جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۲۲:۱۰ - ۰۳ مهر ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۷۰۰۱۹۵
اندیشه دینی

کرونا و مقابله با ضربه به دين

کرونا و مقابله با ضربه به دين,اخبار مذهبی,خبرهای مذهبی,اندیشه دینی

در روزهايي که کادر بهداشتي و درماني کشور درباره مبارزه همه‌جانبه و پاسخ علمي به بحران همه‌گيري ويروس کرونا هشدار مي‌دهند، بعضي افراد در شهرهاي مذهبي و بعضي اماکن ديگر با انکار روش‌هاي علمي، قصد صدمه‌زدن به باورهاي ديني مردم را دارند.

آنان در هنگام همه‌گيري يک بيماري به‌شدت مسري اقدام به ليس‌زدن ضريح مطهر يا بوسيدن و ليسيدن و ماليدن خود به در و ضريح برخي قبور ائمه کرده‌اند و با طرح مسائل غيرعقلي که در ويدئوهايي ضبط کرده و در فضاي مجازي منتشر کرده‌اند- می‌کوشند دين‌داري را مخالف عقل و علم و روش‌هاي سيستماتيک نشان دهند. 

حركتي كه خوشبختانه با واكنش طلاب و استادان حوزه مواجه شده است. امام صادق (ع) از قول پيامبر نقل کرده که فرمود: يحمل هذا الدين فى کل قرن عدول ينفون عنه تأويل المبطلين و تحريف الغالين و انتحال الجاهلين کما ينفى الکيرُ خُبثَ الحديد: مسئوليت حفظ اين دين را در هر قرن مردمان عادلى بر دوش دارند که تأويل‌هاى باطل‌انديشان و تحريف‌هاى غاليان و گزافه‌گويان و برساخته‌هاى نادانان را از آن دور و نابود مى‌کنند. همان‌گونه که دم آهنگر پليدى و ناخالصى آهن را از آن دور مى‌کند (رجال‌کشى، تحقيق مصطفوى: ۴؛ مقدمه لسان‌الميزان: ۲۱۱). در روزگار جديد نيز بزرگان ديني ما در دهه‌هاي اخير به‌شدت در مقابل برداشت‌هاي خلاف واقع از اين حساسيت‌ها نشان داده‌اند.

اين رفتارها را از ديد امام خميني مي‌توان در اين تعابير دسته‌بندي کرد: برخي برداشت‌هاي ناقص و سطحي از دين، گرايش‌هاي توأم با جهل و جمود و ظاهرگرايي و مقدس‌مآبي، توجه به ظاهر ديانت و اصالت‌دادن به آن و غفلت از باطن و اهداف آن، عدم درك مصالح ديني و اجتماعي (صحيفه نور: ج ۳ :۲۱۷ و ج ۱۱ :۲۱۶ و ج ۱۹ :۲۰ و ج ۲۱ :۱۳). علامه شيخ عباس قمى (ز۱۲۵۴ش-ف.۱۳۱۹ش) صاحب کتاب مفاتيح‌الجنان از علما و محدثين بزرگ قرن‌هاي ۱۹ و ۲۰ ايران در حوزه قم و از فقهاي نامدار حوزه‌هاي قم و نجف، از سال ۱۲۷۷ ش براي تحصيل عازم نجف شد و در اين شهر اقامت گزيد. 

در حديث و تاريخ، شاگرد علامه ‌ميرزا حسين نوري (محدث نورى: ۱۲۱۷ش-۱۲۸۱ش) بود و از وى در دانش حديث اجازه اجتهاد دريافت کرده بود. ازاين‌رو به تلاش برخاست و در کتاب‌هاى گوناگون خود، نسبت به رواج اين‏گونه رفتارها هشدار داد. در لابه‌‏لاى نوشته‌هاى خود، روايت‌هاى مجعول و جاعلان آنها را شناساند. وي بارها در نوشته‌هايش، به پيامدهاى ناگوار خرافه و آثار ويرانگر آن بر ديانت و فرهنگ دينى اشاره مى‏کند، از جمله دروغ‌بستن بر خدا و پيامبر. ازآنجا‌که سخنان بى‏منطق و وهم‌آلود، دروغ و دروغ از گناهان کبيره و حرام است، در آيات و روايات ما را از آن پرهيز داده‏اند، چه رسد به بستن سخنان دروغ و بى‏ريشه به خدا و رسول خدا که گناه آن بيشتر و مجازات آن سنگين‏‌تر است و موجب کفاره نيز هست. دوم وهن دين و مذهب، از جمله نسبت‌دادن مطالب خرافى و دروغ به دين و آنها را از آداب و رسوم و آموزه‌هاى دينى پنداشتن، سبب وهن دين مى‏شود. 

امام خميني در صحيفه نور (جلد۲۱، ص۴۰۶) درباره علم و فناوري و در مقابل اتهام آخرين شاه ايران که مي‌گفت: «اينها مي‌خواهند با چهارپايان در اين عصر سفر کنند»، چنين نظري دارد: «اگر مراد از مظاهر تمدن و نوآوري، اختراعات و ابتکارات و صنعت‌هاي پيشرفته است که در پيشرفت و تمدن بشر دخالت دارد، هيچ‌گاه اسلام و ساير مذاهب توحيدي با آن مخالفت نکرده و نخواهند کرد؛ بلکه علم و صنعت، مورد علاقه، تأکيد و تأييد اسلام و قرآن مجيد است».

علامه جوادي‌آملي نيز در ديدار با دانشجويان در سال ۱۳۹۶ گفت: «عقلانيت به اين است که در مسئله انديشه، علم يعني علم، در مسئله انگيزه، عدل يعني عدل. قرآن وقتي جاهليت را ترسيم مي‌کند، مي‌فرمايد اينها در بخش انديشه دستشان از انديشه خالي بود، «ان يتبعون الا الظن». با گمان و خوش‌ظني و بدظني. و در بخش انگيزه و عمل هم، «ما تهوي الا نفس» بودند و روي ميل کار مي‌کردند. جاهليت دو عنصر اساسي دارد؛ يکي اينکه در بخش انديشه دستش از برهان خالي است يکي اينکه در بخش انديشه دستش از عدل خالي است و با ميل کار مي‌کند نه با عدل. 

نظام عقلانيت اين است که در بخش انديشه دستش پر از برهان و استدلال باشد و در بخش انگيزه دستش پر از عدل باشد، نه به بيراهه برود و نه راه کسي را ببندد. اينها وظيفه همه ماست، چه در حوزه و چه در دانشگاه». امروز زماني است که بايد با تمام توان عملي و فکري خود و با حفظ وحدت ضمن دفاع از جامعه در مقابل اين بيماري ويروسي (کرونا) که تقريبا در تمام کشور فراگير شده است و بدون معطلي هرجا که از ديد متخصصان سلامت لازم است، قرنطينه شود، بلافاصله اقدام شود و از سوي ديگر با روشنگري، در مقابل متحجران بي‌عقل بايستيم.

اولويت امروز دفاع از علم و دانش پيشرفته روز و روش‌هاي علمي متخصصان سلامت کشور است که فرزندان همين ملت مسلمان ايران هستند و البته مقابله با افرادي که با نمايش پوسته و ظاهري از دين، دانسته يا ندانسته به تخريب وجه اسلام عزيز و مردم مسلمان مي‌پردازند. اکنون زمانه سکوت نيست. قبل از همه عالمان، از عاملان دين گرفته تا عالمان در شاخه‌ها و تخصص‌هاي گوناگون بايد به دفاع از اسلام در مقابل اين نوع اقدامات وهن‌آميز بپردازند. همگي مسئوليم.

 * مهدي زارع - عضو وابسته فرهنگستان علوم

sharghdaily.com
  • 16
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش