دوشنبه ۰۵ آذر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۵۰۰۰۹۱

طریقه خواندن نماز آیات و احکام آن

نماز آیات,کیفیت نماز آیات,طریقه خواندن نماز آیاتنماز آیات اذان و اقامه ندارد
نماز آیات یکی از نمازهای واجب برای مسلمانان است. این نماز، ویژهٔ زمان هایی خاص است که در رسالهٔ مراجع تقلید نیز آمده است. وجوب نماز آیات مختص کسانی است که در شهر وقوع حادثه هستند. 

نماز آیات

این نماز را نماز آیات (نشانه ها) گویند، چون خواندنش زمانی واجب است که حادثه هایی ویژه روی دهد که مسلمانان اینان را نشانه های خدا می دانند.

نماز آیات دو رکعت است که هر رکعت آن پنج رکوع و دو سجده دارد و اسباب شرعى وجوب آن عبارت است از: کسوف خورشید و خسوف ماه، اگر چه مقدار کمى از آن ها گرفته شود؛ زلزله و هر حادثه غیرعادى که سبب خوف اکثر مردم شود مثل بادهاى سیاه یا سرخ و یا زرد که غیرعادى باشند؛ تاریکى شدید، فرو رفتن زمین و ریختن کوه، صیحه آسمانى و آتشى که گاهى در آسمان ظاهر مى‏شود. در غیر از کسوف و خسوف و زلزله، باید آن حادثه باعث ترس و هراس بیشتر مردم شود و حادثه‏ اى که ترسناک نباشد و یا باعث ترس و وحشت افراد نادرى گردد، اعتبار ندارد.

وجوب نماز آیات مختص کسانی است که در شهر وقوع حادثه هستند و کسانی که در شهر متصل به شهری زندگی می کنند که حادثه در آن رخ داده، به طوریکه مثل یک شهر محسوب شوند، حکم آنها را دارند. اگر مرکز زلزله نگاری، وقوع لرزش های خفیف زمین را با ذکر تعداد آن در منطقه ای که شخص در آن جا زندگی می کند اعلام نماید، ولی آن شخص زمان وقوع زلزله و یا در زمان متصل به آن اصلاً آن ها را حس نکند نماز آیات بر او واجب نیست.

زمان خواندن نماز آیات

از امام کاظم (ع) نقل می کنند که فرمود: زمانی که ابراهیم پسر پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله) مُرد، در پی مرگش سه سنت برای امت (اسلام) قرار گرفت:

اول که زمانی که روانش از تن جدا شد، خورشید گرفت. مردم گفتند که فقط خورشید برای مرگ پسر فرستادهٔ خدا گرفته است. پیامبر خدا بعد از شنیدن این سخن بالای منبر رفت، ثنای خدا گفت بعد فرمود:« ای مردم! همانا گرفتن خورشید و ماه علائمی از نشانه های خدا است که فرمان بردارانه به دستور او روان اند، برای مرگ و زندگی هیچ کس نمی گیرند. پس هر موقع یکی یا هر دو گرفت، نماز آیات بگزارید.». بعد از منبر پایین آمد و با مردم نماز خورشیدگرفتگی (کسوف) گزاردند… از آن زمان، نماز آیات بر مسلمانان واجب گشت.

طریقه خواندن نماز آیات

نماز آیات دو رکعت است و در هر رکعت پنج رکوع دارد، که به دو روش خوانده می شود.

- صورت اول:

پس از نیت و تکبیرة الاحرام نماز آیات، حمد و سوره خوانده شود و به رکوع برود، بعد سر از رکوع برداشته و مجدداً حمد و سوره را بخواند و به رکوع رود و باز سر از رکوع بردارد و حمد و سوره بخواند و به رکوع رود و بعد از آن سر از رکوع بردارد و همین طور ادامه دهد تا یک رکعت پنج رکوعى که پیش از هر رکوعى حمد و سوره خوانده است انجام دهد، سپس به سجده رفته و دو سجده نماید و بعد براى رکعت دوم قیام کند و مثل رکعت اول انجام دهد و دو سجده را به جا آورد و پس از آن تشهد بخواند و سلام دهد.

- صورت دوم:

بعد از نیت و تکبیرة الاحرام نماز آیات، حمد و یک آیه (البته احتساب بسم الله بعنوان یک آیه خلاف احتیاط است) از سوره ه‏ا را قرائت کرده و رکوع کند، سپس سر از رکوع بردارد و آیه دیگرى از آن سوره را بخواند و به رکوع رود و بعد سر از رکوع برداشته و آیه دیگرى از همان سوره را قرائت نماید و همین طور تا رکوع پنجم ادامه دهد تا سوره‏ اى که قبل از هر رکوع، یک آیه از آنرا قرائت نموده، پیش از رکوع آخر تمام شود. سپس رکوع پنجم را به جا آورد و به سجده رود و بعد از اتمام دو سجده، براى رکعت دوم قیام نماید و حمد و آیه ‏اى از یک سوره را بخواند و به رکوع برود و همین طور مثل رکعت اول ادامه دهد تا تشهد بخواند و سلام دهد و اگر بخواهد براى هر رکوعى به یک آیه از سوره ‏اى اکتفا کند، نباید سوره حمد را بیش از یک مرتبه در اول آن رکعت بخواند.

- صورت سوم؛

اگر نمازگزار، در یک رکعت از نماز آیات پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند، مانعی ندارد.

نماز آیات چیست,نماز آیات,نماز آیات چند رکعت استبه هنگام زلزله و رعد و برق هولناك خواندن نماز آيات واجب است

- صورت چهارم:

سوره ای را که آیه ای از آنرا در قیام قبل از رکوع اول خوانده، در قیام قبل از رکوع دوم یا سوم یا چهارم تکمیل نماید، در اینصورت واجب است پس از سر برداشتن از رکوع نماز آیات، سوره حمد را در قیام بعدی اعاده کرده و یک سوره یا آیه ای از آنرا در صورتی که قبل از رکوع سوم یا چهارم است، قرائت کند و در اینصورت واجب است که آن سوره را تا پیش از رکوع پنجم به آخر برساند.

احکام نماز آیات

احکام نماز آیات عبارتند از:

حکمت های نماز آیات

۱- خورشیدگرفتگی و ماه گرفتگی در صورتی باعث واجب شدن نماز آیات می شود که با چشم غیرمسلح دیده شود. درصورتی که آن قدر کم باشد که فقط با چشم مسلح دیده می شود یا بسیار زودگذر باشد، نماز آیات واجب نیست.

۲- نماز آیات اذان و اقامه ندارد؛ ولی قبل از رکوع دوم، چهارم، ششم، هشتم و دهم؛ خواندن قنوت مستحب است؛ همینطور مستحب است انسان این نماز را طولانی اقامه کند و تا پایان خسوف هم به ذکر و دعا مشغول شود.

۳- تنها بر ساکنان آن منطقه ای که این حوادث به وقوع می پیوندد یا قابل رؤیت باشد، نماز آیات واجب می شود. پس لرزه هایی که بعد از زلزلۀ اصلی رخ میدهند، چنانچه زلزلهٔ مستقل محسوب شوند، باعث واجب شدن نماز آیات می شوند. همچنین لرزش خفیف زمین، در صورتی که حس شود.

۴- مستحب است نماز آیات به جماعت خوانده شود که مأمومین باید غیر از حمد و سوره بقیه اذکار را قرائت کنند.

۵- زمان خواندن نماز آیات کسوف و خسوف از آغاز گرفتن خورشید و ماه است تا آغاز باز شدن و از این رو باید از وقتی که خورشید یا ماه گرفتگی آغاز می شود شروع به خواندن نماز آیات کرد و اگر در همان وقت نماز آیات خوانده نشود، بعداً به قصد قربت بدون نیّت أدا و قضاء آن را به جا آورد مگر در صورت کسوف و خسوف جزئی که شخص تا باز شدن از آن اطلاع نیابد.

۶- چنانچه کسی به نخستین رکوع از رکعت اول یا رکعت دوم نماز آیات که به جماعت خوانده می شود نرسد، داخل شدن در جماعت، اشکال دارد.

۷- زمان خواندن نماز آیات موقع زلزله و رعد و برق وحشتناک است که باید فورا خوانده شود و ترک آن معصیت بوده تا آخر عمر واجب خواهد بود و هر وقت خوانده شود به صورت اداء است. در‌صورتی‌که چند نماز آیات برای رویدادهای اسباب گوناگون واجب شده باشد، بنا بر احتیاط واجب، باید در هنگام نیت، معین کند نماز آیاتی که می خواند، برای کدامیک است.

۸- مستحب است قرائت نماز آیات را بلند بخوانند.

مقدم بودن نماز یومیه در تنگی وقت

خواندن نماز آیات خسوف و کسوف واجب فوری است؛ ولی در شرایطی ‌که نماز آیات در وقت نمازهای یومیه واجب شود، باید اول نمازی را خواند که اگر اول خوانده نشود، وقتش تمام می شود. در صورتی که وقت هر دو نماز تنگ باشد، باید نماز یومیه را بر نماز آیات مقدّم کرد.

نماز آیات نحوه خواندن,نماز آیات در قرآن,نماز آیاتزمان خواندن نماز آیات كسوف و خسوف از آغاز گرفتن خورشيد و ماه است

گردآوری: بخش مذهبی سرپوش

  • 11
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش