چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۱۱:۳۴ - ۲۷ آبان ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۸۰۶۹۳۵
کتاب، شعر و ادب

نقدی بر مجموعه داستان «خواب‌های مشکوک» نوشته مصطفی علیزاده

کتاب خواب های مشکوک,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

می‌گویند «عشق» حسی به معنای دوست‌داشتن است. احساسی عمیق، علاقه‌ای لطیف یا جاذبه‌ای شدید که می‌تواند در حوزه‌هایی غیرقابل تصور ظهور کند. عشق اگر چه می‌تواند به احساس خوشبختی و شادی منجر شود، اما گاهی نیز می‌تواند شکلی سخت، غیرعادی، پلید یا زیان‌آور و خطرناک هم بگیرد. در تعریف «خواب» هم گفته‌اند که عدم توانایی ارادی در کنترل محیط فیزیکی، تعلیق نسبی ادراکات حسی و توهم بینایی به گونه‌ای است که جایگزین تصاویر واضح واقعی شود.

 

مجموعه داستان‌ خواب‌های مشکوک از سری کتاب‌های سمر (نسخه سیاه) به شمار می‌آید که توسط مصطفی علیزاده نوشته شده و نشر بان آن را منتشر کرده است. شخصیت‌های داستان‌های علیزاده در کتاب «خواب‌های مشکوک» از طریق افکار، تصورات و توهمات خود در پی کشف معماهایی هستند که خودشان در ایجاد یا حل آن دخیل بوده‌اند. اگر چه این شخصیت‌ها به طرز غم‌انگیزی در فضایی از ترس و اضطراب و عذاب‌وجدان گرفتارند، اما نمی‌توان وجود عنصر «عشق» را لابه‌لای این همه رویداد مشکوک نادیده گرفت. به‌عبارت دیگر زنان و مردان این داستان‌ها همگام با یکدیگر قربانیان رخدادهای جهان قصه‌هایی هستند که سرچشمه آن عشق یا حسی آمیخته و نشأت گرفته از آن است.

 

نخستین داستان این مجموعه با عنوان ماجرای یک جست‌و‌جوی کابوس‌وار شرح ناپدیدشدنِ همزمانِ زنی به اتفاق یکی از همکارانِ مردش است. این موضوع فرضیه خیانت و فرار را در ذهن همه از جمله همسر وی به وجود می‌آورد.

 

شدت این تصور منجر به کم‌انصافی همگان می‌شود تا جایی که حتی پس از کشف حقیقت نیز نمی‌توان آثار آن را از اذهان مردم زدود. اما شوهر پس از موفقیت در کشف معمای ناپدیدشدن همسرش آرزومندانه و البته با ذکر کلماتی چون اشتباه، کج‌فکری و بی‌انصافی عاشقانه می‌گوید: «... کاش زنده باشی مینا. زنده باشی حتی اگر ترکیه یا بوسنی یا بلغارستان یا هر جای دیگر و با هر کس دیگر باشی...»

 

«روسری قرمز دور گردن فیروز مشتاق» روایت مردی است که عروسش را متهم به قتل پسرش کرده و این اتهام به نوعی مرگ «محبوبه» را رقم زده است. فیروز مشتاقِ نادم و معذب در خلال احساس پشیمانی خود از عشق به پسرش و لطف و محبت به پاره تنش سخن به میان می‌آورد که برای پیشگیری از ریختن آبروی او موجب سوءظن به عروسش شده است.

 

در داستان خواب‌های مشکوک که عنوان کلی کتاب را نیز به خود اختصاص داده، نوعی حسادت در عالم رفاقت به مرگ یک دوست منجر شده و حالا مردِ باقی‌مانده در کشاکش حادثه بعدی میان توهماتی از جنس خواب یا مرگ سرگردان است: «... بیشتر از همه تقصیر خود میثم بود که می‌خواست کاری کند تا نگاه‌ها و پچ‌پچ‌های دخترها را مال خودش کند... خواستم کمی بترسد و تنبیه شود و دیگر دست از خودشیرینی‌هایش جلوی دخترها بردارد. او نمی‌خواست که من بروم کنارش، می‌خواست او را از آن مخمصه خارج کنم. کاری نکردم...‌»

