شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۴۶ - ۰۷ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۱۶۱۹
کتاب، شعر و ادب

کتاب صوتی ضرورت دنیای پرشتاب معاصر

کتاب های صوتی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

همین دیروز بود که خبر انتشار کتاب صوتی «خاطرات حسنعلی ‌خان مستوفی» در رسانه‌ها منتشر شد؛ کتابی که مرحوم ابوالفضل زرویی نصرآباد پیش‌تر آن را تألیف و به‌صورت چاپی منتشر کرده بود و حالا به شکل کتاب صوتی منتشر شده و از طریق اپلیکیشن نوار و کتابراه و همچنین فیدیبو نیز قابل دریافت است. برخلاف یک دهه قبل که نه تنها ناشران، بلکه حتی اهالی ادبیات هم مخالف عرضه کتاب‌های‌شان در قالب‌های جدیدی همچون کتاب گویا (صوتی) بودند، چندی است شاهد فعالیت جدی مؤسسات مختلفی هستیم که به این منظور دایر شده‌اند و حتی در مواردی با همکاری سلبریتی‌های حوزه‌های مختلف دست به صوتی کردن آثار منتخب ناشران می‌زنند، اتفاقی که می‌توان آن را یکی از موضوعات این روزهای دنیای نشر دانست.

 

تغییرات زمان را بپذیریم

احمدپوری، نویسنده و مترجم آثار ادبی که به‌عنوان گوینده در روند صوتی کردن «منظومه ژوکوند و سی یااو» سروده ناظم حکمت حضور داشته درباره چرایی موافقتش برای گویا کردن برخی کتاب‌های ترجمه و تألیف خودش به «ایران» گفت:«تجربه چندانی از حضور در روند تولید کتاب‌های گویا ندارم. با وجود این، همان تجربه اندک هم بازخوردهای خوبی از سوی مخاطبان برایم داشته است. برخلاف برخی همکاران نویسنده و مترجم که همچنان مخالف صوتی شدن کتاب‌هایشان هستند تأکید دارم که باید تغییرات زمان را بپذیریم.»

 

به گفته این مترجم ادبی برخلاف پنجاه سال قبل که مردم اوقات فراغت بیشتری داشتند شرایط زندگی امروز به گونه‌ای شده که حتی علاقه‌مندان ادبیات هم فرصت چندانی برای مطالعه کتاب‌هایی با حجم صفحات بالا ندارند. اما در عوض تأکید دارد که می‌توان از زمان‌های بسیاری که هر یک از ما صرف کارهایی چون رفت‌وآمد به محل کار و تحصیل می‌کنیم برای گوش دادن به کتاب‌های صوتی استفاده کرد.

 

او ادامه داد:«به عقیده من غیر از کتاب‌های علمی-دانشگاهی، امکان عرضه همه موضوعات در قالب صوتی وجود دارد و لازم نیست که آنها را تنها به برخی مجموعه داستان‌ها و رمان‌ها محدود کنیم.حتی کتاب پرحجمی نظیر جنگ و صلح تولستوی هم قابلیت عرضه در این شکل را داراهستند، چراکه قرار نیست ما به یکباره کل کتاب را گوش بدهیم، همان طور که کتاب‌های چاپی را هم درچندین ساعت و روز خواهیم خواند.»

 

از مسأله نپیوستن ایران به معاهده جهانی کپی‌رایت که بگذریم در بحث داخلی کپی رایت هم هنوز با ضعف‌هایی روبه‌رو هستیم که در نتیجه‌اش شاهد انتشار غیرقانونی نسخه‌های pdf و از سویی فایل صوتی کتاب‌های گویا هستیم.پوری ضعف‌های قانونی در این رابطه را یکی از مهم‌ترین موانع پیش روی تولیدکنندگان کتاب‌های صوتی می‌داند و تأکید دارد که مسئولان فرهنگی و از سویی قانونگذاران باید زودتر چاره‌ای برای این مشکل بیندیشند.

 

شاید بیش از یک دهه از حضور کتاب‌های گویا در فروشگاه‌های فرهنگی بگذرد، با این حال حضور جدی این گونه از انتشار آثار ادبی سابقه چندانی در صنعت نشرمان ندارد، از همین رو شاهد حضور چهره‌های مطرح سینمایی و به قولی سلبریتی‌ها در میان گویندگان این کتاب‌ها هستیم تا از این طریق مردم بیشتر جذب استفاده از این محصول فرهنگی شوند.

 

با کارهای ضعیف مردم را از این کتاب‌ها دور نکنیم

پیام دهکردی، بازیگر سینما و تئاتر هم از جمله افرادی‌ست که نه تنها به‌عنوان گوینده در روند صوتی کردن برخی کتاب‌ها حضورداشته بلکه خودش هم چندی‌ست با راه‌اندازی مؤسسه‌ای فرهنگی-هنری دست به انتشار کتاب‌های صوتی می‌زند. او هم معتقد است که انتشار کتاب در قالب‌هایی نظیر پادکست، e book و کتاب‌های گویا از ضرورت‌های زندگی شتابزده امروز است.

 

او ضمن تأکید براین که اغلب ما شاید فرصتی برای اینکه کتابخوانی را به‌عنوان رفتاری عمیق درزندگی خود داشته باشیم نداریم، ادامه داد:«تأثیر کتاب‌های گویا هم کمتر از کتاب‌های چاپی نیست، بسیاری از مواقع به افرادی برخورده‌ام که بواسطه استفاده از این کتاب‌ها علاقه‌مند به پیگیری سایر آثار نویسنده مذکور در میان کتاب‌های چاپی شده‌اند.»

 

البته این مدرس فن گویندگی معتقد است بخشی از کتاب‌های گویای موجود در بازار فاقد استانداردهای لازم هستند، دهکردی گفت:«نحوه تولید این کتاب‌ها تأثیر بسیاری در جذب یا حتی دور شدن مخاطبان دارد، خیلی مهم است که در نحوه تولید آنها خبری از تلفظ‌های غلط و استفاده از شیوه‌های کنار رفته اجرا نباشد.برخی معتقدند لحن گوینده در کتاب‌های گویا باید فاقد لحن باشد و نباید شاهد تولید اثری مشابه نمایشنامه‌های رادیویی باشیم که من مخالف آن هستم. بر اساس تجربه سال‌ها همکاری در انتشار این قالب از کتاب‌ها معتقدم خواه ناخواه هرفردی جنس و رنگ صدای خاص خود را دارد که حتی در خوانش ساده هم کار هر فردی را متفاوت از دیگران خواهد کرد.»

 

البته مدیرمسئول مؤسسه فرهنگی هنری «امید پیام دهکردی» معتقد به اجراهایی همچون نمایشنامه‌های رادیویی در تولید این کتاب‌ها نیست بلکه تأکید دارد کمی لحن و اجرایی هدفمند قادر به جذاب‌تر کردن کار است. او گویندگی این کتاب‌ها را کاری جدی می‌داند آنچنان که برای گویندگی کتاب«یک عاشقانه آرام» از نادر ابراهیمی بیش از شش ماه زمان برای تمرین صرف کرده تا حاصل آن را در ۵۱۰ دقیقه در اختیار مخاطبان بگذارد.

 

او خطاب به فعالان تولید این کتاب‌ها گفت:«حواسمان باشد که قرار نیست با کارهای غیراستاندارد مردم را از کتابخوانی دور کنیم، بلکه باید به آنها بگوییم که حتی در زمان‌های مرده روزمره خود هم می‌توانند مخاطبان کتاب‌های مورد علاقه خود باشند و بیش از پیش به مطالعه جدی علاقه‌مند شوند. البته بخشی از نقص‌های فعلی طبیعی‌ست و نمی‌توان خرده‌ای گرفت چراکه کتاب‌های گویا هنوز در کشور ما پدیده‌ای نوظهور به شمار می‌آیند.»

 

رهاوردی از دنیای تکنولوژی به عرصه کتاب

مهدی پاکدل، بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون هم یکی از هنرمندانی‌ست که گویندگی کتاب‌هایی از این دست را تجربه کرده که از جمله آنها می‌توان به «صدسال تنهایی» مارکز و مجموعه چند قسمتی «قصه‌های مجید» مرادی کرمانی اشاره کرد. او هم معتقد به انتشار کتاب‌های گویا بواسطه سبک زندگی امروزی است، پاکدل به «ایران» گفت:«بواسطه امکاناتی که با رشد تکنولوژی به انسان امروزی عرضه می‌شود ناگزیر به بهره گرفتن از آنها هستیم، استفاده‌ای که گاه ممکن است به غلط و بسیاری از مواقع هم در مسیر صحیح باشد. انتشار کتاب در قالب‌های جدید همچون کتاب گویا فرصتی‌ست که دنیای تکنولوژی در اختیارمان می‌گذارد و می‌توان از آن جهت افزایش علاقه‌مندی مردم به مطالعه استفاده کرد.»

 

او با تأکید به اینکه انتشار کتاب‌های گویا اقدام خوبی‌ست که به برقراری ارتباط مردم با دنیای کتابخوانی کمک می‌کند، ادامه داد:«توجه اهالی نشر و فعالان فرهنگی به کتاب‌های گویا اتفاق بسیار خوش یمنی‌ست چراکه به هر یک از ما امکان بهره گرفتن از دنیای بی‌انتهای ادبیات در زمان‌هایی نظیر رفت و آمدهای روزانه‌مان به محل کار را می‌دهد. البته نه تنها ادبیات، بلکه حتی کتاب‌های تخصصی را هم می‌توان در زمان‌هایی که به تمرکز فکری نیاز نداریم از این طریق گوش بدهیم.»

 

این بازیگر سینما و تئاتر با وجود تمام ویژگی‌های مثبتی که برای کتاب‌های صوتی برمی‌شمارد اما تأکید دارد که همچنان علاقه‌مند مطالعه کتاب‌های چاپی هم هست، او افزود: «حداقل برای خود من این‌گونه است که با شنیدن کتاب قدرت بیشتری برای تصویر‌سازی آن خواهم داشت، بویژه اگر خوانش آن را گوینده خوبی برعهده داشته باشد.»

 

پاکدل در برابر افرادی که تلاش می‌کنند مخاطبان کتاب‌های صوتی و چاپی را از همه جدا کنند معتقد است این طور نیست که فکر کنیم هرکسی مخاطب کتاب‌های صوتی است به سراغ کتاب‌های چاپی نمی‌رود یا بالعکس آن. او در همین رابطه گفت:«شاید بهتر باشد بگوییم که کتاب‌های گویا مکملی برای کتاب‌های چاپی هستند. در شرایطی که اغلب ما صبح تا شب با موبایل‌هایمان سرکار داریم چرا از این تکنولوژی برای گوش دادن به کتاب استفاده نکنیم! به جای فکر کردن به اینکه کدام شیوه کتاب خواندن بهتر است باید بدانیم که مسأله اصلی خود مطالعه است.»

 

هر کدام از این کتاب‌ها مخاطبان خاص خود را دارند

امیرحسین‌زادگان، مدیر مسئول نشر ققنوس از جمله فعالان صنعت نشر است که نزدیک به ۴۰۰ عنوان کتاب‌ منتشر شده مؤسسه‌اش در قالب کتاب‌های گویا عرضه شده‌اند، او نیز به «ایران» گفت:«از آنجایی که انتشار کتاب‌های صوتی به استودیوهای حرفه‌های ضبط صدا نیاز دارد طی سال‌های اخیر مؤسساتی به‌طور تخصصی وارد این کار شده‌اند که به سراغ مؤسسات نشر می‌روند و بعد از امضای تفاهمنامه کتاب‌های انتخابی خود را صوتی می‌کنند.» آن‌طور‌که حسین‌زادگان گفت، طی قراردادی که مؤسسات مذکور با ناشران می‌بندند حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد از قیمت کتاب‌های گویا به ناشر داده می‌شود. ناشر هم موظف است از این مبلغ حق‌التألیف یا حق‌الترجمه به صاحب اثر را بدهد.

 

او یکی از دلایل مخالفت اهالی نشر با انتشار کتاب‌های گویا را نگرانی آنها از تأثیر منفی بر فروش کتاب‌های چاپی می‌داند، او تأکید کرد:«البته من اعتقادی به این مسأله ندارم بلکه تأکید دارم که هر کدام از این کتاب‌ها مخاطبان خاص خود را دارند، اتفاقاً کتاب‌های گویا در بسیاری موارد به علاقه‌مند شدن مخاطبانشان به کتاب‌های چاپی و پیگیری جدی آثار برخی نویسندگان هم کمک می‌کند.»

 

البته او هم نظیر دیگر فعالان عرصه کتاب منکر ضعف‌های قانونی نیست و حتی تأکید دارد باید چاره‌ای اندیشید تا اهالی ادبیات و نشر نگران از میان رفتن حق و حقوق خود از طریق بازنشرهای غیرقانونی کتاب‌های گویا نشوند، حسین‌زادگان در این میان گلایه دارد که برخی از متخلفان از جمله مؤسساتی هستند که زیر نظر سازمان‌های رسمی کار می‌کنند و بدون اجازه ناشران دست به گویا کردن آثار چاپی آنان می‌زنند.

 

مریم شهبازی

 

 

  • 18
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش