به گزارش ایسنا، طرح آمارگیری از فرهنگ رفتاری خانوار از طرحهای آماری جدید مرکز آمار ایران است که با هدف شناخت فعالیتها و رفتارهای فرهنگی خانوارها و استفاده از آن برای برنامهریزیهای فرهنگی کشور طراحی شده است.
این آمارگیری در سال ١٣٩٩، برای افراد ١٥ ساله و بیشتر به گونهای طراحی شده است که نتایج به تفکیک تمام استانها قابل ارایه است.
در این آمارگیری به ٤٣ و ۷۰۰ خانوار شهری و ١٨هزار و ۸۶۰ خانوار روستایی و در کل به ٦٢ هزار و ۵۶۰ خانوار مراجعه شده و اطلاعات مرتبط با حوزه کتاب و نشریات، موسیقی، شبکههای اجتماعی، فعالیتهای ورزشی، تغذیه، سرمایه اجتماعی و ... افراد ١٥ ساله و بیشتر اخذ شده است.
طبق این گزارش مرکز آمار ایران ، در سال ١٣٩٩ سرانه مطالعه افراد ١٥ساله و بیشتر با سواد در ماه به طور متوسط هشت ساعت و ١٨ دقیقه برآورد شد که به عبارت دیگر ١٦ دقیقه و ٣٦ ثانیه در روز بوده است. از این مقدار شش ساعت و ٣٢ دقیقه سرانه مطالعه کتاب غیردرسی، یک ساعت و ٢٣ دقیقه سرانه مطالعه روزنامه و ٢٣ دقیقه سرانه مطالعه نشریات بوده است.
به طور کلی ٩/٦٢ درصد افراد با سواد ١٥ ساله و بیشتر در سال ١٣٩٩ یک نوع مطالعه غیردرسی اعم از کتاب غیردرسی، روزنامه یا نشریه داشتهاند.
٥/٥٤ درصد از افراد باسواد ١٥ ساله و بیشتر، در یک سال قبل از آمارگیری، مطالعه کتاب غیردرسی اعم از چاپی یا الکترونیکی داشتهاند.
٤/٢٢ درصد از افراد باسواد ١٥ ساله و بیشتر، در ماه قبل از آمارگیری، روزنامه اعم از چاپی یا الکترونیکی مطالعه کردهاند.
٩/٨ درصد از افراد باسواد ١٥ ساله و بیشتر، در ماه قبل از آمارگیری، نشریه (چاپی یا الکترونیکی) مطالعه کردهاند.
از شش ساعت و ٣٢ دقیقه سرانه مطالعه کتاب غیر درسی در ماه، دو ساعت و ٣٢ دقیقه سرانه مطالعه قرآن و ادعیه و چهار ساعت سرانه مطالعه سایر کتب غیر درسی بوده است.
از افراد ١٥ ساله و بیشتر که در سال ١٣٩٩ مطالعه کتاب غیردرسی داشته اند، ٢/٣٣ درصد حداقل یک عنوان کتاب ، ٧/٥٢ درصد دو تا چهار عنوان، ٥/٧ درصد پنج تا هفت و ٥/٦ درصد بیش از هفت عنوان کتاب مطالعه داشته اند.
نتایج آمارگیری نشان می دهد اولویت مطالعه افراد به ترتیب مطالعه قرآن و ادعیه، رمان و داستان های کوتاه بزرگسالان، روانشناسی و تربیتی و موضوعات دینی (بجز ادعیه و قرآن) بوده است.
استانهای یزد با ١٥ ساعت و ١٦ دقیقه، قم با ١٥ ساعت و ١٢ دقیقه و قزوین با ١٢ ساعت و ٥٨ دقیقه در ماه بیشترین و استان های کرمانشاه با سه ساعت و ٤٠ دقیقه، کهگیلویه و بویر احمد با سه ساعت و ٢٢ دقیقه و بوشهر با دو ساعت و ٤٠ دقیقه در ماه کمترین سرانه مطالعه را در سال ١٣٩٩ داشته اند.
گیلانیها جزو باسوادترینهای کشور هستند
رئیس سازمان نهضت سواد آموزی کشور در لاهیجان گفت: میانگین باسوادی در گیلان بالای ۹۸ درصد است.
به گزارش ایلنا، شاپور محمدزاده در بازدید از طرح پروژه مهر اداره کل آموزش و پرورش استان در لاهیجان با بیان اینکه استان گیلان در حوزه باسوادی بالای میانگین کشوری باسواد دارد، اظهار داشت: براساس سرشماری سال ۹۵ میانگین باسوادی در گیلان ۹۶ تا ۹۷ درصد بود، اما امسال میانگین باسوادی در این استان بالای ۹۸ درصد است.
وی گفت : تلاش بر این است امسال ۳۵۰ هزار سوادآموز تحت آموزش این سازمان قرار گیرند که از این میزان ۵۰ درصد آموزش به افراد کم سواد است.
رئیس سازمان سوادآموزی کشور درباره بازدید خود از آموزش و پرورش گیلان با بیان اینکه در حال حاضر این اداره کل آمادگی کامل برای آغاز سال تحصیلی جدید را دارد، گفت: خوشبختانه درخصوص ساماندهی نیروی انسانی شاهد اقدامات بسیار خوبی در گیلان هستیم و ثبت نام ۹۹ درصد دانش آموزان این استان نیز انجام شده است.
- 11
- 1