 

در داستان مردی با کیف چرمی کهنه زنی با جدایی و تنهاگذاشتن همسر موجب فروپاشی کانون عشق شده است.حالا این زن، خواسته یا ناخواسته باعث و بانی ایجاد توهمات مردانه پس از جدایی است: «... عهدیه سفر را دوست داشت... بعد از جداشدن از عهدیه دیگر سفر نرفتم... اما حالا که سر و کله این مرد پیدا شده، فکر می‌کنم که می‌تواند پای سفر خوبی باشد...» مرد داستان در عین فداکاری عاشقانه با همسرش ظالمانه نیز رفتار کرده و اینک همراهی با مردی موهوم که در گذشته و اکنونِ تنهایی غوطه‌ور است، حاصل عشقی نافرجام است که پس از ازدواج به فروپاشی رسیده است.

 

در داستان تا خانه راهی نیست، مرد راننده‌ای پیرزنی را به‌عنوان مسافر سوار ماشینش می‌کند. شباهت پیرزن به دخترعموی راننده که سال‌ها پیش دل در گرو او داشته، موجبات خیال‌پردازی و تداعی خاطرات گذشته است.

 

اماعشق آمیخته با گناه و عذاب فضای وهم‌آلودی را در ذهن راننده ایجاد کرده است:

«... همین که تشت‌مان از بام نیفتاد و خدا رسوایمان نکرد، یعنی از ما گذشته دیگر. وگرنه با چه رویی توی صورت ملوک نگاه می‌کردم؟!...خدایا شکرت که ستارالعیوبی...»

 

راوی داستان «ماه‌منیر خواب است» نیز مرد مجنونی است که نتوانسته موضوع مرگ پدر، مادر و برادرش را بپذیرد. در این داستان دلبستگی و عشق به خانواده است که مسبب حادثه‌ای دیگر می‌شود تا قربانی دیگری را به فضای مغشوش ذهنی راوی بیفزاید: «... اسم آقاجان و مادر را که بیاورم دیگر تمام است. آخر این قدر بهشان علاقه دارد که کافیست یادش بیفتد که چه چیزی آنها را خوشحال می‌کند. همه ما یعنی محسن و هم من و هم ماه‌منیر این طور هستیم...» ترکیب معماگونه عشق و جنون ویژگی روایتِ راوی و محور این داستان است.

 

عشق آخرین داستان کتاب نیز از نوع عشق آسمانی مادر و پسر است. «کاش که برسم و او باشد» روایت بسیار ساده‌ و عاشقانه‌ای از اشتیاق و شتاب مردی برای دیدن مادرش است که البته وقوع این دیدار نیز در پایان، خواننده را به ابهام پرسش‌گونه سایر داستان‌های مجموعه پیوند می‌زند: «... اگر یک روز کلید به در بیندازم و وارد خانه شوم و قدم به راهرو بگذارم و صدایی نباشد که بگوید تویی مادر، آن وقت چه کنم؟!»

 

 اگر چه خواب و کابوس، موتیف و حلقه اتصال هفت داستان مجموعه خواب‌های مشکوک است که به‌صورت نامحسوس در تمام این داستان‌ها تکرار شده، اما به نظر می‌رسد پرده نامحسوسی از عشقی عمیق در پسِ دریچه تمام آنها نهفته است. این عشق است که با جرقه‌ای روشن می‌شود و نور و گرما می‌بخشد اما گاهی شعله‌های آن زندگی را به خاکستری سرد تبدیل می‌کند که در ورای سکوت و تلخی آن، کابوس‌ها یا رؤیاهای وحشتناکی وجود دارد که انسان را به مرز پریشان بین خواب و بیداری کشانده و موجب آشفتگی‌اش می‌شود.

 

شاید به همین دلیل است که اردلان سرفراز نیز قلم و قریحه را به کمک طلبیده و در وصف این ماجرای آمیخته با تلخی و شیرینی سروده است: «عشق به شکل پرواز پرنده‌ست/ عشق خواب یه آهوی رمنده‌ست/ من زائری تشنه زیر بارون/ عشق چشمه آبی اما کشنده‌ست...»

 

زهره مسکنی

 

iran-newspaper.com
  • 9
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش