پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳
۱۲:۳۳ - ۰۳ آبان ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۰۷۰۰۹۹۴
علما و مراجع تقلید

خاطرات فرزند آیت‌الله طاهری‌اصفهانی از نمازجمعه‌های پدر

اخبار مذهبی,خبرهای مذهبی,علما,آیت‌الله طاهری‌اصفهانی

دوم آبان‌ماه سال ١٣٥٨ امام خمینی(س) در حکمی آیت‌الله حاج سیدجلال‌الدین طاهری‌حسین‌آبادی اصفهانی را به عنوان امام جمعه اصفهان منصوب کردند. به همین مناسبت حجت‌الاسلام محمدحسن طاهری، فرزند آیت‌الله طاهری‌اصفهانی، در گفت‌وگو با «جماران» از سابقه اقامه نمازجمعه به وسيله ایشان و اولین اجازه‌ای که حضرت امام سال‌ها پیش از انقلاب به ایشان برای اقامه نمازجمعه در اصفهان دادند سخن گفت، خلاصه این گفت‌وگو در ادامه می‌آید.

 

مرحوم حضرت آیت‌الله طاهری در سال ١٣٤٣ بعد از تحصیل در حوزه علمیه قم به اصفهان برگشتند. انتظار از ایشان این بود که در حوزه بمانند اما از مهم‌ترین دلایل تصمیمشان این بود که معتقد بودند در آن مقطع وظیفه مهم‌تر مبارزه و پیگیری اهداف حضرت امام(س) را بر عهده ‌دارند؛ بنابراین ایشان به اصفهان بازگشتند و مشغول تبلیغ و برنامه‌ریزی برای پیگیری اهداف انقلاب شدند.

 

 ایشان در سال ١٣٤٧ هنگامی‌که در نجف‌آباد اصفهان مشغول اقامه نمازجمعه بودند، در سفری که به نجف داشتند نزد امام رسیدند و به ایشان گفتند پیشنهادی از طرف حضرت آیت‌الله منتظری به من شده است مبنی بر اینکه بنده در اصفهان هم نمازجمعه را اقامه کنم. حضرت امام فرموده بودند، اگر شما می‌توانید جمعیت درخور ‌توجهی را گرد هم بیاورید و نماز باشکوهی را برگزار کنید، اقامه نماز درست است و اشکالی ندارد اما اگر امکان حضور جمعیت زیادی نیست، اقامه نماز یک شکست محسوب می‌شود. آیت‌الله طاهری به امام اطمینان دادند که از جهت جمعیت شما نگران نباشید اما ممکن است که بعد از این اتفاق ساواک نمازجمعه را تعطیل کند، اما اگر اجازه بفرمایید من نمازجمعه را در اصفهان اقامه می‌کنم.

 

 آیت‌الله طاهری بعد از بازگشت از نجف اعلام کردند در جمعه آینده نمازجمعه در مسجد اعظم اصفهان که محل و پایگاه تبلیغی و اصلی ایشان بود، برگزار می‌شود. این خبر به‌سرعت در شهر اصفهان پیچید و در اول فروردین سال ١٣٤٨ اولین نمازجمعه خود را در شهر اصفهان اقامه کردند. این نماز اولین نمازی بود که به ‌صورت غیررسمی، از سوي شخصی غیر از ائمه جمعه‌ای که منصوب شاه بودند و بدون اجازه دستگاه حکومتی برگزار شد و بسیار هم شلوغ شد.

 

آیت‌الله طاهری پنج هفته نماز را برگزار کردند تا اینکه ساواک با بستن مسجد نماز را تعطیل کرد. ایشان چند بار خواستند که نماز را در خیابان برپا کنند که ساواک مانع این کار شد. به‌همین دليل یک وقفه طولانی در نمازهای جمعه ایشان پیش آمد و نماز حدود یک‌سال‌ونیم متوقف شد، تا اینکه ایشان یک بار دیگر اعلام کردند به هر شکلی شده، چه در مسجد و چه در خیابان نمازجمعه را برگزار می‌کنم، چراکه نمازجمعه را احتیاط واجب می‌دانم. این اتفاق افتاد، مردم آمدند و در مسجد و خیابان پشت سر ایشان نماز ‌خواندند. دو هفته نمازجمعه ایشان ادامه پیدا کرد تا اینکه ایشان را دستگیر کردند.

 

*قرار بود بعد از این نماز ایشان دستگیر شوند که همان‌جا پای منبر لباسشان را عوض ‌کردند و با عبور از لابه‌لای جمعیت، سوار یک ماشین معمولی شدند و به یکی از باغستان‌های اطراف اصفهان رفتند. چند روز بعد به منزل بر‌گشتند و بعد ساواک متوجه ‌شد و ایشان را دستگیر ‌کرد. این تأخیر به دلیل این بود که روزی که ایشان احضار ‌شد به دلیل خشمی که مأمورین ساواک از ایشان داشتند بسیار با خشونت با ایشان رفتار می‌کردند، به‌طوری‌که بعضا آن‌قدر شدت شکنجه شدید بود که تا مدت‌ها ایشان قدرت تکلم نداشتند؛ بنابراین این وقفه باعث می‌شد که یک مقدار خشم مأمورین کمتر شود و شکنجه‌ها ملایم‌تر اعمال شود. این دستگیری‌ها چند بار تکرار ‌شد.

 

با تمام این سختی‌ها اصرار ایشان بر اقامه نمازجمعه آن‌قدر زیاد بود که در آخرین دستگیری در سال ١٣٥٦ نیروهای امنیتی ایشان را به مهاباد تبعید کردند. با توجه به شرایط انقلابی که در آن زمان حاکم بود خواسته مردم در همه تظاهرات آزادی ایشان بود و انقلابیون در بیانیه‌ها و سخنرانی‌ها فشار زیادی را برای آزادی ایشان به حکومت وارد کردند تا اینکه در اردیبهشت سال ٥٧ آیت‌الله طاهری از تبعید آزاد شد.

 

استقبالی که از ایشان بعد از آزادی در اصفهان شد واقعا بی‌نظیر بود و مردم از محل دانشگاه صنعتی تا مسجد اعظم ایستاده بودند به‌طوری‌که رئیس پلیس راهنمایی‌ورانندگی اصفهان گفت به خاطر این جمعیت، ترافیک تا نزدیکی تهران رسیده است. پس‌فردای آن روز قرار شد که در محل مصلای امام خمینی فعلی که در آن زمان زمینی متروکه بود نمازجمعه برگزار شود.

 

ایشان در آن نمازجمعه شاه را مسئول اصلی وقایع و خون‌های که ریخته شده بود دانستند؛ بعد از آن هم تظاهراتی شکل گرفت. آن شب را ایشان صلاح ندانستند که در منزل باشند و به‌جای دیگری منتقل شدند تا اینکه یک هفته بعد شبانه در منزل دستگیر شدند.

 

فردای آن شب در اصفهان حکومت‌نظامی اعلام شد و به دنبال آن تحصن‌هایی برگزار شد که ماجراهای آن مفصل است.

 *بعد از پیروزی انقلاب ایشان خدمت امام رفتند و عنوان کردند: احساس می‌کنم وظیفه خودم را نسبت به انقلاب انجام داده‌ام، اگر شما اجازه دهید من به قم برگردم. ایشان فهرستی را از شخصیت‌های مختلف آماده کرده بودند که از امام خواستند از میان آنها یک نفر را به ‌عنوان امام‌جمعه اصفهان انتخاب کنند. امام فرمودند اشکالی ندارد که در قم یک مرجع کمتر باشد اما درحال‌حاضر تازه اول مشکلات ما در انقلاب است و ما برای تثبیت انقلاب حتما وجود افرادی مانند شما لازم است و به‌هیچ‌وجه این درخواست را از من نکنید. آیت‌الله طاهری ‌گفت امام آن‌قدر محکم و با قاطعیت صحبت کرد که من با وجود اینکه مصمم به بازگشت به قم بودم نتوانستم چیزی بگویم؛ بنابراین نمازجمعه را ایشان طبق روال ادامه دادند تا اینکه حکم رسمی‌شان را دریافت کردند.

 

زمانی که در سال ٦٠ ترورها شروع ‌شد، مشکل بزرگی را برای تیم امنیتی در محافظت از ایشان ایجاد کرده بود؛ چون ایشان جزء نفر پنجم فهرست تروری که از طرف منافقین تهیه ‌شده بود، قرار داشت. یک‌ بار گروه حفاظت ایشان در ملاقاتی که با امام در جماران داشتند، گله می‌کنند که ما در حفاظت از آیت‌الله طاهری مشکل حفاظتی داریم؛ زیرا ایشان حاضر نیستند از وسایل امنیتی استفاده کند. امام به‌شدت به تیم حفاظت تأکید کرده بودند که اگر اتفاقی درباره آیت‌الله طاهری بیفتد، مقصر شما هستید، چون من جایگزینی برای ایشان ندارم.

 

 در سال‌های بعد ایشان تصمیم گرفتند که از نمازجمعه استعفا دهند؛ اما تقریبا همه علمای اصفهان در آن زمان مخالف تصمیم ایشان بودند؛ چراکه معتقد بودند باید خط و مشی و سیره امام حفظ شود و امکان این‌که افراد فرصت‌طلب بخواهند از فرصت استفاده کنند و حتی بخواهند از جریانات مرتبط با امام انتقام‌جویی کنند، زیاد است.

 

دلیل این استعفا این بود که ایشان اعتقاد داشتند بودنشان در مصدر امام‌جمعه دیگر نمی‌تواند مانند گذشته در فراغ ‌بال باشد و امکانات گذشته برایشان وجود ندارد. حتی یک‌بار از مقام رهبری اجازه خواسته بودند در نمازجمعه نباشند؛ ولی ایشان قبول نکردند و گفتند شما باید حتما باشید و دلیلی بر استعفای شما نیست.

 

اما بعدا کسانی مسائلی را مطرح کردند که موجب آزردگی‌خاطر ایشان شد. در نمازجمعه روز قدس سال ٧٧ که می‌توان به ‌عنوان آخرین نمازجمعه‌ای که ایشان با رغبت برگزار کردند، از آن نام برد، افرادی به ‌سوی ایشان میله‌های آهنین پرتاب کردند و در حریم نمازجمعه به شخص آیت‌الله طاهری تعرض شد. چنین اتفاقاتی آن‌هم در روز قدس که یک روز جهانی است نامتصور و نادر بود. بعد از این اتفاقات بود که ایشان احساس کردند که بودنشان در نمازجمعه دیگر ضرورتی ندارد و استعفای خود را در ١٧ تیرماه ٨١ اعلام کردند. 

 

 

sharghdaily.ir
  • 17
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش