دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۵:۳۸ - ۰۲ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۰۶۲۴
کتاب، شعر و ادب

نگاهی به داستان «آدم‌های خطرناک» اثر آنتوان چخوف

آنتوان چخوف,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

تيزبيني نويسنده شهير روسي آنتوان چخوف، بر صاحبان قلم پوشيده نيست. ذهن زاينده او چنان خودماني و بي‌پرده از حقايق اطراف ما سخن مي‌گويد كه پنداري از پنجره اتاقت به بيرون مي‌نگري و از ميان آنچه در داستان‌هايش جاري است، صداي عقايدي به‌گوش مي‌رسد كه براي‌مان آشناست. وي با تبحري كم‌نظير، داستان‌هاي كوتاه پرمغزي خلق كرده كه به‌سختي مي‌توان مانند آنها را، حتي در آثار بلند ساير نويسنده‌ها يافت. داستان كوتاه «آدم‌هاي خطرناك» روايتگر رويارويي ديرينه تاريكي جهل با روشناي دانش و حقيقت است.

 

دو مرد غريبه، به شهري وارد مي‌شوند و در همان بدو ورود چنان متمايز و فراتر از تمام مردمان شهر جلوه مي‌نمايند كه توجه مخاطب را بر خود متمركز مي‌كنند‌‌. پوشيده نماند كه اين وجه اغراق‌آميز از تمايز، نه فقط از برتري و آداب‌داني آن‌دو، كه از ناداني و جهالت شگفت‌آور ساكنان شهر رقم مي‌خورد، چنان‌كه آنان حتي به وجود مشمئز‌كننده‌ حشرات در محيط زندگي و غذاي خود عادت كرده‌اند و آن ‌را موضوعي پيش ‌پا افتاده مي‌دانند. حال، چگونه مي‌توان از چنين كساني انتظار داشت كه از پديده خورشيد گرفتگي بدانند؟! عاملي كه دو غريبه را براي رصد و مطالعه آن، به اين تاريكخانه‌‌ كشانده است.

 

اينگونه است كه ما نيز با داستان، به انتظار كسوف مي‌نشينيم. آن هنگام كه براي آن دو غريبه، رسول آگاهي برانگيخته مي‌شود و براي ساكنان شهر، هنگامه چيرگي سياهي ضلالت است. در تاريكي كسوف، مردمان، ديوانه‌وار، در هم مي‌پيچند و آشفته، آخرالزمان را بانگ مي‌دهند؛ كه اگر نيك تامل كنيم، جهل و اصرار بر آن، زمينه‌ساز اضمحلال بشر است.

 

پس از لحظاتي، كسوف به انجام مي‌رسد و دو غريبه كه تنها آگاهان داستان هستند، با طمانينه به‌همراه ادوات و تجهيزات خود، شهر را ترك مي‌گويند چنان‌كه به قول شاملو: «يك دم در اين ظلام درخشيد و جست و رفت. »

 

روز، دوباره برمي‌آيد ولي تيرگي ناداني، همچنان بر همه شهر سيطره دارد و اكنون مجهولات با داستان‌سرايي و خرافه‌سازي درمي‌آميزند و رواياتي از واقعيت عرضه مي‌شوند كه حقيقت را شرمسار مي‌كنند. مردمي كه تا لحظاتي پيش، غريو مستانه سر مي‌دادند، اكنون دو غريبه را مسبب اين مصيبت و بلاي آسماني قلمداد مي‌كنند. اتهامي محتوم كه همواره كساني كه ديگر گونه‌اند، طلايه‌داران لشكر محكومانند، لكن «بي‌خرد، گرچه رها باشد، در بند بود؛ با خرد، گرچه بود بسته، چنان دان كه رهاست» اين مردم، چنان غرق در ظلمتند كه حتي نشانه‌هاي راوي حقايق را نيز نادرست تعبير و تفسير مي‌كنند.

 

بدين‌سان است كه گاه، آگاهاني بر ما وارد مي‌شوند و چون متصل به چشمه حقيقتند از سرچشمه مي‌نوشند و بهره و حظ وافر مي‌برند و سپس رخت برمي‌بندند. اين ما هستيم كه در ورطه گمراهي كه چون يوغي به گردن آويخته‌ايم، مي‌مانيم و براي آن فرجامي جز به سوي قهقراي ابدي نمي‌توان پنداشت. اكنون ديگر پوشيده نيست كه چرا شهر را در ابتدا تاريكخانه ناميديم، جايي كه در تاريكي آن، حقيقت پنهان، آشكارا ظهور مي‌كند.

 

در پسين سخن، بر ما است كه به دام تعبير ناراست نيفتيم، كه پلشتي گمراهي و ناداني مي‌تواند آفتاب حقيقت را بپوشاند، لكن، حتي از پس ابرهاي تيره هم پرتو حق و انديشه، پاينده است، كه حقيقت، ازلي و ابدي است؛ آفريده نشده كه ويران شود و ماذون نيست كه مخلوع شود. باقي است تا صورت زنده و زندگي را جان معنا بخشد. او شعشعه‌هاي خود را نثار مي‌كند، افسوس كه ما همه خوابيم.

 

سميه دژبرد

 

etemadnewspaper.ir
  • 13
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش