چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۱۳:۵۳ - ۱۱ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۲۹۹۴
کتاب، شعر و ادب

افسانه‌های ماری آنتوانت

ماری آنتوانت,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

افسانه‌هایی که از ماری آنتوانت در فرهنگ عامه اروپاییان و مردم فرانسه وجود دارد، به‌ویژه ماجراهای مرگ او همیشه یک بهانه جالب برای نویسندگان رمان و داستان و نیز فیلم‌سازان بوده‌است. او در فرهنگ مردم اروپا جایگاه خاصی دارد.

 

ماری آنتوانت در سال ۱۷۵۵ میلادی، در وینا اتریش متولد شد. او پانزدهمین و آخرین فرزند فرانسیس، امپراتور مقدس روم و شهبانوی قدرتمند هابسبورگ‌ها، ماریا ترزا بود. هنگامی که ماری متولد شد، یک فالگیر طالع زندگی او را پیش‌بینی کرد. او گفت که زندگی این دختر فاجعه‌بار خواهد بود. برای همین، جشن تولد ماری ِ نوزاد بر هم خورد.

 

برای تحکیم اتحاد نویافته میان دو دشمن قدیمی یعنی اتریش و فرانسه، پادشاهان اتریش پیشنهاد ازدواج جوان‌ترین دختر خود را با وارث تاج و تخت فرانسه، پسر ارشد شاه لویی فرانسه دادند. در هفتم ماه مه ۱۷۷۰ میلادی، ماری آنتوانت در حالی که تنها چهارده سال داشت، به ازدواج شاهزاده ۱۵ ساله فرانسه درآمد و مراسم ازدواجشان در کاخ لاویش برگزار شد. هرچند عامه فرانسوی‌ها اما هیچگاه نخواستند این ملکه اتریشی را به رسمیت بشناسند.

 

مشهور است که وقتی نزد ماری آنتوانت گفته شد دهقانان گرسنه فرانسه، هیچ نانی برای خوردن ندارند، با بی‌رحمی و ساده‌لوحی گفت: «اجازه دهید که کیک بخورند.» این جمله همواره برای نشان دادن سنگ‌دلی و بی‌دردی ملکه فرانسه استفاده می‌شود.

 

اما هیچ شواهدی که این سخن را به او مستند کند واقعا وجود ندارد. اتفاقا این عبارت که برای در تنگنا قرار دادن خاندان سلطنتی فرانسه بسیار به کار رفت، نخستین بار در سال‌ها پیش از ورود ماری آنتوانت به فرانسه اثر «شرح و تفسیر ژان ژاک روسو» نوشته ماری ترزا به کار رفته بود.

 

ماری ترزا شاهدختی اسپانیایی بود که در سال ۱۶۶۰ میلادی با لویی چهاردهم ازدواج کرد. حتی این عبارت پیش از انتساب به ماری آنتوانت به دو تن از خاله‌های لویی شانزدهم هم منسوب شده بود. پس از وقوع انقلاب در سال ۱۷۸۹ میلادی و در پی سرنگونی رسمی سلطنت فرانسه در روز ۱۰ اوت سال ۱۷۹۲ میلادی، ماری آنتوانت به همراه شوهرش لویی شانزدهم، خواهر شوهرش شاهزاده الیزابت و دو فرزندش در قلعه مخوف قرون وسطایی تامپل زندانی شدند.

 

اندک زمانی پس از کشته شدن لویی شانزدهم در زیر تیغه گیوتین در روز ۳۱ ژانویه سال ۱۷۹۳ میلادی، ماری آنتوانت با رنج جدایی از پسر ۸ ساله‌اش مواجه شد. لویی هفدهم خردسال به یک شخص عامی و سنگدل به نام سیمون سپرده می‌شود تا او را مانند یک مستخدم تربیت کند.

 

مجازات مرگ لویی شانزدهم شاید به دلیل اراده انقلابی که خواهان خاتمه دادن به اصل سلطنت که لویی شانزدهم مظهر آن بود، قابل توجیه بود اما محاکمه عجولانه ملکه ماری آنتوانت ۳۸ ساله با هیچ توجیه سیاسی منطبق نبود و تنها به دلیل ظهور و تشدید دوره ترور در فرانسه که با دست روبسپیر به راه افتاده بود، ماری آنتوانت به مرگ محکوم شد.

 

ماری آنتوانت علیرغم سبکسری در دوران ملکه بودن شجاعانه در مقابل دادگاه انقلابی بیووارن حاضر شد. او هنگام محاکمه محترمانه، با متانت و وقار به اتهامات بی‌شرمانه و بی‌پایه و اساس ژاک هبر نماینده دادستان کل که یک ژاکوین افراطی بود، پاسخ داد. با این همه، در روز ۱۶ اکتبر سال ۱۷۹۳ میلادی ملکه ماری آنتوانت پس از یک محاکمه ناعادلانه و شتاب‌زده در میدان گرو شهر پاریس سرش در زیر تیغه گیوتین قطع شد.

 

افسانه‌هایی که از ماری آنتوانت در فرهنگ عامه اروپاییان و مردم فرانسه وجود دارد، به‌ویژه ماجراهای مرگ او همیشه یک بهانه جالب برای نویسندگان رمان و داستان و نیز فیلم‌سازان بوده‌است. او در فرهنگ مردم اروپا جایگاه خاصی دارد. چندین فیلم، برنامه تلویزیونی و داستان درباره او تولید شده است.

 

ماری آنتوانت (۱۹۳۸) اثر و.س.فان دیک، ماری آنتوانت، ملکه فرانسه (۱۹۵۶) ساخته جین دلانوی، ماری آنتوانت (۲۰۰۶) اثر جالب توجه سوفیا کاپولا از و نیز وداع ای ملکه من (۲۰۱۲) ساخته بنیوت ژاکیوت از مهم‌ترین فیلم‌هایی است که مستقیما درباره زندگی و شخصیت ماری آنتوانت تولید شده است.

 

در فیلم‌هایی مانند داستان بشریت (۱۹۵۷) و انقلاب فرانسه (۱۹۸۹) و بسیاری فیلم دیگر هم شخصیت ماری آنتوانت حضور دارد. در آثار تلویزیونی هم ضخیت ماری انتوانت در قالب برنامه‌های اپیزودیک تاریخی و سریال‌های تلویزیونی پرداخت هشده است. کتاب شوالیه میسون روگ، داستانی درباره ماری آنتوانت، نوشته الکساندر دوما هم مشهورترین اثر داستانی است که درباره ملکه مقتول فرانسه نوشته شده است.

 

 

ebtekarnews.com
  • 22
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش