دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۰۹۰۰۰۲۹

از چه کسی باید تقلید کنیم؟

تقلید,مرجع تقلید,تقلید دراحکام

امام خميني(ره): تقليد در احكام، عمل كردن به دستور مجتهد است، و از مجتهدى بايد تقليد كرد كه مرد و بالغ و عاقل و شيعه‌ي دوازده امامى و حلال‌زاده و زنده و عادل باشد و نيز بنا بر احتياط واجب بايد از مجتهدى تقليد كرد كه حريص به دنيا نباشد و از مجتهدين ديگر اعلم باشد، يعنى در فهميدن حكم خدا از تمام مجتهدين زمان خود استادتر باشد.

حاشيه‌‌هاي ساير مراجع:                                                                     

(۱) حضرت آيت‌الله اراكى: يعنى عملش را به استناد فتواى او انجام دهد...

حضرات آيات گلپايگانى و صافى: تقليد در احكام، ياد گرفتن فتواى مجتهد است با التزام به عمل به آن...

حضرت آيت‌الله تبريزى: تقليد در احكام، اعتماد كردن به دستور مجتهد در هنگام عمل يا بعد از آن است...

(۲) حضرات آيات گلپايگانى و صافى: و عادل كسى است كه با ملكه‌ي عدالت كارهايي را كه بر او واجب است به جا آورد و كارهايي را  كه بر او حرام است ترك كند، و ملكه‌ي عدالت عبارتست از حالتى كه وادار كند انسان را به اطاعت و ترك معصيت و نشانه‌ي آن اين است كه اگر از اهل محلّ يا همسايگان او يا كسانى كه با او معاشرت دارند حال او را بپرسند، خوبى او را تصديق نمايند.

حضرات آيات خويي، سيستانى، تبريزى: (تبريزى: و نيز معتبر است سابقه‌ي فسق معروفى بين مردم نداشته باشد و از مجتهدى كه تقليد مى‌شود، غير از اوصاف ذكر شده امر ديگرى معتبر نيست) و عادل كسى است كه كارهايي را كه بر او واجب است، به جا آورد و كارهايي را كه بر او حرام است ترك كند، و نشانه‌ي عدالت اين است كه در ظاهر شخص خوبى باشد، كه اگر از اهل محلّ يا همسايگان او يا كسانى كه با او معاشرت دارند حال او را بپرسند، خوبى او را تصديق نمايند ..

حضرت آيت‌الله فاضل: و مقصود از عدالت آن است كه قدرت نفسانيه‌اى بر انجام واجبات و ترک گناهان كبيره داشته باشد ..

(۳) [عبارت «بنا بر احتياط واجب» در رساله آيت الله اراكى نيست]

(۴) حضرت آيت‌الله فاضل: احتياط واجب آن است كه مرجع تقليد حريص به دنيا نباشد...

[قسمت داخل پرانتز در رساله آيات عظام: خويي، گلپايگانى، صافى، تبريزى و سيستانى نيست]

(۵) حضرت آيت‌الله اراكى: بنا بر احتياط واجب، در مسائلى كه مى‌داند فتواى اعلم با غير اعلم اختلاف دارد‌ و هم چنين در مسائل محدودى كه مى‌داند در يكى يا بعضى از آنها اختلاف فتوىٰ دارند (شبهه‌ي محصوره) بايد از اعلم تقليد كرد. [پايان مسأله]

حضرات آيات گلپايگانى، صافى: مجتهدى كه انسان از او تقليد مى‌كند در صورت علم به مخالفت  فتواى او با فتواى غير بنا بر احتياط واجب بايد غير، اعلم از او نباشد مگر آن كه فتواى غير اعلم موافق با احتياط باشد (صافى: يا فتواى اعلم شاذ و نادر باشد كه در اين صورت بايد به قولى كه احوط است عمل نمايد) و اعلم...

حضرات آيات خويي، تبريزى، سيستانى: در صورتى كه اختلاف فتوى بين مجتهدين در مسائل محلّ ابتلاء  و لو اجمالًا معلوم باشد لازم است مجتهدى كه انسان از او تقليد مى‌كند، اعلم باشد...

حضرت آيت‌الله فاضل: لازم است از مجتهدين ديگر اعلم باشد...

حضرت آيت‌الله نورى همداني: بنا بر اقوى در صورت علم به مخالفت فتواى او با فتواى غير  در مسائل مورد احتياج، او بايد اعلم باشد مگر آن كه فتواى غير اعلم موافق با احتياط باشد و اعلم...

(۶) حضرات آيات خويي، تبريزى: بهتر باشد.

حضرت آيت‌الله سيستانى: تواناتر باشد.

حضرت آيت‌الله فاضل: در فهميدن حكم خدا از همه‌ي مجتهدين عصر خودش عالمتر باشد  [و] يكى از راههاى شناخت عدالت، حُسن ظاهر است يعنى با او رفت و آمد و معاشرت داشته باشد و در شرايط مختلف او را ديده باشد كه مسائل شرعى را رعايت مى‌كند و يا همسايگان و اهل محل خوبى او را تصديق كنند.

حضرت آيت‌الله بهجت: مسأله تقليد از مجتهدى كه مرد، بالغ، عاقل، شيعه‌ي دوازده  امامى، حلال‌زاده، آزاد، زنده و عادل باشد جايز است و بنا بر اظهر بايد از مجتهدين ديگر اعلم باشد يعنى در استنباط احكام الهى تواناتر باشد و يا اينكه از نظر علمى و اجتهاد مساوى ديگر مجتهدين باشد و در صورتى كه شناختن اعلم يا بدست آوردن فتاواى او مشكل باشد (مستلزم عسر و حرج باشد) مى‌تواند با رعايت الاعلم فالاعلم و ساير شرايط، از غير اعلم تقليد نمايد.

حضرت آيت‌الله مكارم: مسأله حقيقت تقليد در احكام استناد عملى به دستور مجتهد  است، يعنى انجام اعمال خود را موكول به دستور مجتهد كند. مجتهدى كه از او تقليد مى‌كند بايد داراى صفات زير باشد: مرد، بالغ، عاقل، شيعه‌ي دوازده امامى، حلال‌زاده و هم چنين بنا بر احتياط واجب عادل و زنده باشد. (عادل كسى است كه داراى حالت خداترسى باطنى است كه او را از انجام گناه كبيره و اصرار بر گناه صغيره باز مى‌دارد) [و] در مسائلى كه مجتهدين اختلاف نظر دارند بايد از «اعلم» تقليد كند.

حضرت آيت‌الله زنجانى: مسأله تقليد به معناى پيروى كردن از ديگرى در عقيده يا عمل مى‌باشد، و در احكام دينى، از كسى بايد تقليد كرد كه داراى اين شرايط باشد: ۱ مرد باشد. ۲ بالغ باشد. ۳۳ عاقل باشد. ۴ شيعه دوازده امامى باشد. ۵ حلال زاده باشد. ۶ عادل باشد، يعنى از گناهان كبيره، مانند: دروغ، غيبت، تهمت، آدم‌كشى، ربا خوارى، ترك نماز و ترك روزه ..، از روى ملكه اجتناب كند و مراد از ملكه؛ حالت نفسانى است كه انسان را به ترک گناه وادار مى‌كند، گناه صغيره نيز با اصرار بر آن، گناه كبيره محسوب مى‌گردد نشانه عدالت اين است كه در ظاهر شخص خوبى باشد.

يعنى اگر از اهل محل يا همسايگان او يا كسانى كه با او معاشرت دارند حال او را بپرسند، بگويند: ما خلاف شرعى از او سراغ نداريم. ۷ مجتهد باشد. ۸ در صورتى كه احتمال اختلاف بين مجتهدين را در مسائل مورد ابتلا بدهد، بايد مجتهدى كه انسان از او تقليد مى‌كند اعلم باشد، يعنى از تمام مجتهدهاى زمان خود حكم خدا را بهتر بفهمد، و برترى اين مجتهد از ساير مجتهدين بايد به گونه‌اى باشد كه متعارف افراد اهل فضل بتوانند آن را تشخيص دهند، و اگر هيچ يك از مجتهدين چنين برترى نداشته باشند از هر يك از مجتهدين طراز اوّل مى‌توان تقليد نمود. ۹ موثّق باشد، يعنى اشتباهش از متعارف بيشتر نباشد و كسى كه حريص به دنيا باشد غالباً موثق نمى‌باشد، زيرا حبّ شديد به دنيا باعث اشتباه زياد در تشخيص مى‌گردد. ۱۰ با تفصيلى كه در مسأله دهم خواهد آمد زنده باشد.

almanpress.ir
  • 20
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش