سه شنبه ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
۱۱:۰۲ - ۲۳ آبان ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۸۱۵۶۷
کتاب، شعر و ادب

واکنش اتحادیه ناشران به سامانه نظارت مردمی بر آثار منتشرشده

سامانه نظارت مردمی بر آثار منتشرشده,واکنش اتحادیه ناشران به سامانه نظارت مردمی بر آثار منتشرشده
اتحادیه ناشران به سامانه نظارت مردمی بر آثار منتشرشده واکنش نشان داد.

ابراهیم کریمی، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، در نشستی خبری در اتحادیه ناشران و کتابفروشان از برنامه‌های این اتحادیه همزمان با سی‌ویکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران که از ۲۳ تا ۳۰ آبان‌ماه برگزار می‌شود، گفت.

او در ابتدای این نشست خبری با اشاره به برنامه‌های اتحادیه ناشران و کتابفروشان در هفته کتاب، توضیح داد: «اولین برنامه ما روز چهارشنبه، ۲۴ آبان‌ماه، همزمان با روز کتاب و کتابخوانی خواهد بود و در این روز نشستی صنفی در باشگاه دانشگاه تهران برگزار خواهیم کرد تا اعضای صنف اعم از ناشران، توزیع‌کنندگان کتاب و کتابفروشان به بیان مسائل و مشکلات خود بپردازند و بتوانیم با هم‌فکری، جمع‌بندی و مطالعه این نکات در هیئت‌مدیره اتحادیه، با کمک یکدیگر کارها را بهتر پیش ببریم. این نشست، نشستی خانوادگی و صنفی است. ضمن اینکه در روزهای اخیر بابت فعالیت‌های برخی مسئولان در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نگرانی‌هایی ازسوی برخی همکاران‌مان مطرح شده که پیش‌بینی می‌کنیم این مسائل نیز در نشست مذکور مطرح و راه‌حلی برای آن‌ها اندیشیده شود. باتوجه به اینکه آخرین نشست این‌چنینی مربوط به چهار سال پیش است، امیدواریم شاهد ثمرات آن باشیم.»

ابراهیم کریمی با بیان اینکه «برنامه دیگر به اختصاص تخفیفی ویژه توسط کتابفروشی‌ها برای خریداران در هفته کتاب (۲۳ تا ۳۰ آبان‌ماه) مربوط است»، ادامه داد: «این تخفیف با تخفیف‌های فریبنده‌ای که این روزها در پیاده‌روها، ایستگاه‌های مترو و امثالهم با آن مواجه‌ایم، متفاوت است. در این تخفیف‌های فریبنده عموماً به ارائه آثاری نازل، با کیفیت پایین با تخفیف‌های بعضاً ۵۰ درصدی و بیشتر پرداخته می‌شود اما در تخفیف مورد اشاره آثاری جدی و معتبر با تخفیف ۲۰ درصدی توسط کتابفروشی‌های عضو اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران عرضه خواهد شد. دیگر برنامه ما، کتاب‌گردی خواهد بود که طی آن طبق سنت هرساله از همه مسئولان فرهنگی کشور خواهیم خواست تا به همکاری با اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران بپردازند، ضمن اینکه اعضای اتحادیه و پیشکسوتان صنف نیز در این برنامه حضور خواهند داشت. این برنامه به‌شکل مستمر در طول هفته کتاب برگزار خواهد شد اما جزئیات آن هنوز معین نشده است.»

او در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران حاضر در نشست که در مورد وضعیت بحث کتاب‌های قاچاق پرسید، گفت: «این کار طی سال‌های گذشته در کارگروه صیانت اتحادیه انجام می‌شد و فعالیت گسترده و چشمگیری نیز صورت گرفت. به‌گونه‌ای‌که حدود یک‌میلیون جلد کتاب غیرمجاز توقیف و درنهایت امحاء شد، اما در دولت سیزدهم کارگروهی به‌نام کارگروه ساماندهی بازار کتاب در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شکل گرفت و نمایندگانی از اتحادیه نیز در آن حاضرند و هرچند مطالعات و بررسی‌هایی صورت گرفته، اما هنوز اقدامی عملی انجام نشده است.» او در مورد وضعیت بساط‌گستران کتاب در راسته خیابان انقلاب هم توضیح داد: «این مسئله نیز در کارگروه ساماندهی بازار کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که نمایندگان شهرداری، نیروی انتظامی و دیگر ارگان‌ها عضوی از آن هستند پیگیری می‌شود، اما عملیات اجرایی آن بنا بر ملاحظاتی به تعویق افتاده است و امیدواریم به‌زودی اجرایی و از این وضعیت اسفناک خارج شود.»

او در پاسخ به اینکه با توجه به حضورش در اتحادیه ناشران و کتابفروشان مهم‌ترین مشکل صنعت نشر را در چه می‌داند؟ توضیح داد: «کمبود تقاضا. ای‌کاش مسئولان دولتی و هر نهاد دیگری به‌جای فعالیت‌های تبلیغی و اقتصادی می‌کوشیدند کتاب‌خوانی و کتاب خواندن افراد جامعه را توسعه دهند. ما در زمینه تولید، توزیع و عرضه کتاب نه‌تنها با کمبود و مشکلی مواجه نیستیم بلکه با تراکم و ازدیاد تولید هم مواجه‌ایم اما از آن سو شاهد کمبود تقاضا هستیم. به‌گونه‌ای‌که این مقدار تقاضا برای کشور ما با این جمعیت بیش از ۸۰ میلیونی، بسیار اندک است. ما اگر کتاب‌خوانی را در جامعه‌مان رواج دهیم، کتاب راه خود را برای رسیدن به کتابخوانان پیدا خواهد کرد و در این مورد هیچ‌گونه ضعف و نگرانی‌ای وجود ندارد. درنتیجه مسئله مهم، کمبود تقاضاست.» کریمی در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه «هم‌میهن» که از واکنش اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران به راه‌اندازی «سامانه نظارت مردمی بر آثار منتشرشده» پرسید، توضیح داد: «در همین مدت کوتاه پس از انتشار این خبر (۱۷ آبان‌ماه ۱۴۰۲) تا امروز عده‌ای از همکاران ـ چه به‌صورت شفاهی، چه به‌صورت مکتوب ـ نگرانی‌های خود را در این مورد به اتحادیه اعلام کرده‌اند و ما منتظریم تا در روز چهارشنبه، ۲۴ آبان‌ماه در نشستی که شرح آن رفت و همه اعضای صنف به آن دعوتند، در این مورد نیز صحبت شود اما به‌هرحال این اتفاق تا همین‌جا موجب نگرانی‌های بسیاری در میان اعضای صنف شده است.»

سامانه یا سانسورانه؟

رضا صائمی در روزنامه هم میهن نوشت: مدیریت فرهنگی کشور عجیب‌ترین دوران خود را طی کرد. هر بار شاهد طرح و ایده‌ای هستیم که سورپرایزهای شگفت‌انگیزی را بر دیده ما می‌نشاند. این بار راه‌اندازی «سامانه نظارت مردمی بر آثار منتشر شده».

براساس این طرح، دفتر توسعه کتاب و کتاب‌خوانی از عموم اهالی کتاب، پژوهشگران، کتاب‌فروشان، کتاب‌خوانان، والدین و گروه‌های ترویجی کتاب دعوت کرده است تا ضمن مطالعه دقیق ماده چهار مصوبه اصلاحی «اهداف، سیاست‌ها و ضوابط نشر کتاب» مصوب جلسه ۶۶۰ مورخ ۲۴/‌۰۱/‌۸۹‬ شورایعالی انقلاب فرهنگی به‌عنوان سند بالادستی در کارشناسی کتاب‌های بزرگسال و کودک و نوجوان، موارد مغایر با ضوابط نشر را برای بررسی دقیق‌تر، برخورد و جبران در سامانه نظارت مردمی گزارش کنند. از جمله اهداف راه‌اندازی این سامانه، این موارد ذکرشده است: نقش‌آفرینی بیشتر مخاطبان در پالایش و سالم‌سازی فضای محتوایی کشور؛ رصد، شناسایی و برخورد با متخلفان در حوزه نشر و ارتقای کیفی سطح بررسی آثار منتشرشده. در نهایت مقصود از راه‌اندازی این سامانه، مشارکت مردمی در حکمرانی فرهنگی است. واقعیت این است که «حکمرانی فرهنگی» همان ساحت و قلمرویی است که با مفهوم غیرعلمی «مهندسی فرهنگی» گره می‌خورد. ظاهراً طراحان این سامانه فاقد بینش جامعه‌شناختی بوده و درک مبتدی و ساده‌انگارانه‌ای از مفهوم فرهنگ و ماهیت و کارکردهای آن دارند و نمی‌دانند که فرهنگ، ساختمان نیست که بتوان آن را مهندسی کرد، زیرساختاری است که هرگونه مدیریتی برساخته‌ی آن است. فرهنگ خود راهبری می‌کند و راهبردها در بستر آن صورت‌بندی می‌شود نه اینکه به صورتی راهکاری بیرونی دربیاید و به نظمی ازپیش‌تعیین‌شده تن دهد. فرهنگ خود بنیان نظام دانایی است که در ذیل و فرمانبری هیچ نهاد قدرت و راهبردهایش قرار نمی‌گیرد. از سوی دیگر این سامانه و اهدافش مفهومی ضد خود دارد. به این معنا که قرار است کتاب‌هایی را که با نظارت و مجوز خود وزارت ارشاد چاپ و منتشر شده و به بازار کتاب آمده، به نظارت مردمی واگذار و برون‌سپاری شود!

اینکه جنگ علیه خود است نه مبارزه با دیگری یا دگراندیشی. به عبارت دیگر وزارت ارشاد با راه‌اندازی این سامانه، عملکرد خود را به‌عنوان نهاد مسئول بر نظارت آثار منتشرشده زیر سوال می‌برد و نفی می‌کند. این سامانه به مردم اجازه می‌دهد تا اشکالات و نواقص احتمالی که در کتاب‌های مجوزدار وزارت ارشاد منتشر شده به خود آنها تذکر دهد! خب مگر خود وزارت ارشاد و ناظران آن که به کار نظارت و ممیزی کتاب‌ها مشغولند، وظیفه ندارند همین کاری را که قرار است به مردم عادی محول شود، انجام دهند؟ مگر نظارت بر محتوای کتاب‌ها پیش از چاپ و صدور مجوز انتشار آن با وزارت ارشاد نیست؟ پس چطور آثاری که با نظارت و مجوز چاپ خود وزارت ارشاد منتشر شده، دارای موارد اصلاحی و ممیزی است که مردم باید آن را تشخیص داده و کشف کنند و گزارش دهند؟ آیا این گزارش علیه عملکرد خود وزارت ارشاد محسوب نمی‌شود؟

آیا وزارت ارشاد کارشناسان و ناظران کتاب خود را به رسمیت نمی‌شناسد یا به آنها اعتماد ندارد که وظایف آنها را به مردم محول کرده است؟ مگر مردم عادی همه کارشناس حوزه کتاب و نشر هستند که به نظارت بر محتوای کتاب‌ها بپردازند؟ متر و معیار این نظارت چیست؟ به نظر می‌رسد که این طرح و سامانه بیشتر، امکان و فرصتی برای گسترش سخت‌گیری‌های غیرفرهنگی بر حوزه فرهنگ باشد که حذف و سانسور را گسترش داده و به ناامنی فرهنگی دامن می‌زند. ضمن اینکه عرصه آفرینش فکری و فرهنگی به آزادی اندیشه و بیان نیاز دارد تا چرخه تولید آن در یک مسیر طبیعی و کم‌دست‌انداز بچرخد و حرکت کند. این سامانه بیشتر به گشت ارشاد کتاب‌ها و نویسنده‌ها شبیه است که به ابتذال عرصه فرهنگ و هنر و اندیشه دامن زده و از فرهیختگی آن می‌کاهد. مخاطب به سراغ کتاب و نویسنده می‌رود تا بر دانشش افزوده نشود نه اینکه به سمت یک رابطه تنش‌آفرین حرکت کند. اغلب مخاطبان از حیث سواد و دانش تخصصی پایین‌تر از نویسنده یک کتاب هستند که اساساً کتاب می‌خوانند تا از آن بیاموزند نه آنکه مو از ماست آن بیرون بکشند! تردیدی نیست که راه‌اندازی این سامانه بیش از هر چیز به بی‌سامانی و اختلال در چرخه تولید و نشر کتاب منجر شده و قشر کتاب‌خوان جامعه را به سمت فضاهای غیرفرهنگی سوق می‌دهد. نمی‌توان از کرسی‌های آزاداندیشی و بالندگی تفکر حرف زد اما از سانسور به اسم سامانه و ساماندهی فرهنگ سخن گفت! چاره فرهنگ جز مواجهه فرهنگی با فرهنگ نیست.

  • 11
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش