جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۸:۵۹ - ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۵۳۸۷
کتاب، شعر و ادب

به مناسبت درگذشتش

نگاهی به زندگی بزرگ علوی، «آقا بزرگِ» ادبیات ایران

بزرگ علوی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

«سید مجتبی آقا بزرگ علوی» مردی با موهای موج‌دار و جوگندمی را اهالی سرزمین داستان با نام «بزرگ علوی» می‌شناسند. روزنامه‌نگار و نویسنده‌ای که آثارش هم در حد و اندازه نامش، بزرگ بود و بر ادبیات معاصر ایران اثر گذاشت. نویسنده‌ای که به دوستش «صادق هدایت» شبیه نبود و بر خلاف متن‌های سراسر ناامیدانه و منفعلانه هدایت، آثارش رنگی از مبارزه و زندگی و امید داشت. درباره او که در بهمن ۱۲۸۲ در تهران متولد شد و در بهمن ۱۳۷۵ در برلین از دنیا رفت، می‌توان بسیار نوشت؛ اما حقیقت این است که  او بخش زیادی از خودش را در آثارش بازآفرینی کرده و برای شناختن بزرگ علوی بیش از هر کاری باید آثارش را خواند؛ چرا که او بر خلاف بسیاری از نویسندگان هم‌دوره‌ای‌اش به جای تقلید و کپی‌کاری، خودش را نوشته است.

زندگی و زمانه آقا بزرگ

جوانیِ بزرگ، با یک واقعه تراژیک همزمان شده بود؛ پدرش بعد از یک ورشکستگی تجاری خودکشی کرد. بزرگ که در آلمان روان شناسی و علوم تربیتی خوانده بود، به ایران بازگشت و در دوره‌ای کار حرفه‌ای نویسندگی را آغاز کرد که اغلب نویسندگان و روشنفکران گرایش های سوسیالیستی داشتند. شاید بتوان به طور کلّی زندگی او  را به چند دوره مهم تقسیم کرد: اوّل، تحصیل در آلمان قبل از جنگ جهانی اوّل و آشنایی با نویسندگانی  همچون: «هاینریش  هاینه»،  «هرمان هسه»، «فئودور داستایوفسکی»،  «ماکسیم گورکی»، «برتولت برشت»، «آنتوان چخوف»، و... . دوّم ، آمدن به ایران، آشنایی با «صادق هدایت»، گرایش شدید به ایرانی‌گری، آشنایی با «دکتر تقی ارانی» و  چهارسال زندانی شدن. سوّم، آزادی از زندان، مشارکت در تشکیل حزب توده ایران، سردبیری مجله پیام نو،  همکاری با مجلات سخن،  مردم و... نگارش و نشر داستان‌های رئالیستی، شرکت در فعالیت‌های اجتماعی  و فرهنگی. او در سال‌های روزنامه‌نگاری‌اش با عنوان مستعار «فریدون ناخدا» مقاله و داستان می‌نوشت و چهارّم، کودتای  ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ خورشیدی،  اقامت طولانی در اروپا،  بازگشت موقت به ایران،  عزیمت مجدد به اروپا و وفات در برلین آلمان.

«چشم هایش»، حضور زنان در ادبیات

بزرگ علوی را بیش از هر چیز با رمان «چشم هایش» می‌شناسند. یک عاشقانه ناآرام در یک بستر تاریخی ناآرام. شاید بتوان عنوان عاشقانه سیاسی را به این ماجرای سراسر رمانتیک داد. در حقیقت بزرگ علوی بیش از هر کاری زمانه خودش را توصیف می‌کند و داستان‌هایش را در دل همین زمانه می‌پروراند به همین دلیل بزرگ علوی را پیرو سبک واقع‌گرایی اجتماعی می‌دانند. کسی که در داستان‌هایش بنا دارد درباره مسائل و آسیب‌های اجتماعی آن سخن بگوید. «جمال میرصادقی» اعتقاد دارد، رمان چشم هایش مسیر ادبیات داستانی ایران را عوض کرده است. این کتاب از معدود آثار فارسی است که در مرکز آن، یک زن با تمام عواطف و ارتعاشات روانی و ذهنی قرار گرفته است.

«گیله مرد»، تصویر جامعه ایران

در کتاب ادبیات فارسی سال دوم دبیرستان، داستانی بود به نام «گیله مرد». داستانی سراسر درد و وحشت و اندوه و البته مبارزه و پایداری. گیله مرد در حقیقت از نخستین داستان‌های ایرانی بود با سبکی تازه که در آن پویایی و حرکت به جای توصیف و ایستایی قرار گرفته بود. شاید اغراق نباشد که این داستان پرکشش و پر افسوس را یکی از موفق‌ترین نمونه‌های داستان‌های کوتاه فارسی بدانیم که از ویژگی‌های فنی و غنی نیرومندی برخوردار است؛ داستانی دولایه، هم واقع‌گرا و هم نمادین. صرف انتخاب درون‌مایه عصیان‌کردن علیه ظلم، نمایشگر اعتراض و خشم نویسنده علیه ناروایی‌های اجتماعی نیز هست.

«ورق‌پاره‌های زندان»، خلق ادبیات پایداری

سبک بزرگ علوی برای ادبیات فارسی سبک تازه و بدیعی بود.  برخی از داستان های او به‌صورت معماگونه آغاز و سپس آن واقعه تشریح و بازسازی می‌شود. اما نقطه تمایز او در داستان‌نویسی، خلق یک گونه داستان به نام «ادبیات زندان» یا «ادبیات پایداری» است. او در دو کتاب «پنجاه و سه نفر» و «ورق پاره‌های زندان» به روایتگری واقع‌بینانه از فضای زندان و داستان‌های هم‌بندان خود پرداخته است.  او در دیباچه‌ کتابش نوشته: «عنوانِ ورق‌پاره‌های زندان اسم بی‌مسمایی برای این یادداشت‌هایی که اغلب آن‌ها، در زندان تهیه شده، نیست. در واقع اغلب آن ها روی ورق پاره، روی کاغذ قند، کاغذ سیگار اشنو یا پاکت‌هایی که در آن برای ما میوه و شیرینی می‌آوردند، نوشته شده‌است؛ و این کار بدون مخاطره نبوده‌است. در زندان اگر مداد و پاره کاغذی مأمورین زندان در دست ما می‌دیدند، جنایت بزرگی به‌شمار می‌رفت.»

سرانجام آقا بزرگ ادبیات

بزرگ علوی سال‌های بسیاری از عمرش را در آلمان زندگی کرد و استادیار دانشگاه هومبولت بود.  درباره‌اش می‌گفتند ممکن نیست سراغش بروید و دست رد به سینه‌تان بزند، برای شاگردانش و دوستداران ادبیات و اهالی فرهنگ همیشه وقت داشت. علوی در مدت حضورش در دانشگاه، فعالیت‌های ادبی فراوانی انجام داد که نمونه‌اش تدوین لغت‌نامه فارسی- آلمانی و ده‌ها ترجمه از زبان آلمانی به فارسی بود. «احمد محمود»، «نسیم خاکسار» و «علی اشرف درویشیان» را از تاثیرپذیرفتگان آثار او می‌دانند.

الهام یوسفی

khorasannews.com
  • 15
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش