دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۹۰۰۰۲۲

نماز غفیله چگونه خوانده می‌شود؟ (کیفیت و فلسفه نماز غفیله)

نماز غفیله,اعمال نماز غفیله,ثواب نماز غفیلهنماز غفیله بین نماز مغرب و عشاء بسیار فضیلت دارد که به آن نماز توبه کنندگان می گویند
نماز غفیله، از نمازهای مستحب شیعیان است که بین نمازهای مغرب و عشا خوانده می شود و فضیلت بسیاری دارد و چون از آن ساعت مردم غفلت دارند، آنرا نماز غفیله نامیدند. در خیلی از مساجد ایران، نمازگزاران بین نماز جماعت مغرب و عشاء این نماز را می خوانند.

نماز غفیله

از جمله نماز های مستحب معروفی که در میان نماز مغرب و عشا به جا آورده می شود نماز غُفَیله است. بر اساس روایات تأثير نماز غفیله برای آمرزش گناهها و همینطور مستجاب شدن حوائج بسیار بالا است.

اسم مصغر از غفلت را غُفَیله گویند. اگر دو رکعت نماز به جا آورده شود هر چند مختصر و مفید پروردگار آن شخص را از بهشتیان قرار می دهد (همان، ص ۱۲۰) باید بدانید کلمه غُفَیله از ماده غفلت میباشد و علت نام گذاری نماز غفیله بدین دلیل است که ساعت غفلت بین مغرب و عشا اتفاق می افتد، به دلیل آن که معمولاً در این ساعت، تمام تلاش شیطان بر این است که انسان ها را از یاد خدا و فضیلت بی نظیر نافله مورد غفلت قرار دهند.

همه اهل بیت علیهم السلام از تمامی آیات و نشانه هایی که در نماز غفیله وجود دارد آگاه هستند: بدین ترتیب دستوراتی به ما داده شده است به طورمثال درباره ذکر «لَّا إِلَهَ إِلَّا أَنتَ» که در ابتدای نماز غفیله گفته می شود، از رسول خدا (ص) نقل شده که فرمودند: این ذکر از اسم اعظم خداست و باعث برآورده شدن دعاها می باشد.

قسمتی از ذکر نماز مستحبی که در رکعت اوّل گفته می شود در سوره انبیا، آیه های ۸۷ و ۸۸ آمده که به ذکر «یونسی» نیز معروف است و همان ذکری میباشد که حضرت یونس (ع) زمانی که در شکم ماهی بزرگ بود زمزمه کرد و برای نجات خود از خدا کمک خواست. ذکر دیگر نماز غفیله که در رکعت دوم و بعد از سوره حمد می آید ـ در سوره انعام، آیه ۵۹ آمده است که در این آیه پرفضیلت، از اسرار غیب و علم و قدرت خدا و وسعت دایره حکم و دستور او صحبت شده است.

امام صادق (ع) بهترین روش نماز غفیله را به هشام بن سالم یاد داده اند که در مفاتیح الجنان آورده شده است.

نماز غفیله چیست,نماز غفیله,شرح نماز غفیلهنماز غفیله برای آمرزش گناهها و همینطور مستجاب شدن حوائج است

کیفیت نماز غفیله

در مورد کیفیت اقامه نماز غفیله، امام جعفر صادق (ع) این چنین فرموده است:کسی که می خواهد بین نماز مغرب و عشا دو رکعت نماز بخواند؛ در رکعت اول بعد از سوره حمد بگوید:«وَذَا النُّونِ إِذْ ذَهَبَ مُغاضِباً فَظَنَّ أَنْ لَنْ نَقْدِرَ عَلَیْهِ فَنادی فِی الظُّلُماتِ أَنْ لا إِلهَ إِلاّ أَنْتَ سُبْحانَکَ إِنِّی کُنْتُ مِنَ الظّالِمِینَ* فَاسْتَجَبْنا لَهُ وَنَجَّیْناهُ مِنَ الغَمِّ وَکَذ لِکَ نُنْجِی المُؤْمِنِینَ.

و صاحب ماهی [یونس] را [یاد کن]، هنگامی که خشمگین [از بین قومش] رفت و گمان کرد که ما هرگز بر او تنگ نخواهیم گرفت، پس در تاریکی‌ها[ی شب، و عمق آب، و شکم ماهی] ندا داد که: معبودی جز تو نیست، تو [از هر عیب و نقصی] منزّهی، همانا من [به سبب کناره‌گیری از قومم بدون اِذن تو]، از کسانی بودم که به خود جفا روا داشتم، پس دعایش را مستجاب کردیم و از اندوه نجاتش دادیم و مؤمنان را این گونه نجات می دهیم.

و در رکعت دوم نماز غفیله بعد از سوره حمد بگوید:«وَعِنْدَهُ مَفاتِحُ الغَیْبِ لا یَعْلَمُها إِلاّ هُوَ وَیَعْلَمُ ما فِی البَرِّ وَالبَحْرِ وَما تَسْقُطُ مِنْ وَرَقَةٍ إِلاّ یَعْلَمُها وَلا حَبَّةٍ فِی ظُلُماتِ الأَرْضِ وَلا رَطْبٍ وَلا یابِسٍ إِلاّ فِی کِتابٍ مُبِینٍ.

کلیدهای [خزائن] غیب فقط نزد اوست و کسی جز او آن ها را نمی داند، به آنچه در خشکی و دریاست داناست، هیچ برگی نمی افتد مگر آن که آن را می داند و هیچ دانه ای در تاریکی های زمین و هیچ تَر و خشکی نیست مگر آن که در کتابی روشن [چون لوح محفوظ] ثبت است.

و بعد از فراغت از قرائت رکعت دوم نماز غفیله، دستهایش را بلند کند و بگوید:«اَللّهُمَّ إِنّی اَسْئَلُکَ بِمَفاتِحِ الْغَیْبِ الَّتی لا یَعْلَمُها اِلاّ اَنْتَ اَنْ تَصَلِّیَ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اَنْ تَفْعَلَ بی کَذا وَ کَذا و به جای کذا و کذا حوائج خود را بگوید و بعد بگوید:« اَللّهُمَّ اَنْتَ وَلِیُّ نِعْمَتی وَالْقادِرُ عَلی طَلَبَتی تَعْلَمُ حاجَتی فَأَسْئَلُکَ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ عَلَیْهِ وَ عَلَیْهِمُ السَّلامُ لَمّا قَضَیْتَها لی.» خداوند خواسته های او را[ اگر مصلحت باشد] عطا می کند.

خدایا به‌حق کلیدهای غیب که کسی جز تو از آن‌ها آگاه نیست، از تو می‌خواهم بر محمد و خاندان او درود فرستی و با من چنین و چنان کنی. (و به جاى کَذَا وَ کَذَا حاجت خویش را بیان کن)

خدایا! تو ولی‌نعمت من هستی و بر انجام خواسته من توانایی، حاجتم را می‌دانی، پس به‌حق محمد و خاندان او (درود بر او و ایشان) از تو می‌خواهم که حاجتم را روا سازی.

مراجع تقلید، نماز غفیله را یکی از نمازهای مستحبی معرفی کرده اند و وقت انجام آن را پس از نماز مغرب تا وقتی که سرخی طرف مغرب از بین برود دانسته اند و بر اساس نظر امام جعفر صادق (ع) فتوا داده اند.

