دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۱۴ - ۱۶ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۳۷۳۳
اندیشه دینی

ايران و اخوان هر دو عليه واپس‌گرايی سعودی

واپس‌گرايی سعودی,اخبار مذهبی,خبرهای مذهبی,اندیشه دینی

تصميم عربستان‌سعودي براي قطع رابطه با قطر در واکنش به حمايت اين کشور از سازمان‌هاي تروريستي همچون اخوان‌المسلمين و همچنين رابطه اين کشور با ايران، پرسشي حياتي را پيش مي‌کشد؛ ازجمله اینکه آيا اشتراکي ميان ايران و اخوان‌المسلمين وجود دارد که هر دوی اينها را دشمن عربستان‌سعودي کند؟

 

اينکه متصل‌کردن دو تحول ديپلماتيک اخير فقط از سر تصادف بوده است؟ آنچه بيشتر بر پيچيدگي ماجرا مي‌افزايد، افزايش فرقه‌گرايي اخير در اخوان است که باعث شد اخوان‌المسلمين در کنار هم‌مذهب‌هاي سني خود قرار گيرد و ايران شيعه را محکوم کند.

 

از ايران و اخوان گاهي اوقات تحت عنوان «بهترين دشمنان» ياد مي‌شود، برخي اوقات تحت عنوان دوستان ابدي؛ به‌ويژه جالب است که سيل تبليغات دستگاه‌هاي وابسته به سعودي، اخوان را به خاطر گرايش غير‌طبيعي و شديدش به شيعه و رابطه سازماندهي‌شده و پنهاني‌اش با ايران مورد حمله قرار داده است. هرچند چنين ادعاهايي درباره روابط عيني ميان ايران و اخوان نيازمند بررسي‌هاي دقيق است اما رگه‌هايي از حقيقت نيز درباره رابطه اخوان با ايران وجود دارد. 

 

از آن گذشته، برخلاف عقل متعارف که هرچه در خاورميانه مي‌گذارد را از لنز فرقه‌گرايي مي‌بيند، قراردادن مشترکات ايدئولوژيک در بستر تاريخي، الگوي جديدي از اتحاد سياسي به دست مي‌دهد. اين خطوط در حال ظهور مي‌تواند ميدان نبرد فرقه‌اي موجود را به مرزهايي کاملا نو و غير‌قابل تصور بدل کند. 

 

جمهوري اسلام‌گرا

 

عنصري که ميان ايران انقلابي و اخوان مشترک است، مدل سياسي از اسلام است که به‌طور بي‌نظيري حاکميت مردمي و ارزش‌هاي اسلامي را در «جمهوري اسلامي» تلفيق مي‌کند. اين تئوري ترکيبي، خود را از مدل ديرينه سني بر پايه تفکيک عملکرد ميان سياست و مذهب در تاريخ اسلام جدا مي‌کند و باعث مخالفت‌هاي شديدي از سوي نهاد روحانيت و نهاد سلطنت شده است.

 

در عربستان‌سعودي، اسلام و حکومت دو نهاد جدا از هم هستند که تنها بر پايه ضروريات سياست عملي گرد هم آمده‌اند. درنتيجه عربستان‌سعودي از قرائت مينيماليستي و لفظي از شريعت حمايت مي‌کند، قرائتي که مي‌گويد آنچه اهميت دارد، قوانين نمادين حوزه خصوصي و موارد مربوط به تقواي شخصي همچون حجاب، پرهيز از الکل، ازدواج و طلاق و... است.

 

بر‌اساس اين الگوي پذيرفته‌شده ميان مسجد و دولت، رهبران مذهبي در مسائل کلان سياسي همچون سياست خارجي يا سياست‌هاي کلان اقتصادي دخالت نمي‌کنند که در جهت عکس اسلامي است که اخوان‌المسلمين و ايران از آن حمايت مي‌کنند.

 

عربستان سعودي در طول تاريخ مدرن خود از دو بحران مشروعيت رنج مي‌برد که باعث مي‌شد زمين مساعدي براي انتقادات اسلام‌گرايان جمهوري‌خواه باشد. از يک طرف، اتحاد ژئوپلیتيک اين کشور با غرب و به‌ويژه ايالات‌متحده که به‌عنوان دشمن اصلي اسلام شناخته مي‌شود. از‌سوي‌ديگر، سيستم سلطنتي اين کشور که به‌عنوان نمادي از واپس‌گرايي مورد مضحکه قرار گرفته است. 

 

هرچند که اخوان آشتفشاني خاموش بود، تهديد نرم اين گروه عليه مدل سلطنتي سعودي در سال ۲۰۰۰ دوباره روي سطح رسيد؛ زماني که احزاب وابسته به اخوان در چندين کشور مسلمان به قدرت رسيدند. هر چند خطر فوري تا زمان ظهور بهار عرب احساس نشد.

 

يک‌بار ديگر عربستان‌سعودي به‌طور گسترده روي فرقه‌گرايي سرمايه‌گذاري کرد، اين‌بار نه براي مهار ايران بلکه براي ازبين‌بردن خطر جمهوري‌خواهان اسلام‌گرا، اين نبرد با ادعاي مبارزه با توسعه‌گرايي شيعيان انجام مي‌شد. ايران نيز با حمايت بي‌قيد و شرط خود از دولت بشار اسد در اعتبار‌بخشي به اين روايت مشارکت مي‌کرد. 

 

ايران و اخوان اشتراکاتي دارند. هر چند مهم‌تر از آن، مسئله ايران صرفا نمايي است که کمک مي‌کند خطوط صف‌بندي‌هاي سياسي که پس از بهار عربی در خاورميانه شکل گرفت، پنهان شود.

 

اخوان به‌عنوان يکي از محبوب‌ترين جنبش‌هاي اسلامي در ميان مردم عادي و تحصيلکردگان، قلب تهديدها عليه سلطنت‌هاي عربي را تشکيل مي‌دهد. آنچه زير پوست سياست‌هاي پيچيده و آشوب‌زده خاورميانه وجود دارد، رقابتي ميان سلطنت‌هاي سنتي به رهبري عربستان‌سعودي و جمهوري‌خواهان اسلام‌گرا، همچون اخوان‌المسلمين است که ايران نيز از آن حمايت مي‌کند.

 

 محمود پارگو

 

 

vaghayedaily.ir
  • 15
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش