حجت الاسلام جلال نوری روز شنبه به ایرنا گفت: کسانی که دوست دارند دیگران از آنان تعریف کنند، ممکن است به پست ها و مدیریت هایی در جامعه دست یابند ولی این افراد به رشد واقعی نمی رسند و کسانی که اشتباهات خود را می پذیرند، به رشد حقیقی دست خواهند یافت.
وی با بیان این روایت از امام صادق (ع) که «بهترین برادران من کسانی هستند که عیب هایم را به من هدیه دهند»، گفت: تفکر انتقادی میان بزرگان و اندیشمندان در چارچوب نظام فرهنگی جایگاه خوبی دارد، ولی در میان مردم این گونه نیست. یعنی وقتی کسی تذکر می دهد، مبنای آن اصلاح است ولی در متن روابط اجتماعی نمی پذیریم.
این کارشناس مذهبی تاکید کرد: گاهی منبری ها نیز کمتر به آسیب شناسی و نقاط انحرافی می پردازند، در حالیکه بزرگانی همچون استاد شهید آیت الله مرتضی مطهری با شناسایی عیب های فرهنگی و اجتماعی زمان خود با بیانی صادقانه و منصفانه، نقاط انحراف و اشتباه را نشانه می رفت.
وی همچنین گفت: انتقادها در جریان های سیاسی رنگ و بوی سیاسی به خود می گیرد و فکر می کنیم برخی می خواهند در قالب انتقاد، به تخریب ما بپردازند ولی باید قبول کنیم انتقاد، همچون صیقل دادن آهن زنگ زده و شخم زدن زمین است و متاسفانه هنوز این موضوع در جامعه ما نهادینه نشده است.
این پژوهشگر مذهبی افزود: خدا انسان را تکریم کرده و به او عقل و اندیشه داده تا با بررسی به رشد برسد و روح دین نیز جنبه انتقادی دارد و نه چاپلوسی و به طور کلی دین برای تذکر آمده و شرافت، هویت اجتماعی، پیشینه تاریخی و هویت دینی ما این است که در تفکر انتقادی به رشد و تعالی می رسیم.
نوری افزود: حب نفس و حب ذات اجازه نمی دهد کسی ایراد و عیب ما را بگوید، لذا عموم مردم دوست دارند به سمت مداحی و ستایش بروند که در چنین مواردی انحراف به وجود می آید و دین نقش خود را با تذکرات و راهنمایی ها ایفا می کند.
این کارشناس رسانه از فرهنگ ترافیک به عنوان نمونه یاد کرد و گفت: رفت و آمدهای ما نشان دهنده رفتار دینی ما نیست. البته آموزش های غیرمستقیم آغاز شده ولی تا فرهنگ سازی و نهادینه کردن آن فاصله داریم که این فرهنگسازی از کودکی باید نهادینه شود.
نوری همچنین گفت: با توجه به منابع فراوان دینی و وجود هزاران آیه و روایت و همچنین حکایت های نقل شده می توان گفت از نظر منابع، غنی هستیم ولی نکته مهم این است که در پیاده سازی موفق نبودیم. مثلا در حوزه فیلم کودک و نوجوان و کتاب کودک می توان سخنان معصومین(ع) را برای کودکان نهادینه کرد.
- 13
- 4