فروغ که در محله امیریه تهران از پدری تفرشی و مادری کاشانیتبار به دنیا آمده بود، در سال ۱۳۳۰ در ۱۶ سالگی با پرویز شاپور طنزپرداز ازدواج کرد. این ازدواج در سال ۱۳۳۴ به جدایی انجامید و حاصل این ازدواج، یک پسر به نام کامیار بود.
فروغ پیش از ازدواج با شاپور، با وی نامهنگاریهای عاشقانه داشت. این نامهها به همراه نامههای فروغ در زمان ازدواج این دو و همچنین نامههای وی به شاپور پس از جدایی از وی، بعدها توسط کامیار شاپور و عمران صلاحی در کتابی به نام «اولین تپشهای عاشقانه قلبم» منتشر گردید.
فروغ پس از جدایی از شاپور، برای گریز از هیاهوی روزمرگی، به اروپا رفت و کوشید زمینهای برای دگرگونی فکری خود فراهم آورد. پس از بازگشت به ایران، در سال ۱۳۳۷ متوجه سینما شد و در این مسیر با ابراهیم گلستان آشنا گشت که مسیر زندگی او را تغییر داد. فروغ و ابراهیم گلستان در سال ۱۳۴۱ فیلم «خانه سیاه است» را در آسایشگاه جذامیان باباباغی تبریز ساختند. که برنده جایزه نخست جشنواره اوبر هاوزن شد و در همان سال مجموعه «تولدی دیگر» را توسط انتشارات مروارید منتشر کرد. فروغ در سال ۱۳۴۲ در نمایشنامه «شش شخصیت در جستجوی نویسنده» اثر لوئیجی پیراندلو به کارگردانی پری صابری نیز بازی چشمگیری از خود به نمایش درآورد. فروغ پس از این دوره، مجموعه «ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد» را منتشر کرد که تحسین بسیاری را برانیگخت.
فروغ حد فاصل سالهای ۱۳۴۲–۱۳۴۳ یک بار دست به خودکشی زد که نجات پیدا کرد. با این وجود، بعد از ظهر روز دوشنبه ۲۴ بهمن سال ۱۳۴۵ هنگام رانندگی در جاده دروس – قلهک، برای تصادف نکردن با اتومبیل مهدکودک، از جاده منحرف شد و جان باخت و روز چهارشنبه ۲۶ بهمن جسد او را در امامزاده اسماعیل قلهک با حضور خانواده، دوستان و علاقهمندانش در گورستان ظهیرالدوله به خاک سپردند.
از آثار فروغ فرخزاد میتوان به «اسیر»، «دیوار»، «عصیان»، «تولدی دیگر» و «ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد» اشاره کرد.
آنچه فروغ را از دیگران متمایز میکند، نگاه او به عالم و انسان است. در اشعار این شاعر، به اندیشههایی برمیخوریم که میتوان آنها را با آرا و افکار نه تنها متفکران و شاعران و عارفان بزرگ ایرانی مقایسه کرد؛ بلکه با تامل و نگاهی تفصیلی میشود نمونهها و مشابهاتی در بین آرای متفکران غربی با فروغ نیز یافت. او در شعر خود در گرایشهایش به سوی مطالب و مسائل اجتماعی نیاز به تلاشی جدی دارد تا بتواند خود را به مردم نزدیک کند و اصولا نگاهش متوجه جامعهای است که در آن زندگی میکند.
طلوع فروغ
- 13
- 6