رقیق و سفید بودن آن است كه اغلب بدون سوزش تخلیه می‌شود. این علائم اگر مزمن شود در دراز مدت قوت بدن را كم كرده و باعث خستگی، لاغری، ضعف، بی‌حالی، تحلیل بدن و كم شدن تعریق می‌شود.

 

دیابت گرم یا سرد!

در منابع طب سنتی ایران دو نوع دیابت گرم و سرد داریم. منابع مطالعاتی نشان می‌دهد در گذشته دیابت نوع گرم بیشتر بوده ولی امروزه دیابت ناشی از سردی شیوع بالاتری دارد كه بر اساس طب رایج با دیابت نوع ۲ كه در اثر سبك نادرست زندگی و چاقی و بی‌تحرکی ایجاد می‌شود مشابهت بیشتری دارد. از دیدگاه طب سنتی بروز دیابت مرتبط با سوء مزاج و بیشتر از نوع سرد بوده و سوء مزاج اعضای مختلف بدن مثل كلیه، كبد، دستگاه گوارش و لوزالمعده به نوعی در این بیماری دخیل و مشابه تغییرات سندروم متابولیك در طب رایج است.

 

اصل درمان، نگاه داشت تندرستی!

حفظ اصول شش‌گانه یا نگاه داشت تندرستی در طب ایرانی پایه درمان و پیشگیری از دیابت است. مدیریت و اجرای مستمر این شش اصل سبب حفظ تندرستی در بیماران دیابتی می‌شود و جالب‌تر این‌كه در سال‌های اخیر همه مقالات و كتب معتبر طبی تاكید بر تغییر شیوه زندگی را پایه و اساس پیشگیری و حتی درمان دیابت به‌ویژه در افراد پره دیابتیك (پیش دیابت) یا در معرض خطر دیابت دانسته‌اند. این اصول عبارتند از استفاده از غذاها و آشامیدنی‌های متناسب، ورزش معتدل و فعالیت بدنی، خواب و بیداری متناسب، تنفس در هوای سالم، حفظ شادابی و دوری از افسردگی، احتباس و دفع متناسب (شامل تعریق، دفع ادرار و مدفوع و فعالیت جنسی منظم) است.

 

موثرترین اصول كنترل دیابت

بر حسب این‌كه دیابت نوع گرم یا سرد باشد تدابیر برای كنترل آن متفاوت خواهد بود ولی با توجه به شیوع دیابت نوع ۲ كه تقارن بیشتری با سوء مزاج سرد و تر دارد از اصول شش‌گانه فوق چند اصل اهمیت بیشتری پیدا می‌كند. انجام ورزش معتدل و مستمر در طول هفته طوری كه عرق بر تن بنشیند كه بهترین آن پیاده‌روی در هوای آزاد است. پرهیز از مصرف مواد غذایی با طبع سرد و مصرف غذاهای معتدل رو به گرم و اجتناب از غذاهای سودازا همچون فست فودها، كنسروجات، گوشت‌های فرآوری شده (سوسیس و كالباس) و...، درمان یبوست جهت دفع سریع‌تر مواد زائد و سموم بدن و اصلاح خواب شامل پرهیز از خواب‌های روزانه طولانی‌مدت و شب‌بیداری به‌ویژه در فصل زمستان.

 

درمان با داروهای گیاهی

در طب سنتی جهت كنترل و درمان بیماری دیابت علاوه بر رعایت اصول شش‌گانه، مصرف برخی گیاهان دارویی و داروهای گیاهی، از جمله درمان‌های دارویی تخصصی طب سنتی است كه متخصص بر اساس شرایط و درجه بیماری این داروها را تجویز می‌كند. برخی گیاهان دارویی كه به شكل موردی در كنترل قند خون آن هم برحسب شرایط بیمار موثرند شامل قره قاط، زالزالك، شنگ، سیاهدانه، خرفه، تخم گشنیز، تخم یونجه، برگ زیتون، دارچین، گزنه و غیره هستند.

 

طولانی بودن مدت درمان

برخلاف باور برخی افراد، در طب سنتی مشابه طب رایج درمان بیماری دیابت طولانی‌مدت است به‌ویژه این‌كه اغلب بیماران در مراحل آخر و دیرهنگام به پزشكان طب سنتی مراجعه می‌كنند.

 

نكته قابل توجه مبتلایانی كه تحت درمان‌های رایج دارویی یا انسولین هستند و به طب سنتی مراجعه می‌كنند به هیچ عنوان نباید داروی خود را قطع كنند. بلكه تصمیم‌گیری در این خصوص بر اساس شرایط بالینی و جواب آزمایش‌های بیمار و توسط پزشك معالج بیمار خواهد بود.

 

اورژانسی شدن دیابتی‌ها

قند خون پایین بیشتر به عنوان عارضه و مشكل در بیماران دیابتی مطرح است. اغلب بر اثر مصرف دوز بالای دارو یا انسولین و عدم رعایت تغذیه به‌ویژه در سالمندان و كودكان، احتمال افت قند خون وجود دارد كه با بی‌حالی، ضعف، عرق سرد، سیاهی چشم‌ها و گاهی سنكوپ و افتادن همراه است.

 

بنابراین بیماران دیابتی باید كاملا مراقب هیپوگلسیمی یا افت قند خون باشند و با مشاهده ضعف، بی حالی و... مقداری عسل یا شكلات میل كنند و اقدامات لازم را برای كنترل قند خون انجام دهند.  افت قند خون در دیابتی‌ها اورژانسی است و نیاز به رسیدگی و مراقب‌های ویژه دارد.

 

jamejamdaily​.‎​ir
  • 18
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش