مهمترین عناوین خبری
یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۰۹:۲۵ - ۰۱ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۰۰۵۳
کتاب، شعر و ادب

وضعیت نگران کننده خانه نیما پدر شعر نو

خانه نیما یوشیج,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

خروج خانه نیما یوشیج از فهرست ثبت آثار ملی اولین شوکی بود که در این ایام درست در موقعیتی مشابه و بعد از کافه نادری به میراث تاریخی پایتخت وارد آمد. خانه ای که خود در آستانه تخریب قرار دارد، با شکایت وکیل مالکان فعلی آن به دیوان عدالت اداری با هدف تاریخی نبودن این بنا از فهرست ثبت میراث فرهنگی پایتخت حذف شد تا احتمالا  راه برای برج های سر به فلک کشیده به جای باغ ها و خانه های تاریخی باز شود. این خانه که در محله تجریش تهران، خیابان دزاشیب، خیابان فردوسی دیروز و خیابان رمضانی امروز، واقع شده است، در سال ۱۳۲۷ توسط خود نیما ساخته شد و او این خانه را به همسرش هدیه داد. ما سعی کرده ایم گزارشی را از این بنا، از لحظه ساخت تاکنون، در اختیارتان قرار دهیم که در ادامه خواهید خواند.

 

ساخت خانه توسط نیما

« در  سال ۱۳۲۸ نیما قطعه زمینی را که در اراضی  انتهای کوچه فردوسی تجریش، خریده بود   ساخت و تا پایان عمر در این خانه کوچک که در اوایل از برق و آب لوله کشی نیز محروم بود، زندگی می‌کرد. در این خانه، نیما علاوه بر همه این محرومیت‌ها، گرفتار یک مشکل عمده شده بود که اغلب از آن شکوه می‌کرد. در واقع فروشنده زمین، پس از قطعه بندی برای این قطعه، راه خروج نگذاشته بود و هر طرف در خانه را می‌گذاشتند، با یکی از قطعات مجاور مواجه می شد.

 

بعدها همسایگان کمک و به ترتیبی این مشکل را حل کردند. در این خانه، برخلاف منازل پیشین نیما، اتاق پذیرایی و کار او یک‌جا بود و هرکس پیش او می‌رفت، در همان اتاق او را می‌پذیرفت و در میان توده‌ای از کتاب‌های گوناگون و دست‌نوشته‌هایش، با او به گپ زدن می‌پرداخت».  (دکتر انور خامه‌ای – کتاب چهار چهره - ص ۵۸)   خانه نیما دارای زیربنایی به مساحت ۱۸۰ مترمربع با عرصه ۶۸۰ مترمربعی است. معماری خانه شبیه دیگر خانه های منطقه شمیران و با سقف شیروانی ساخته شده است. ایوان آن دارای هشت ستون مدور و چهار اتاق تودرتو است و یک اتاق جداگانه، که اتاق شخصی نیما یوشیج بوده و در حیاط آن تعدادی درخت کهن سال وجود دارد.

 

 ۴۶۰۳ عددی که از نیما گرفته شد!

تا وقتی سیمین دانشور  همسر جلال آل احمد زنده بود و در فاصله  چند متری این خانه زندگی می‌کرد، وضع خانه نیما بهتر بود. به گزارش تسنیم، شراگیم، پسر نیما، با فروش خانه کار را خراب کرده بود. در پی اقدام به تخریب مالک جدید در سال ۱۳۸۰ این خانه با تلاش های سیمین دانشور جزو فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.  تا ۱۵ آبان ‌ماه همین امسال، شماره ۴۶۰۳ در فهرست آثار ملی به نام نیما و خانه‌اش بود. حالا خانه نیما اثر ملی نیست و هر لحظه خطر تخریب، تنش را به لرزه می‌اندازد.

 

خانه ای که دیگر به نیما تعلق ندارد

به گفته مسئولان سازمان میراث فرهنگی تهران، مالکان خانه نیما برای بهره‌برداری خارج از ضوابط با طرح شکایت در دیوان عدالت اداری، اعلام کرده اند که هیچ سند و مدرکی درباره این‌که این خانه متعلق به نیما یوشیج است، وجود ندارد و خواستار خروج این خانه از فهرست آثار ملی کشور شده‌اند. دادگاه هم با وجود دفاعیات سازمان میراث فرهنگی و موارد مندرج در پرونده ثبتی و دیگر اسنادی که نشان می‌دهد این خانه، عملا خانه نیماست، متاسفانه به درخواست مالکان رای مثبت داده است. به رغم وجود ده‌ها سند، گزارش تاریخی و عکس از این خانه که نشان دهنده زندگی نیما یوشیج در این مکان است. در رأی دیوان دلیل خروج خانه نیما از فهرست میراث ملی آمده است که هیچ‌گونه سند ثبتی واجد ارزش قضایی در نسبت خانه مورد نظر، با نیما وجود ندارد و با توجه به آن، حکم خروج از ثبت صادر شده است.

 

میراث فرهنگی برای حفظ این خانه تاریخی چه کرده است؟

آن طور که معاون میراث فرهنگی استان تهران در خبرگزاری ها توضیح می دهد؛ این سازمان دفاعیات خود را به دیوان عدالت اداری ارائه کرده و از آن‌ها خواسته است که در رأی خود تجدیدنظر کنند، ولی درخواست شان توسط دیوان عدالت اداری رد می شود. درنهایت به‌رغم وجود اسناد کافی در این‌باره، این حکم صادر شده است. دیوان عدالت اداری تنها به شرعیات تکیه کرده است تا بندهای قانونی سازمان میراث فرهنگی.

 

مالک حق تخریب خانه نیما را ندارد

جالب است بدانید که وارث کنونی خانه نیما یوشیج از بستگان وی نیست. از قرار معلوم اسامی مالکان خانه به گونه‌ای است که به نظر نمی‌رسد از اقوام نیما باشند. طبق قوانین سازمان میراث فرهنگی وقتی خانه‌ای از ثبت خارج می‌شود، به این معنا نیست که مالک می‌تواند آن را تخریب کند. این ملک قاعدتاً به دلیل شخصیت مهمی که در آن حضور داشته، بنایی ارزشمند است و مالکان حق تخریب آن را ندارند اما با توجه به این که زمین این خانه بزرگ است و دست بر قضا در منطقه یک و محله دزاشیب قرار دارد؛ به نظر می رسد که مالکان با خارج کردن این خانه از فهرست آثار ملی قصد دارند مجوز تخریب و نوسازی را از شهرداری تهران بگیرند.

 

وضعیت فعلی شماره ۴۶۰۳ آثار ملی

هر چند معاون میراث فرهنگی تهران گفته است آن ها اجازه تخریب این بنا را ندارند اما دیگر هیچ قانونی حامی این خانه تاریخی نیست و با ادامه همین روند امکان تخریب این خانه دور از انتظار نیست. از گفته یکی از همسایه های خانه نیما به روزنامه شهروند، پیداست چه بلایی دارد سر خانه پدر شعر نو می آید: «از وقتی خانه خالی شد، راه برای آدم های بی خانمان و معتادها باز شد تا از این دیوار کوتاه بالا بیایند، شیشه ها را بشکنند و همه چیز را خراب کنند.» این برای چندمین بار است که مالکان بناهای تاریخی توانسته اند، ملک را از ثبت ملی خارج کنند و مدیران میراث فرهنگی نیز دفاع مناسبی از بناها نکرده اند.

 

 

ناصر رعیت نواز

 

 

khorasannews.com
  • 15
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش