چهارشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۳
۱۱:۴۲ - ۲۴ شهریور ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۶۰۶۳۰۴
کتاب، شعر و ادب

به مناسبت سالروز درگذشت دکتر عبدالحسین زرین‌کوب

چرا «پله پله تا ملاقات خدا» جاودانه شد؟

عبدالحسین زرین‌کوب,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

وقتی نام او به میان می‌آید، اسم دو کتاب به ذهن اهالی ادبیات خطور می‌کند؛ «با کاروان حله» و «پله پله تا ملاقات خدا». اولی از نقد ادبی می‌گوید و دومی زندگی و اندیشه مولانا را روایت می‌کند. امروز، ۲۴ شهریور ماه، سالروز درگذشت استاد عبدالحسین زرین‌کوب، چهره‌ای آشنا در ادبیات و تاریخ ایران است. کتاب‌ها و مقالات دکتر زرین‌کوب در زمینه نقد ادبی، با گذشت سال‌ها همچنان جزو منابع دست اول دانشجویان و استادان زبان و ادبیات فارسی است.

۳۰ ساله‌ای که به ۵۰ ساله‌ها می‌خورد

استاد زرین‌کوب متولد ۲۷ اسفند ۱۳۰۱ در بروجرد لرستان بود. او در سال ۱۳۲۷ کارشناس زبان و ادبیات فارسی شد و در سال ۱۳۳۴ از رساله دکتر‌ایش که با راهنمایی و نظارت استاد بدیع الزمان فروزانفر نوشته بود، دفاع کرد. دکتر زرین‌کوب با قمر آریان که او هم نویسنده و پژوهشگر برجسته ادبیات است، در دانشگاه آشنا شد و با او ازدواج کرد. آریان در سال ۸۳ در گفت‌وگو با جام جم، تعریف کرده بود که آشنایی‌شان حدود ۹ سال طول کشیده است تا این که زرین‌کوب ۳۰ ساله می‌شود و از او خواستگاری می‌کند. وقتی خانم آریان این موضوع را با پدرش مطرح می‌کند، متوجه می‌شود که پدر با زرین‌کوب به خوبی آشناست و مقالات او را خوانده است و جالب این که فکر می‌کرده نویسنده آن مقالات مردی ۵۰ ساله است!

با کاروان حله به دنبال پیرِ گنجه

نام کتاب‌هایش برای اهالی شعر و ادبیات، دلنشین و یادآور بیت و مصرعی از شاعران بزرگ زبان فارسی است. استاد زرین‌کوب «از کوچه رندان» با حافظ می‌گذرد و با مولوی «پله پله تا ملاقات خدا» می‌رسد، او «با کاروان حله» و «سرّ نی» به دنبال نظامی، «پیر گنجه» می‌رود و با «حدیث خوش سعدی» همراه می‌شود. روایت دکتر زرین‌کوب در هر کدام از کتاب‌هایش شیرین و جذاب است و تاریخ و ادبیات را در ترکیب با یکدیگر و به شکل یک داستان، به خورد مخاطب اش می‌دهد. استاد زرین‌کوب در میان شاعران بزرگ فارسی، بیشترین کار پژوهشی را روی مولوی و آثارش انجام داده است که شاید معروف‌ترین آن‌ها، «پله پله تا ملاقات خدا» باشد؛ کتابی که در سال ۱۳۷۰ منتشر شد و همچنان یکی از آثار محبوب در میان دوستداران مولاناست.

طبق نوشته دکتر زرین‌کوب در مقدمه کتاب، این نام از آن جهت انتخاب شده است که خط سیر زندگی مولانا را در سلوک روحانی تمام عمر او نشان می‌دهد. از ویژگی‌های «پله پله تا ملاقات خدا» می‌توان به زبان ساده و روان و داستانی بودن آن اشاره کرد به طوری که مخاطب عام هم می‌تواند با آن همراه شود و زندگی شورانگیز مولوی را از زاویه ای کاملاً قابل درک و دلپذیر، مرور کند. این کتاب در سال ۱۳۸۶ به درخواست دکتر قمر آریان، توسط مجدالدین کیوانی به انگلیسی ترجمه شد و بر شهرت دکتر زرین کوب در خارج از ایران نیز افزود. دیگر کتاب‌های زرین‌کوب با موضوع مولانا عبارت اند از: «بحر در کوزه» «سرّ نی»، و «از نی‌نامه».

سرنوشت مبهم آثار منتشر نشده

بیش از ۳۰ تألیف و ترجمه از دکتر عبدالحسین زرین‌کوب به یادگار مانده است، اما این استاد برجسته آثار منتشر نشده‌ای هم دارد که سرنوشت شان با گذشت ۲۰ سال از درگذشت او، همچنان مبهم است. عظیم زرین‌کوب، برادر ایشان، چند ماه پیش به خبرگزاری ایسنا گفته بود: «تعدادی از کتاب‌های زرین‌کوب پیش از انتشار گم یا دزدیده شده‌است. در کتاب‌شناسی که عنایت‌ا... مجیدی نوشته، عنوان این کتاب‌ها این‌گونه آمده است: «ادبیات فرانسه در دوران کلاسیک» ترجمه از مجموعه چه می‌دانم، «انسان الهی» درباره زندگی و شخصیت علی‌بن ابی‌طالب(ع)، «اسلام در نقش فرهنگ و سیاست» درباره زندگی سیدجمال‌الدین اسدآبادی، «نردبان آسمان» شامل سه مجلد که نسخه خطی آن نزد ناشر مفقود شد و اکنون در اختیار فرد دیگری است و برای تحویل دادنش مبلغی هنگفت مطالبه کرده است و از قراین پیداست ترجیح می‌دهد آن را به نام خود منتشر کند».

khorasannews.com
  • 16
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش