یکشنبه ۰۷ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۳۵ - ۲۴ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۷۱۰۱
کتاب، شعر و ادب

نگاهی اجمالی به آثاری از موراكامی نویسنده ژاپنی

هاروکی موراکامی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

هاروكي موراكامي آدم ناراحتي است؟ چرا شبيه هيچ‌كس ديگري نمي‌نويسد؟ چرا مي‌تواند هر خرافه ژاپني و سنت فراموش‌شده‌اي را قاطي داستان مدرنش بكند و خواننده‌ها هم شگفت‌زده بشوند؟ خودش گفته اين سوال‌ها را بارها و بارها از او پرسيده‌اند و او هم جواب داده است. موراكامي معتقد است آدم ناراحتي نيست. اما همچنان خواندن هر كتابي از موراكامي كار راحتي نيست، كافي است حواست را به داستان بدهي تا يك جايي‌ات درد بگيرد.

 

موراكامي استاد به دردآوردن است. او سراغ رازهاي پنهان زندگي آدم‌هاي تنها مي‌رود و از مكاشفه‌هاي دروني آنها و دنياي زيرزميني‌شان پرده برمي‌دارد. براي موراكامي اين چيزها عين موم توي مشتش شده، او مي‌تواند از يك داستان خيلي ساده از رفاقت چند پسر دبيرستاني به همين دنياي زيرزميني و هولناك روابط انساني نقب بزند، يك دفعه يكي از رفقاي دوره نوجواني از معاشرت گروهي بدون هيچ توضيحي حذف مي‌شود، ١٦ سال بعد درحالي‌كه اين حذف شدن ذهنش را رها نكرده به اصرار يكي ديگر در پي يافتن توضيح با حلقه دوستانش ملاقات مي‌كند و اينجاست كه موراكامي يكي از آن زيرزمين‌هاي هولناك انساني‌اش را به تصوير مي‌كشد و رمان سوكورو تازاكي، بي‌د‌رنگ به يكي از اثرگذارترين رمان‌هاي او تبديل مي‌شود.

 

موراكامي اين خط را از همان اول تا همين‌جا دنبال كرده، سيروسلوك شخصي كه در ساده‌ترين و معمولي‌ترين زندگي‌ها جست‌وجو مي‌كند و دست آخر رازي سر به مهر افشا مي‌شود كه ديگر نمي‌گذارد هيچ زندگي معمولي به‌نظر برسد. تك‌تك داستان‌هاي او پر است از زندگي آدم‌هاي معمولي كه وقتي در آن غور مي‌كند تكان‌دهنده مي‌شوند؛ نه از آن جهت كه اين آدم معمولي نيست، بلكه از آن رو كه تصويري از تنهايي و غم پيش روي خواننده‌اش مي‌گذارد كه انگار هر كسي در زيرزمين‌هاي شخصي و پنهانش يكي از آنها دارد، او داستان كوتاهي دارد به نام سال اسپاگتي كه قصه آدمي است كه مدت‌هاي مديدي توي خانه فقط و فقط ماكاروني درست مي‌كند و هيچ چيز جز ماكاروني در كار نيست، هيچ اتفاقي نمي‌افتد، ماكاروني، ماكاروني و ماكاروني جوري كه خواننده ته داستان دستش خالي است و جز قابلمه آب جوش و تصوير ماكاروني‌ها و تنهايي عميق و غمي بزرگ چيزي ندارد.

 

او به همين‌ها هم راضي نمي‌‌شود، اين جست‌وجو و غور در تنهايي از يك جايي شروع مي‌شود كه گاهي وقت‌ها متاركه است و گاهي وقت‌ها مرگ يا حتي گم شدن يا از بين رفتن حافظه كه به اين زيرزمين‌هاي شخصي نقب مي‌زنند. موراكامي در داستان‌هاي كوتاهش اين فضاها را به اوج رسانده، يك‌جور نمايش فقدان است كه او ديگر در آن استاد شده، هر نبودني كافي است دستمايه داستان او شود؛ حتي وقتي يك زن و شوهر براي ديدن باغ وحش و دو كانگورو راهي مي‌شوند، سر يك پيچ يا موقعيت اتفاقي همان چيزي كه موراكامي برايش نوشتن را شروع كرده از خفا بيرون مي‌پرد و يقه خواننده را توي دست مي‌گيرد.

 

يك جست‌وجوي هميشگي براي يافتن عشق و آرامش در فضاهاي شخصي هم در داستان‌هاي او بي‌وقفه ادامه دارد، يكي از اين شاهكارها داستان كوتاه يوفو در كوشيرو است، مرد عياش و خوشحالي كه يك روز دست از همه اين كارها مي‌كشد و با دختري بسيار معمولي و غيرمتمول ازدواج مي‌كند و تمام دلبركان پيشين را فراموش مي‌كند، او مي‌خواهد همه‌چيز را درون چارچوب خانه بسازد، اما يك روز صبح زنش رفته و فقط يك نامه برايش گذاشته؛ نامه‌اي كه يادآوري مي‌كند مرد در درونش هيچ چيزي ندارد و اين تازه آغازي است براي جست‌وجوهاي دروني و چاه‌هايي از رازهاي تنهايي كه يك به يك در اين داستان تكان‌دهنده گشوده مي‌شوند.

 

زن‌هاي داستان‌هاي موراكامي هم زن‌هايي اسرارآميز، زيبا و خيره‌كننده هستند. در رمان «جنگل نروژي» شخصيت اصلي داستان به «نائوكو» كه دختر جواني است مي‌گويد: «بايد با تو حرف بزنم. ميليون‌ها حرف براي گفتن دارم. تنها چيزي كه در اين دنيا مي‌خواهم، تويي. مي‌خواهم ببينمت و با تو حرف بزنم. مي‌خواهم هر دوي ما از اول همه‌چيز را از نو بسازيم.» زن‌هاي داستان‌هاي موراكاهي همچنين بسيار شكننده و ظريف‌ هستند و گاهي حتي تصميم به خودكشي مي‌گيرند، آنها هم درست به اندازه مردهاي داستان‌هاي او چيزهايي براي پنهان كردن دارند؛ رازهايي كه غمگين‌شان مي‌كند.

 

همه اين جست‌وجوهاي پايان‌ناپذير و گريزها و ترك كردن‌ها در داستان‌هاي او به يك سمت و سو مي‌رود؛ هراس از تنهايي و تنها ماندن و اين همان جايي است كه موراكامي تا تهش به آن نقب زده و عريانش مي‌كند و مي‌گذارد جلوي خواننده و براي همين هم موراكامي شايد نويسنده ناراحتي باشد كه حوصله دلخوش كردن خواننده‌اش را ندارد.

 

اميلي امرايي

 

etemadnewspaper.ir
  • 13
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش