یکشنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۱۰۰۰۰۴

بیوگرافی شهید جواد فکوری و فعالیت های او (+ تصاویر)

شهید جواد فکوری,بیوگرافی شهید جواد فکوری,شهید جواد فکوری خلبانشهید جواد فکوری مشاور ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی بود
از سمت های شهید جواد فکوری می توان به مشاور ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران، وزیر دفاع در کابینه شهید محمدعلی رجایی، فرماندهی پایگاه یکم فرودگاه مهرآباد و فرمانده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد. در این مطلب از سرپوش با زندگینامه شهید جواد فکوری آشنا خواهید شد.

چکیده ای از بیوگرافی شهید جواد فکوری

نام:جواد فکوری

زاده:۱۳۱۷ 

زادگاه: تبریز

درجه: سرتیپ خلبان 

تاریخ شهادت:۱۳۶۰

محل شهادت:تهران( کهریزک)

بیوگرافی شهید جواد فکوری

جواد فکوری متولد سال ۱۳۱۷ در محله چرنداپ تبریز می باشد. او مادری مذهبی داشت و پدرش از کاسب های جزء به شمار می رفت که پس از شکست فرقه به تهران آمد و اقدام به خرید مغازه ای در سبزه میدان بازار تهران نمود و به کار بازرگانی، صادرات فرش به اروپا و واردات چای، کاغذ و چسب از آن جا مشغول شد. جواد، دوران کودکی خود را در این زمان ، پشت سر گذاشت.

تحصیلات شهید جواد فکوری

شهید جواد فکوری به مدرسه اقبال برای گذراندن دوره تحصیلات ابتدایی رفت و در دبیرستان مروی تهران به تحصیلات متوسطه خود پرداخت. وی توانست مدرک دیپلم خود را در سال ۱۳۳۷ بگیرد و به دانشکده خلبانی برود و با موفقیت، این دوره را تمام کند.

جواد فکوری، پس از شرکت در کنکور سراسری سال ۱۳۳۸ در رشته پزشکی پذیرفته شد ولی در مهر ماه همان سال بخاطر علاقه اش به خلبانی از تحصیل در دانشگاه انصراف داد و به دانشکده خلبانی نیروی هوایی رفت.

زندگی شخصی شهید جواد فکوری

در سال ۱۳۴۳ جواد فکوری با ژیلا ذره خاک، زندگی مشترکی را تشکیل داد و صاحب دو فرزند پسر و یک دختر به نام های انوشیروان، علی و آلاله گردید.

بیوگرافی شهید جواد فکوری,عکس شهید جواد فکوری,شهید جواد فکوریعکس خانوادگی جواد فکوری

دوره های آموزشی شهید جواد فکوری

شهید جواد فکوری در دانشگاه خلبانی، دوره مقدماتی پرواز را گذراند و در سال ۱۳۳۹ نخستین پرواز مستقل خود را بر فراز اسمان دوشان تپه با هواپیمای T- 33 در وضعیت های مختلف به مدت یک ساعت و نیم با موفقیت انجام داد.

فکوری برای تکمیل اموزش خود پس از گذراندن این دوره، به آمریکا اعزام شد و با ۲۶۳ ساعت اموزش پرواز در طول مدت یک سال و نیم، توانست گواهی نامه خلبانی هواپیمای شکاری بمب افکن اف ۴ را بگیرد و وقتی که به ایران بازگشت، مشغول به خدمت با درجه ستوان دومی در پایگاه یکم شکاری شد. سپس برای فعالیت در گردان تاکتیکی شکاری به پایگاه هوایی شیراز منتقل شد.

شهید جواد فکوری توانست با موفقیت، دوره های تکمیلی خلبانی، مدیریت خلبانی( اف ۴)، فرماندهی گردان هوایی و فرماندهی ستاد را طی کند. او دو مرتبه در سالهای ۱۳۴۲ و ۱۳۵۶به آمریکا رفت تا در آن جا تحصیل کند و دوره ی خلبانی جنگنده اف- ۴ را اموزش ببیند. او پس از اتمام دوره هایش در اسفند ۵۷ به ایران بازگشت.

فعالیت های شهید جواد فکوری

شهید جواد فکوری، مجدداً به خدمت نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، پس از انقلاب ۱۳۵۷ درامد و بعنوان یکی از طراحان عملیاتهای نیروی هوایی ایران در زمان شروع جنگ ایران و عراق به فعالیتش ادامه داد. جواد فکوری در طراحی برخی از عملیات ها شرکت داشت که از آن ها می توان به عملیات کمان ۹۹ و عملیات اچ- ۳ و عملیات اوسیراک اشاره کرد. 

خدمت در نیروی هوایی

شهید جواد فکوری در پایگاه های مختلف نیروی هوایی در سال های پیش از پیروزی انقلاب فعالیت داشت که از آن ها می توان به پایگاه یکم شکاری مهرآباد به مدت ۳ سال، پایگاه هوایی شاهرخی همدان( سوم شکاری) به مدت ۳ سال و به مدت ۸ سال در پایگاه شکاری شیراز، اشاره نمود. او یکی از ناظران نظامی نیروی هوایی در دهه ۵۰ هجری شمسی بود که به کشور ویتنام اعزام شد و همچنین به عنوان معاون پشتیبانی پایگاه دوم شکاری تبریز محسوب میشد. وی برای فرماندهی این پایگاه در هنگام پیروزی انقلاب اسلامی و بعد از آن انتخاب شد. او بدنبال ناارامی ها و شورش هواداران حزب خلق مسلمان در شهر تبریز، به مدت ۴۸ ساعت به گروگان گرفته شد. شهید جواد فکوری با وجود چنین محدودیت هایی توانست شورش را سرکوب کند و نظم را به پایگاه دوم شکاری و شهر تبریز برگرداند.

وی پس از انجام چنین عملیاتی به تهران رفت و برای سمت فرماندهی پایگاه یکم شکاری مهرآباد انتخاب شد و پس از آن به فعالیت در نیروی هوایی معاونت عملیات نیروی هوایی بمدت یک ماه مشغول شد و سپس به عنوان فرمانده ی نیروی هوایی به جای تیمسار سرلشکر باقری به فعالیت پرداخت. او و نیروی هوایی در سال ۱۳۵۹ بحران ناشی از کشف کودتای نوژه را از سر گذراندند و سرهنگ فکوری، موفق به احیای فعالیت روزمره و پروازهای عملیاتی نیروی هوایی با وجود پاکسازی های گسترده و سوظن دولت انقلابی شد. او با حفظ سمت خود در پی نخستین انتخابات ریاست جمهوری و پس از تشکیل کابینه محمدعلی رجایی بعنوان وزیر دفاع برگزیده شد و در دولت، عضو شد.

تحصیلات شهید جواد فکوری,سرتیپ خلبان شهید جواد فکوری,علت شهادت شهید جواد فکوریشهید جواد فکوری پس برای تکمیل آموزش به آمریکا اعزام شد

ربایش شهید جواد فکوری

یک ماه پس از انقلاب ۱۳۵۷، شهید جواد فکوری در سمت فرماندهی پایگاه دوم شکاری تبریز فعالیت کرد و اعضای حزب جمهوری خلق مسلمان ایران در دوران فرماندهی وی،  به طرفداری از سید محمدکاظم شریعتمداری، ناآرامی هایی را در تبریز پدیدآوردند. طرفداران این حزب در ادارات و پایگاه های نظامی مستقر در تبریز، نفوذ گسترده ای داشتند بگونه ای که از طریق برخی از پرسنل نظامی مستفر در پایگاه های نظامی، صدا و سیما و چند پایگاه نظامی در تبریز را تصرف کردند و در همین ایام، فکوری را در مقابل درب منزلش ربودند و تحت شکنجه به مدت دو روز قرار گرفت. ربایندگان، برطبق گفته ی همسر جواد فکوری میخواستند او را بر اثر شکنجه بکشند.

 اطلاعاتی درخصوص نحوه ی آزادی و یا فرار شهید جواد فکوری دردسترس نیست. جواد فکوری، با تلاش و همکاری مصطفی اردستانی و چند تن از پرسنل نیروی هوایی، پس از دو روز شکنجه، آزاد شد. وی را بخاطر شدت جراحات حاصل از این شکنجه به قصد درمان به تهران منتقل کردند و زمانی که بهبودی نسبی پیدا کرد، مجددا به تبریز برگشت و با حزب جمهوری خلق مسلمان مقابله کرد و اوضاع تبریز را سر و سامان بخشید.

آغاز جنگ و کمان ۹۹

در ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ارتش عراق به فرماندهی صدام حسین به ایران حمله کرد و سرهنگ فکوری در این زمان توانست عملیات البرز یا طرح کمان ۹۹ را با موفقیت بگذراند. این عملیات، شامل حملهٔ سراسری به پایگاه های نیروی هوایی عراق و مراکز حساس نظامی و اقتصادی این کشور بود. سرهنگ فکوری به عنوان فرمانده ی جنگ نیروی هوایی توانست با تهاجم زمینی ارتش عراق مقابله کند و از شهر استراتژیک دزفول و مدافعان شهر آبادان، پشتیبانی کند. از دیگر فعالیت های او می توان به طراحی و اجرای عملیات اچ- ۳ و حمله به پایگاه های نیروی هوایی عراق در جوار مرز این کشور با اردن اشاره کرد. یکی از موفق ترین عملیات های نظامی نیروهای هوایی مدرن، حمله به اچ- ۳ در کنار کمان ۹۹ بود.  

شهادت جواد فکوری

در ۷ مهرماه سال ۱۳۶۰ جواد فکوری در راه بازگشت از جبهه بود که بهمراه جمعی از فرماندهان ارتش و سپاه، نظیر سرهنگ نامجو، تیمسار سرلشکر فلاحی، سرداران کلاهدوز و جهان آرا، بر اثر سقوط پرواز هرکولس سی- ۱۳۰ شهید شد. حکومت جمهوری اسلامی، پس از مرگ شهید جواد فکوری، درجه ی تیمسار سرلشکر را به او داد و از او بعنوان رسمی« شهید تیمسار سرلشکر جواد فکوری» یاد کرد. علل مرگ سرلشکر فکوری از نظر نورالدین کیانوری، اتفاقی بودن سانحه هوایی نبود بلکه« عوامل دشمن» در آن دست داشت.

آثار شهید جواد فکوری

شهید جواد فکوری توانست چندین کتاب و دستورالعمل اموزشی در نیروی هوایی را بنویسد که یکی از آن ها کتابچهٔ اطلاعات نیروهای هوایی منطقه بود.

نشانی مزار شهید جواد فکوری

تهران / بهشت زهرا( س)/ گـلزار شهدا/ قطعه:۲۴ / ردیف:۷۳ / شماره:۲۵

سرتیپ خلبان شهید جواد فکوری,علت شهادت شهید جواد فکوریفکوری پس از انقلاب ۱۳۵۷، به فرماندهی پایگاه دوم شکاری تبریز منصوب شد

گردآوری: بخش مذهبی سرپوش

  • 18
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش