زود انزالی چیست؟
اختلال انزال زود هنگام به انزالی گفته می شود که با کم ترین تحریک و در زمان بسیار کم پیش از شروع دخول یا حین دخول رخ می دهد. زمان معمول فعالیت جنسی حین دخول بین ۲ تا ۶ دقیقه می باشد. البته به دلیل تفاوت های شخصی گسترده و ارتباط انزال با دیگر عوامل، تعیین یک استاندارد دقیق سخت است ولی برای تشخیص اختلال معمولاً زمان یک دقیقه را بکار می برند. یکی دیگر از ملاک هایی که میتوان برای تشخیص در نظر گرفت، عدم رضایت شخص و یا شریک جنسی اش از زمان ارضای او می باشد.
انزال توسط سیستم عصبی مرکزی کنترل می شود. زمانی که مردان از طریق تحریک جنسی تحریک میشوند، سیگنال ها به نخاع و مغز ارسال می شود. زمانی که مردان به سطح مشخصی از هیجان می رسند، سیگنال ها از مغز به ارگان های تولید مثل ارسال می شود. این سبب می شود که اسپرم از طریق آلت تناسلی (انزال) آزاد شود. برای درمان زود انزالی، اگر علت یافت شود، درمان بهتر اتفاق می افتد، ولی علل دقیق زود انزالی بطور کلی معلوم نیست. پژوهشگران شرایط و علل مختلفی را برای آن ذکر نموده اند.
روش های درمان زود انزالی
در صورتیکه بشود ریشه و علت زودانزالی را مشخص کرد احتمال از بین بردن و درمان زود انزالی به صورت دائمی و قطعی وجود دارد خیلی وقت ها علت آن کم توانی جنسی و عدم نعوظ کامل و بعضا به معضلات موجود در روابط مابین زن و مرد مربوط هست و گاه به دلیل اضطراب و هیجانات شدید جنسی است. این موارد بایستی با مشاورات روانشناسی و درمانهای مربوطه رفع شود در غیر این صورت داروها میتوانند به کنترل و مدیریت زود انزالی کمک کنند. روان درمانی، رفتار روانی و استفاده از دارو مهمترین روشها برای درمان زود انزالی هستند. شما امکان دارد با پزشک یا ارائه دهنده خدمات درمانی صحبت کنید و در آخر تصمیم بگیرید که کدامیک از موارد برای شما بهتر است. حتی امکان دارد در بعضی موارد به شما پیشنهاد شود که یک یا دو نوع درمان را به صورت هم زمان اجرا کنید.
درمان دارویی زود انزالی
یکی از روش های درمان زود انزالی استفاده از داروهای ضدافسردگی است. این داروها میتوانند انزال را به تأخیر انداخته و مدت زمان مقاربت را فزونی دهند. برای تجویز اینگونه داروها باید به پزشک مربوطه مراجعه کرده و تحت نظارت او مصرف کنید. خیلی افراد برای طولانیتر شدن رابطه به داروهایی مانند متادون و ترامادول روی می آورند بی آن که از اثرات اعتیادآور و وابستگی آنها اطلاع داشته باشند. حتی گاهی موادی مانند ماریجوانا، تریاک و کوکائین به این منظور استفاده میشوند که لذت جنسی را برای چند وقتی محدود بالا ببرند ولی پس از مدتی مضرات آنها نمود پیدا می کند. در ادامه برخی از درمان های دارویی زود انزالی عبارتند از:
- ترامادول ۲۰۰ برای درمان زود انزالی:
ترامادول مسکنی است که جزء داروهای مخدر محسوب می شود. پس از تجویز خوراکی به آسانی در بدن جذب شده و نیمه عمر دفع آن از بدن ۵ تا ۷ ساعت است. یکی از پرمصرف ترین داروها به منظور افزایش زمان انزال قرص ترامادول است. این دارو برای مصارف پزشکی مجاز بوده و معمولاً برای کاهش درد پس از جراحی های سنگین تجویز می شود ولی خیلی از افراد آنرا جهت درمان زود انزالی مصرف نموده و به دوستان شان توصیه می کنند. فارغ از اینکه ترامادول خاصیت اعتیادآوری شدید داشته و عوارض آن حتی در کم تر از چند ماه بروز پیدا می کنند.
- قرص پاروکستین برای درمان زود انزالی:
در داروی پاروکستین، مصرف روزانه یک قرص کافی میباشد، اثر این دارو بطور اختصاصی روی مغز اثر می گذارد و سبب افزایش مقدار سروتونین و در نتیجه درمان زود انزالی است. این دارو هم زمان با داروهایی مانند دیلانتین و وارفارین نباید خورده شود. عارضه دارو بیخوابی شدید است و مصرف روزانه ۱۰ میلیگرم کافی می باشد. پاروکستین- سرترالین و فلوکستین بنظر میرسد دارای اثرات مشابه باشند. این داروها به خوبی قابل تحمل هستند، عوارض کمی دارند و سبب سرگیجه و ناراحتی گوارش میشوند که سه الی چهار هفته بعد از درمان از بین می روند. گاهی امکان دارد عدم انزال به دلیل شروع درمان با دادن میزان زیاد دارو یا بعد از قطع دارو اتفاق افتد. اضطراب غالبا به شکل عارضه حاد زودگذر دیده می شود. تجویز این دارو در مبتلایان به اختلال های شیزوفرنی حاد جایز نمی باشد.
- قرص کلومیپرامین برای درمان زود انزالی و SSRIs:
مرکزی که دستور انزال را صادر می کند در طناب نخاعی قرر دارد که خود تحت کنترل عوامل مغزی و محیطی می باشد. ماده ای به نام سروتونین مسئول کنترل انزال است. داروهای ضد افسردگی SSRIs که برای درمان اختلال های خلقی استفاده میشوند با افزایش سطح سروتونین سبب کنترل و درمان زود انزالی می گردند. این داروها شامل سیتالوپرام، فلوکستین، فلوواکسامین، پاروکستین و سرترالین هستند. تمامی این داروها مکانیسم مشابهی دارند. پاروکستین از فلوکستین، کلومیپرامین و سرترالین برتر می باشد. سرترالین از فلوکستین برتر است درحالی که اثربخشی کلومیپرامین تفاوت چشمگیر با فلوکستین و سرترالین ندارد. اثرات درمانی و تأخیر در انزال چند روز پس از شروع مصرف دارو رخ می دهد، بطوری که این تأثير ۱ تا ۲ هفته پس از شروع درمان مشهودتر است.
اگر چه اثرگذاری دارو برای چند سال حفظ می شود، ولی کاهش پاسخ به دارو در مصرف طولانی مدت آن امکان دارد پس از ۶ تا ۱۲ ماه رخ دهد. عوارض رایج آن شامل حس خستگی، خمیازه، حالت تهوع، استفراغ، خشکی دهان، بیماری اسهال و تعریق می باشد. این عوارض کم بوده و آرام آرام پس از ۲ تا ۳ هفته رفع خواهد شد. کاهش میل جنسی ، عدم رسیدن به ارگاسم و اوج لذت جنسی، درمان زود انزالی و ناتوانی جنسی نیز در مصرف با این داروها گزارش شده است.
- درمان زود انزالی با داروی فلوکستین:
داروی فلوکستین پس از قطع درمان ۳ تا ۶ ماه بهبودی گزارش گردیده و نقش بالقوه ای در درمان زود انزالی دارد. این دارو به خوبی در اغلب بیماران قابل تحمل بوده و عوارض دارو، استرس، بی خوابی به مقدار کم، کاهش میل جنسی و گاهی عدم انزال می باشد. عدم دفع انزال امکان دارد تا چند هفته بعد از قطع دارو باقی بماند که گمان میرود به دلیل دفع آهسته متابولیت های آن باشد. در صورت بروز علائم واکنش آلرژیک به فلوکستین (کهیر، دشواری در تنفس، تورم در صورت یا گلو) یا واکنش شدید پوستی (تب، گلودرد، سوزش چشم، درد پوست، بثورات پوستی قرمز یا بنفش، تاول و لایه برداری) سریعا به پزشک مراجعه کنید. هرگونه علایم جدید یا وخیم را به پزشک خود گزارش دهید.
- درمان زود انزالی با کرم یا اسپری تاخیری:
یکی از روش های درمان زود انزالی، استفاده از ژل تاخیری و یا اسپری تاخیری است. اساس استفاده از این روش، بی حس کردن سر آلت تناسلی است که شخص دیگر احساسی در آن ندارد. این داروها تأثیر چندانی در وضعیت نعوظ آلت تناسلی ندارند و اغلب برای از بین بردن اصطکاک و همینطور بی حس کردن استفاده می شوند. استفاده از این روش امکان دارد بر روی آلت تناسلی شریک جنسی هم تأثیر گذاشته و سبب بی حسی آن شود. بدین ترتیب به اغلب زوج ها توصیه می شود که همراه با این روش از کاندوم استفاده کنند. زود انزالی یک موضوع بسیار رایج است که متأسفانه توسط خیلی از مردان نادیده گرفته می شود. این مشکل همانند هر کدام از مشکلات جنسی دیگر قابل درمان است.
به خاطر داشته باشید که قبل از شروع فعالیت زناشویی، موضع را با صابون شستشو دهید تا از بیحسی بیش تر آلت جلوگیری شود. متأسفانه از این روش به صورت سرخود و بسیار معمول استفاده شده که عوارض متعددی را در پی دارد. استفاده از بی حس کننده های موضعی، در آخرین مرحله از درمان زود انزالی قرار دارد و هرگز نباید در ابتدای کار از آن استفاده کرد. استفاده از روش های موضعی باید با تشخیص و صلاحدید پزشک و طبق سیر درمان و بهبودی باشد.
کرم های لیدوکائین- پریلوکائین که به صورت کرم های ۵% و با نام تجاری زایلاپی در بازار ایران وجود دارند ۲۰ تا ۳۰ دقیقه پیش از شروع فعالیت جنسی برای درمان زود انزالی تجویز می شود. برای جلوگیری از عدم انتقال کرم به دیواره ی واژن شریک جنسی یا باید از کاندوم استفاده کرد یا پیش از شروع رابطه آلت را شست. تنها منع مصرف کرم، داشتن حساسیت و آلرژی به مواد تشکیل دهنده کرم می باشد.
استفاده از کاندوم برای درمان زود انزالی
کاندوم امکان دارد حساسیت آلت تناسلی را کاهش دهد، که میتواند به درمان زود انزالی کمک کند. کاندوم های “کنترل اوج” بدون نسخه در دسترس هستند. این کاندوم ها دارای مواد بی حس کننده مثل بنزوکائین یا لیدوکائین هستند یا از لاتکس ضخیم تر برای تأخیر در انزال ساخته شده اند.
درمان زود انزالی با روش شروع و توقف
هدف از روش شرع و توقف، بهبود کنترل مردان بر انزال (درمان زود انزالی) است. این کار میتواند توسط خود مرد یا شریک جنسی او انجام شود. روش اینگونه است که زوجین هر زمانی که حس می کنند ارگاسم مرد و انزال ناشی از آن، در حال وقوع است، تحریکات جنسی را متوقف کنند. سپس زمانی که حس نزدیک شدن به ارگاسم فروکش کرد، رابطه از سر گرفته می شود.
درمان زود انزالی با افزایش تعداد رابطه جنسی
همان طور که فاصله بین هر رابطه سبب افزایش میل و ایجاد هیجان می شود بالعکس زیاد کردن دفعات نزدیکی در طول هفته و روز میتواند به درمان زود انزالی کمک کند به طوری که اگر هفته ای دو بار نزدیکی دارید و آنرا تبدیل به هفته ای ۴ الی ۶ بار برسانید، پس از چند هفته مشکل زود انزالیتان تا حدودی رفع می شود.
درمان زود انزالی با داروهای گیاهی
در درمان زود انزالی می توان از گیاهان دارویی هم کمک گرفت. هسته انبه، هسته عناب و هسته تمبر هندی از برترین گیاهان دارویی در درمان زود انزالی هستند. همچنین نوشیدن روزانه دوبار دم کرده گل میخک نیز سفارش شده است. نوشیدن دم کرده زنجبیل و عسل و مصرف روزانه سیر نیز موثر است. توصیه می شود از مصرف ترشی ها یا خوراکی های ترش مزه خودداری شود، چون این خوراکی ها سبب تسریع انزال می شود. در ادامه یکی از داروهای گیاهی برای درمان زود انزالی عبارت است از:
آیورودا سیستم درمانی سنتی هند است که در درمان زود انزالی مؤثر است. از داروهای آیورودیس، برای درمان اختلال نعوظ هم استفاده شده است. یک مطالعه پزشکی جنسی در سال ۲۰۱۷ نشان داد که مردانی که از داروی آیورودیس استفاده می کردند، در بازه زمانی لازم برای انزال در حین رابطه جنسی، افزایش چشمگیر مشاهده کردند. عوارض جانبی احتمالی شناخته شده عبارتند از: دل درد، سرگیجه، درد خفیف، کاهش میل جنسی.
تاثیر ورزش بر درمان زود انزالی
حرکات ورزشی روزانه علاوه بر منافع دیگر برای جلوگیری و درمان زود انزالی مؤثر هستند. در درمان زود انزالی با ورزش تمرکز اصلی در نرمش ها و ورزش های روزانه تحت فشار قرار دادن عضلات بخش تحتانی است. از آنجایی که اندام شکمی نقش بسیار مهمی در رابطه جنسی بازی می کند، اکثر متخصصان نرمش های تقویت عضلات شکمی را توصیه میکنند.
درمان زود انزالی با تغییرات رژیم غذایی
بر مبنای مطالعات، مصرف برخی از مواد مغذی میتواند در درمان زود انزالی مؤثر باشد. روی یا زینک یکی از آنهاست که نه تنها به سلامت سیستم ایمنی و رشد سلول ها کمک می کند، بلکه یک ماده معدنی ضروری برای تولید تستوسترون و همینطور تقویت میل جنسی و سطح انرژی شماست. بعضی از مطالعات نشان داده اند مردانی که با کمبود روی مواجه اند، بیش از دیگران دچار اختلال های جنسی می شوند. البته یادتان باشد که نباید در مصرف روی افراط کنید؛ چون میتواند عوارض کلیوی و گوارشی به همراه داشته باشد.
علاوه بر روی، منیزیم هم در سلامت جنسی شما نقش دارد و میتواند در درمان زود انزالی مؤثر باشد. شاید بهتر باشد مصرف غذاهای سرشار از روی و منیزیم را در رژیم غذایی خود فزونی دهید. بعضی از این غذاها عبارت اند از دانه کدوتنبل، سویا، ماست، اسفناج، غلات جوانه گندم، بادام ها، لوبیا قرمز، نخود، دانه کنجد، گوشت گاو و گوسفند، شکلات تلخ، سیر و نخودفرنگی.
درمان زود انزالی با پیشنوازی
پیشنوازی یک تجربه جنسی شامل لمس کردن، ماساژ دادن و نوازش دادن بدن شریک جنسی بدون انجام دخول است که در صورتی که با نفس های عمیق و آرام همراه باشد میتواند به درمان زود انزالی کمک فراوانی بکند. در زمان پیشنوازی و ملاعبه فشار خون مرد و زن به آرامی افزایش می یابد و از ایجاد هیجان سریع و ناگهانی جلوگیری می شود. حفظ این آرامش بسیار مهم است چرا که مردان بسرعت به نقطه اون تحریک جنسی می رسند ولی زن ها احتیاج به زمان بیشتری برای تحریک شدن دارند.
در واقع زن ها به ۲۰ تا ۳۰ دقیقه زمان برای تحریک شدن از نظر جنسی نیاز دارند در حالیکه مردها به سرعت بسیار بیشتری تحریک میشوند. با تمرین طولانی مدت پیشنوازی، مردها یاد می گیرند که هیجان خود را کنترل کنند و به این ترتیب از نظر روانی تمرکز لازم برای درمان زود انزالی را در طولانی مدت پیدا می کنند.
جراحی روشی برای درمان زود انزالی
چند گزارش در خصوص درمان زود انزالی به وسیله قطع عصب دورسال وجود دارد كه همگی در حالت زودانزالی ابتدایی و زمانی كه بیمار با مشاوره بهبود نیافته است این روش را توصیه كرده اند. این عمل جراحی با كمك بی هوشی موضعی و جهت بی عصب كردن عضو صورت گرفته است و در آن زیر شاخه دیستال از شاخه ونترال عصب دورسال قطع می شود.
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 11
- 1