کیفیت خواندن نماز غفیله,اموزش نماز غفیله,نماز غفیلهوقت خواندن نماز غفیله، پس از نماز مغرب تا وقتی که سرخی طرف مغرب از بین برود، است

فلسفه نماز غفیله یا ذکر یونسیه

ممکن است یکی از دلایل توصیه به اقامه نماز غفیله و ثواب آن، این باشد که حضرت یونس (ع) با لحظه ای غفلت کردن سرنوشت خود را از قوم خود جدا کرد و در آخر اسیر دریا و ماهی شد و بعد از اینکه به درگاه خداوند برگشت نجات پیدا کرد و احتمالا تنها دلیل تأکید رسول اکرم (ص) برای خواندن نماز غفیله بخاطر غفلت های کوچک و بزرگی است که ما در زندگی خویش دچار آن ها می شویم و با توصیه آن میخواهد ما از ظلمت های باطنی و ظاهری نجات پیدا کنیم. باارزش ترین ذکر در بین اذکار منتسب به ذکر یونسیه یعنی همان «لااِلَهُ اِلاّ اَنْتَ سُبْحانَكَ اِنِّي كُنْتَ مِنَ اَلظَّالِمِينَ» می باشد.

فضیلت و فواید نماز غفیله

فواید و اثرهای بسیار زیادی در آیات نماز غفیله نهفته است. در ادامه فضایل نماز غفیله را بخوانید:

۱. نماز بین نماز مغرب و عشاء بسیار فضیلت دارد و آن نماز توبه‏ کنندگان است و در روایت وارد شده که به آن نماز غفیله می گویند و آن دو رکعت است، که در رکعت اول بعد از حمد آیه وَ ذَا النُّونِ إِذْ ذَهَبَ مُغاضِباً و در رکعت دوم بعد از حمد آیه وَ عِنْدَهُ مَفاتِحُ الْغَیْبِ مى‏خوانند، و ثواب این نماز نزد خدا از گرفتن روزه بیشتر است. [دیلمی، حسن، ارشاد القلوب الی الصواب، سلگى نهاوندى، على، ج‏۱، ص ۲۳۲]

۲. امام جعفر صادق (علیه السلام ) از پدرش و او از پدرانش (ع) روایت کرده که پیامبر خدا (ص) فرمود: در ساعت غفلت نماز نافله گذارید هر چند که دو رکعت نماز ساده باشد؛ زیرا آن دو رکعت سراى ارجمندى و بهشت را به دنبال آورد. عرض شد: اى رسول خدا! ساعت غفلت کدام است؟ فرمود: بین مغرب و عشاء (نماز غفیله). [صدوق، ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، حسن زاده، صادق، ص ۱۱۵، ح ۱]

نماز غفیله,خواص نماز غفیله,نماز غفیله با کیفیتهرکس نماز غفیله را در بین نماز مغرب و عشا بخواند، خداوند حاجت او را بر آورده نماید

۳. هشام بن سالم از امام صادق (ع) نقل می کند که آن حضرت فرمود: هر کس این دو رکعت نماز غفیله را در بین نماز مغرب و عشا بخواند و به این دعا تبرّک جوید و حاجت خود را از حضرت حق طلب نماید خداوند حاجت او را بر آورده نماید و آن چه را خواهد به او کرامت کند». [بهایی، منهاج النجاح فی ترجمة مفتاح الفلاح، بسطامى‏، على بن طیفور، ‏ص ۳۰۹]

ارجحیت نافله مغرب بر نماز غفیله

با این که نماز غفیله از جایگاه ارزشمند و والایی بهره مند است ولی با وجود سفارشات فراوانی که بر خواندن نمازهای نافله شده است خواندن نوافل بر خواندن نماز غفیله ترجیح داده شده است. البته باید چند نکته را در نظر گرفت:

۱: گاه انسان از نظر روحی و حالات درونی خود، ترجیح می دهد که نماز غفیله را بخواند چون مفاهیم موجود در اذکار نماز غفیله را با حالات روحی خود هماهنگ تر و مناسبتر می بیند.

۲: با وجود این که نماز نافله مغرب و نماز غفیله مجزا از یکدیگر هستند ولی در صورت کمبود وقت میتوان یکی از نافله های دو رکعتی مغرب را به شکل نماز غفیله خواند.

فلسفه نماز غفیله,نماز غفیله,نماز غفیله متننماز غفیله که دو رکعت است در روایات شیعه ثواب و فواید بسیاری دارد

گردآوری: بخش مذهبی سرپوش

  • 9
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش