چکیده بیوگرافی شهید ولی الله فلاحی
نام کامل: ولی الله فلاحی
تاریخ تولد: ۱۰ ادریبهشت ۱۳۱۰
محل تولد: شهرستان طالقان، ایران
حرفه: سرتیپ نیروی زمینی ارتش و رئیس ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی
تحصیلات: کسب درجه ستوان دومی از دانشگاه افسری
شاخه نظامی: ارتش شاهنشاهی ایران، ارتش جمهوری اسلامی ایران
شهادت: ۷ مهر ۱۳۶۰
مدفن: بهشت زهرا، تهران
بیوگرافی شهید ولی الله فلاحی
ولیالله فلاحی در ۱۰ اردیبهشت ۱۳۱۰ در طالقان به دنیا آمد. او فرزند حفظ الله فلاحی بود و تحصیلات ابتدایی خود را با مشکلات بسیار زیاد جاده سرد طالقان تمام کرد. سپس در سال ۱۳۲۴ برای ادامه تحصیل به تهران آمد، سه سال اولیه را در دبیرستان علامه گذراند و سپس وارد دبیرستان نظام شد.
ولی الله فلاحی برای ادامه تحصیلات عالیه به دانشکده افسری رفت و بعد از دریافت لیسانس خود در سال ۱۳۳۳ به درجه ستوان دومی فارغ التحصیل شد و همزمان با آن خدمت خود را در لشکر ۹۲ زرهی اهواز آغاز کرد. در سال ۱۳۳۷ به تهران آمد و در دانشگاه نظامی در سمت فرماندهی گروهان دانشجویان و فرماندهی گردان شروع به کار کرد.
ولی الله فلاحی در سال های ۱۳۳۴ تا ۱۳۳۹ دوره پرسنلی نظامی و سپس دوره عالی آجودانی را در آمریکا پشت سر گذاشت، سپس در سال ۱۳۴۸ برای اتمام دوره فرماندهی و ستاد، وارد دانشکده فرماندهی و ستاد دافوس رفت.
ولی الله فلاحی از جمله دانشجویان برتر محسوب می شد به طوریکه بعد از اتمام دوره خود برای آموزش در همین دانشکده دعوت شد.
سمتها و فعالیتهای ولی الله فلاحی قبل از انقلاب
ولی الله فلاحی علاوه بر تدریس در دانشکده، هشت سال مدیریت آموزش دانشکده فرماندهی و ستاد را هم به عهده داشت. او از سال ۱۳۵۱ تا اواسط سال ۱۳۵۳ شمسی، با درجه سرهنگ دومی همراه تعدادی از افسران ایرانی به عنوان ناظر صلح سازمان ملل در آتش بس ویتنام، به آن کشور اعزام شد.
بعد از بازشگت از ویتنام، به کار تدریسی خود در دانشکده فرماندهی و ستاد ادامه داد تا زمانی که در ۱۲ مهر ۱۳۵۷ توانست درجه سرتیپی را از آن خود کند، در همان زمان نیز به شیراز منتقل شد تا به عنوان معاون فرماندهی مرکز پیاده شیراز فعالیت داشته باشد.
به دنبال اعتقادات مذهبی که شهید ولی الله فلاحی داشت، موجب سوء ظن ضداطلاعاتی ارتش شد به همین دلیل او تنها ماموریت یا مشاغل فرهنگی را برعهده می گرفت. ارتقای درجه او به امیری به شرطی قبول شد که وی شغل فرماندهی لشکر را نداشته باشد.
حضور شهید ولی الله فلاحی در شیراز همزمان با مبارزات انقلابی مردم بر ضد حکومت پهلوی بود، بعد از اعلام حکومت نظامی از سمت دولت در بسیاری از شهرهای ایران، با تلاش های این شهید حکومت نظامی شیراز لغو شد و نیروهای نظامی از خیابان ها رفتند سپس مسئولیت این حکم دولتی برعهده شهربانی گذاشته شد.
فعالیت های شهید ولی الله فلاحی پس از پیروزی انقلاب
بعد از پیروزی انقلاب، سرتیپ ولی الله فلاحی با حکم دولتی از سمت خود کنار گذاشته شد، البته بعد از مدتی با موافقت از جانب شورای عالی انقلاب و حکم سرلشکر قرنی، مجددا سمت خود برگشت و برای ارائه خدمت به فرماندهی نیروی زمینی گمارده شد.
امیر ولی الله فلاحی بعد از چشیدن سختی های بسیاری، به خصوص درباره بحران و تشنج در منطقه کردستان، همچنین موفقیت در تحکیم نظم و انظباط و مقررات و سازماندهی نیروی زمینی، در تاریخ ۲۹ خرداد ۱۳۵۸ به عنوان رئیس ستاد مشترک ارتش ایران انتخاب شد.
بعد از گذشت سه ماه از جنگ تحمیلی ایران و عراق، شهید ولی الله فلاحی که همیشه در منطقه جنوب یا غرب کشور حاضر بود، از نزدیک بر طرح های مختلف عملیاتی و لجستیکی نظارت کرد. او در هفته ۴۸ ساعت را در ستاد مشترک حاضر می شد تا جلسه ای تشکیل شود و بعد از اعلام دستورهایی جهت تسریع امور و ایجاد هماهنگی با ارگانهای ستادی و سایر نیروها پس از ارائه گزارشی مستقیم به امام خمینی (رحمةاللهعلیه)، بار دیگر به مناطق عملیاتی عزیمت میکرد. بعد از اینکه بنی صدر از مقام خود کنار گذاشته شد، امام خمینی، اختیارات خود را جهت فرماندهی کل قوا به ایشان داد.
ولی الله فلاحی زمانی که مردم نسبت به ارتش بی اعتماد بودند، به طوریکه آن را یک سازمان انقلابی و اسلامی نمی دانستند، با سخنرانی در نماز جمله ۵ اردیبهشت ۱۳۶۹، اعلام کرد:
«من به عنوان یک خدمتگزار امین و صدیق و صغیر در پیشگاه ملت کبیر ایران میخواهم استدعا کنم که تلاش پرسنل نیروی زمینی، هوائی، دریائی و ژاندارمری و شهربانی را تائید بفرمائید. این انسانهای فداکار در برابر محرومیتها، رنجها، تنهائیها، گرسنگیها، فقر و بیماریها و شهادتها فقط انتظار حق شناسی از ملت ایران دارند.»
نشان فداکاری شهید ولی الله فلاحی
با تصویب شورای عالی نشان ها در ارتش ایران و برای قدردانی از فرماندهی و مدیریت ولی الله فلاحی در صحنه و برهه های سرنوشت ساز دوران انقلاب تا عملیات ثامن الائمه و ایثار، اولین نشان فداکاری به او اهدا شد.
از ولیالله فلاحی نقل شده که در مقام رئیس ستاد ارتش گفته بود:
من وجب به وجب خاک خوزستان را به علت محل خدمت اولیهام میشناسم. با توجه به پیشروی سریع عراق آرزو داشتم که ارتش عراق زمینگیر شود که چنین شد. اکنون تنها یک آرزوی دیگر دارم. تنها آرزویم این است که ارتش متجاوز عراق را از طرف آبادان تا مارد عقب بنشانم.
ویژگیهای شخصیتی و فرماندهی ولی الله فلاحی
بر اساس آنچه بسیاری از کارشناسان اعلام کرده اند، شهید ولی الله فلاحی به عنوان یکی از موفق ترین رئیسان در ستاد و تاریخ ارتیش ایران محسوب می شود. یکی از خصوصیات این شهید، شناخت دقیق و درست سازمان ارتش و همچنین نحوه عملکرد وی بوده است.
شهید ولی الله فلاحی با استفاده از دوره های عالی نظامی که در آمریکا گذرانده بود همچنین تجربه عملی در رکن یکم ارتش توانست به نقاط قوت و ضعف بسیار زیادی در سازمان دست پیدا کند، به طوریکه که روحیات و ویژگی های افسران زیر دست خود را به خوبی می شناخت و با تکیه بر همین نگرش توانست سازمان ارتش را در یکی از حساس ترین زمان ها نگه دارد.
یکی دیگر از خصوصیات ایشان؛ واقع نگری و برداشتی عمیق و درست نسبت به جستارهای راهبردی و نظامی، همچنین مساول سیاسی و اجتماعی بوده است. هشیاری سرشتی در کنار بینش اجتماعی این شهید سبب شد در گروه اولین افسران ارتش شاهنشاهی باشد و با پیروی از مراتب نظامی توانست به عنوان یکی از ابزارهای بسیار مهم در جنگ نیز حاضر شود.
از جمله دیگر خصوصیات فلاحی باور وی به کاربردی کردن دانش نظامی در جریان طراحی راهبردهای و تاکتیک های جنگی بوده است، او نزدیک به ده سال از دوران خدمت خود را در مقالم استاد و مدیر آموزش دوره های عالی فرماندهی و ستاد در دانشگاه جنگ گذراند و توانست در شرایط بحران به عنوان تیمسار ارتش در کلاس ها شرکت کند. برآیند این تجربه، بهکارگیری دانش روز نظامی و بکار گماردن نیروهای کاردان در ساماندهی مقاومت سرنوشتساز یک سال نخست جنگ بود.
درگذشت ولی الله فلاحی
بعد از یکسال مقاومت گسترده ارتش ایران در برابر ارتش عراق، در ۶ مهر ۱۳۶۰ نیروهای ایرانی با یک عملیات گسترده همراه لشکر ۷۷ پیاده خراسان، توانستند محاصره آبادان را به صورت کامل بشکنند. ولی الله فلاحی در ۷ مهر در قرارگاه عملیاتی لشکر ۷۷ در ماهشهر، لشکر ۷۷ خراسان را لشکر ۷۷ پیروز ثامنالائمه نام گذاشت. در این مراسم وزیر دفاع، نامجو، فکوری و ظهیرنژاد هم حاضر بودند.
بعد از اتمام مراسم همه فرماندهان به غیر از ظهیرنژاد به سمت اهواز حرکت کردند، رئیس وقت ستاد مشترک ارتش؛ ولی الله فلاحی همراه با تعدادی دیگر از فرماندهان ارتش و سپاه که برای نظارت بر اجرای عملیات ثامن الائمه در جبهه حاضر شده بودند، برای ارائه گزارش به رهبری با یک فروند هواپیمای سی-۱۳۰ نیروی هوایی، به سمت تهران راهی شدند. این هواپیما حدود ساعت ۸ بعد از ظهر ۷ مهر ماه ۱۳۶۰ در بیابان های کهریزک سقوط کرد و همه فرماندهان حاضر در آن کشته شدند.
وصیت نامه شهید ولی الله فلاحی
بسم الله الرحمن الرحیم
به نام خدا، به نام ایران، به نام اسلام، به نام انقلاب، به نام مبارز و به نام رهبر انقلاب حضرت آیت الله امام روح الله خمینی.
وصیت من، فرمان خدا، کتاب خدا و قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران.
زندگینامه و کارنامۀ من، قضاوت ملت ایران به ویژه ارتش ایران.
همسر و فرزندان و پدر و مادر و برادران و خواهرم و برادرزادگان و خواهرزادگان و همسران آنها و عمو و عموزادگان بزرگ را به خداوند و به ملت ایران میسپارم. از همه میخواهم مرا ببخشند و من نیز همه را میبخشم و هیچ آرزوی دوری در این جهان هستی به جزء کمال انقلاب و کمال جهاد اکبر ندارم.
سرتیپ فلاحی ۳۰ تیر ۱۳۵۸.
یادبود شهید ولی الله فلاحی
بعد از گذشت مدتی از فوت سرلشکر ولی الله فلاحی، خیابان زعفرانیه تهران به نام ایشان تغییر پیدا کرد، همچنین یکی از خیابان های شیراز و یزد هم به عنوان گرامیداشت یاد و نام ایشان، به فلاحی تغییر پیدا کرد.
مشهد نیز بلوار اصلی که از میان شهرک لشکر در منطقه قاسمآباد میگذرد بنام «بلوار شهید فلاحی» نام گذاری شدهاست همچنین خیابانی در شهرستان ورامین، نزدیک به راهآهن ورامین، به نام ایشان نام گذاری شده که از محلههای گرانقیمت ورامین محسوب میشود.
گردآوری: بخش دین و شریعت سرپوش
- 12
- 6