به گزارش خبرآنلاین،در مراسم پایانی سومین جشنواره پایتخت کتاب ایران و روستاها و عشایر دوستدار کتاب، بوشهر به عنوان سومین پایتخت کتاب ایران معرفی شد.
مراسم سومین جشنواره پایتخت کتاب ایران و روستاها و عشایر عصر روز دوشنبه دوم اسفند با حضور سیدرضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی معاون فرهنگی وزیر ارشاد در تالار وحدت برگزار شد و بوشهر به عنوان سومین پایتخت کتاب ایران انتخاب شد.
در این مراسم سیدرضا صالحی امیری با تقدیر از فعالیت های جمع حاضر در حوزه کتاب و گسترش کتابخوانی، گفت: «امروز صحنه زیبایی را خلق کردید که برای من جذاب و دلنشین است. امروز این سالن و این جمعیت نماد ایران کوچک است. امروز همه افراد از همه نژاد و قوم و مذهب اینجا جمع شدهایم، درود بر شرف و مرام و اخلاق شما. امیدوارم این حرکت که یک رقابت سالم و سازنده است منشا تحولات بزرگ برای این کشور شود. اگر بناست در این سرزمین اتفاقی شکل بگیرد باید از فرهنگ آغاز شود و فرهنگ خود نیز از انسان شروع می شود و انسان یعنی آگاهی و فضیلت.»
او همچنین ادامه داد: «اگر من بخواهم قضاوت کنم همه شما منتخبید. انصاف این است که من به شدت تحت تاثیر قرار گرفتم. از همه جشنوارههای ما بهتر و جذابتر بود، درست است که امروزه زرق و برق جشنواره هایی که برگزار می شود بسیار زیاد است، اما این جشنواره صمیمیت بیشتری داشت. امروز یک حرکت بزرگ در سطح کشور آغاز شده و معاونت فرهنگی قدمهای بزرگی برداشته است، نهاد کتابخانههای عمومی تلاش میکند کتاب را به کل کشور برساند، امور مساجد ما با بیش از ۱۲ هزار کتابخانه تلاش میکند موجی را در مسجد و مسجدیها برای کتابخوانی ایجاد کند، امیدوارم بتوانیم ساز و کاری پیدا کنیم که بیش از یک شهر پایتخت و بیش از یک روستا را انتخاب و فعال کنیم.»
وزیر ارشاد گفت: «شما شاهد بودهاید که رهبری برای کتاب تقریظ مینویسند. این نشان از اهمیت حوزه کتاب است. هیچ توجیهی برای کتاب نخواندن نداریم. امروز در یک موج وحدتآمیز برای کتاب قرار داریم.»
صالحی امیری با بیان اینکه توسعه ملی از اقتصاد و سیاست به نتیجه نخواهد رسید، بلکه از فرهنگ و انسان فرهنگی آغاز میشود، بیان کرد: «الگوی اصلی توسعه انسانی و فرهنگی است. تا انسان ساخته نشود جامعه ساخته نمیشود. این سخن امام است. انسان ساخته نمیشود تا کتابخوانی گسترده شود. از همه دستگاهها تقدیر میکنم. از نهاد کتابخانههای عمومی، از امور مساجد، از وزارت کشور، از همه شهرداریها و همه کسانی که کمک کردند.»
او با اشاره به انتخاب بوشهر به عنوان پایتخت کتاب ایران، گفت: «بوشهر خود یک ایران کوچک است. بوشهر همه زیباییها را در خود جمع کرده است. مردمان این شهر نجیب، سختکوش، فرهیخته و با فرهنگ هستند و ما به بوشهریهای عزیز افتخار میکنیم. بوشهر تکهای از ایران اسلامی است، این شهر پایتخت کتاب ایران اسلامی به شمار میرود.»
صالحی امیری در پایان سخنانش، گفت: «روستاییان ولی نعمت این سرزمین هستند و بسیار به آن ها و به مرزدارانی که امنیت را برای ما رقم زدهاند، مدیونیم.»
پیش از سخنان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی اصغر سیدآبادی دبیر طرح پایتخت کتاب و روستاها و عشایر دوستدار کتاب در سخنانی به بیان اهمیت اجرا این طرحها و تاثیر آنها در علاقهمند کردن متولیان شهرها و روستاها برای انجام کارهای ترویجی و مردمی در جهت بهبود وضعیت کتابخوانی پرداخت.او با اشاره به حمایتهای سیدعباس صالحی معاون فرهنگی وزارت ارشاد گفت: «اولین گام این بود که استدلال کنیم چرا کتاب و نه هیچ چیز دیگر. کار سختی نبود. کتاب، هم در دسترسترین عنصر فرهنگی در همه شهرها و روستاهاست، هم باسابقهترین و هم تنها رسانهای است که با همه میراث بشر پیوند دارد و ترویجش ترویج همه یافتهها و فضیلتها و دانشها و تجربههای بشر است. هر رشته علمی و فرهنگی و هنری آثارش در کتاب به دیگران منتقل شده است و ترویج کتابخوانی همزمان میتواند ترویج معرفت دینی و فضایل اخلاقی و صنعت و کشاوزی و هنر و ... باشد.»
سیدآبادی ادامه داد: «نگرانی ما درباره روستاها خیلی زودتر از شهرها برطرف شد، چون بلافاصله پس از اعلام فراخوان تماس از روستاها شروع شد. روستایی را سراغ داشتیم که پس از اعلام فراخوان خانه خالی یکی از اهالی را کتابخانه کردند. پس از نخستین سال برگزاری در مناطقی که یک روستا برگزیده شده بود، فعالیتهای کتابخوانی و کتابخانهای افزایش پیدا کرد و امسال خوشحالیم که روستاها و آبادیها و عشایری از چهارگوشه ایران رنگارنگ در جشنواره شرکت کردهاند.»
او درخصوص متقاضیان حضور در جشن سال پایتخت کتاب ایران، توضیح داد: «امسال که اسامی ۱۰۲ شهر شرکت کننده را مرور میکردیم، در میان آن نامهای ناشناس شهرهایی بودند که تازه شهر شده بودند. حالا که ۲۰ شهر نامزد نهایی را نگاه میکنیم، شهرهایی را میبینیم که هنوز اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ندارند، اما همه نهادها و دستگاههای عمومی و دولتی و غیردولتی برای ترویج کتابخوانی بسیج شدهاند. زیرا اساس کار در انتخاب پایتخت کتاب ایران بر کارجمعی و مشارکت دولت و بخشهای غیردولتی و ایدههای ابتکاری و نو استوار است نه لزوما بر بودجه.»
سیدآبادی با اشاره به نیشابور دومین پایتخت کتاب ایران، گفت: «امسال برای ارزیابی فعالیتهای ترویج کتابخوانی در نیشابور گزارشی تهیه و در آن فعالیتها بر اساس برنامهها سنجیده شد و نتیجهاش حاکی از موفقیت نسبی نیشابور در اجرای برنامههایش بود. بخشی از این ارزیابی نیز سنجش تاثیر پایتخت کتاب در ترویج کتابخوانی نیشابور بود. برای این موضوع سفارش کتاب از توزیعکنندگان، میزان فروش نمایشگاه کتاب و همچنین میزان امانت کتاب در کتابخانههای عمومی نیشابور مورد ارزیابی قرار گرفت.»
او در ادامه آماری از میزان افزایش فروش کتاب در نیشابور ارائه داد: «بر اساس گزارش موسسه نمایشگاههای فرهنگی فروش نمایشگاه کتاب در نیشابور با برخی از مراکز استان مانند ارومیه، زنجان، گرگان و شهرکرد برابر و مبلغ هشت میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال بود. نمایشگاه کتاب در نیشابور یکی از دستاوردهای انتخاب این شهر به عنوان پایتخت بود و معمولا فروش نمایشگاهی بر فروش کتابفروشیها تاثیر منفی میگذارد، اما بر اساس گزارش تعاونی توزیعکنندگان سفارش کتاب از مراکز توزیع کتاب در سال ۱۳۹۵ نسبت به سال ۱۳۹۴ افزایش فروش داشته است.»
در ادامه این مراسم همچنین سیدمحمد بهشتی از اعضای هیئت داوران این جشنواره در سخنانی گفت: «برگزاری این جشنواره ظرفیتهای روستاها و شهرهای ما را در حوزه کتابخوانی آشکار کرد که این نوعی غبارروبی از ظرفیتهای نهفته در جامعه فرهنگی ایران است.»
او ادامه داد: «همانطور که اشاره کردم مردم ما درباره خود دچار توهم شدهاند، مخصوصا در عصر معاصر و در حوزه رویکردهای فرهنگی اتفاقی که سال گذشته در نیشابور افتاده و ما از اینقدر توجه به کتاب در این شهر تعجب کردیم که نشاندهنده این است که ذهنیت درستی به جامعه و ملت خود نداریم؛ یعنی پیشفرضهای ما غلط است. پروژهای مثل انتخاب پایتخت کتاب ایران به نظرم ظرفیتهایی جالبی از نگاه فرهنگی مردم ما را آشکار میکند و ظرفیت واقعی جامعه را به ما نشان میدهد. این رویدادها میگوید که باید از تلقینها که به صورت بدیهی درآمده دوری کنیم و سعی کنیم حقیقت را کشف کنیم.»
همچنین علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور و دیگر عضو هیئت داوران این دو جشنواره رقابت میان شهرها و روستاها را در سومین دوره جشنواره یاد شده بسیار حساس عنوان کرد و به بیان نکاتی در باب تاثیرات فرهنگی برگزاری این جشنواره ه پرداخت.
او ادامه داد: «اصغر فرهادی میگوید یک بار با برخی کارگردانان درباره فروش فال حافظ صحبت میکرده و آنها متعجب بودند که ایرانیها برای خرید شعر سر چهارراهها پول میپردازند.»
سپس هادی مسلمی شهردار نیشابور به عنوان شهر برگزیده سال گذشته از روند برنامههای شهر خود در سال گذشته گزارشی ارائه داد: «نام و نشان نیشابور از گذشته تاکنون در ذهن و زبان ایرانیان نامی باشکوه با نشانهای فرهنگی و هنری غنی بوده است که در جهان نیز شناخته شده است و سال ۱۳۸۹ در شبکه میراث معنوی جهان در سازمان یونسکو ثبت شده است.»
او با اشاره به برگزیده شدن نیشابور به عنوان پایتخت سال گذشته کتاب ایران، ادامه داد: «به گواهی هیئتداوران و کارشناسان، آنچه باعث شد نیشابور پایتخت کتاب ایران شود، حضور فعال نهادهای مردمی، تشکلهای مدنی و صنایع در کنار نهادهای دولتی و عمومی در ترویج کتابخوانی بود.»
شهردار نیشابور همچنین گفت: «از دو سال پیش در نیشابور موجی مبارک راه افتاده است که همه نهادها و دستگاهها در حرکتی منسجم و همافزا، ترویج کتابخوانی را بهعنوان راهی برای توسعه و پیشرفت شهر دنبال میکنند. شهرداری، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، نهاد کتابخانههای عمومی، آموزشوپرورش، انجمنها و نهادهای غیردولتی، صنایع، دانشگاهها و مدارس و خوشبختانه از امسال روستاها به این موج عظیم پیوستهاند، موجی که محدود به امسال و سال آینده نخواهد بود و تا سالهای سال ادامه خواهد یافت.»
در این دوره جشنواره جشن پایتخت کتاب ایران پرونده ۱۰۳ شهر، به داوری نهایی معرفی شد و بوشهر بهدلیل برنامههای نوآورانه، مشارکتجویانه و منسجم و استفاده از ظرفیتهای صنعتی، فرهنگی و هنری در تدوین برنامههای ویژه پایتخت کتاب ایران و همچنین حمایت از طرحهای ترویج کتابخوانی به عنوان سومین پایتخت کتاب ایران معرفی شد.
لوح تقدیر وزیران کشور و فرهنگ و ارشاد اسلامی و لوح تقدیر کمیسیون ملی یونسکو به شهردار و مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی این شهر اهدا شد. همچنین مبلغ ۳۰۰ میلیون ریال جایزه نقدی و ۱۰۰ میلیون ریال حواله کتاب به این شهر اهدا شد.
سیدمحمد بهشتی، محمود آموزگار، سیدعباس صالحی، علیرضا مختارپور، احمد مسجدجامعی، عباس کرخی و عبدالمهدی مستکین، اعضای هیئت داوران سومین دوره طرح انتخاب پایتخت کتاب ایران بودند.
شهرهای اصفهان، اِوَز، برازجان، تبریز، تفت، دزفول، دَمَق، زرند، کاشان، رفسنجان، کنگان، شبانکاره، شهرری، شهرضا، شهرکرد، شیراز، لاهیجان، ورامین و یزد نیز دیگر شهرهای راهیافته به مرحله نهایی بودند.
لوح تقدیر ویژه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و کمیسیون ملی یونسکو در بخش روستاهای دوستدار کتاب به روستای شمسی از شهرستان اشکریز یزد اهدا شد.
شهرکرد، کاشان، اوز و زرند به عنوان شهر خلاق در ترویج کتابخوانی، لوح ویژه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و کمیسیون ملی یونسکو را دریافت کردند.
اجرای گروه موسیقی لیان پایان بخش این مراسم بود.
- 16
- 6