کاشت مژه (اکستنشن مژه)
در هر دوره ای از گذشته، زنان از ابزارهای مختلفی برای زیباتر شدن استفاده می کردند. این ابزارها معمولاً در حنا، سورمه و سرخاب و ... خلاصه می شد، ولی به مرور زمان، تنوع این وسایل بیشتر شد و امروزه شاهد کاشت مژه و غیره علاوه بر پیشرفت لوازم آرایشی هستیم. ویژگی خاص تکنیک های آرایشی جدید این است که به سادگی از بین نمی روند، به عنوان مثال اکستنشن مژه لااقل تا ۶ ماه به تار موی انسان می چسبد و قابل شست و شو نیست. این خدمات جدید چند سالی است که با تبلیغات گسترده در سالن های زیبایی انجام می شود، ولی ارائه این نوع خدمات، خانم ها را با بعضی از پرسش های مربوط به حکم کاشت مژه برای وضو و غسل روبرو می سازد.
حکم کاشت مژه
انسان میل ذاتی به زیبایی دارد و همین مسئله گاهی سبب می شود تا برای رسیدن به کمال ظاهری دست به هر کاری بزند و راههای عجیبی را برای آراستن خود پیدا کند. کاشت یا اکستنشن مژه تکنیکی است که در آن هر تار مژه مصنوعی با چسب مخصوص به مژه ها چسبیده می شود و با شست و شو از بین نمی رود. در هر حال، کسی که چنین عملی انجام داده است، اگر نتواند در وقت وضو یا غسل آن مانع را برطرف کند و یا برطرف کردن آن مشقت داشته باشد، طبق حکم کاشت مژه در اسلام باید به وظیفه غسل و وضوى جبیره اى عمل کند؛ یعنى با دست مرطوب، مانع را مسح نماید. اما درصورتی که چسب در انتهای مژه نبوده و روی پوست نریزد، غسل و وضو بدون اشکال خواهد بود. البته این فرض بسیار نادر است. در ادامه احکام و استفتائات مراجع عظام تقلید را در مورد حکم کاشت مژه برای غسل و وضو بخوانید:
- حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):
نظر آیت الله خامنه ای درمورد حکم کاشت مژه اینست که اگر پیش از انجام این کار در شرایطی هستید که احتیاج به انجام غسل و وضو ندارید (ایام حیض)؛ به ذاته مشکلی ندارد، ولی درصورتی که میخواهید غسل کنید و این کار مانع رسیدن آب به اعضای وضو و غسل شود، اشکال دارد و مجاز نیست.
چنانچه پس از انجام اکستنشن متوجه شدید که مانع وضو هست، حکم کاشت مژه این است که اگر درآوردنش موقع وضو و غسل برای شما ممکن باشد و حرج و مشقت نداشته باشد، وضو و غسل با وجود چنین مانعى باطل است و اگر درآوردنش ممکن نباشد و یا همراه با حرج و مشقت باشد، ایجاد چنین مانعى که موجب تبدّل وظیفه وضو و غسل به وضو و غسل جبیره اى مى شود، اگر در غیر وقت نماز باشد، مانع ندارد ولى در وقت نماز باید وضو یا غسل را انجام دهد بعد مبادرت به ایجاد مانع نماید و اگر نتواند در وقت وضو یا غسل آن مانع را رفع کند و یا برطرف کردن مانع حرج و مشقت داشته باشد، باید به وظیفه غسل و وضوى جبیره اى عمل کند؛ یعنى با دست مرطوب مانع را مسح نماید.
- حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
آیت الله مکارم شیرازی درباره ی حکم کاشت مژه میگوید که اگر در اکستنشن مژه، موادی استفاده شود که در مجموع به اندازه یک عدس باشد مجاز است و مانع رسیدن آب به اعضای غسل و وضو نمی شود ولی اگر بیش از مقدار یک عدس باشد و مانع رسیدن آب به بدن شود، ایراد دارد و مجاز نیست.
- حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
نظر آیت الله سیستانی درمورد حکم کاشت مژه به این صورت است که اگر مانع رسیدن آب به مژه ها هر چند به نحو جزئی شود جایز نیست.
- حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
آیت الله العظمی نوری همدانی درخصوص حکم کاشت مژه برای غسل و وضو میگوید: در صورتیکه مانع وصول آب به پوست و مواضع غسل یا وضو باشد اشکال دارد و برای غسل یا وضو باید ازاله شود.
- حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
حکم کاشت مژه از منظر آیت الله العظمی صافی گلپایگانی این چنین است که اگر آرایشگر نامحرم بوده و یا این کار مانع از رسیدن آب در وضو و غسل به بدن باشد حرام است ولی در صورت ارتکاب، باید علاوه بر وضو و غسل جبیره ای احتیاطاً تیمم بدل از غسل یا وضو هم بنماید.
- حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
نظر آیت الله هادوی تهرانی درمورد حکم کاشت مژه اینگونه است که اگر چسب، قسمت انتهای مژه را نگیرد و روی پوست نریزد مانع وضو و غسل نیست، در غیر اینصورت باید برای وضو و غسل مانع را رفع کند و اگر امکان برطرف کردن آن وجود ندارد و یا باعث عسر وحرج می شود باید به وظیفه جبیره عمل کند.
گردآوری: بخش مذهبی سرپوش
- 20
- 7